Architekti eurozóny vytvořili stroj na katastrofu a dar spekulativnímu kapitálu

7. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Proč tedy zakladatelé eura nevytvořili mechanismus odchodu slabších ustavujících částí eurozóny? Pro nejpřesvědčivější objasnění se obraťme na řeckého ekonoma Janise Varufakise, napsal Marshall Auerback.

Za chybějícím ústavním (ve smlouvě obsaženým) procesem vystoupení z eurozóny stojí solidní logika. Smyslem celého vzniku společné měny bylo vyvolat na trzích dojem, že jde o trvalou unii, která zaručí velké ztráty pro kohokoliv, kdo si vsadí proti její solidnosti. Jediné vystoupení stačí k tomu, aby v této vnímané solidnosti prorazilo otvor. Tak jako tenká prasklina ve velké přehradě by i řecký odchod vedl ke kolapsu ustavujících částí pod tlakem nezastavitelných sil rozkladu, které se v této prasklině zachytí. V okamžiku kdy bude Řecko vyhozeno se stanou dvě věci: nastane masivní únik kapitálu z Dublinu, Lisabonu, Madridu atd. následovaný odmítnutím autorizovat neomezenou likviditu pro banky a státy ze strany ECB a Berlína. To bude znamenat okamžitý bankrot celých bankovních systémů plus Itálie a Španělska. V tom okamžiku bude Německo čelit strašnému dilematu: Ohrozit solvenci německého státu (přispěním několika biliony na záchranu zbytku eurozóny) nebo zachránit sebe (tzn. vystoupením Německa z eurozóny). Nemám pochyb, že si vybere to druhé. A protože to bude znamenat roztrhání řady evropských smluv a stanov (včetně ECB), EU v podstatě přestane existovat.

Zdroj: ZDE

Ale architekti eurozóny nedokázali pokračovat v logice politického sjednocování. V kanadské konfederaci se nikdo nestará o "obchodní nerovnováhu". A nikdo se nebude starat o to, pokud například Alberta bude mít trvalé obchodní přebytky vůči dalším devíti provinciím. Fiskální transfery od silného ke slabému jsou součástí kanadské dohody o úplné národní unii. Pokud by Evropa přijala podobnou federální strukturu, řecká a španělská otázka by se nestaly předmětem sporu.

Nicméně stávající situace znamená, že architekti eura vytvořili stroj na katastrofy a dar spekulativnímu kapitálu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10387

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2012