Případ zraněné holčičky: Je doma, ne v nemocnici, rodiče hledají lékaře, který by ji vyšetřil ledviny

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Pětiletá dcera kontroverzních ruských umělců Olga Vorotnikova a Natalie Sokol je doma, ne v nemocnici. Její rodiče v Praze zoufale shánějí lékaře, který by byl ochoten provést u ní vyšetření ledvin. Zdravotní pojištění pro dítě stále nemají.

Poté, co bylo pětileté dítě sraženo automobilem na refýži v centru Prahy, Policie ČR zahájla trestní stíhání proti matce dítěte, nikoliv proti řidiči, který ji srazil, píše Oleg Vorotnikov.

Matku prý policie ČR obviňuje, že "způsobila nehodu", při níž automobil srazil její dceru. Byla pozvána k výslechu. Nemá právníka.

Tisková mluvčí nemocnice v Motole neodpověděla na dotaz Britských listů požadující vysvětlení, proč byli rodiče z nemocnice odstraněni, i když samotný server nemocnice v Motole uvádí, že rodič má právo být trvale přítomen u nezletilého pacienta, ani proč vyšetření ledvin není možno hradit z pojištění řidiče, který holčičku srazil.

------


Já nevím, ale to se mně snad zdá...
Milan

 Begin forwarded message:

Rozhovor Britských listů 111:

Proč mají režimy nepotlačitelnou touhu občany pošpinit?

26. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se spisovatelkou a scénáristkou Terezou Brdečkovou o jejím seriálu natočeném pro Českou televizi "Bohéma" o nátlaku autoritářských režimů na národní celebrity a o tom, zda smí občan opustit základní etické hodnoty, když je režim zruší. Je to nesmírně aktuální právě dnes. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Donald Trump a zničení euroatlantické vazby

29. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Po první zahraniční cestě amerického prezidenta Donalda Trumpa začalo být evropským politikům definitivně jasné, že Trump se jednoduše řečeno "nevsákne" - neučí se, nemění se, nekultivuje. A v reakci na jeho chování během summitů NATO a G7 německá kancléřka v neděli deklarovala, že se Evropa teď musí o sebe postarat sama, bez spoléhání se na Spojené státy.

NYT: Ladislav Kasuka z Mělníka vystupoval v ruských médiích jako hlavní komentátor k střední Evropě

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Ladislav Kasuka, nemajetný stalinista z Mělníka, který publikuje na českém serveru protizápadní útoky, začal od roku 2014 na Facebooku dostávat v ruštině nabídky finanční pomoci, aby organizoval pouliční protesty. Byly to malé částky, ve stovkách euro.

Bylo to součástí frenetické, často neohrabané vlivové kampaně, kterou řídil Alexander Usovskij, původem běloruský spisovatel, ruský nacionalistický agitátor a ideologický aktivista ve válce o názory občanů  mezi Východem a Západem.

Mobilizujeme za lepší život? Ano, my!

29. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

(Ne že by to byl každý. Takže pár námětů „na okraj“. Nejen ad KDU-ČSL.)

Už jenom těch 98 let, co má Čs. strana lidová za sebou historicky, je pomník. Ovšem, tehdy, krátce po první světové válce, to málem ještě všichni občané nově vzniknuvšího státu byli nábožensky věřící. Čili vznikla také pro to tehdejší politické schéma strana, která si příklon k transcendentním hodnotám uměla udržet dokonce ještě – zřejmě díky zvláštní shovívavosti poměrů – také ještě po druhé světové válce. Takže o dalších 70 let později jde o již zcela jinou politickou „hru“. Dokonce nynější KDU-ČSL hodlá jako silnější z obou nynějších partnerů uzavírajících předvolební koalici se STANem dát takto příklad žádoucí integrace politických sil; aby se lépe prosazoval vytčený program (aniž je nutně nějak křesťanský nebo především samosprávný).

