Jsem matematik, ale v českých fakturách za energie se nevyznám

28. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Zaujala mě (kromě jiného) na BL diskuze o přehlednosti faktur za energie od ČEZu. Já sice beru el. od Pražské energetiky, ale musím s vámi jedině souhlasit. Vystudoval jsem VŠ technického směru a pracovně se zabývám matematikou, ale ve fakturách se stejně orientuji velice špatně. Položil jsem si otázku, zda bych některou položku na faktuře byl schopen reklamovat - nebyl! Snad jen spotřebu v kWh, ale už její cenu zase ne. Vše jsou pro zákazníka ničím dohledatelným a předvídatelným nepodložená čísla, jejichž součet pomalu stoupá. Pokud nestoupne od poslední faktury moc, musí mu zákazník věřit, píše Petr Louda.

A dokážete si představit, jak bude vypadat faktura po všeobecném zavedení dálkově řízených elektroměrů, kde dodavatel může měnit tarif hodinu od hodiny? Divím se, že Pospíšil v novém Občanském zákoníku možnost reklamace rovnou nezrušil, když už ji ztížil.

Nevím jestli se to dá svádět jen na idiotské školství. Roli bude hrát také slovanská arogance nadřazeného k tomu dole, "předposranost" před jakýmsi úředním ideálem (zde údajné předpisy EU) i snaha předstírat pečlivý servis pro zákazníka prezentováním co největšího množství irelevantních informací. Já to jednoduše považuji za záměr - nemožnost obrany (reklamace) a nesnadné srovnání s konkurencí. A kdyby to nebyl záměr, tak neschopnost redukovat interní data do toho jediného, co zákazníka zajímá: platba za elektroměr + platba za kWh * spotřeba. Taková redukce je ovšem i riskantní, když se ceny položek pořád mění, tak proč nepřenést to riziko na zákazníka, že?

P.S. Mám účet v České spořitelně (nebo Erste?). Donedávna na měsíčních výpisech byly položky má dáti/ dal od posledního výpisu a od začátku roku. Jistě zajímavé údaje, kde mohl člověk pohodlně sledovat svoje hospodaření. Nově, snad aby byli lidu blíže, výrazy "má dáti/ dal" nahradili jakýmsi "odešlo/ přišlo" a to jen od posledního výpisu, roční statistika chybí... No není ten pokrok boží?

0
Vytisknout
8691

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2013