Globální elity si "ulily" 21 bilionů dolarů

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Globální elita superbohatých využívá své pohyblivosti a děr v pravidlech pro přiznávání zdanitelných příjmů, které se jí otvírají v mezinárodním prostoru. Podle výzkumu společnosti Tax Justice Network tak "ulily" do zahraničí bohatství ve výši 21 bilionů dolarů, což odpovídá součtu hrubého domácího produktu USA a Japonska.

Ve zprávě The Price of Offshore Revisited bývalý analytik společnosti McKinsey James Henry konstatuje, že zmíněná částka - ale možná dokonce téměř o polovinu vyšší - unikla díky děravému zákonodárství Švýcarska nebo Kajmanských ostrovů. Pomáhá to soukromým bankám, které tak přitahují vklady podobných zájemců. Největších dest bank včetně švýcarské UBS a Credit Suisse, stejně jako Goldman Sachs, v roce 2010 tímto způsobem získalo 4 biliony dolarů, zatímco v roce 2009 to bylo ještě pouze 1,5 bilionu.

Detailní analýza zkompilovaná například z dat Bank of International Settlements a Mezinárodního měnového fondu ukazuje, že únik kapitálu z rozvojových zemí od 70. let by v mnoha případech více než postačil ke splacení všech zahraničních dluhů.

Ropné státy s mimořádně mobilními elitami jsou zvlášť náchylné k "mizení" bohatství do daňových rájů. Například z Ruska od začátku 90. let odteklo téměř 500 miliard dolarů, ze Saúdské Arábie od 70. let 197 miliard a z Nigérie 196 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12354

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2012