Vláda momentálních nápadů: Jsou to fakt diletanti

23. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty



To vám takhle včera zašel Andrej Babiš s šéfem zaměstnavatelské lobby na kafe, přátelsky poplkali a na konci pan předseda vlády vyhlásí, že je to skvělý nápad vrátit do škol dílny a pozemky. A že to tak teda uděláme.

To se vám takhle probudí ministryně obrany a dostane nápad, či boží vnuknutí, že je skvělý nápad vrátit do škol brannou výchovu.

Tuším prohlásil Miroslav Motejlek (snad mu nepřipisuju citát omylem), že Andrej Babiš je beznázorový člověk, který "vždy přijme názor toho, s kým mluvil naposled". Může to být trochu přehnané, ale na tento včerejší případ to sedí, s odpuštěním, jak prdel na hrnec. Žádná koncepce, žádná odbornost. Lobbista zatlačí, předseda vlády povolí: na Palermo dobrý.



Doslovné citace jsou k smíchu, ale současně z nich mrazí. Předseda vlády považuje zavedení dílen a pozemků na základkách za "duální vzdělávání". Lobbista říká, že přes dílny a pozemky získá dítě "vztah ke hmotě" a bude jej to "přirozeně motivovat k tomu, aby šel na odbornou školu". Branná výchova zase má dle ministryně vést k lásce k vlasti.

Místopřísežně prohlašuji, že z "pozemků", kdy třicet žáků mlátí do ztvrdlé hlíny motykou, jsem si - já, člověk ze zemědělského klanu - odnesl odpor k zemědělství, který přešel až po třiceti letech. Místopřísežně prohlašuji, že z opilovávání železného hranolu jsem si vypěstoval odpor ke kovoobráběcím řemeslům, a z dílenského smradu, proslulé kombinace lidského potu, solviny, oleje, kovových pilin a všudypřítomné špíny se mně navaluje ještě dnes. Místopřísežně prohlašuju, že z pochodů v igelitové pláštěnce s plastovými pytlíky na nohou ovázaných zavařovací gumičkou jsem si... však to znáte.

Mám tři hypotézy, proč zde máme Vládu momentálních nápadů. (Hlasujte 1-2-3!)

První je, že to je všecko perfektně promyšlené. Liberální společnosti se předhodí kravina - rudý hadr. Liberálové podle očekávaní sednou na lep, začnou soutěžit na sociálních sítích v tom, kdo napíše dřív supervtipný komentář (obvykle vyhraje Michal Zlatkovský protože má nejrychlejší prsty, někdy Standa Biler, tradičně vysoko se umísťuje Bára Barbora Atomová nebo Michal Kašpárek). Tím se na několik dní vyčerpají a unikne jim, že mezitím Babiš protlačil nařízení na další zvýšení podpory obřím zemědělským podnikům a naházení pár klacků pod nohy těm malým.

Druhá je, že to je kvalitní politický marketing, příkaz vypadat akčně, tj. nekecat a makat, překypovat aktivitami, které za měsíc překryje nějaká jiná aktivita, za další měsíc zase jiná - noviny píší, čtenáři čtou, až to po roce dvou všechno nějak vybledne a splyne, lidé půjdou k volbám a budou si říkat "to máme ale hezky aktivní vládu". To že se nic z toho nerealizovalo nikoho netrápí, protože stejně si už nikdo nezapamatuje, co kdo přesně navrhoval, ale pozitivní dojem z horečné aktivity a pilné práce zůstane.

Třetí je, že jsou to fakt diletanti.

0
Vytisknout
11677

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2018