Mezitím v Absurdistánu 27

Mimořádné pokračování: Na oslavu LVI. národního festivalu polské písně v Opole

29. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Bývaly doby, kdy byl Festival polských písní v Opole opravdu zajímavý. To je místo, kde se zrodily největší polské hity, jako například píseň Czesława Niemena “Dziwny jest ten świat”. Po dobu prvních padesáti let byl festival v Opole jednou z nejdůležitějších událostí v polském hudebním průmyslu. Byl zrušen jen jednou, v roce 1982, po vyhlášení mimořádného stavu v Polsku.

V novém Polsku ztrácel festival pomalu svůj vliv, veřejnost se obracela k modernějším akcím, jako je Open'er. Také, poté, co po roce 1989 vznikla komerční média, Opole, což byla vlajková akce v důsledku podporu státní televize TVP, najednou čelilo konkurenci od nezávislých akcí zorganizovaných komerčními médii. Za posledních deset let se Opole stalo místem, kam jezdí staré unavené hvězdy ještě naposledy zazářit, protože soutěž pro mladé talenty také zastarala v době existence formátů pořadů typu X-factor a Polsko má talent...

Chirurg, který v Manchesteru 48 hodin operoval oběti atentátu, se stal terčem rasistického útoku

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Naveed Yasin trčel v dopravní zácpě, když viděl, jak směrem k němu jede nebezpečně dodávka. Řidič, běloch středních let, sroloval okno a začal Yasinovi sprostě nadávat: "Ty hnědá pákistánská svině," řval. "Vrať se do svý země, ty teroristo. My tady lidi jako seš ty nechceme. Di do prdele!"

Terčem útoku se stal chirurg, který strávil předchozích 48 hodin operacemi zraněných obětí manchesterského atentátu. Po dvou dnech intenzivní práce, kdy se jen těžko vyrovnával s emocionálním traumatem vyvolaným ošetřováním děsivě zraněných lidí, byl tímto rasistickým útokem ohromen - mimo jiné i proto, že se narodil a vyrostl v městě Keighley v Yorkshiru. Věděl také, že jeho dcera se lehce mohla stát obětí atentátu. Chtěla jít na koncert Ariany Grande, ale otec jí to zakázal, protože koncert kolidoval s akcí v její škole. 

Trump naštval spojence a vrátil se domů, kde čelí krizi

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Prezident Donald Trump odletěl v sobotu nazpět do USA bez očekávaného závazku ohledně globální změny klimatu, když se v řadě velkých politických témat dostal do sporů s mnoha spojenci. Vrátil se do USA, kde čelí sílící krizi v Bílém domě.

Ne že by byl jen jeden typ terorismu!

29. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Běžně snad všichni, abychom se sami sobě neztratili v jednotlivostech dění, tak vždycky, jak to jen jde, máme zájem rozdílné jevy „jaksi“ dávat „pod společné jmenovatele“, ačkoliv ne vždy to „společné“ mělo buďto obdobný zrod, průběh, anebo aspoň zaměření jeho vyústění.

Jakým způsobem byl zradikalizován atentátník z Manchesteru?

29. 5. 2017

čas čtení 5 minut



Co vyvolalo smrtící zuřivost atentátníka z Manchesteru, dvaadvacetiletého Salmana Abediho? Odpověď leží v labyrintu libyjské extremistické politiky z doby před dvaceti lety, napsal britský týdeník Observer.

Dnes už neexistuje   charitativní organizace Sanabel Relief Agency, která byla založena v Manchesteru v roce 1999 s cílem "odstraňovat chudobu, nemoci a traumata". Spojené státy v roce 2006 se pokusily nechat aktiva této organizace zmrazit, argumentovaly, že je to bílý kůň, jehož cílem je financovat pobočku al Kajdy.

Tři muži se v USA postavili proti útokům proti muslimům. Dva byli za to usmrceni

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Armádní veterán, nedávný absolvent univerzity a student, který kdysi vyhrál básnickou soutěž tím, že odsoudil předsudky, vyvolané útoky z 11. září, zasáhli, když jeden mužzačal v pátek v městě Portland ve státě Oregon protimuslimské nadávky na dvě ženy.

