29108

Hrozí nám apokalyptické vymírání

30. 9. 2013 / Ivan Větvička

čas čtení 4 minuty

"Dračí vejce": Žena, královna planety, si prohlíží zkamenělé dinosauří vejce, pozůstatek vládců Země, jejichž kosti zavál písek. Co zbyde po nás? A kdo si to bude prohlížet?

Odborníci z panelu OSN pro globální oteplování dospěli k závěru, že se planeta otepluje a že za to mohou lidé. To je závažné zjištění, neboť Země je laskavá k životu, protože podmínky na povrchu planety jsou blízké trojnému bodu vody. Fázové přechody mezi jednotlivými skupenstvími H2O svému okolí odebírají nebo dodávají energii. Zásoby vody na povrchu Země tak vyrovnávají krátkodobé klimatické výkyvy. V současnosti průměrná teplota atmosféry stoupá a může se stát, že roztají polární ledovce. Systém by tak ztratil jednu fázi a podnebí by na to reagovalo nárůstem extrémních jevů. Tání ledovců také zvedá hladinu světového oceánu, který zaplavuje pevniny.

K osudu českých novinářů

30. 9. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když tak sleduji současnou situaci v českých novinách, napadá mne tento příběh: žil byl v jedné malé zemi hlídací pes demokracie, který místo tvrdé práce na hájení veřejného zájmu rozptyloval pozornost lidu té země různými hloupostmi a povrchnostmi a který zároveň vyvolával ve všech pocit, že názorů a kauz je příliš mnoho na to, aby byla veřejnost opravdu rozhněvána a vyžadovala opravdovou nápravu poměrů.

Postupný ústup demokracie do rukou bohatých lidí, kteří zbohatli za podivných okolností právě díky tomu, že demokracie nefungovala a nefungovala stále více, nakonec dospěl tak daleko, že si tito lidé hlídacího psa koupili.

A hlídací pes byl zpočátku rád, že je v dobrých, bohatých rukou, které ho budou dobře krmit. Brzy však zjistil, že jeho funkce se stala zbytečnou a že jeho majitelé ho nejen nepotřebují, ale koupili si ho proto, aby ho nechali utratit.

A tak se hlídací pes demokracie stal sám obětí změn, před nimiž měl veřejnost chránit.

Marné hledání provazu v domě oběšencově aneb nepravdy kancléře Mynáře

30. 9. 2013 / Dita Portová

čas čtení 5 minut

reakce na rozhovor s kancléřem Vratislavem Mynářem v deníku Právo "Do vlády s ČSSD bych šel, ale bez Sobotky a Zaorálka, říká Vratislav Mynář"

Nevím, z čeho se stává bezpečnostní prověrka, je-li její součástí i pravdomluvnost, tak se nedivím, že ji kancléř Vratislav Mynář raději sám přerušil. V rozhovoru, který poskytl deníku Právo 27.9.2013, je jedna nepravda vedle druhé. Plzeňská organizace má prý třicet členů, má jich víc než sto. Dvanáct krajů si prý vzalo k srdci neobsazovat posty lídrů svými funkcionáři. Šéfové SPOZu kandidují hned ve čtyřech krajích.

Důchodci -- trochu jiný pohled

30. 9. 2013 / Sylva Šporková

čas čtení 7 minut

V poslední době se na BL objevila spousta článků na téma "živoření důchodců" a spolu s nimi jak nostalgie po době bývalé, tak návrhy, jak by se důchodci měli spojit a společně bojovat za "svou věc". I když je mi jasné, že můj názor tady bude rozcupován, nedá mi to, abych k jednotlivým myšlenkám (z několika různých článků) nenapsala pár vět.

