"V žádné nemocnici na světě se rodičům neumožňuje, aby seděli u zraněných dětí" Opravdu?

28. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Na naléhavé žádosti o pomoc a vyšetření ledviny zraněné dcerky ruského provokativního umělce a anarchisty Olega Vorotnikova reagovala jedna lékařka z dětského oddělení v nemocnici v Motole. V souvislosti se stížností rodičů zraněné dívky, že je z nemocnice vyhodili, lékařka konstatovala, že "v žádné nemocnici na světě se neumožňuje rodičům, aby byli přítomni u zraněných dětí". Musejí se prý dodržovat návštěvní hodiny.

Minulé pondělí došlo v Manchesteru k atentátu na koncertě, který navštívilo 21 000 osob, především dětí. Desítky z nich byly při teroristickém útoku zraněny.

Britská média jsou plná informací o tom, že zraněné děti v nemocnicích navštěvuje britská královna. U lůžka dětí jsou VŽDYCKY  trvale přítomni jejich rodiče, jako na této fotografii.

Zdroj v angličtině ZDE

Vyhozením rodičů z nemocnice Motol "porušil své vlastní předpisy"

28. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Dobrý den,
 
překvapuje mne že nikdo nenahlédl do práv a povinností pacienta, přímo na stránkách FN Motol, píše čtenář Petr Novotný:
 
    http://www.fnmotol.cz/prakticke-informace/prava-a-povinnosti-pacienta/
 
Tam se jednoznačně píše (odstavec 4a) toto:
 
    4. Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo:  

    a) na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby
    určené zákonným zástupcem, pěstouna nebo osoby, do jejíž péče byl
    pacient na základě rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu svěřen,
    je-li nezletilou osobou
 
z čehož jednoznačně vyplývá že dotyčná lékařka tvrdí nesmysly, které jsou v přímém rozporu
s vnitřními předpisy FN Motol. Osobně bych doporučil obrátit se neprodleně na ombudsmana
FN Motol http://www.fnmotol.cz/ombudsman/ a podat stížnost na dotyčnou lékařku.
 
Mimo jiné to souvisí s tím že nemocnice (nepletu-li se) musí mít ke každému lékařskému
zákroku u nezletilých žádat o souhlas rodičů.
 
Můj osobní názor je že lékařka se prostě chtěla zbavit rodičů aby měla klid, a vymyslet si
argument typu "nikdo nepovoluje X" (byť to není pravda) je prostě nejjednodušší způsob.
 

Natalia Sokol: České úřady odpírají mé dcerce lékařskou pomoc

27. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

České úřady odmítají právně uznat přítomnost mých dětí v České republice a poskytnout jim dokumenty. Proto pro ně nemohu získat zdravotní pojištění.

Vzhledem k tomu, že byl zrušen můj facebook, moje poslední informace byly o tomto:

Před třemi dny srazilo mou dceru Mamu, je jí pět let, auto v centru Prahy na tramvajové zastávce. V nemocnici jí diagnostikovali poškození vnitřních orgánů. Lékaři požadují plné vyšetření ledvin. K tomu je zapotřebí zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění nelze získat bez dokumentů. Mama dokumenty nemá. České úřady žádným způsobem neregulují status našich dětí na území České republiky.

My rodiče máme pololegální status: Děti ho nemají. Usuzuji, že české úřady to dělají záměrně, nechtějí vydat dětem žádné dokumenty, aby námi mohly manipulovat. Protože je velmi lehké manipulovat rodinou, pokud v ní jsou malé děti.

Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné

28. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 K případu pětileté zraněné holčičky, dcery anarchisty Olega Vorotnikova, se vyjádřila jedna lékařka, která v motolské nemocnici pracuje na oddělení pro děti. Její totožnost je Britským listům známa. Lékařka uvádí, že "neodkladné vyšetření a ošetření zraněné holčičky bylo provedeno, platba za vyšetření byla vyžádána, ale vyšetření jí nebylo podmíněno. Rodiče se odmítli řídit pokyny lékařů."

Lékařka odmítla odpovědět na otázku, zda bylo provedeno vyšetření poškozené ledviny u zraněné holčičky, poukazem na lékařské tajemství. Zpochybnila tvrzení matky dítěte, že vyšetření ledviny požadují lékaři, avšak k potřebě vyšetření poškozené ledviny se podrobněji odmítla vyjádřit.

Lékařka také konstatovala, že "v žádné nemocnici na světě" není umožněno, aby rodiče byli přítomni v nemocnici, kde leží jejich zraněné dítě. V žádném případě není možné, aby rodiče byli v nemocnici nedaleko zraněného dítěte přítomni "celou noc". 

Lékařka zdůrazňuje, že výše uvedené informace jsou jejím osobním názorem a nejsou oficiálním stanoviskem motolské nemocnice.

Oleg Vorotnikov: Vyhodili nás z motolské nemocnice, naléhavě potřebujeme vyšetření pro zraněnou dcerku, pomozte!

26. 5. 2017

čas čtení 11 minut


Shrnutí případu: Pětiletá dcera Olega Vorotnikova a Natalie Sokol, dvou performerů a zakladatelů skupiny Vojna, které kriminalizuje ruský režim Vladimíra Putina, byla sražena v centru Prahy automobilem a letěla vzduchem dva metry. Byla odvezena do nemocnice Motol, kde jí bylo provedeno základní ošetření a vyšetření.