Dva tyto muže,  Taliesina Myrddina Namkai Mecheho, 23, a  Ricka Besta, 53, antimuslimský útočník ubodal k smrti. Třetí, Micah David-Cole Fletcher, 21, byl také pobodán, ale jeho zranění podle policie nejsou kritická.

Policie obžalovala z vraždy pětatřicetiletého Jeremyho Christiana.

Jedna z žen, na něž muž ve vlaku zaútočil, vůbec nebyla muslimka:

 Destinee Mangum, one of the targets of hate speech on a MAX train, thanks strangers for saving her life. pic.twitter.com/sefmOAyIVt



Od roku 2015 do roku 2016 vzrostl počet antimuslimských nenávistných organizací o 197 procent: 

 From 2015 to 2016 the number of anti-Muslim hate groups in the US grew by 197% https://t.co/vWIGdwmf0F pic.twitter.com/7fvkD1N7SX


Jak může NATO nejlépe čelit ruské hrozbě?

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

S rostoucími obavami ohledně potenciální ruské agrese v Evropě NATO znova prosazuje strategii odstrašování. Ale jsou vyšší vojenské výdaje tou správnou odpovědí?, ptá se Konstantin von Hammerstein.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Ruský režisér Andrej Zvjagincev získal ocenění v Cannes

29. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


Ruský režisér Andrej Zvjagincev získal na 70. ročníku mezinárodního filmového festivalu ve francouzském Cannes cenu poroty. Porota v čele s Pedro Almodóvarem mu udělila cenu za rodinné drama "Neláska", které se účastnilo základní soutěže festivalu.

Zdroj v ruštině: ZDE

Vyhozením rodičů z nemocnice Motol "porušil své vlastní předpisy"

28. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Dobrý den,
 
překvapuje mne že nikdo nenahlédl do práv a povinností pacienta, přímo na stránkách FN Motol, píše čtenář Petr Novotný:
 
    http://www.fnmotol.cz/prakticke-informace/prava-a-povinnosti-pacienta/
 
Tam se jednoznačně píše (odstavec 4a) toto:
 
    4. Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo:  

    a) na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby
    určené zákonným zástupcem, pěstouna nebo osoby, do jejíž péče byl
    pacient na základě rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu svěřen,
    je-li nezletilou osobou
 
z čehož jednoznačně vyplývá že dotyčná lékařka tvrdí nesmysly, které jsou v přímém rozporu
s vnitřními předpisy FN Motol. Osobně bych doporučil obrátit se neprodleně na ombudsmana
FN Motol http://www.fnmotol.cz/ombudsman/ a podat stížnost na dotyčnou lékařku.
 
Mimo jiné to souvisí s tím že nemocnice (nepletu-li se) musí mít ke každému lékařskému
zákroku u nezletilých žádat o souhlas rodičů.
 
Můj osobní názor je že lékařka se prostě chtěla zbavit rodičů aby měla klid, a vymyslet si
argument typu "nikdo nepovoluje X" (byť to není pravda) je prostě nejjednodušší způsob.
 

"V žádné nemocnici na světě se rodičům neumožňuje, aby seděli u zraněných dětí" Opravdu?

28. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Na naléhavé žádosti o pomoc a vyšetření ledviny zraněné dcerky ruského provokativního umělce a anarchisty Olega Vorotnikova reagovala jedna lékařka z dětského oddělení v nemocnici v Motole. V souvislosti se stížností rodičů zraněné dívky, že je z nemocnice vyhodili, lékařka konstatovala, že "v žádné nemocnici na světě se neumožňuje rodičům, aby byli přítomni u zraněných dětí". Musejí se prý dodržovat návštěvní hodiny.

Minulé pondělí došlo v Manchesteru k atentátu na koncertě, který navštívilo 21 000 osob, především dětí. Desítky z nich byly při teroristickém útoku zraněny.

Britská média jsou plná informací o tom, že zraněné děti v nemocnicích navštěvuje britská královna. U lůžka dětí jsou VŽDYCKY  trvale přítomni jejich rodiče, jako na této fotografii.

