Lékaři bez hranic: Sýrie: Nemocnice ve východní Ghútě hlásí obrovský počet obětí bojů. Docházejí jim léky

22. 2. 2018

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

Zdravotnická zařízení podporovaná Lékaři bez hranic v obléhané východní Ghútě nedaleko Damašku hlásí stovky mrtvých a raněných. Děje se tak v době mimořádně zesíleného bombardování a ostřelování v oblasti. Celkem třináct nemocnic a klinik, které podporují Lékaři bez hranic, bylo během pouhých tří dní poškozeno nebo zničeno. Snížila se tak dostupnost lékařské péče, a to v době, kdy je kriticky zapotřebí. Obléhání východní Ghúty navíc místním zdravotníkům znemožňuje přístup k materiálu nezbytnému pro záchranu životů.

Boje o východní Ghútu si od začátku roku do 18. února vyžádaly značný počet obětí. Tamní zdravotnická zařízení, která podporují Lékaři bez hranic, hlásila v tomto období přes 1 600 raněných a více než 180 mrtvých. Bombardování a ostřelování poté ještě zintenzivnilo. Podle počátečních informací nemocnic a klinik podporovaných Lékaři bez hranic bylo za dva a půl dne (od 18. února do brzkého rána 21. února) zraněno 1 285 lidí a 237 lidí zemřelo. Přičemž to vypovídá o důsledku bombardování pouze částečně, tyto počty obětí nahlásilo 18 nemocnic a klinik podporovaných Lékaři bez hranic. Raněné však ošetřovala i další zdravotnická zařízení v oblasti.

Ve východní Ghútě je zoufale zapotřebí urgentní zdravotní péče. „Jsme schopni udržet zásobování určitého základního zdravotnického materiálu do zařízení, jež podporujeme. Můžeme také ad hoc poskytovat zdravotnický materiál zařízením, která nepodporujeme pravidelně, ale tehdy, když urgentně potřebují pomoc. Jsou však určité věci, ke kterým přístup nemáme, a které by zásadně pomohly syrským zdravotníkům na místě v jejich práci, kdy zachraňují lidské životy. Žádáme proto ty, kdo mají přístup ke zdravotnickému materiálu ve východní Ghútě a jejím okolí, aby urgentně umožnili zdravotníkům ve východní Ghútě přístup k těmto zásobám – závisí na tom životy,“ uvedla Lorena Bilbao, koordinátorka programů Lékařů bez hranic v Sýrii.

Obléhání východní Ghúty způsobilo, že se k místním zdravotníkům nedostává dostatečné množství zdravotnického materiálu potřebného pro záchranu životů. A když už je umožněn ve výjimečných případech průjezd oficiálním konvojům OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže, některé věci včetně anesteziologického materiálu jsou systematicky zakazovány či zabavovány. V samotné východní Ghútě se údajně nachází určité množství zásob zdravotnického materiálu, nicméně zdravotníci k nim v současné době nemají přístup.  

I když Lékaři bez hranic mají ještě kapacitu zásobovat zdravotnická zařízení určitými nezbytnými léky a zdravotnickým materiálem, plné obléhání východní Ghúty znamená, že situace je nejistá a možnosti Lékařů bez hranic v poskytování léků a zdravotnického materiálu budou omezené.

Lékaři bez hranic vyzývají syrskou vládu, ostatní bojující strany a všechny obchodníky ve východní Ghútě, kteří mohou mít zásoby lékařského materiálu, aby je ihned poskytli zdravotnickým zařízením, které je potřebují k záchraně životů. Organizace opakovaně volá po tom, aby bylo respektováno mezinárodní humanitární právo a zdravotníci, pacienti i zdravotnická zařízení se nestávali terči útoků. Měla by být také umožněna evakuace kriticky nemocných či zraněných pacientů z východní Ghúty.

Lékaři bez hranic provozují pět zdravotnických zařízení a tři mobilní kliniky v severní Sýrii. Zároveň spolupracují s pěti zdravotnickými zařízeními a dalších pět desítek jich podporují na dálku. A to v oblastech, kde nemohou být týmy Lékařů bez hranic přítomny osobně. Ve východní Ghútě podporují jedenáct zdravotnických zařízení pravidelně a dalším poskytují urgentní pomoc, když je zapotřebí. V podporovaných zařízeních zaměstnanci Lékařů bez hranic nejsou přítomni. Lékaři bez hranic nepůsobí v Sýrii v oblastech kontrolovaných takzvaným Islámským státem, protože se od jeho vedení nepodařilo získat záruky bezpečnosti. Rovněž nemohou pracovat na územích kontrolovaných syrskou vládou, jelikož stále k tomu nedostali povolení. Aby si Lékaři bez hranic zachovali naprostou nezávislost, nepřijímají pro financování svých projektů v Sýrii peníze od žádné vlády.

Více informací v tuto chvíli bohužel nemáme k dispozici.

0
Vytisknout
6355

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018