Podle níže uvedeného svědectví obou rodičů dívky jim lékaři konstatovali, že holčičce je nutno provést hloubkové vyšetření ledviny.  Podle svědectví rodičů však toto vyšetření není možno provést, neboť dítě nemá v ČR žádný právní status, žádnou dokumentaci, a tedy právo na zdravotní pojištění.

Rodiče zraněné holčičky byly posléze z nemocnice vyvedeni.

Britské listy požádaly mluvčí motolské nemocnice o vyjádření.  Reakce tiskové mluvčí motolské nemocnice je ZDE.

  Britským listům se ozvala lékařka, která pracuje na dětském oddělení nemocnice v Motole. Její totožnost je redakci známa. Konstatovala, že zraněné holčičce se dostalo základního ošetření a vyšetření. Odmítla odpovědět na otázku, zda bylo provedeno potřebné vyšetření poškozené ledviny:  "Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné". 

Dcerku anarchisty a umělce Olega Vorotnikova srazilo v Praze auto a hodilo ji dva metry vzduchem. Lékaři v motolské nemocnici podle svědectví jejích rodičů  odmítli provést naléhavé vyšetření její ledviny.


V tomto videu matka zraněné dcerky Natalia Sokol vysvětluje, že české úřady jejím dětem odmítají vydat jakékoliv dokumenty legalizující jejich pobyt v ČR, takže děti nemohou získat zdravotní pojištění.

Aktualizace: Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné -   Britské listy požádaly tiskovou mluvčí nemocnice v Motole o vysvětlení. 

Oleg Vorotnikov:

Museli jsme odejít z nemocnice, protože lékaři nechtějí poskytnout lékařské ošetření. Jen nám dávají účty:  Máme nyní malou sbírku na účty z nemocnice.

Problém je, že teď potřebujeme naléhavě vyšetření ledviny naší dcerky, aby se zjistilo, zda potřebuje operaci. Lékaři to odmítli udělat. Vzhledem k tomu, že české úřady odmítají našim dětem poskytnout jakýkoliv právní status, dcera Mama nemá žádnou dokumentaci, takže nemá zdravotní pojištění. Bez pojištění lékaři v Motole nechtějí pomoci.

Vyšetření ledviny stojí 2000 euro a my to musíme zaplatit, říkají lékaři. Nemáme už žádné peníze. Řidič automobilu, který Mamu srazil, je pryč.



Překlad následujícího videa:

Vyhodili nás z nemocnice. Nejste Češi. Máme předpisy

Vyhodili nás [motolské] nemocnice. Řekli "Tady není žádný hotel. Rodina má být doma, když dítě leží na oddělení." Stojím na ulici. Čekám na zítřejší ráno.

Seděli jsme na chodbě, setkali jsme se se Zlodějem. Přišla lékařka. Řekla nám, že na chodbě se čekat nesmí. Vy nejste Češi. Tak se seznamte s našimi předpisy. Vy nejste odsud? Česky nemluvíte? Odpověděli jsme: Ne. A tady u nás v Česku je zakázáno tady sedět. Máme na dítě čekat doma. Ještě nám řekla: Tady bude chodit ochranka, a ta vám řekne přesně to, co já.

Lékařka: "Vaše dcera je na pokoji, ale ostatní rodina musí domů. V ČR je to normální. Nevím, jak je to ve vaší zemi. Ale tady je to normální."

Oleg Vorotnikov: "Ale my žijeme v České republice."

Lékařka. "No, já nevím, odkud jste, protože mluvíte anglicky. Myslím, že nejste Češi."

Oleg Vorotnikov: "Ne, Češi nejsme."

Lékařka: "Takže musíte být doma. Tady je nemocnice."

Oleg Vorotnikov: "Kde je místo, kde můžeme čekat?"

Lékařka: "Tady nečekejte. Doma. Nerozumím, proč jste pořád ještě tady. Tady to není hotel, je to tady nemocnice. Tady jsou pacienti. A jejich rodiče a ostatní příbuzní musejí být doma."

Rozhovor Britských listů 111:

Proč mají režimy nepotlačitelnou touhu občany pošpinit?

26. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se spisovatelkou a scénáristkou Terezou Brdečkovou o jejím seriálu natočeném pro Českou televizi "Bohéma" o nátlaku autoritářských režimů na národní celebrity a o tom, zda smí občan opustit základní etické hodnoty, když je režim zruší. Je to nesmírně aktuální právě dnes. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pohádka o prdeli

28. 5. 2017 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Milé děti, lituji, ale v této pohádce prostě musím používat sprosté slovo, a sice slovo prdel. Bez něho to prostě nejde a takové to p.... se čtyřmi tečkami mi připadá vlastně mnohem sprostší. Takže se omlouvám, ale tohle je prostě pohádka o prdeli.

Tak tedy, bylo nebylo, za devaterými horami, bylo to v pohádkové zemi Boémii a já šel navštívit někdejšího dlouholetého přítele. Možná to bylo proto, že jsme před tím v hospodě přemítali o starém vtipu Jak vznikl dvojocasý český lev.

U příležitosti oslavy nedožitých 71. narozenin Alexe Koenigsmarka (27. 5. 1944 - 23. 1. 2013) připomínáme jeden z fejetonů českého spisovatele, scénáristy a dramatika, autora a popularizátora Britských listů.

A 34-year-old Roma businessman was shot dead by a racist in the northern Czech city of Chomutov

28. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



A 34-year-old Roma businessman who normally lived in Holland was shot dead by a racist in the city of Chomutov in the north of the Czech Republic.