Manuálně pracující mívali vysoké důchody

30. 9. 2013 / Alice Valkarová

čas čtení 3 minuty

Paní Sylva Šporková asi správně předpokládala, že v reakci na její článek se ozve řada lidí. Nedá mi to a tak také píši pár řádků. S většinou jejich úsudků více méně souhlasím. Je pravdou, že i v minulém režimu měli někteří lidé mizerné důchody. I má babička měla důchod těch 150 Kčs, bylo to ale hlavně proto, že v podstatě byla zaměstnána jenom před svatbou a to bylo před r. 1911. Poté byla buď v domácnosti, nebo pracovala na svém malém hospodářství (tzv. záhumenku). Vzhledem k tomu hospodářství a tomu, že děda, který odešel do penze ovšem už za války, měl důchod vyšší, neměli problémy přežít. Oba zemřeli v polovině šedesátých let. Vím ovšem, že někteří důchodci na tom byli opravdu špatně a že se o tom moc nemluvilo (i když v šedesátých letech jsem viděla na toto téma dost otřesný dokumentární film, nepamatuji si režiséra). Největší problém měli lidé, kteří byli sami a kteří bydleli ve městech. Mí rodiče měli důchod poměrně slušný. Otce vyhodili v rámci akce 70 000 do výroby v r.1950 z úřadu, kde pracoval jako právník. Poté strávil 16 let ve výrobě, ve slévárně a v hutích. Hodně se nadřel, ale plat měl na tu dobu relativně vysoký. Spokojený rozhodně nebyl a po r. 1966 se vrátil opět na místo právníka, kde pracoval až do penze, během těch posledních let v úřadě si přivydělával překlady z němčiny. Řekla bych, že lidé, kteří pracovali manuálně, měli za minulého režimu díky vysokým platům také poměrně slušné penze (např. horníci).

Úvaha, proč se penzisté nemohou ani nechtějí spojit, je asi do značné míry správná. Stejně tak jako lidé středního věku i penzisté představují širokou škálu politických názorů. Zdá se, že ani jejich momentální špatná situace je nepovede k tomu, aby změnili svou politickou orientaci. Politické postoje jsou prý určeny více méně geneticky a lidé si pak už jen hledají více či méně chabé argumenty pro podporu svých postojů.

Mně by ale zajímalo, jak by autorka článku definovala pravicové hodnoty? Co to je? Já jsem vždy měla zato, že pravice a levice se liší hlavně v tom, jak se dívají na sociální politiku státu. Pravice pokládá důraz na to, že každý sám svého štěstí strůjcem, levice se orientuje spíše nato, aby ti, kteří z nějakých (ať už nezaviněných či zaviněných) důvodů tempu těch úspěšných nestačí, žili také jakž takž důstojně. Z tohoto hlediska se mi líbil tento názor: Pokud bohatý člověk volí levici, je to excentrik, pokud chudý člověk volí pravici, je to blbec.

Uzavření federálních úřadů v USA zasáhne zejména turisty a kupce nemovitostí

30. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Uzavření federálních úřadů kvůli neschválení rozpočtu, které reálně hrozí po ukončení fiskálního roku dnes o půlnoci, může mít pro některé dalekosáhlé důsledky, ale na jiné bude mít pouze minimální vliv. Pošta nepřestane fungovat, sociální a zdravotní dávky budou vypláceny i nadále. Avšak národní parky, muzea a ZOO fungovat nebudou a malí a střední kupci první nemovitosti usilující o hypotéky se státní zárukou si budou muset počkat.

Univerzita v Edinburgu zastaví investice do firmy podílející se na výrobě bezpilotních letounů

30. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Přední britská univerzita v Edinburgu zastaví investice ve výši 1,2 milionu liber ročně do společnosti Ultra Electronics. Ta vyrábí komponenty pro americké bojové bezpilotní prostředky. Podle univerzity však taková aktivita není "sociálně zodpovědná".

Univerzita se podvolila tlaku studentů a kampaňových skupin usilujících o přerušení spolupráce s Ultrou. Společnost s ústředím v Greenfordu, Middlesex, vyrábí součástky navigačního zařízení pro americké bezpilotní letouny Predator a Reaper vyzbrojené raketami Hellfire.

Rakousko: Velká koalice bude zřejmě pokračovat, oslabili ji však euroskeptici

30. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Volební prognózy institutu ARGE při agentuře APA ukazují na nejhorší volební výsledek obou stran velké koalice v dějinách. Socialisté (SPÖ) získali 27,1% hlasů, o 2,2% méně než v roce 2008. Křesťanští demokraté (ÖVP) zaznamenali 23,8%, zatímco před pěti lety to bylo 26%. Kancléř Werner Faymann má málo jiných možností než pokračovat na stávajícím koaličním půdorysu.

