Násilné vyhoštění Ocupy Wall Street ze Zuccottiho parku dva dny před globálními protesty posílilo pozitivní image demonstrantů

17. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americká televizní stanice MSNBC k násilnému vystěhování hnutí Occupy Wall Street (OWS) z jeho ležení odvysílala zajímavou reportáž ZDE. Podle moderátora stanice, některých politiků a diskutujících akce newyorského starosty Michaela Bloomberga a jeho "soukromé armády" totiž zvedla vlnu sympatií pro okupační hnutí, o němž se mnozí domnívali, že má s přicházející zimou na kahánku.

Násilné vystěhování OWS z Liberty Plaza (Zuccottiho parku) předcházely podobné bleskové zásahy proti okupačním hnutím v Portlandu, Oaklandu, Salt Lake City, Saint Louis, Denveru a jinde. Oficiální odůvodnění zásahů příslušných orgánů hovořících o zamezení nepořádku a údajných zločinech uvnitř okupačních komunit se tak v očích nejen stoupenců těchto hnutí stala neudržitelná. Rovněž násilná "mediální clona", jež policejní akci v Zuccottiho parku zakryla, nesvědčí o dobrých úmyslech pořádkumilovných amerických orgánů. Novinářům bylo policisty znemožněno dělat svou práci, někteří z nich byli dokonce zatčeni. Na hlavy propagátorů násilného vyhoštění okupujících se snesla oprávněná vlna kritiky.

Kongresman Jerrold Nadler na policejní zásah v New Yorku reagoval slovy: "Zákrok města proti OWS vznese řadu závažných otázek týkajících se občanských svobod, kterými se budeme muset zabývat." Šéf americké odborové federace AFL-CIO Richard Trumka se nechal slyšet, že jeho organizace solidárně stojí za OWS: "Policejní razie proti OWS byla zorchestrována v zastoupení 1%. OWS pořádala mírumilovné protesty již od samého začátku, a tyto protesty se budou dál šířit nehledě na to, co volené orgány policejním silám nařídí."

Newyorský starosta Michael Bloomberg, který vyhoštění protestujících z parku nařídil, prohlásil, že šlo pouze o jeho vlastní rozhodnutí. Zákrok odůvodnil slovy, že byl podniknut na základě "drobných obvinění, která se dala obtížně doložit." To je vskutku poněkud podivné odůvodnění, zejména proto, že miliardář Bloomberg sám patří k 1%. Starostka Oaklandu Jean Quanová dokonce pro BBC připustila, že akce, které smetly okupační hnutí během krátké doby v 18 amerických městech, byly koordinovány na národní úrovni.

Stoupencům OWS bylo nakonec umožněno se do Zuccottiho parku vrátit, ovšem bez stanů, spacích pytlů a dalšího vybavení nutného ke stálé okupaci místa. Policisté aktivistům zakázali v parku přespávat dokonce i na lavičkách, a kontrolovali každého, kdo se chtěl do parku dostat. Přesto se sem mnoho okupujících vrátilo, někteří přespali v bytech sympatizantů hnutí nacházejících se v blízkosti parku a další strávili noc v parku vestoje.

Americký advokát a aktivista Van Jones a novinářka Laura Flandersová se v relaci MSNBC shodli na tom, že násilné policejní akce byly naprosto kontraproduktivní a OWS jen vylepšily veřejnou a mediální image. "Hnutí se nadále bude rozrůstat. Lidé už nyní nenásilně okupují banky, opuštěné školy a další objekty. 17. listopadu OWS oslaví dva měsíce od svého vzniku. Po celé zemi se uskuteční 300 prozatím nahlášených demonstrací, které budou skutečně masivní," řekl Van Jones. Flandersová s Jonesem souhlasila a dodala, že někdo snad musel okupovat kancelář starosty Bloomberga, když tento dva dny před zahájením mezinárodních studentských demonstrací ve Státech, Španělsku, Německu, Francii a jinde nechal násilně vystěhoval OWS, jelikož to bylo naprosto šílené politické rozhodnutí, nicméně pro samotné hnutí to bylo báječné rozhodnutí.

Moderátor MSNBC také pustil ukázku z vysílání ultrapravicové televizní stanice Fox News, kde se moderátor Sean Hannity na základě "důkazů" snažil stoupence OWS vykreslit jako násilníky, vrahy a teroristy. Van Jones k naprosto nechutné mediální taktice Fox News delegitimizovat OWS poznamenal, že je to její práce, protože tato provařená hlásná trouba amerických republikánů dozajista ví, že 57% republikánských voličů ve skutečnosti souhlasí s poselstvím OWS a je naprosto zděšena možností, že by se tyto ovečky (tedy klienti této stanice a namnoze stoupenci pomateného hnutí Tea Party ) k OWS mohli připojit. Přívrženci Tea Party mají totiž podobné problémy jako ti, kteří se ztotožňují s filozofií Hnutí 99%, uzavřel Jones.

0
Vytisknout
5970

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011