The man had a noisy argument with another Roma person in front of a block of flats in Chomutov at 3 am in the morning of 27th May. A white man came out of the building with a pistol, shouted "Shut finally you black mouth up, you Gipsy fucker" and shot him dead. Local witnesses say that the assassin was a former prison warden, "so he knew how to use a gun and how to aim".

Source in Czech HERE

 
 

Dopad libyjského chaosu: Premiérka Mayová selhala, stejně jako celá její amatérská vláda

27. 5. 2017

čas čtení 4 minuty



Ve své funkci ministryně vnitra Theresa Mayová selhala: Nevnímala teroristickou hrozbu od vzbouřenců proti režimu Muamara Kaddáfího. A jako premiérka, která prosazuje škrty v policii a rušení bezpečnostní spolupráce s Evropskou unií, činí Mayová další nebezpečné kroky

Salman Abedi, atentátník z Manchesteru byl rodilý Brit. Kulturním zázemím byl Libyjec. Svou totožností to byl radikální islamista, loajální "chalífátu" Islámského státu s centrem v syrské Rakce. Hrozba je to globální, britský stát je ale národní a komunity jsou lokální. Stát a komunity ho nedokázaly neutralizovat. Důležité je analyzovat proč, píše Paul Mason.

Bombardováním Libye jsme nerozzuřili ani nezradikalizovali mladé muslimy, jako byl Abedi: prostě jsme jim jen poskytli prostor k akci. A politikové pak problém zanedbali a přestali ho sledovat.

Ve Středozemním moři se utopila tento týden především batolata

27. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 Smrt ve Středozemním moři utopením si dále pravidelně vyžaduje množství obětí - za nezájmu evropských sdělovacích prostředků. Tuto středu se utopilo 31 osob. Většinou batolata.  200 lidí spadlo z přeplněného člunu do moře, když se naklonil na jednu stranu, informovala italská pobřežní stráž. Její velitel Cosimo Nicastro sdělil tiskové kanceláři Reuters, že v moři zůstalo nejméně 20 mrtvol. Záchranáři z moře vylovili 31 mrtvol. "Většinou jsou to batolata,"uvedl záchranář Chris Catrambone na Twitteru.

V roce 2017 bylo vyloveno z moře, zachráněno a přivezeno do Itálie dosud více než 50 000 uprchlíků. Je to 46 procentní nárůst ve srovnání s rokem 2016.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Republic now seems firmly en route to authoritarian rule

27. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

In spite of his corruption scandals, oligarch Andrej Babiš now enjoys unprecedented popularity in the Czech Republic

Fearing the growth in popularity of his deputy and his Finance Minister, the powerful oligarch Andrej Babiš, the Czech Social Democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka brought about a political crisis in his country, when he accused Babiš, his coalition partner, of unethical financial transactions and forced him to leave his post of Finance Secretary (Babiš has had himself replaced by a stooge).

Most commentators regarded Sobotka's action as hypocritical and risky. If Babiš is such a shady character (which he is), why did the Social Democrats happily work with him in a coalition government for three years?

Luckily for the Social Democratic  PM Sobotka, the situation for Babiš then became extremely complicated when recordings were published in which he brutally and in a vulgar fashion attacked his coalition partners and discussed with a journalist from a major newspaper he owns when (not) to publish various compromising material related to his political opponents.  Temporarily, it looked that PM Sobotka and the Social Democrats were winning over Babiš.

Not so.

"Zničený" Babiš míří k volebnímu vítězství

26. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Navzdory řadě skandálů i odchodu z ministerstva financí by ANO Andreje Babiše v květnu volilo 33 % respondentů zúčastněných v průzkumu společnosti CVVM. Druhá sociální demokracie je na 14 %. Zatímco ANO přišlo od dubna o přízeň 0,5 % voličů, ČSSD si pohoršila o dva procentní body ZDE (pdf).

Ruský velvyslanec: Kushner chtěl tajný komunikační kanál s Moskvou

27. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Jared Kushner, Trumpův zeť a jeho vlivný poradce v Bílém domě, jednal s ruským velvyslancem ve Washingtonu o možnosti vytvořit tajný a zabezpečený komunikační kanál mezi Trumpovým týmem pro příchod do Bílého domu a Kremlem. Měla se k tomu používat ruská diplomatická infrastruktura, aby americké úřady nemohly před Trumpovou inaugurací komunikaci jeho týmu s Moskvou odposlouchávat.


Velvyslanec Sergej Kisljak informoval své nadřízené v Moskvě, že Kushner mu učinil tento návrh 1. nebo 2. prosince 2016 ve věžáku Trump Tower. Je to obsahem amerických odposlechů z té doby. Schůzky se také účastnil Michael Flynn, první Trumpův poradce pro národní bezpečnost.  

Podrobnosti v angličtině ZDE


Britská premiérka požaduje, aby technologické firmy konečně začaly účinně zasahovat proti extremismu na sociálních sítích

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová bude naléhat na šéfy skupiny G7, aby nařídily technologickým firmám začít efektivě likvidovat extremistické materiály na internetu. Bude argumentovat, že boj proti Islámskému státu se přesunuje "z bojiště na internet". Mayová bude na summitu na Sicílii požadovat, aby všechny země přinutily firmy, jako jsou Facebook, Google a Twitter, aby blokovaly uživatele, kteří zveřejňují extremistický materiál, a informovaly úřady, pokud existují důkazy bezprostředního nebezpečí

Firmy, provozující sociální sítě podle ní musejí:

O neonacistovi, který se stal islamistou

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Když jste běloch, nejste považován za teroristu

V roce 2015 usmrtil jednadvacetiletý bělošský supremacista Dylann Roof devět afroamerických věřících v kostele v Jižní Karolíně. Byl shledán vinným z 33 federálních trestných činů, nikoliv však z terorismu, píše Arwa Mahdawi.