BRITÁNIE:

Počet demonstrantů proti vládním škrtům výrazně převýšil počet delegátů na výročním sjezdu Konzervativní strany

30. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Přibližně 50 000 občanů demonstrovalo proti vládním škrtům v první den výročního sjezdu vládnoucí Konzervativní strany v britském Manchesteru. Sjezdoví delegáti byli přivítáni skandováním demonstrantů o "konzervativních sviních". Počet demonstrantů převýšil počet delegátů sjezdu v poměru asi tří ku jedné. Frances O'Grady, generální tajemnice britské odborové ústředny TUC, konstatovala, že demonstrace umožnila "tisícům obyčejných lidí ukázat vládě přesně, co si myslí o její politice".

Demonstrace prošla městem do městského parku, kde pronesli projevy mluvčí a hráli hudebníci pod hesly "Zachraňte britské zdravotnictví" a "TUC brání pracovní příležitosti a služby" a "Ne škrtům".

Výroční sjezd Konzervativní strany také postihla kontroverze, když hlavní politický korespondent BBC Norman Smith uvedl, že mu bezpečnostní orgány v kongresovém centru zabránily filmovat demonstraci. Policie, Konzervativní strana i soukromá bezpečnostní firma, zajišťující bezpečnost v kongresovém centru, se od takového zákazu distancovaly.

Podrobnosti v angli ZDE

Děkujeme, pane Martine Sobotko z ČEZu, za veřejné přiznání

30. 9. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 21 minut

Děkuji mluvčímu ČEZu za zveřejnění vztahu této polostátní společnosti k zákazníkům. Pochopila jsem, že:

1.) elektřina není pro sociálně slabé občany a ti si musí hledat jiné zdroje energie, ("Jak sama píše, jsou nad její možnosti i zálohy vyměřené podle její skutečné spotřeby,...")

2.) elektřina je jednou z příčin likvidace rodin a malých národních firem v Evropě, ("Skutečná pomoc pro ni proto spočívá v nalezení bydlení, které ji nebude ruinovat." + "Pokud by elektřinu museli ze zákona platit všichni dodavatelé, pro některé z menších by to mohlo být likvidační.")

3.) administrativní práce jsou v dnešní technicky pokročilé době pro ČEZ nadlidským úkolem ("... od roku 2011 do letoška obdržela 13 písemných upomínek...")

Jiří Jírovec: V Kanadě se také používají nepřehledné účty za elektřinu

30. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jiří Jírovec poslal přehled svých plateb za elektřinu, z něhož vyplývá, že i v Kanadě mu energetická firma účtuje proměnlivou cenu energie, podle času dne a podle výše spotřeby, a zakamuflovává mu ji různými dalšími správními poplatky, takže nelze vypočíst jednoduchou cenu za kWh a srovnat ji s cenami od konkurence.

Zdá se tedy, že "mráz přichází" z amerického kontinentu. V Británii naopak platí zákonná ustanovení, že faktury velkých podniků veřejných služeb musejí být přehledné a musí být možné jednoduše srovnávat jejich ceny, aby mohl řádně fungovat konkurenční princip a zákazníci si mohli rozhodnout, jaké ceny chtějí platit. (JČ)

V Česku je všechno jinak. I konzervativci jsou tady jiní - uctívají nepoctivost

30. 9. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 7 minut

„My jsme konzervativní strana,“ opakovaně v předvolební kampani prohlašuje předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Co tím míní, vzhledem k jeho dlouholetému nekonzistentnímu působení v politice, nemůže být jasné ani jeho kmenovým voličům. Podle wikipedie konzervatismus klade důraz na řád, autoritu, tradice, vlast, rodinu, náboženství, soukromé vlastnictví, hierarchizaci společnosti a morálku. Každý anglosaský a rovněž rakouský, či německý konzervativec potvrdí, že nadto ctí a řádně plní své daňové povinnosti vůči státu. Shrnuto a podtrženo, základní zásadou konzervatizmu je dodržování zákonů a pravidel, ne jejich obcházení.

Ubozí boháči

30. 9. 2013 / Jan Sláma

čas čtení 12 minut

Před několika dny jsme při hledání cesty do průhonického parku bloudili. Cesta, kterou nám lidé ukázali byla zahrazena hromadou hlíny takže jsme hledali dál. Dostali jsme se při tom do jedné obce, která evidentně přetékala bohatstvím svých obyvatel. Všechno nová výstavba. Rozlehlé pozemky, domy připomínající spíše malé hotely. Bratru za desítky milionů.

