Poloblázen Fico

13. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Sociálními demokraty údajně obdivovaný projev slovenského premiéra Fica na právě skončeném sjezdu ČSSD jsem rozhodně obdivuhodným neshledal. Rázný, to ano. Evangelium křesťanské Evropy zahozeno, Fico přišel s novým učením: a pravím vám, kdo po vás hodí jedním kamenem, vy po něm hoďte dvěma. S tímhle by jistě souhlasil Adolf Hitler nebo jiní vyznavači eskalace násilí a násilí jako řešení politických problémů.

Fico chce házet kameny ovšem jenom po „polobláznech a extremistech“, nikoli po tzv. tradičních stranách. Jinými slovy: tradiční strany se musí stát co nejvíce podobnými extremistům, aby je mohly porazit. Jak skvěle tato taktika funguje, to ukázal Fico sám: po posledních parlamentních volbách na Slovensku je jeho postkomunistická verze sociální demokracie oslabena, zatímco neonacisté dosáhli historického úspěchu.

Skotská premiérka oznámila, že plánuje nové referendum o nezávislosti Skotska

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Skotská nacionální strana: "Jsme přesvědčeni, že skotský parlament musí mít právo uspořádat další referendum, pokud budou existovat jasné a trvalé důkazy, že se nezávislost stala pro většinu skotských občanů alternativou, které dávají přednost - nebo pokud dojde k podstatným a hmotným změnám v okolnostech, které existovaly před v roce 2014, jako že by Skotsko bylo vyčleněno z Evropské unie proti své vůli".

Nicola Sturgeon: "Ať se rozhodneme jít jakoukoliv cestou, měli bychom o tom rozhodovat my sami a neměl by rozhodovat za nás nikdo jiný. Takže dovolte mi nastínit plán, který chci realizovat. Zaprvé, budu dál hájit v procesu vyjednávání brexitu zájmy Skotska. Zadruhé, podniknu nyní kroky, nutné k tomu, aby Skotsko mělo na konci tohoto procesu volbu. Volbu, zda následovat tvrdý brexit Velké Británie, anebo zda se stát nezávislou zemí, schopno zajistit si rovné partnerství s členskými zeměmi Evropské unie a náš vlastní vztah k Evropě.

Rozhovor Britských listů 100:

Jak odložení a nespolehliví komunisté v Literárkách podvraceli režim

10. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík pokračuje v rozhovorech se svědkem dvacátého století, s publicistou, politickým komentátorem a filmovým kritkem Antonínem J. Liehmem (92) tentokrát o tom, co se dělo v Československu od konce padesátých do šedesátých let. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

UNICEF: Bezprecedentní počet dětí byl v roce 2016 zohaven, usmrcen či donucen bojovat na frontách

13. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Počet dětí zohavených, usmrcených či donucených bojovat v syrském konfliktu za poslední rok dramaticky vzrostl. Už sedmileté dětio jsou nuceny stávat se frontovými bojovníky, strážci ve vězeních, sebevražednými atentátníky a katy.

Hrubé porušování lidských práv syrských dětí dosáhlo nejintenzivnější míry od začátku syrské války v roce 2011, uvádí zpráva organizace UNICEF. 652 dětí v roce 2016 usmrceno - je to o dvacet procent více než v předchozím roce - a 850 dětí donuceno bojovat v konfliktu. To je tronásobek počtu 331 dětí z roku 2015.

Británie posílá Syřany zpět do zemí, kde jsou biti a mučeni

13. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Uprchlíci svědčí, že jsou drženi v klecích a mučeni v evropských zemích včetně Madarska a Rumunska

Británie využívá předpisů EU k posílání žadatelů o azyl ze Sýrie a dalších zemí zpět do východoevropských zemí, kde jsou biti, vězněni a týráni.

Svědci hovoří o tom, že se cestou přes Evropu stávali obětí vážného násilí. Muži hovoří o tom, že byli v Maďarsku vězněni v klecích, ve vazebních střediscích v Rumunsku byli mučeni vodou a připoutáváni k postelím. V Bulharsku byli biti.

Británie žádá podle Dublinského předpisu o deportaci 3500 uprchlíků do prvních zemí v Evropě, do nichž vkročili, včetně Bulharska, Rumunska, Itálie a Maďarska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bez utopie. Zpátky ve světě odstrašování agrese

13. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Noah Rothman ZDE upozorňuje na návrat politiky vojenského odstrašování nejméně ve dvou právě probíhajících eskalacích: Jedna zahrnuje nasazení amerických vojáků v Sýrii, druhá systém protiraketové obrany THAAD přítomný v Jižní Koreji. Když Barack Obama v roce 2009 vyhlásil pravidla velmocenské politiky za "zastaralá", upozorňuje Rothman, hovořil pouze o svém zbožném přání. Protože tato pravidla se v základních obrysech od Peloponéské války nezměnila.