Zdroj v angličtině ZDE

Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné

28. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 K případu pětileté zraněné holčičky, dcery anarchisty Olega Vorotnikova, se vyjádřila jedna lékařka, která v motolské nemocnici pracuje na oddělení pro děti. Její totožnost je Britským listům známa. Lékařka uvádí, že "neodkladné vyšetření a ošetření zraněné holčičky bylo provedeno, platba za vyšetření byla vyžádána, ale vyšetření jí nebylo podmíněno. Rodiče se odmítli řídit pokyny lékařů."

Lékařka odmítla odpovědět na otázku, zda bylo provedeno vyšetření poškozené ledviny u zraněné holčičky, poukazem na lékařské tajemství. Zpochybnila tvrzení matky dítěte, že vyšetření ledviny požadují lékaři, avšak k potřebě vyšetření poškozené ledviny se podrobněji odmítla vyjádřit.

Lékařka také konstatovala, že "v žádné nemocnici na světě" není umožněno, aby rodiče byli přítomni v nemocnici, kde leží jejich zraněné dítě. V žádném případě není možné, aby rodiče byli v nemocnici nedaleko zraněného dítěte přítomni "celou noc". 

Lékařka zdůrazňuje, že výše uvedené informace jsou jejím osobním názorem a nejsou oficiálním stanoviskem motolské nemocnice.

Dopad libyjského chaosu: Premiérka Mayová selhala, stejně jako celá její amatérská vláda

27. 5. 2017

čas čtení 4 minuty



Ve své funkci ministryně vnitra Theresa Mayová selhala: Nevnímala teroristickou hrozbu od vzbouřenců proti režimu Muamara Kaddáfího. A jako premiérka, která prosazuje škrty v policii a rušení bezpečnostní spolupráce s Evropskou unií, činí Mayová další nebezpečné kroky

Salman Abedi, atentátník z Manchesteru byl rodilý Brit. Kulturním zázemím byl Libyjec. Svou totožností to byl radikální islamista, loajální "chalífátu" Islámského státu s centrem v syrské Rakce. Hrozba je to globální, britský stát je ale národní a komunity jsou lokální. Stát a komunity ho nedokázaly neutralizovat. Důležité je analyzovat proč, píše Paul Mason.

Bombardováním Libye jsme nerozzuřili ani nezradikalizovali mladé muslimy, jako byl Abedi: prostě jsme jim jen poskytli prostor k akci. A politikové pak problém zanedbali a přestali ho sledovat.

A 34-year-old Roma businessman was shot dead by a racist in the northern Czech city of Chomutov

28. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



A 34-year-old Roma businessman who normally lived in Holland was shot dead by a racist in the city of Chomutov in the north of the Czech Republic.

The man had a noisy argument with another Roma person in front of a block of flats in Chomutov at 3 am in the morning of 27th May. A white man came out of the building with a pistol, shouted "Shut finally you black mouth up, you Gipsy fucker" and shot him dead. Local witnesses say that the assassin was a former prison warden, "so he knew how to use a gun and how to aim".

Source in Czech HERE

 
 

Pohádka o prdeli

28. 5. 2017 / Alex Koenigsmark

čas čtení 5 minut

Milé děti, lituji, ale v této pohádce prostě musím používat sprosté slovo, a sice slovo prdel. Bez něho to prostě nejde a takové to p.... se čtyřmi tečkami mi připadá vlastně mnohem sprostší. Takže se omlouvám, ale tohle je prostě pohádka o prdeli.

Tak tedy, bylo nebylo, za devaterými horami, bylo to v pohádkové zemi Boémii a já šel navštívit někdejšího dlouholetého přítele. Možná to bylo proto, že jsme před tím v hospodě přemítali o starém vtipu Jak vznikl dvojocasý český lev.

U příležitosti oslavy nedožitých 71. narozenin Alexe Koenigsmarka (27. 5. 1944 - 23. 1. 2013) připomínáme jeden z fejetonů českého spisovatele, scénáristy a dramatika, autora a popularizátora Britských listů.