Kdopak tam asi bydlí, napadne člověka otázka. Čím tak prospěli národu, že byli odměněni takovou měrou, že si mohou stavět tak úžasná sídla. Žijí tam asi samí takoví vynikající lidé, kteří mají měsíčně půl milionu k výplatě a když jsou eventuálně odvoláni z takto lukrativního místa, obdrží na rozloučenou odměnu takových třeba dvanáct milionů. Průměrnému důchodci by takové peníze vystačily na sto let života. Stejně tak měsíční odměna takto vynikajících občanů by mohla učinit snesitelným život mnoha desítkám mladých maminek, které se starají o budoucnost národa.

Kde končí poplatky ze psů?

30. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Dovolte, abych i já přispěl se svou zkušeností o tom, kdo je v České republice ohrožen. Pracuji jako pracovník pro rozvoj ekonomických činností pro Oblastní charitu Třebíč. Město Třebíč je velkým přispěvatelem OCH Třebíč. To jen tak na úvod, píše čtenář Petr Podstránský.

Družstva, komunity, síťování

30. 9. 2013

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva Kulturních novin

Konference Kulturních novin pořádaná ve spolupráci s Katedrou environmentálních studií FSS MU v Brně se bude konat dne 12. října od 13 do 19 hodin v budově FSS MU, Joštova 10.

Kulturní noviny se kromě svého zájmu o kulturu dlouhodobě věnují společensko-politickým tématům, jež jsou alternativami k mainstreamovým trendům. Jedním z nich je problematika družstevnictví a jeho rozvoje, která je KN coby družstevní iniciativě blízká. V obecné rovině se však jedná o všechny iniciativy, hnutí a subjekty, jejichž existence je založena na vůli lidí "zdola". Tedy na dobrovolné a aktivní participaci občanů, kteří se nechtějí spoléhat na stát a velké investory, ale rozhodují o pro sebe důležitých věcech sami. Třeba jenom tím, že posílají každý měsíc příspěvek na provoz rozhlasu, jakým je například Radio Proglas.

Sněmovna reprezentantů zastavila Obamovi přísun peněz

29. 9. 2013

čas čtení < 1 minuta

Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány schválila návrh zákona o rozpočtu obsahující proti původní předloze odložení platnosti Obamovy reformy zdravotnictví a zrušení daně z medicinského vybavení. Pokud by chtěl nyní Senát, kde mají většinu demokraté, zajistit financování federálních úřadů, musel by do zítřejšího večera, kdy vyprší fiskální rok, tento návrh schválit. Senátní demokraté už ale avízovali, že takto upravenou předlohu neschválí a do pondělka se ani nesejdou.

Statisíce federálních zaměstnanců se v důsledku tohoto kroku od příštího týdne mohou ocitnout na neplacené dovolené, zatímco přibližně milionový vojenský personál bude dál pracovat bez platu.

Politici Demokratické strany i experti varují, že tato situace může uvrhnout americkou ekonomiku nazpět do krize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Právě o půlnoci

29. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Před prvními poválečnými částečně svobodnými volbami v Polsku výtvarník Tomasz Sarnecki přetvořil plakát jednoho z prvních "revizionistických" westernů, filmu "V pravé poledne", v předvolební plakát hnutí Solidarita. Symbol byl ve východním bloku takříkajíc politicky neobsazen, neboť sovětská kritika film strhala coby "oslavu individua" - a to přestože v USA byla zápletka logicky čtena jako alegorie osudu scénáristy Carla Foremana, v průběhu natáčení v Hollywoodu odstaveného pro "neamerickou činnost". Tak se stal "levicový" western bývalého komunisty součástí procesu odchodu komunismu na smetiště dějin.

Důchodci by se měli probudit

29. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Věk nám přinesl nejen zdravotní potíže, osamělost, nízký důchod, ale také nebývalou svobodu. Když dolezu každý den do krámu, dolezu také jednou za rok k volbám, abych jim to spočítal.