Zajímavý je případ Devona Arthurse, osmnáctiletého bělošského supremacisty, který se stal islamistou. Minulý pátek Arthurs ohrožoval pistolí tři lidi v kuřárně v americkém městě Tampa. Po zatčení prý vykřikoval "Allah Mohammed" a řekl policii: "Tohle by se nemuselo stát, kdyby vaše země nebombardovala moji zemi. Arthurs se narodil na Floridě. Pak se ukázalo, že Arthurs usmrtil dva své spolubydlící, protože to byli neonacisté, kteří "nerespektovali" jeho náboženství.

Orbán oslavuje v Maďarsku proruskou antihomosexuální americkou organizaci

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu "Světového kongresu rodin" požaduje od Maďarů, aby "měli víc dětí".  Jde o americkou křesťanskou organizaci s vazbami na Putinovo Rusko a s netolerantním postojem vůči homosexuálům.

V Budapešti byl ve čtvrtek zahájen "11. světový kongres rodin" bojovným projevem Viktora Orbána, který obvinil Evropskou unii, že jí dominuje "relativizující liberální ideologie, která je urážkou rodin".

Učitelé požadují zrušení kariérního řádu

26. 5. 2017

čas čtení 6 minut

Školský výbor senátu hlasoval o navýšení příplatku pro třídní učitele

Výbor Senátu pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice projednával ve středu 24. května 2017 návrh novely Zákona o pedagogických pracovnících, kterou se zavádí kromě jiného i kariérní systém pro učitele. Zpravodaj zákona Jiří Růžička navrhl výboru zamítnutí novely, které výbor v hlasování poměrem hlasu 4:4 neschválil. Výbor se nakonec usnesl na doporučení návrh novely vrátit sněmovně s jedním pozměňovacím návrhem.


(tisková zpráva Pedagogické komory)

R.U.R.

26. 5. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty


Roboti mohou, a to už docela brzy obsluhovat celou společnost - vpodstatě odvést veškerou potřebnou práci. A pokud mohou jistě jednou také budou, neboť člověk je tvor v jádru pohodlný. Všechno je jen o běhu času, jak dobře věděli (nejen) Verne, Orwell, Einstein...

Jedinou skutečnou podmínkou je tu dostatek energie, schopnost její akumulace a přenosu (Slunce má pro nás energie nadbytek - už se to učíme vědět a využívat) a dostatek surovin (i tady nám ve finále pomůže vesmír se svými bludnými tělesy, které míjejí Zemi v kritických mini-vzdálenostech, dál je tu Měsíc; zatím ale nemáme ani zdaleka dotěženy zásoby na Zemi).

Vládní krize nás posunula k proměně politiky na způsob poměrů v Maďarsku a v Polsku

25. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Tak konečně se objevil první průzkum předvolebních preferencí, konkrétně od agentury Median, a zdá se mi, že potvrzuje přesně to, čeho jsem se bál. Dovolím si pár poznámek, ačkoli úplnější obrázek budeme mít až v okamžiku, kdy se objeví průzkumy dalších agentur.

Ve srovnání duben vs. květen ANO ztratilo z 27,5% na 26%, nicméně je stále suverénně nejsilnější stranou. Jeho hlavní konkurent, sociální demokraté, ztratili 4% (z 18% na 14%). Ostatní strany drobně posílily (KSČM z 12,5% na 13,5%, ODS z 9% na 9,5%, TOP09 z 8% na 9%, KDU-ČSL z 6,5% na 7%, SPD ze 4% na 5%, piráti z 3,0% na 4,5%, zelení z 3% na 3,5%), nebo zůstaly na svém (STAN 2,5 %, svobodní 2%).

Hranice mezi terorismem a politikou, vraždou a ... vraždou

25. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Představa teroristického útoku vyvolává hrůzné představy. Bezmocnost nevinných obětí a drastické scény okupují lidskou mysl, její primární úroveň, s intenzitou, které se nedá bránit. Představa toho, že jdete po ulici, stojíte v metru nebo jste s dětmi na koncertě a v příští vteřině jste vy nebo vaši blízcí mrtví či ležíte s utrženými nohami v tratolišti krve a zemřete pravdě podobně v příštích pár okamžicích je nesmírně vtíravá a mocná. Zvlášť když jste periodicky pod obrovským tlakem mediálních obrazů a výkřiků, které takový strach umocňují. Slyšel jsem tak českého bezpečnostního analytika s vážnou tváří tvrdit, že přece Staroměstské náměstí před orlojem je jedinečný prostor, kde by se dal provést teroristický útok. Bývalý diplomat mu přizvukoval...

Skutečné nebezpečí současného terorismu

Také vrah může cítit morální převahu

25. 5. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 4 minuty

V románu Jonathana Littella Laskavé bohyně je scéna, v níž hlavní hrdina Maximilian Aue, esesácký vrah ukrajinských Židů, vyčítá Němcům v zázemí, že žijí pokrytecky. Všichni ti dobří nevinní Němci, spokojeně usazení v křeslech, v samém srdci klidné domácnosti, konzumují levnou ukrajinskou kukuřici a dojímají se nad zprávami o mrtvých německých vojácích, kteří padli na východní frontě, u Stalingradu. Přitom je ani nenapadne, že mezi levnou obilovinou a nacistickými válečnými zločiny na Ukrajině existuje nějaká souvislost. Určité myšlenky si prostě zapovídají, nepříjemné otázky si nekladou – jen aby nenarušili svou klidnou idylu, jíž se drží tím silněji, čím víc kolem zuří válka. Diví se, spravedlivě se rozhořčují, a především nic nechápou.