Ve Středozemním moři se utopila tento týden především batolata

27. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 Smrt ve Středozemním moři utopením si dále pravidelně vyžaduje množství obětí - za nezájmu evropských sdělovacích prostředků. Tuto středu se utopilo 31 osob. Většinou batolata.  200 lidí spadlo z přeplněného člunu do moře, když se naklonil na jednu stranu, informovala italská pobřežní stráž. Její velitel Cosimo Nicastro sdělil tiskové kanceláři Reuters, že v moři zůstalo nejméně 20 mrtvol. Záchranáři z moře vylovili 31 mrtvol. "Většinou jsou to batolata,"uvedl záchranář Chris Catrambone na Twitteru.

V roce 2017 bylo vyloveno z moře, zachráněno a přivezeno do Itálie dosud více než 50 000 uprchlíků. Je to 46 procentní nárůst ve srovnání s rokem 2016.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Natalia Sokol: České úřady odpírají mé dcerce lékařskou pomoc

27. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

České úřady odmítají právně uznat přítomnost mých dětí v České republice a poskytnout jim dokumenty. Proto pro ně nemohu získat zdravotní pojištění.

Vzhledem k tomu, že byl zrušen můj facebook, moje poslední informace byly o tomto:

Před třemi dny srazilo mou dceru Mamu, je jí pět let, auto v centru Prahy na tramvajové zastávce. V nemocnici jí diagnostikovali poškození vnitřních orgánů. Lékaři požadují plné vyšetření ledvin. K tomu je zapotřebí zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění nelze získat bez dokumentů. Mama dokumenty nemá. České úřady žádným způsobem neregulují status našich dětí na území České republiky.

My rodiče máme pololegální status: Děti ho nemají. Usuzuji, že české úřady to dělají záměrně, nechtějí vydat dětem žádné dokumenty, aby námi mohly manipulovat. Protože je velmi lehké manipulovat rodinou, pokud v ní jsou malé děti.

Ruský velvyslanec: Kushner chtěl tajný komunikační kanál s Moskvou

27. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Jared Kushner, Trumpův zeť a jeho vlivný poradce v Bílém domě, jednal s ruským velvyslancem ve Washingtonu o možnosti vytvořit tajný a zabezpečený komunikační kanál mezi Trumpovým týmem pro příchod do Bílého domu a Kremlem. Měla se k tomu používat ruská diplomatická infrastruktura, aby americké úřady nemohly před Trumpovou inaugurací komunikaci jeho týmu s Moskvou odposlouchávat.


Velvyslanec Sergej Kisljak informoval své nadřízené v Moskvě, že Kushner mu učinil tento návrh 1. nebo 2. prosince 2016 ve věžáku Trump Tower. Je to obsahem amerických odposlechů z té doby. Schůzky se také účastnil Michael Flynn, první Trumpův poradce pro národní bezpečnost.  

Podrobnosti v angličtině ZDE


Czech Republic now seems firmly en route to authoritarian rule

27. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

In spite of his corruption scandals, oligarch Andrej Babiš now enjoys unprecedented popularity in the Czech Republic

Fearing the growth in popularity of his deputy and his Finance Minister, the powerful oligarch Andrej Babiš, the Czech Social Democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka brought about a political crisis in his country, when he accused Babiš, his coalition partner, of unethical financial transactions and forced him to leave his post of Finance Secretary (Babiš has had himself replaced by a stooge).

Most commentators regarded Sobotka's action as hypocritical and risky. If Babiš is such a shady character (which he is), why did the Social Democrats happily work with him in a coalition government for three years?

Luckily for the Social Democratic  PM Sobotka, the situation for Babiš then became extremely complicated when recordings were published in which he brutally and in a vulgar fashion attacked his coalition partners and discussed with a journalist from a major newspaper he owns when (not) to publish various compromising material related to his political opponents.  Temporarily, it looked that PM Sobotka and the Social Democrats were winning over Babiš.

Not so.

Oleg Vorotnikov: Vyhodili nás z motolské nemocnice, naléhavě potřebujeme vyšetření pro zraněnou dcerku, pomozte!