Začíná se tu a tam objevovat názor, že důchodci nejsou nejohroženější skupinou. Jsou i nejsou. Pojďme jejich situaci srovnat s mladými lidmi. Kdo je tu více ohrožen, kdo je tu ten silný a kdo slabý. Mladí lidé jsou většinou zdraví, silní, vzdělaní, jen mají občas potíže s počty a jaké se kde píše ý. Důchodci jsou staří, slabí, nemocní, často osamělí. Obě dvě skupiny jsou ovlivňovány oficiální propagandou, sdělovacími prostředky, školou, míní čtenář, který se podepsal jako Lebeda.

Jak vypadá účet za plyn a elektřinu ve Velké Británii?

28. 9. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Čtenáři si ve větších počtech stěžují na ČEZ, že jsou jeho faktury za energie nepřehledné. Totéž se týká i jiných prodejců energií v České republice. Martin Sobotka, mluvčí ČEZu, argumentuje, že to tak musí být, neboť to určují zákony Evropské unie.

Kupodivu, ve Velké Británii - na rozdíl od Česka - zřejmě zákony Evropské unie umožňují, aby byla faktura za energie jasná, přehledná a férová. Přitom přece zákony Evropské unie musejí platit všude stejně...

No posuďte sami. Nepřivítali byste, kdyby vám české energetické podniky posílaly takové faktury, jakou jsme z angličtiny přeložili níže?

Prý by to v ČR porušovalo zákon... :)

Obávám se, že podstatou tohoto problému je idiocie českého školství. Žáky a studenty nutí v českých školách učitelé nesmyslně, aby memorovali množství encyklopedických informací, na základě mylné představy, že je podstatou inteligence, když má člověk v mozku co největší množství faktů. Ve skutečnosti je podstatou inteligence schopnost analyzovat skutečnost a vybírat to, co je podstatné. To však nikdo žáky v českých školách neučí, a pak vznikají takové nesmysly, jako jsou české účty za energie.

Ač mám k mluvčímu ČEZu panu Sobotkovi největší respekt a oceňuji, že se účastní diskuse s našimi čtenáři, musím poukázat na to, že spotřebitele OPRAVDU NEZAJÍMÁ, jaké dílčí částky platí jakým firmám a že za přenos energie tu a tam platí 10 nebo 50 Kč. To jsou interní podružnosti procesu dodávky energií, jimiž vůbec nemá být spotřebitel obtěžován.

V dnešním světě už neexistují polyhistoři, kteří by dokázali svým mozkem obsáhnout VEŠKERÉ INFORMACE. Proto dochází k dělbě práce. Používáte-li mobilní telefon, nepotřebujete vědět, jak se vyrábí anebo jak funguje a jaká je přenosová cesta dat k vám... Posedlost množstvím dat bez schopnosti vybírat to podstatné vede k chaosu.

Přeplněná faktura nechce mást!

28. 9. 2013 / Martin Sobotka

čas čtení 5 minut

Autor je mluvčí ČEZ pro střední a západní Čechy

V rámci diskuse vyvolané Britskými listy dostávám řadu mailů s přímou či skrytou stížností na nepřehlednost vyúčtování nebo domněnky a omyly těch, které množství kolonek zmátlo. Nedivím se jim, Vzhledem k tomu, že v rámci jedné faktury se vybírají peníze hned pro 5 různých subjektů, vypadá skutečně jako změť. Když k tomu připočteme právnický slang v názvech jednotlivých položek, vyžaduje dokonalé pochopení tolik času, kolik si moderní člověk často nemůže dovolit.

Snadno to potom vypadá jako záměr, schovat tam skryté platby, zmást člověka a tak ho snáze vysát, jako to dělají šejdíři.

Náležitosti vyúčtování upravuje vyhláška Energetického regulačního úřadu č. 210/2011, kterou se musíme řídit.

Když se podívám do své vlastní faktury, vidím, že v roce 2012 jsem platil za elektřinu bez DPH takto:

Ceny elektřiny v ČR a v Británii

28. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Z údajů mluvčího ČEZ Martina Sobotky vyplývá zajímavá věc.

Cena elektřiny pro domácnost v ČR r. 2013: 4,87 Kč/kWh s DPH, případně 4,71 Kč/kWh (včetně DPH)*)

Cena elektřiny pro domácnost ve Velké Británii r. 2013: 3,906 Kč/kWh (včetně DPH 5%).

Průměrná měsíční mzda v ČR 2013: 24 953 Kč

Průměrná měsíční mzda ve Velké Británii 2012: 66 250 Kč.

