Interní tisk

24. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
"V podstatě jde o interní tisk. Akorát ty básničky jsou univerzální." (Štefan Švec)

Volte Šindela!

Opravili jsme hasičák
opravíme i prasečák!


Volte Šindela!

Za čistou náves
byl by i Chávez!


Volte Šindela!

Volte moderní levici
ne tu pravicovou opici
Krebzovou


Volte Šindela!

Nové osvětlení v ulici nad Mostem
zařídím, když mne zvolíte starostem

Nové osvětlení v ulici Lipové
bude rovněž.

K tomu napsal na Facebooku Petr Kukal:

Dneska jsem musel vystoupit o tři stanice dřív, než kam jsem jel. Výjimečně to nebylo kvůli třem pivům, která se svou BHP na konečnou obvykle nedovezu, ale kvůli Štefan Švecovi. Smál jsem se jeho parodické eseji o poezii tak strašně, že si lidi v metru odsedávali. Musel jsem vystoupit, uložit tu knížku do aktovky a trochu se uklidnit.
Ale je fakt, že jsem to ještě nedočetl do konce. Takže toho, jak sžíravou srandu si bude dělat ze mě, se popravdě lehce bojím :-).


O co jde? Viz níže:

Nakladatelství Host vydává každoročně výbor  Nejlepší české básně.

Je to dost k popukání, protože v Česku dnes samozřejmě nikdo žádnou poezii nečte a takový výbor je pro uzavřenou hrstku podivínů, kteří se ještě dnes zabývají něčím, co je bohužel zcela irelevantní, má minimální společenský dosah a pochybnou kvalitu.

Zdá se, že Štefan Švec mírně rozzuřil editora této ročenky, když v nakladatelství Petra Štengla právě vydal vlastní sborník s názvem Nejlepší české básně r. 2018. Je to drsná, komická parodie současné české "básnické" scény.

Štefan Švec napsal všechny "nejlepší české básně" (viz ukázky výše i níže) sám, stejně tak vytvořil i fingované životopisy jím vybraných fiktivních autorů a stvořil pro sebe i prastarou spolueditorkou Žofii Jandovou (*1932 Praha).

Básničky i profily jsou zábavné, mnohé jsou velmi dobré, i když potíž je, že  autor reaguje ironicky na interní poměry v miniaturní obci českých básníků, které běžný občan nezná, takže intertextuální vazby je velmi obtížné posuzovat. "V podstatě jde o interní tisk," regoval Štefan Švec.

Autorský medailon "Bohuslava Šindela", jehož básně citujeme výše, zní:

(*1951, Boskovice). Starosta obce Sloupec na Blanensku, volený už 5 volebních období po sobě. Odmítá marketingovou podporu své domovské strany (ČSSD) a předvolební plakáty zásadně navrhuje sám za pomoci rodiny, která mu také pomáhá je distribuovat po obci. Jsou vždy veršované, každý je jiný a mají svéráznou typografickou úpravu.

Jiný básník:

Petr Česvina

(*1966, Horní Slavkov). Copywriter na volné noze, žije v Praze. Jeho specializací jsou rýmované slogany a přiběhy, které si u něj značky a agentury objednávají pro menší příležitostné kampaně a tisky. Mezi jeho nejznámější práce patří billboardy "S ČEZEM za kamna vlezem" a rozhlasový spot "Moje máma, ta je chytrá. Převedla nás do Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra".

Jeho báseň:

Student Agency

Za trochu lásky šel bych světa kus
naštěstí jezdí žlutý autobus

Mohamed Bin Vokatý

(* 1971, Hostýn). Vystudoval fakultu strojní VUT v Brně. V letech 1992-1997 pracoval jako náměstek ředitele továrny na uzavřené klimatizované motocykly ve Spojených arabských emirátech. Zde také konvertoval k saláfistické verzi islámu, jejímž je v Česku nejznámějším propagátorem. Věnuje se výchově dětí v olomouckém Islámském centru. V roce 2018 vydal vlastním nákladem jako interní tisk sbírku Aprílová škola džihádu, která unikla na veřejnost.

Mešita

V mešitě je krásně
ve škole je hnusně
píšou se tam písemky
zkouší se i ústně

Přijmi džihád!

Imám

Mám rád našeho imáma
je lepší než táta
i máma

Přijmi džihád!



Aleš Přástevník

(* 1968, Kolín). Otec pěti dětí, člen katolického undergroundu, po revoluci aktivní v Pražské obci kolem tajně vysvěceného biskupa Jana Konzala. Spoluzaložil ekumenické Centrum adoračního heavy metalu a pravidelně vede kurzy katolické tantry. Píše krátké veršované glosy k obecné duchovní a životní situaci člověka ve 21. století, které shrnul do výboru Jak se plaší Mesiáši (Oktuaginta, 2018).

x x x

Láska narozená v seně
visí na kříži

V dálce šoustaj pastýři


x x x

Zdrávas, Královno
stojí to za hovno.

* * *

Knihu lze objednat ZDE

0
Vytisknout
14565

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2018