26. 5. 2017

čas čtení 11 minut


Shrnutí případu: Pětiletá dcera Olega Vorotnikova a Natalie Sokol, dvou performerů a zakladatelů skupiny Vojna, které kriminalizuje ruský režim Vladimíra Putina, byla sražena v centru Prahy automobilem a letěla vzduchem dva metry. Byla odvezena do nemocnice Motol, kde jí bylo provedeno základní ošetření a vyšetření.

Podle níže uvedeného svědectví obou rodičů dívky jim lékaři konstatovali, že holčičce je nutno provést hloubkové vyšetření ledviny.  Podle svědectví rodičů však toto vyšetření není možno provést, neboť dítě nemá v ČR žádný právní status, žádnou dokumentaci, a tedy právo na zdravotní pojištění.

Rodiče zraněné holčičky byly posléze z nemocnice vyvedeni.

Britské listy požádaly mluvčí motolské nemocnice o vyjádření.  Reakce tiskové mluvčí motolské nemocnice je ZDE.

  Britským listům se ozvala lékařka, která pracuje na dětském oddělení nemocnice v Motole. Její totožnost je redakci známa. Konstatovala, že zraněné holčičce se dostalo základního ošetření a vyšetření. Odmítla odpovědět na otázku, zda bylo provedeno potřebné vyšetření poškozené ledviny:  "Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné". 

Dcerku anarchisty a umělce Olega Vorotnikova srazilo v Praze auto a hodilo ji dva metry vzduchem. Lékaři v motolské nemocnici podle svědectví jejích rodičů  odmítli provést naléhavé vyšetření její ledviny.


V tomto videu matka zraněné dcerky Natalia Sokol vysvětluje, že české úřady jejím dětem odmítají vydat jakékoliv dokumenty legalizující jejich pobyt v ČR, takže děti nemohou získat zdravotní pojištění.

Aktualizace: Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné -   Britské listy požádaly tiskovou mluvčí nemocnice v Motole o vysvětlení. 

Oleg Vorotnikov:

Museli jsme odejít z nemocnice, protože lékaři nechtějí poskytnout lékařské ošetření. Jen nám dávají účty:  Máme nyní malou sbírku na účty z nemocnice.

Problém je, že teď potřebujeme naléhavě vyšetření ledviny naší dcerky, aby se zjistilo, zda potřebuje operaci. Lékaři to odmítli udělat. Vzhledem k tomu, že české úřady odmítají našim dětem poskytnout jakýkoliv právní status, dcera Mama nemá žádnou dokumentaci, takže nemá zdravotní pojištění. Bez pojištění lékaři v Motole nechtějí pomoci.

Vyšetření ledviny stojí 2000 euro a my to musíme zaplatit, říkají lékaři. Nemáme už žádné peníze. Řidič automobilu, který Mamu srazil, je pryč.



Překlad následujícího videa:

Vyhodili nás z nemocnice. Nejste Češi. Máme předpisy

Vyhodili nás [motolské] nemocnice. Řekli "Tady není žádný hotel. Rodina má být doma, když dítě leží na oddělení." Stojím na ulici. Čekám na zítřejší ráno.

Seděli jsme na chodbě, setkali jsme se se Zlodějem. Přišla lékařka. Řekla nám, že na chodbě se čekat nesmí. Vy nejste Češi. Tak se seznamte s našimi předpisy. Vy nejste odsud? Česky nemluvíte? Odpověděli jsme: Ne. A tady u nás v Česku je zakázáno tady sedět. Máme na dítě čekat doma. Ještě nám řekla: Tady bude chodit ochranka, a ta vám řekne přesně to, co já.

Lékařka: "Vaše dcera je na pokoji, ale ostatní rodina musí domů. V ČR je to normální. Nevím, jak je to ve vaší zemi. Ale tady je to normální."

Oleg Vorotnikov: "Ale my žijeme v České republice."

Lékařka. "No, já nevím, odkud jste, protože mluvíte anglicky. Myslím, že nejste Češi."

Oleg Vorotnikov: "Ne, Češi nejsme."

Lékařka: "Takže musíte být doma. Tady je nemocnice."

Oleg Vorotnikov: "Kde je místo, kde můžeme čekat?"