Je třeba mít na paměti motivaci teroristů

Teroristickým útokům v Manchesteru a jinde na Západě bylo a stále je možné předcházet

25. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Vždy, když na Západě dojde k teroristickému útoku, k němuž se oportunisticky přihlásí Daeš či jiné džihádistické seskupení, je v první řadě nutno tyto nihilistické akty násilí nekompromisně odsoudit. Nic však neudělá islámským fundamentalistům větší radost než palcové titulky typu „Muslimští pedofilové prznící puberťačky. Stávají se z nás ovečky jdoucí na halal porážku. Spisovatel Kuras o terorismu v Manchesteru a o tom, jak otřesně to dnes vypadá v Anglii", "Vítači, ohrožujete moje děti. Vyřídím si to s vámi. Zbourat 22 mešit. I to zaznívá po masakru v Anglii", "Manchester? Muslimové úplně všude. Chtěli mě znásilnit. VIDEO svědectví od Čechů", které v den manchesterské tragédie otiskly Parlamentní listy. Extrapolace na základě rasistických předsudků je spolehlivou cestou do pekel, v jejichž přítmí to zavání plynovými komorami. Naopak je zapotřebí každý teroristický akt v ulicích evropských či amerických měst posuzovat individuálně, zasadit jej do širšího geopolitického rámce, a teprve pak dojdeme ke zjištění, že těmto otřesným zločinům bylo a stále je možné předcházet.

Přečetli jsme:

Brutální zákrok proti Romům na Slovensku: Policie útočí obušky na děti, starší ženu sráží na zem

26. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) zveřejnilo video, které zachycuje brutální zákrok slovenských policistů ve Zborově, okres Bardejov, když v podvečer 16. dubna 2017 přivolali policejní hlídku kvůli šarvátce mezi Romy.

Několik policistů na něm útočí obušky i na děti, jeden z nich surově strčí do starší ženy, která stojí klidně bokem a srazí ji na zem. Policisté opakovaně obušky útočí na lidi, kteří nekladou žádný aktivní odpor.

Celý článek: ZDE

V Británii se atentátem v Manchesteru nepodařilo vyvolat protimuslimské nálady

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek zveřejnil šéf ultrapravicové, euroskeptické britské strany UKIP Paul Nuttall předvolební program své strany. Posmíval se při tom lidem, kteří zapalují svíčky na paměť osob usmrcených v Manchesteru. Popularita strany UKIP je však podle mnohých průzkumů veřejného mínění nyní v Británii 2 procenta. Víc frustrovanější než aktivisté strany UKIP jsou zřejmě už jen islamističtí džihádisté, píše komentátorka Poly Toynbee. Proč vraždění dětí na rockovém koncertu nevyvolalo v Británii nenávist vůči muslimům?

UKIP se velmi pokoušela ve čtvrtek vyvolat proti muslimům nenávist. Proč na to Britové nereagují?

Trump zaútočil na 23 členů NATO, že neplatí dost na obranu

25. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Trump odstrkává černohorského premiéra, aby se dostal dopředu:

A zpomaleně:




Donald Trump učinil v Bruselu bezprecedentní krok v tom smyslu, že tam poučoval světové politiky, že neplatí dost na svou vlastní obranu a že to nechávají na "amerických daňových poplatnících".

Trump se sice zmínil o článku 5 smlouvy Severoatlantického společenství, který zaručuje, že členské země NATO se postaví na obranu každé členské země, která byla napadena, jako by byly napadeny samy, ale hlavně hovořil o tom, že chce donutit 23 z 28 členských zemí NATO, aby platily svůj plný podíl.

Prezidentův mluvčí Sean Spicer později řekl, že Trump plně podporuje článek 5, když se ho novináři dotazovali, proč to explicitně nezdůraznil ve svém projevu.

Projev byl přivítán chabým potleskem a byl ukončením problematického dne pro Trumpa, který se předtím dostal do konfliktu s vedoucími představiteli Evropské unie a v jedné chvíli zřejmě odstrčil černohorského premiéra Duška Markoviće, aby se dostal na pódiu do popředí.

Předseda Evropské rady Donald Tusk zdůraznil, že s Trumpem nedošlo k dohodě ani ohledně Ruska, ani ohledně klimatických změn, ani ohledně globálního obchodu. To zřejmě ztíží nadcházející jednání zemí skupiny G7.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 110:

Komunální politika není ideologická

19. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Janem Čižinským, starostou Prahy 7 a představitelem hnutí Praha 7 sobě, které se dostalo k moci prostřednictvím lidového referenda proti předražené radnici a v důsledku systematické interakce s místními voliči. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Šéf britských labouristů: Teroristické atentáty způsobuje britský vojenský adventurismus v zahraničí

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Jeremy Corbyn obnoví v pátek předvolební kampaň Labouristické strany argumentací, že "je odpovědností vlády zajistit, aby naše zahraniční politika vedla k snižování hrozeb této zemi a ne k jejich zvyšování." "Mnoho expertů, včetně profesionálů v našich výzvědných a bezpečnostních službách, poukazuje na vazby mezi válkami, které naše vláda podporovala a podporuje nebo vedla či vede v jiných zemích a terorismem doma. Toto hodnocení v žádném případě nesnižuje vinu těch, kdo útočí na naše děti. Tito teroristé budou navždy odsuzováni a budou pohnáni k odpovědnosti za své činy. Avšak informované porozumění příčinám terorismu je nezbytnou součástí efektivní reakce, která ochrání bezpečnost našich lidí, tak, bychom bojovali proti terorismu a ne ho podporovali."


