Dvě dvanáctky

24. 7. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

V Denveru zahynulo při střelbě v kině 12 Američanů. Budou se zapalovat svíčky, Obama si přihřeje politickou polívčičku a modlitby vzlétnou vzhůru k neslyšícím nebesům. Obviněného Jamese Holmese čeká buď poprava, nebo doživotí ve společnosti drsných chlapů, kteří ho v zájmu společnosti oddělají někde v koupelně.

Televizní společnosti vydělají miliony na reklamách, protože soud bude nejspíš veřejně vysílán. Amerika uroní něco krokodýlích slz ohledně přístupu ke zbraním a pak se všechno vrátí k normálu. Tedy do té doby, než nějaký ozbrojenec provede další spektakulární kousek.

Přibližně ve stejnou dobu, kdy měl Holmes zabíjet, šel do práce pilot. Zatím neznámý hrdina, který odkudsi z Floridy ovládá bezpilotní letadla zabíjející Talibance či podobné neznabohy. Není třeba pochybovat o tom, že rozkaz splnil s vlastenectvím, které potlačuje nebezpečí samostatného uvažování. Stiskl knoflík a na dálku poslal na věčnost 12 Allahových věrných.

Pákistán není Denver, a tak si z toho v Americe nikdo nic nedělá. Pokud se Pákistán ozve, Hilary Clintonová pronese několik oprýskaných frází o lítosti. Kdysi se řákalo, že "když se kácí les, létají třísky". Teď se tomu říká "collateral damage", kteréžto sousloví se obaluje falešně znějícím "sorry".

Holmes a zmíněný pilot si nejsou tak vzdáleni, jak by se na první pohled mohlo zdát. Oba jsou produkty propagandy, ať již kulturní a nebo politické a vnitřně jsou přesvědčeni, že jejich činy jsou v pořádku. Kdesi mezi nimi je norský Breivik.

S Holmesem možná zůstane do konce života to, co viděl v kině. Prostřílená těla, tu a tam kus mozku a možná něco stříkající krve. Jakýsi dočasný přesun z fikce na plátně do reality hlediště. Pilot si v klimatizované místnosti ani nezapotil košili. Po šichtě jde neposkvrněn na golf, do baru nebo k dětem domů. Bojuje za vlast, ale jeho vojančení je tak sterilní, že vrchnost má problémy, jak "hrdiny" od počítačů omedailovat. Tedy, aby se to nedotklo těch, kteří v Afghánistanu či jinde slouží.

V našem pokryteckém světě se budeme do nekonečna pohoršovat nad Holmesy a Breiviky. Žoldnéře, které si platíme, aby za nás kdesi bojovali, necháme bez povšimnutí. Stejně tak nás nevzrušuje, že zrůdní politici zahajují války a plánují nové. Proč taky, když neexistuje žalobce a soudce, který by se odvážil...

0
Vytisknout
10868

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2012