FRANCIE:

Socialisté možná budou mít v parlamentu absolutní většinu

11. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Levice zaznamenala úspěchy v prvním kole francouzských parlamentních voleb. Socialistická strana má na dosah absolutní většinu, což by poskytlo prezidentu Françoisu Hollandovi volnou ruku při akcích proti hospodářské krizi.

Socialisté potřebují získat 289 z celkového počtu 577 křesel, mají-li získat v druhém kole voleb 17. června absolutní většinu.

Z výsledků prvního kola vyplývá, že podle předpovědí socialisté získají něco mezi 275 a 315 křesly a mohli by získat většiný za pomoci svých stoupenců, například Strany zelených. Hollande tedy nebude zřejmě muset usilovat o podporu tvrdé levice (Levicové fronty a komunistů).

Absolutní většinu však socialisté nemají zaručenu. Účast voličů v prvním kole parlamentních voleb byla rekordně nízká: 57 procent.

Novému francouzskému parlamentu bude zřejmě dominovat levice. V prvním kole podle prvních výsledků a odhadů získala levice 47 procent, pravice 35 procent a ultrapravicová Národní fronta 13 procent.

Pokud by socialisté získali absolutní většinu, bylo by to poprvé v historii, kdy by francouzští socialisté ovládali obě komory parlamentu.

Podrobnosti v angličtině ZDE"

0
Vytisknout
7943

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2012