Corbyn a jeho poradci dlouho zastávají názor, že britská zahraniční politiky, včetně vyslání vojsk do Iráku a do Afghánistánu, proti čemuž se Corbyn vehementně stavěl, zvýšila riziko teroristických útoků destabilizací Blízkého východu a vyvoláním podezření vůči Západu. 


Ve svém květnovém projevu v Chatham House Corbyn požadoval, aby vláda přijala "trojnásobný příslib" obrany, rozvojové pomoci a diplomacie na ochranu britských zájmů a opustila politiku "bombardovat nejdřív, vést rozhovory až pak". 


Konzervativci budou interpretovat toto prohlášení jako přiznání, že Labouristická strana by zaujala měkký postoj vůči terorismu. Avšak Corbyn poukáže na rozhodnutí Labouristické strany zaměstnat 20 000 nových policistů.


Podrobnosti v angličtině ZDE



Salman Abedi měl stejný profil jako ostatní extremisté

25. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Vyšetřovatelé a odborníci nalezli četné společné rysy v charakterových vlastnostech atentátníka z Manchesteru, jaké měli i předchozí atentátníci:

- Velké mládí. Výzkum potvrdil, že Islámský stát se snaží zmanipulovat a vycvičit adolescenty, a to mužského pohlaví. Od září 2014 do prosince 2016 zorganizovali teenageři, nebo dokonce i děti, celkem 34 teroristických spiknutí pro Isis.

Volební podpora konzervativců v Británii i po Manchesteru dále poklesla

25. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Předstih konzervativců před labouristy podle průzkumu veřejného mínění z této středy a čtvrtka (dva dny po atentátu v Manchesteru) poklesl na PĚT procent (minulý týden byl devět procent):



Americký odvolací soud potvrdil blokaci Trumpova zákazu cestování

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta




Americký federální odvolací soud v Richmondu zasadil čerstvou ránu prezidentu Donaldu Trumpovi a jeho kontroverznímu zákazu cestování. Potvrdil nález soudu nižší instance v podobě zablokování exekutivního nařízení, které se zaměřuje na osoby cestující z šesti zemí s muslimskou většinou.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

V Británii se vůbec o islamistickém terorismu nehovoří

25. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Je ohromující, jak rozdílný je veřejný diskurs v Británii, kde došlo v pondělí večer v Manchesteru k teroristickému atentátu, a v České republice, kde k žádným útokům nedošlo, ale kde vznikla neuvěřitelná xenofobní antimuslimská hysterie - přestože je naprosto šílené předpokládat, že terorismus má něco společného s islámem a že půl druhé miliardy lidí na této planetě, kteří jsou muslimové jsou - podle Čechů :) vrazi a zločinci.

V Británii samozřejmě nikdo z manchesterského atentátu muslimy neobviňuje - všichni by takového člověka okamžitě považovali za šílence. Muslimové jsou v Británii integrovaní a žijí tam desítky let.

Je fascinující, že si tolik lidí v ČR vůbec neuvědomuje, že rasistická je už každá věta začínající výrokem "Muslimové jsou." Asi tak, jako jsou naprosto lživá tvrzení typu "Cikáni jsou..." "Židi jsou..." "Češi jsou..." Lidi jsou individua a jsou nesmírně rozrůznění. Žádný typ neexistuje.

V Británii ani v těchto dnech nevedou politikové svalnaté antiteroristické řeči. Celý veřejný diskurs se nese v duchu obrovské solidarity a vyjadřování sympatií a lítosti postiženým rodinám a občanům.  Hodně to připomíná atmosféru naprosté solidarity a jednoty, jakou projevovali Čechoslováci během Pražského jara a sovětské okupace v srpnu 1968 - jenže tahle solidarita je naprosto multikulturní. Lidé věnovali příbuzným raněných a mrtvých z Manchesteru do středečního večera - za  dva dny - více než 30 milionů českých korun. Manchester, dynamické, kulturní město hudby, se semknul v přátelství a solidaritě všech svých etnických skupin.

Solidarita jako v Československu za Pražského jara - jenže multikulturní

25. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Dívka, muslimka: "Jako muslimka, ne nemám pocit tady v Manchesteru nějakých záporných dopadů pondělního atentátu na mne. Jak vidíte, jsem tady (na vigilii za mrtvé), nebojím se tady být. Jsem otevřeně muslimka, jak vidíte. Protože tady vidím přátele. Vidím lidi, kteří se usmívají a kteří mě podporují. A já dělám totéž pro ně. Takže pro mě - být muslimkou je být muslimkou. Je to součástí mé totožnosti a druhou součástí mé totožnosti je, že pocházím z Manchesteru. A proto jsem tady na té vigilii dneska."

Jiná dívka, běloška: "Vždycky jsme se v době nouze spojili, jako při zdejším atentátu IRA před třiceti nebo čtyřiceti lety. Spojili jsme se tehdy a spojujeme se dnes. Myslím si, že je to opravdu důležité a že je vidět, jak těsně provázaná, přátelská komunita tu jsme. Jsou tu lidé nejrůznějších náboženských přesvědčení, etnik, všude. Všichni se dnes spojili a to opravdu ukazuje, jak mimořádné město je Manchester.