Cena elektřiny od britské pobočky EONu je tedy o 24,7% levnější než cena elektřiny od ČEZU. Přitom britský průměrný plat je o 165% vyšší než průměrný plat v ČR.

Politikové v Británii kritizují tamější ceny energií jako přehnaně vysoké a chystají se proti nim zakročit.

*) Čtenář Jan Stejskal však kontrolou vlastního elektroměru a jeho srovnáváním s částkami, které je nucen za elektřinu platit, zjistil, že jeho cena elektřiny je podstatně vyšší, než jakou uvádí mluvčí ČEZu pan Sobotka. Je v rozmezí od 5.42 až 6,46 Kč za kWh, podle toho, jaká je spotřeba. Čím méně elektřiny zákazník spotřebuje, tím mu energetický podnik účtuje vyšší cenu. Ceny, které pan Stejskal zjistil, se zdají být o 39 až 65 procent vyšší než ceny EONu v Británii.

Cena elektřiny v ČR se mění podle spotřeby

28. 9. 2013 / Jan Stejskal

čas čtení 2 minuty

Se zájmem jsem si přečetl článek pana Sobotky "Přeplněná faktura nechce mást!" A jak tak čtu ostatní příspěvky na téma ceny elektřiny u nás, patřím asi k oné menšině, která faktuře rozumí. Udělal jsem si už dávno excelovou tabulku na výpočet ceny elektřiny se zahrnutím všech zmíněných institucí, ať už jde o cenu za 1 kWh nebo cenu za odběrné místo. Koncem každého měsíce odečtu údaj na elektroměru a po zadání konečného stavu už vše běží samo. Chce to jen pravidelně sledovat stránky dodavatele, kde se příslušné koeficienty mění někdy až několikrát do roka.

Pan Sobotka ovšem pominul, že jako mluvčí ČEZ asi nebude platit totéž, co běžný zákazník, takže celkové částky za 1 kWh budou nejspíš u běžného zákazníka ČEZ jiné. A druhá věc, kterou také pan Sobotka neuvedl, je to, že spočítám-li měsíčně cenu za 1 kWh, vyjde mi každý měsíc jiná. A z té excelové tabulky je docela dobře vidět proč. Za poslední období mi třeba vychází cena s DPH:

Jsem matematik, ale v českých fakturách za energie se nevyznám

28. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Zaujala mě (kromě jiného) na BL diskuze o přehlednosti faktur za energie od ČEZu. Já sice beru el. od Pražské energetiky, ale musím s vámi jedině souhlasit. Vystudoval jsem VŠ technického směru a pracovně se zabývám matematikou, ale ve fakturách se stejně orientuji velice špatně. Položil jsem si otázku, zda bych některou položku na faktuře byl schopen reklamovat - nebyl! Snad jen spotřebu v kWh, ale už její cenu zase ne. Vše jsou pro zákazníka ničím dohledatelným a předvídatelným nepodložená čísla, jejichž součet pomalu stoupá. Pokud nestoupne od poslední faktury moc, musí mu zákazník věřit, píše Petr Louda.

A dokážete si představit, jak bude vypadat faktura po všeobecném zavedení dálkově řízených elektroměrů, kde dodavatel může měnit tarif hodinu od hodiny? Divím se, že Pospíšil v novém Občanském zákoníku možnost reklamace rovnou nezrušil, když už ji ztížil.

Nevím jestli se to dá svádět jen na idiotské školství. Roli bude hrát také slovanská arogance nadřazeného k tomu dole, "předposranost" před jakýmsi úředním ideálem (zde údajné předpisy EU) i snaha předstírat pečlivý servis pro zákazníka prezentováním co největšího množství irelevantních informací. Já to jednoduše považuji za záměr - nemožnost obrany (reklamace) a nesnadné srovnání s konkurencí. A kdyby to nebyl záměr, tak neschopnost redukovat interní data do toho jediného, co zákazníka zajímá: platba za elektroměr + platba za kWh * spotřeba. Taková redukce je ovšem i riskantní, když se ceny položek pořád mění, tak proč nepřenést to riziko na zákazníka, že?