Lékařka: "Tady nečekejte. Doma. Nerozumím, proč jste pořád ještě tady. Tady to není hotel, je to tady nemocnice. Tady jsou pacienti. A jejich rodiče a ostatní příbuzní musejí být doma."

O neonacistovi, který se stal islamistou

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Když jste běloch, nejste považován za teroristu

V roce 2015 usmrtil jednadvacetiletý bělošský supremacista Dylann Roof devět afroamerických věřících v kostele v Jižní Karolíně. Byl shledán vinným z 33 federálních trestných činů, nikoliv však z terorismu, píše Arwa Mahdawi.

Zajímavý je případ Devona Arthurse, osmnáctiletého bělošského supremacisty, který se stal islamistou. Minulý pátek Arthurs ohrožoval pistolí tři lidi v kuřárně v americkém městě Tampa. Po zatčení prý vykřikoval "Allah Mohammed" a řekl policii: "Tohle by se nemuselo stát, kdyby vaše země nebombardovala moji zemi. Arthurs se narodil na Floridě. Pak se ukázalo, že Arthurs usmrtil dva své spolubydlící, protože to byli neonacisté, kteří "nerespektovali" jeho náboženství.

"Zničený" Babiš míří k volebnímu vítězství

26. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Navzdory řadě skandálů i odchodu z ministerstva financí by ANO Andreje Babiše v květnu volilo 33 % respondentů zúčastněných v průzkumu společnosti CVVM. Druhá sociální demokracie je na 14 %. Zatímco ANO přišlo od dubna o přízeň 0,5 % voličů, ČSSD si pohoršila o dva procentní body ZDE (pdf).

Učitelé požadují zrušení kariérního řádu

26. 5. 2017

čas čtení 6 minut

Školský výbor senátu hlasoval o navýšení příplatku pro třídní učitele

Výbor Senátu pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice projednával ve středu 24. května 2017 návrh novely Zákona o pedagogických pracovnících, kterou se zavádí kromě jiného i kariérní systém pro učitele. Zpravodaj zákona Jiří Růžička navrhl výboru zamítnutí novely, které výbor v hlasování poměrem hlasu 4:4 neschválil. Výbor se nakonec usnesl na doporučení návrh novely vrátit sněmovně s jedním pozměňovacím návrhem.


(tisková zpráva Pedagogické komory)

Orbán oslavuje v Maďarsku proruskou antihomosexuální americkou organizaci

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Maďarský premiér Viktor Orbán na summitu "Světového kongresu rodin" požaduje od Maďarů, aby "měli víc dětí".  Jde o americkou křesťanskou organizaci s vazbami na Putinovo Rusko a s netolerantním postojem vůči homosexuálům.

V Budapešti byl ve čtvrtek zahájen "11. světový kongres rodin" bojovným projevem Viktora Orbána, který obvinil Evropskou unii, že jí dominuje "relativizující liberální ideologie, která je urážkou rodin".

Britská premiérka požaduje, aby technologické firmy konečně začaly účinně zasahovat proti extremismu na sociálních sítích

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová bude naléhat na šéfy skupiny G7, aby nařídily technologickým firmám začít efektivě likvidovat extremistické materiály na internetu. Bude argumentovat, že boj proti Islámskému státu se přesunuje "z bojiště na internet". Mayová bude na summitu na Sicílii požadovat, aby všechny země přinutily firmy, jako jsou Facebook, Google a Twitter, aby blokovaly uživatele, kteří zveřejňují extremistický materiál, a informovaly úřady, pokud existují důkazy bezprostředního nebezpečí

Firmy, provozující sociální sítě podle ní musejí:

R.U.R.

26. 5. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty


Roboti mohou, a to už docela brzy obsluhovat celou společnost - vpodstatě odvést veškerou potřebnou práci. A pokud mohou jistě jednou také budou, neboť člověk je tvor v jádru pohodlný. Všechno je jen o běhu času, jak dobře věděli (nejen) Verne, Orwell, Einstein...