Další dívka, běloška: "Je to osobnější, když se to stane ve vašem městě. Nebyla jsem moc daleko. Viděla jsem mladé lidi, kteří byli nadšení, že jdou na ten koncert, a tak, takže to bylo opravdu divné. Bylo to jako jedna z těch situací, kdy si myslíte: "Tady se to nestane." A pak, když bylo potvrzeno, že to byl teroristický útok, je to děsivé."

Žena, muslimka: "Jsem zděšená z toho, co se stalo. Opravdu mě to zdrtilo. Od prvního interview, který jsem slyšela dnes ráno, s tou paní z Prestonu, pořád brečím, a pak, po dalších rozhovorech, když slyšíte to, co lidi zažili, nedovedu si představit, čím museli projít. Chtěla bych jim být k dispozici a pomoci jim. Jakýmkoliv způsobem potřebují."

Dívka, muslimka: "Chci říct tomu atentátníkovi: Myslím, že udělal velkou chybu. Že si vybral zrovna Manchester. To bych chtěla říct, ale nezaslouží si naší pozornosti. Nezaslouží si našeho respektu. Nezaslouží si vůbec ani zmínky. A ať se snažil udělat cokoliv, Manchester tedy vůbec nezlomil. A my se tady všichni vždycky budeme navzájem podporovat."

Svědectví rukojmího Islámského státu: Nemá smyslu teroristy zabíjet. Musíme zlikvidovat ten narativ

25. 5. 2017

čas čtení 11 minut


Vydáváme znovu svědectví francouzského rukojmího Nicolase Hénina, který poznal Islámský stát z první ruky, když jím byl dlouhé měsíce vězněn. Snad to mnohé vysvětlí. (Původně jsme článek vydali 22. prosince 2015.)

Nicolas Hénin: Já se jich nebojím. Myslím, že strach brání lidem v tom, aby reagovali racionálně. Proč nás terorizují? Protože chtějí, abychom reagovali iracionálním způsobem, z čehož nakonec budou mít oni prospěch. Úspěch teroristického činu nezávisí na jeho pachatelích. Závisí na jeho obětech. Jen blbec si může myslet, že al Kajda a bin Ladin byli invazí do Afghánistánu a do Iráku potrestáni. Ne, to byly opravdové úspěchy.

Reportér: Jakým způsobem je možné ochromit ten celý narativ? Protože samozřejmě neexistuje jen organizace zvaná Islámský stát.

Nicolas Hénin: Pomáháním uprchlíkům. Uprchlická krize letos v létě byla pro Islámský stát obrovskou ranou. Naprosto to zničilo jejich propagandu. Propaganda Islámského státu je totiž založená na tvrzení, že západní společnost není pro muslimy vhodná k životu a že muslimové na Západě jsou marginalizováni a že jsou terčem nenávisti. A letos v létě jsme byli svědky toho, jak statisíce muslimů opustily tuto údajně svatou zemi, zaslíbenou zemi, ten chalífát, a odešly do zemí nevěřících, do našich zemí, a ke všemu tam ještě byli přijati s otevřenou náručí. A to bylo naprostou ránou pro propagandu Islámského státu. Mimochodem, jedním z cílů pařížských útoků v listopadu bylo narušit tu pohostinnost vůči uprchlíkům.

Nicolas Hénin byl rukojmím organizace Islámský stát v Sýrii. Byla to noční můra, která trvala deset měsíců. Ve své knize Jihad Academy (Akademie džihádu) ale píše, že ta noční můra nebyla ničím závažným ve srovnání s utrpením, jímž prochází obyvatelé Sýrie a Iráku. Je to novinář, který byl propuštěn loni. Reportér Mark Mardell z rozhlasu BBC se ho zeptal, co si myslí o těch lidech, kteří ho mučili a zavraždili jeho přátele. Tento pozoruhodný rozhovor se vysílal v úterý 22. prosince na domácí britské rozhlasové stanici BBC Radio Four v pořadu The World at One.

Proč nevítat Miloše Zemana

25. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Snad to tu snese i malé politické prohlášení, píše na Facebooku Jiří Hlavenka, český podnikatel a toho času zastupitel Jihomoravského kraje. Příští týden přijede do Jihomoravského kraje prezident ČR Miloš Zeman a jako krajský zastupitel jsem byl vedením kraje vyzván, spolu s ostatními zastupiteli, k účasti na jeho přivítání. Nezúčastním se. Miloš Zeman opakovaně zostudil naši zemi, zostudil prezidentský úřad, zostudil sám sebe. Mnoho s tím už nenadělám, ale takto oznámenou neúčastí dám alespoň najevo, za jak vážné a nepřijatelné to považuji. Rodiče mě naučili, že je zdvořilé přivítat návštěvu, i když se k vám ohlásí sama a přijde nezvána. Jindy bych to neudělal, toto je ale výjimečný případ. Věřím, že naši voliči, které v Jihomoravském kraji zastupuji, to pochopí.

Členové libyjské komunity v Británii poukazují na to, že opakovaně varovali britské úřady, že v Manchesteru operují verbíři pro terorismus

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Členové libyjské diaspory v Británii svědčí o tom, že po mnoho let opakovaně varovali britské úřady, že v Manchesteru dochází k radikalizaci některých jedinců. Salah Suhbi, poslanec v Libyi, který vyrostl v městě Sheffield nedaleko Manchesteru, informoval o tom, že Libyjci žijící v Manchesteru opakovaně varovali před teroristickými verbíři, otevřeně operujícími v tomto městě.