P.S. Mám účet v České spořitelně (nebo Erste?). Donedávna na měsíčních výpisech byly položky má dáti/ dal od posledního výpisu a od začátku roku. Jistě zajímavé údaje, kde mohl člověk pohodlně sledovat svoje hospodaření. Nově, snad aby byli lidu blíže, výrazy "má dáti/ dal" nahradili jakýmsi "odešlo/ přišlo" a to jen od posledního výpisu, roční statistika chybí... No není ten pokrok boží?

Sofistikovaná zlodějina - o ČEZu a nejen o něm

29. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Poté, co jsem reagoval na dopis mluvčího skupiny ČEZ pro střední a západní Čechy Martina Sobotky, s dotazem na rozpor mezi ustanovením Obchodních podmínek ČEZ a jejich praxí při úhradě bankovních poplatků, byl jsem vtažen do diskuse o praktikách firmy ČEZ, jíž jsem též prostřednictvím státu akcionářem-vlastníkem, píše Luděk Kovář.

Z odpovědi mluvčího jsem se dozvěděl kolik, že příživnických subjektů na dodávkách zboží-elektřiny participuje, a proto je jejich faktura záměrně tak složitá aby se zákazník nedozvěděl kolik, že vlastně za elektřinu platí. Až tyto způsoby převezmou též ostatní živnostníci, tak od pekaře k rohlíku obdržím fakturu, kde bude sice uvedena platba za mouku, vodné a stočné, platba operátorovi dovozu pytlů se solí a regulátorovi trhu s droždím, poplatek výrobcům karlovarských rohlíků, avšak kolik jsem ve skutečnosti za jeden rohlík zaplatil, se nedozvím.

Italská vláda končí

28. 9. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení < 1 minuta

Ministři Strany svobody přijali výzvu Silvia Berlusconiho a podali demisi. Vymluvili se na včerejší rozhodnutí vlády premiéra Enrico Letta, která odmitla odložit zvýšení DPH.

Školství spoléhá na trestající rodiče

Škola nezvládla, že má můj syn grafomotorické problémy

28. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Mám dvě děti, z nichž starší syn před několika lety dokončil základní školské vzdělání. Školu nastoupil o rok později, tedy v sedmi letech. Díky doporučení učitelů v mateřské škole, jsem s ním absolvovala psychologická vyšetření, kde se ukázalo, že má grafomotorické problémy a dostal tedy rok odklad, píše čtenářka, která nás požádala, abychom utajili její jméno, protože se obává možné šikany svých dětí ve škole, pokud by bylo zveřejněno.

Velké množství škol neplní ani ty základní předpoklady

28. 9. 2013 / Tomáš Feřtek

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Chábe,

děkuji za odpověď, přijde mi věcná.

Uzavřel bych naši diskusi historkou. Minulé pondělí jsem byl na debatě v Litomyšli. Mají tam velmi aktivní rodiče, založili si organizaci, která se jmenuje Generace 89 a kromě jiného pořádají kulaté stoly. Tenhle byl o vzdělávání ve městě, sál byl plný, rodiče a učitelé tak půl na půl. Když jsem odvyprávěl, cože to je značka Rodiče vítáni, ředitel jedné ze tří škol se přihlásil a řekl, že on o té značce ví, ale že se k ní nepřihlásili, protože její nároky jsou směšně nízké.

Proč tolik psů?

28. 9. 2013 / Michal Mašín

čas čtení 6 minut

Karel Dolejší ve své glose Dejte si Rum zmínil, že Češi jsou evropskými rekordmany v počtu psů ČR na jednoho občana. Po nejvyšší spotřebě alkoholu je další rekord pro ČR.

Proč ale k tomuto fenoménu v ČR došlo?

Jde tu zřejmě o jev, který hluboce souvisí se změnami ve společnosti. Člověk jako takový je tvor uzpůsobený k životu v tlupě, tak se vyvíjel po statisíce let. Člověk potřebuje dotek -- obdobu toho co se u zvířat nazývá péčí o srst. Skupinově žijící zvířata si tímto vyjadřují vzájemné pouto a příslušnost do skupiny.

Dnešní uspěchaný způsob života v ČR v podstatě popírá základní lidské potřeby, krom jídla a v omezené míře také spánku, protože upřednostňuje individualismus a kdo nechce být okraden a zneužit, nesmí důvěřovat a nikoho si moc nepřipustit k tělu.