Jedinou skutečnou podmínkou je tu dostatek energie, schopnost její akumulace a přenosu (Slunce má pro nás energie nadbytek - už se to učíme vědět a využívat) a dostatek surovin (i tady nám ve finále pomůže vesmír se svými bludnými tělesy, které míjejí Zemi v kritických mini-vzdálenostech, dál je tu Měsíc; zatím ale nemáme ani zdaleka dotěženy zásoby na Zemi).

V Británii se atentátem v Manchesteru nepodařilo vyvolat protimuslimské nálady

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek zveřejnil šéf ultrapravicové, euroskeptické britské strany UKIP Paul Nuttall předvolební program své strany. Posmíval se při tom lidem, kteří zapalují svíčky na paměť osob usmrcených v Manchesteru. Popularita strany UKIP je však podle mnohých průzkumů veřejného mínění nyní v Británii 2 procenta. Víc frustrovanější než aktivisté strany UKIP jsou zřejmě už jen islamističtí džihádisté, píše komentátorka Poly Toynbee. Proč vraždění dětí na rockovém koncertu nevyvolalo v Británii nenávist vůči muslimům?

UKIP se velmi pokoušela ve čtvrtek vyvolat proti muslimům nenávist. Proč na to Britové nereagují?

Přečetli jsme:

Brutální zákrok proti Romům na Slovensku: Policie útočí obušky na děti, starší ženu sráží na zem

26. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) zveřejnilo video, které zachycuje brutální zákrok slovenských policistů ve Zborově, okres Bardejov, když v podvečer 16. dubna 2017 přivolali policejní hlídku kvůli šarvátce mezi Romy.

Několik policistů na něm útočí obušky i na děti, jeden z nich surově strčí do starší ženy, která stojí klidně bokem a srazí ji na zem. Policisté opakovaně obušky útočí na lidi, kteří nekladou žádný aktivní odpor.

Celý článek: ZDE

Americký odvolací soud potvrdil blokaci Trumpova zákazu cestování

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta




Americký federální odvolací soud v Richmondu zasadil čerstvou ránu prezidentu Donaldu Trumpovi a jeho kontroverznímu zákazu cestování. Potvrdil nález soudu nižší instance v podobě zablokování exekutivního nařízení, které se zaměřuje na osoby cestující z šesti zemí s muslimskou většinou.

Šéf britských labouristů: Teroristické atentáty způsobuje britský vojenský adventurismus v zahraničí

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Jeremy Corbyn obnoví v pátek předvolební kampaň Labouristické strany argumentací, že "je odpovědností vlády zajistit, aby naše zahraniční politika vedla k snižování hrozeb této zemi a ne k jejich zvyšování." "Mnoho expertů, včetně profesionálů v našich výzvědných a bezpečnostních službách, poukazuje na vazby mezi válkami, které naše vláda podporovala a podporuje nebo vedla či vede v jiných zemích a terorismem doma. Toto hodnocení v žádném případě nesnižuje vinu těch, kdo útočí na naše děti. Tito teroristé budou navždy odsuzováni a budou pohnáni k odpovědnosti za své činy. Avšak informované porozumění příčinám terorismu je nezbytnou součástí efektivní reakce, která ochrání bezpečnost našich lidí, tak, bychom bojovali proti terorismu a ne ho podporovali."


Corbyn a jeho poradci dlouho zastávají názor, že britská zahraniční politiky, včetně vyslání vojsk do Iráku a do Afghánistánu, proti čemuž se Corbyn vehementně stavěl, zvýšila riziko teroristických útoků destabilizací Blízkého východu a vyvoláním podezření vůči Západu. 


Ve svém květnovém projevu v Chatham House Corbyn požadoval, aby vláda přijala "trojnásobný příslib" obrany, rozvojové pomoci a diplomacie na ochranu britských zájmů a opustila politiku "bombardovat nejdřív, vést rozhovory až pak". 


Konzervativci budou interpretovat toto prohlášení jako přiznání, že Labouristická strana by zaujala měkký postoj vůči terorismu. Avšak Corbyn poukáže na rozhodnutí Labouristické strany zaměstnat 20 000 nových policistů.


Podrobnosti v angličtině ZDE



PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23269