Orbán oslavuje v Maďarsku proruskou antihomosexuální americkou organizaci

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu "Světového kongresu rodin" požaduje od Maďarů, aby "měli víc dětí".  Jde o americkou křesťanskou organizaci s vazbami na Putinovo Rusko a s netolerantním postojem vůči homosexuálům.

V Budapešti byl ve čtvrtek zahájen "11. světový kongres rodin" bojovným projevem Viktora Orbána, který obvinil Evropskou unii, že jí dominuje "relativizující liberální ideologie, která je urážkou rodin".


Orbán oznámil celou řadu opatření, jejichž cílem je přimět Maďary, aby měli více dětí a zastavili tak dlouhodobý pokles maďarského obyvatelstva. Orbán má řadu konfliktů s Evropskou unií, včetně jeho politiky vůči uprchlíkům, vůči občanským organizacím a vůči budapešťské Středoevropské univerzitě, kterou chce ze země vyhnat.

Svým projevem se Orbán znovu pokusil prezentovat jako "obránce evropských křesťanských hodnot", kteroužto argumentaci používá pro drakonické zacházení s většinou muslimskými uprchlíky a migranty.

Southern Poverty Law Center v Alabamě však upozornilo, že Světový kongres rodin, se sídlem v Rockfordu ve státě Illionis je nenávistná organizace, která se podílela na zavedení protihomosexuálního zákona v Rusku r. 2013 a zastává ostře homofobní postoje. Světový kongres rodin má četné finanční vazby na ruskou pravoslavnou církev a lidi kolem Vladimíra Putina, oligarchy Vladimíra Jakunina a Konstantina Malofějeva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/may/26/hungary-lgbt-world-congress-families-viktor-orban

0
Vytisknout
8692

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2017