Revoluce je evoluce

23. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Tento článek by neměl být čten jako vyjádření podpory násilné revoluční politické změně, ale snad ukáže, že revoluce ani zdaleka není "nepřirozená" a ve skutečnosti se jedná o proces, který je součástí evolučních změn.

Všechny organické struktury mohou být modelovány s pomocí evoluční teorie a vládnutí, politika a ekonomika, které zahrnují spolupráci milionů lidských bytostí, nejsou žádnou výjimkou.

V přírodě dochází k revoluční změně, když nějaký druh vymře, protože prostředí na němž záviselo jeho přežití se změnilo rychleji, než se om dokázal vyvíjet.

K tomu může dojít dvěma způsoby, a sice buď se prostředí změní náhle, jako v případě vyhynutí dinosaurů, nebo se sice mění postupně, ale životní forma je stále hůře adaptována, než nakonec vyhyne. A protože každý druh má vztahy s jinými druhy, objevují se důsledky vyhynutí i u jiných druhů.

Totéž se děje s "životními formami" společností, jak se dá ukázat na anglické "Velké" revoluci nebo americké revoluci. Pokaždé se objevila lépe adaptovaná alternativa společenské formy, která přestávala fungovat, a zaujala rychle její místo.

Tentokrát je ale situace jiná. Neexistuje ekonomický model lépe adaptovaný na současné podmínky než ten, jenž jsme zdědili. Proto "vyhubení" současného společenského systému bude nevyhnutelně následováno zmatky a nepokoji, které budou potenciálně krvavé, než se vyvine nový ekonomický model.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10166

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2012