OSN: Assadův režim ztratil lidskost

8. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský režim ztratil "svou základní lidskost" a už není legitimní, řekl ve čtvrtek generální tajemník OSN Ban Ki Moon. Charakterizoval nový masakr asi 90 vesničanů jako "šokující" a požadoval, aby byli vrazi potrestáni.

Ban Ki Moon použil při odsouzení syrského režimu výjimečně důrazných formulací. Uvedl, že když se ve středu na scénu masakru chtěly dostat jednotky OSN, bylo na ně stříleno.

K masakru ve vesničce al-Quibair, nedaleko čtvrtého největšího syrského města Hama, došlo ani ne tři týdny poté, co bylo 100 lidí zavražděno v Hule. Ten masakr podstatnou měrou zvýšil sektářské napětí a způsobil, že se zřejmě Sýrie blíží občanské válce.

Ban Ki-Moon uvedl, že vesnice byla zjevně obklíčena syrskými jednotkami. "Mrtvoly nevinných civilistů leží tam, kde byly zastřeleny. Některé z nich byly údajně upáleny nebo ubodány. Ban Ki-moon uvedl, že je už mnoho měsíců zjevné, že prezident Assad přišel o svou legitimitu. Dodal, že "každý režim, který toleruje takové zabíjení nevinných lidí přišel o svou základní lidskost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9654

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2012