Jak neseriozní česká média rejžují na vyvolávání iracionálního strachu veřejnosti

25. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Víte, proč bude terorismus v 21. století považován čím dál více za úspěšnou strategii vedení boje? Teroristům na prvním místě nejde o počet obětí. V první řadě jim jde o psychologický efekt. Bez médií a veřejného mínění jde vyvolat panický strach jen těžko.

Je 48 hodin po útoku v Manchesteru, na iDNES.cz je k tomuto tématu zveřejněno 17 článků, napsal Lukáš Hendrych na Facebooku.

Do 48 hodin od teroristického útoku v Paříži v listopadu 2015 bylo na iDNES.cz zveřejněno 36 článků k této události.

Do 48 hodin od teroristického útoku v Bruselu v březnu 2016 bylo na iDNES.cz zveřejněno 34 článků k tématu.

Do 48 hodin od útoku v Nice v červenci 2016 17 článků.

Do 48 hodin od útoku na redakci Charlie Hebdo v lednu 2015 to bylo 20 článků.

A to mluvím jen o prvních 48 hodinách, samotné téma se pak povětšinou intenzivně probírá týden, klidně dva.

Nejen pár súr, a nejen k doložení věroučných pohnutek ke stěží vysvětlitelnému tragickému činu v Manchestru

25. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 15 minut

Ne že vždycky pravda přichází odněkud „od lesa“. Ale zdánlivě zprvu společně odbočíme. A to do několika vzájemně nikoli nutně provázaných oblastí. Uvědomme si, kolik se toho jenom během 20. a na počátku 21. století kolem nás změnilo. Aniž mám v úmyslu dosazovat do té charakteristiky učené termíny, nazvat to jinak než „exponenciálou“ nelze. Jde o křivku, která se na grafu vine nejdřív skoro stále vodorovně (tedy – jako horizontála – bez nápadných změn ve sledovaných ukazatelích v čase), aby se zakřivovala stále víc do vertikály (a tedy směrem k vrcholu vytčených mezí pro graf), a potom stále překotněji k většímu počtu a kvalitě těch předem dokonce netušených změn; a to ve stále kratších intervalech času. Jen pár letmo nadhozených, ale pádných a dnes již stěží adekvátně představitelných příkladů…

Bodláky Václava Duška

Jestli se rozzlobíme - budeme zlí

25. 5. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Fakta o minulosti i přítomnosti značně zkreslena. Svět má rakovinu, tou rakovinou je člověk – jak tvrdil znalec života běhu Eduard Pestel. Není nad milé povzbuzení, děkujeme uctivě, vážený pane. Být zlým, vědí nádhero, jest přetěžká profese. Trvalka zla z doby děsu, kdy Heinrich Franz Boblig von Edelstadt proháněl čarodějnice v mučírnách a odporně bohatl, připomínka běsnícím tyranům, jak snadné bývá pěstovat zlo – i dnes známe syčáky, co z hnusu uváleli páchlé kuličky a nahráli si prašule do děravých kapes; nakonec, hyeny v lidské podobě přežili obětiny, nasyceny, či zbroceny krví, hlasitě mlaskají, zdravě bzdí; vrahy omilostníme zlehka. V tu dobu excesů platily jiné zákony, hotovo!

Britská policie přestala sdílet své informace s USA

25. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Američané se omluvili a ujistili Británii, že k vyzrazování dalších informací docházet nebude. Výzvědná spolupráce byla obnovena.


***

Policisté, vyšetřující atentát v Manchesteru, se rozhodli přestat sdílet své informace se Spojenými státy poté, co v USA došlo k vyzrazení celé řadě důvěrných informací.

Theresa Mayová zdůrazní ve čtvrtek odpoledne na summitu NATO Trumpovi, že USA nesmí prozrazovat důvěrné informace. Britské výzvědné služby byly šokovány, když New York Times zveřejnil fotografie bomby z Manchesteru.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Libyjec z Manchesteru v BBC: Zdrojem extremismu je zahraniční politika Západu

25. 5. 2017

čas čtení 5 minut

Rozhlas BBC ve středu v podvečer interviewoval mladého Libyjce, člena libyjské komunity v Manchesteru, který znal atentátníka Salmana Abediho. Muž žádal o anonymitu. Zde je jeho nesmírně zajímavé svědectví:

"Viděl jsem ho několikrát ve fitku a občas se vyskytoval kolem Wally Range ve čtvrti Old Trafford. My jsme tady velmi silně provázaná komunita."

Reportérka: "Jaký byl?"

"Možná to většinu lidí bude šokovat, ale vůči mně osobně on byl přezdvořilý. Vůbec jsem tento atentát neočekával. Asi většina lidí ho neočekávala. Nebyl to kluk, který by na sebe nějak upozorňoval. Nebyl agresivní, nebyl násilný, ty tendence nikdy neprojevoval. Například, naposledy, co jsem s ním mluvil, bylo to asi před čtyřmi týdny, nezdálo se, že by měl jakékoliv starosti, byl uvolněný, ptal jsem se ho, kdy zase přijde do fitka, říkal mi, ano, přijdu brzo. Myslím, že mu úplně vymyli mozek, naprosto ho znecitlivěli vůči utrpení, které lidem v Británii způsobí, jenom proto, že je ostře proti britskému establishmentu, britské zahraniční politice.  

Reportérka: "Myslíte si, že zuřil ohledně britské zahraniční politiky?"

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40861