Zaměstnání k ničemu

27. 9. 2013 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Co dříve dělal jeden pracovník, dnes za vysoké náklady dělají celé firmy. Jednoho vrátného se psem nahradila satelitní technika. Invalidní důchodce vybírá kontejnery. Miliardy připomínající Saturnův prstenec poletují kolem Zeměkoule.

Globální oteplování je nyní "nesporné"

27. 9. 2013

čas čtení 1 minuta

Na pevninách, ve vzduchu, v oceánech je nyní globální oteplování "nesporné", konstatuje zásadní analýza o podnebí na planetě Zemi. Zpráva panelu OSN pro klimatologii uvádí podrobné hmotné důkazy potvrzující pokračující globální oteplování.

Vědci jsou si z 95 procent jisti, že je lidstvo "dominantní příčinou" růstu teploty na planetě Zemi, k němuž dochází od padesátých let dvacátého století.

Dodávají, že zpomalení oteplování za posledních patnáct let je příliš krátkou epizodou na to, aby to jakkoliv ovlivnilo dlouhodobé trendy.

Moc nejen korumpuje, ale také mění vaši mysl

27. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Pokud chcete zabránit katastrofám jako opakování globální finanční krize nebo eskalace krize na Středním východě, varování přítomná v řecké mytologii mohou poskytnout důležitá poučení. V dějinách se vyskytuje fenomén přehnané sebedůvěry (hybris) a následného ponížení a zničení (nemesis) mocných vůdců. Vysoce postavené osoby politiky, finančnictví, byznysu i akademické sféry na konferenci britského Judgeova institutu v Cambridge tento týden konstatovaly, že si lídři musejí být vědomi vlastních hybristických sklonů a podnikat aktivní kroky, aby zabránili rozvoji hybristického syndromu. To je získaná osobnostní porucha, která v případě, že se vymkne kontrole, může vést ke katastrofálním rozhodnutím. Po opuštění úřadu má tendenci vymizet.

Nízká a vysoká politika

27. 9. 2013 / Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Podívejme se na politiku z hlediska lékařství. Pojmenujme si čtyři zdravotní stavy. Chřipka, rakovina, kóma a smrt. K těmto stavům si přisuďme čtyři instance politiky. Chřipce dejme městské zastupitelstvo, rakovině národní vládu, kóma si vezme Evropskou unii a smrt dejme hypotetické globální vládě.

Návod a kouzlo

27. 9. 2013 / Bruno Solařík

čas čtení 8 minut

*

Stať Slovo a svět, jíž Adam Borzič reaguje mimo jiné na mou kritiku článku Ideologie a literatura v Ádvojce (umístěnou na jejím Alarmu coby diskusní příspěvek), obsahuje řadu náhledů, které jsou mi blízké, především pokud jde o tvorbu jako jistý druh naslouchání. Pozoruhodná je také objektivní shoda ve věci výroku Tomáše Gabriela (z diskuse pod mým článkem tamtéž), který Borzič omylem připsal mně. Za tu bezděčnou záměnu, za kterou se vzápětí omluvil, bych mu měl spíš poděkovat. Svým výrokem "Kdo má lásku a čest, ten se sám postaví jakýmkoli nepravostem -- a nepotřebuje k tomu návod, v tom je to kouzlo", se totiž Tomáš Gabriel zcela shoduje s mým náhledem: jen ho vyjádřil nepoměrně stručněji a výstižněji.

Jsem rád, že podle Borziče by slova "Kdo má lásku a čest" měla být vetknuta před celou diskusi.

Já bych k nim ovšem přidal i ta slova "a nepotřebuje k tomu návod".

Právě v tomto rozdílu podle mě spočívá povaha přítomného sporu.

Proč se nehlásit k levici?

27. 9. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Politická a kulturní levice, která v historicky nedávné době neměla s emancipací neprivilegovaných nic společného, ba bývala dokonce její zásadní odpůrkyní, se zmíněné situaci opět mílovými kroky přibližuje. Změnila se v soubor různě konzervativních stran a spolků, z nichž některé jednoduše obhajují status quo, kdežto jiné právě ve jménu sto let starých omylů zahájily kulturní džihád.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2013

15. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 242 osob bankovním příkazem celkovou částkou 69 619,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2013 částkou 1144,60 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2013 412 732,19 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

37881