O kvalitní novinářskou práci možná není zájem v ČR, ale mezinárodně není situace zdaleka ztracená

10. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Glosa Karla Dolejšího o tom, že končí nezávislá novinářská práce, protože o ni nikdo neprojevuje zájem, zdá se přehnaně pesimistická. Je možné, avšak neprokázané, že se v ČR nechává lživými a manipulativními servery ohlupovat drtivá většina společnosti, směrem na Západ od České republiky to však zdaleka není tak špatné.

V Německu poklesla popularita ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland na 8 procent.

Americké deníky New York Times a Washington Post, které ostře kritizují lži a nesmysly Donalda Trumpa, od jeho zvolení výrazně zvýšily počet svých předplatitelů. Začátkem února 2017 byla zveřejněna zpráva, že New York Times od zvolení Donalda Trumpa získal 276 000 nových - platících - předplatitelů. V prosinci 2016 měl deník New York Times 2,5 milionu předplatitelů.

Výsměch Donalda Trumpa mainstreamovým médiím vedl v USA k velkému vzrůstu jejich podpory ze strany veřejnosti. Například časopis Vanity Fair také zaznamenal podstatné zvýšení počtu předplatitelů. Deník Washington Post najímá letos na jaře 60 nových žurnalistů, počet jeho zaměstnanců vzroste o 8 procent na 650.

Deník Guardian má 22,6 milionu unikátních čtenářů měsíčně. Přístup na server deníku Guardian je ovšem zadarmo.

Jinou věcí je samozřejmě skutečnost, že je část společnosti, k níž se tato média nedostanou. Breitbart v Americe a v ČR jeho následovníci, jako jsou Parlamentní listy, mesmerizovaly část společnosti polopravdivou či otevřeně lživou mediální manipulací a cílenou propagandou, jejímž cílem je přesvědčit prostší občany ve společnosti, že "profesionální média lžou". Většinou oslovují tato manipulativní média občany, kteří nemají kritické schopnosti k tomu, aby rozlišili fakta od lží a manipulativních polopravd. Jedním z nejdůležitějších imperativů dneška je tedy výchova k mediální gramotnosti, která se v ČR nepraktikuje.

Výmluvným důkazem toho, jak výchova ke kritickému myšlení a k mediální gramotnosti chybí, je skutečnost, že občané jsou schopni považovat za nejdůvěryhodnější politiky Babiše a Okamuru a jsou ochotni podporovat demagoga, populistu a lháře Miloše Zemana.

Samozřejmě, bojuje se o to, zda za se prokáže, že za Donalda Trumpa je americká demokracie natolik odolná, že se proti Trumpovi ubrání. Totéž se samozřejmě nyní řeší i v západní Evropě. Je možné, že na rozdíl od USA a od západní Evropy je situace v postkomunistických zemích, které například odmítají trestně stíhat pachatele nenávistných rasistických trestných činů, už ztracena

0
Vytisknout
7665

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2017