Sociální demokracie mezi Babišem, komunisty a Bohumínským usnesením

13. 3. 2017 / Václav Chyský

čas čtení 15 minut

                                                                                                                                                                  

Sjezd potvrzuje platnost závěrů hradeckého  sjezdu ČSSD  o nepřípustnosti spolupráce sociální   demokracie  s extrémistickými  politickými stranami. Vylučuje  spolupráci se SPR-RSČ, SČK, KSČM, MNS, LB a SDL.

Bohumínské usnesení

 Přejde vás smích.  My se do Moskvy chodíme učit, víte co? My se od ruských bolševiků chodíme učit  jak vám zakroutit krk.  A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistři.

Klement Gottwald: První parlamentní projev 21. prosince 1929 

Jde o velmi dezorientační formu výuky dějin (Československo mezi roky 1948 až 1989)

Marta Semelová, poslankyně KSČM

 

Historie se sice neopakuje, ale jsou dějinné konstelace, které nás nabádají, abychom zbystřili pozornost a neupadli do dřívějších fatálních zádrhelů.  Mám na mysli náznaky premiéra Sobotky a  Miloše Zemana o vyčpělosti Bohumínské smlouvy a tudíž o možné povolební koaliční spolupráci s komunisty. Premiér mi připomíná zoufalého štvance, kterého volební poradci nutí odhodit glotové rukávy solidního úředníka a nahradit je–i verbálně–siláckými gesty. Noční můra ho zmítá mezi Babišem a komunisty a neví jak najít cestu ven.  Je neuvěřitelné, jak se i mezi vzdělanými lidmi ztrácí historická pamět o vztahu sociálních demokratů a komunistů. Podívejme se do minulosti, jaké následky mělo pro socíální demokracii a tím i pro česko(slovenskou) společnost sbližování s komunisty. Pokusím se klíčové střety obou stran v krátkosti  připomenout.

Problémem nejsou lháři. Problémem jsou miliony lidí, kteří chtějí, aby se jim lhalo

12. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

To, že bývalý předseda euroskeptické britské strany UKIP Nigel Farage navštívil na ekvádorském velvyslanectví Juliana Assangeho, bylo ujasňujícím okamžikem, který měl vrhnout světlo na temný svět. Odhalilo to, že ultralevice a ultrapravice jsou nyní jediným, spojeným hnutím, píše Nick Cohen.

Starý rozdíl mezi levicí a pravicí zmizel. Nepodceňujme sílu tohoto hnutí. Antiliberálové nyní ovládají jak Bílý dům, tak Kreml. V Británii se projevuje jejich vliv v pohrdání brexiťácké pravice vůči vzdělání a odborníkům a v alianci labouristické levice s protiosvícenstvím.

Přečetli jsme:

Jde o víc, než o ubitého plameňáka, jde o charakter

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Ti čtyři jedinci se rovnoměrně dělí o jednu velkou porci hnusu vyvolaného jejich jednáním. Všichni jsou potrefeni stejnou megalomanií, že si mohou beztrestně dělat, co chtějí. Kluci jsou nezletilí a nic se jim nemůže stát, Zeman je prezident, tak si může dělat, co chce. Mohou tedy kašlat na všechny předpisy, pravidla, společenské požadavky, rozhodnutí soudu a hlavně na slušnost. Mladí kluci mají ještě šanci na záchranu svých duší, staré voly je však těžké učit tahat.

Co je na tom smutné, ba nejsmutnější, je skutečnost, že tyto postoje jsou vlastní více než polovině tohoto společenství, že jsou dominující „národní charakteristikou“. Co obdivují voliči (nejen čeští, ale jak historie a současnost ukazují, jsou takoví na celém světě) na prolhaných, sprostých a nepoctivých hulvátech? Souhrnně to jsou psychopatické rysy uplatňované při zneužívání dosažené moci. Když se na ně zaměříme, můžeme si objasnit, jak se jim říká a co ve skutečnosti představují.

Celý článek: ZDE

Trump a brexit poškodily Maďarsko, varuje liberální prezidentský kandidát

13. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

László Majtényi poukazuje na to, že globální události posílily autoritářské politiky, jako je Viktor Orbán, a oslabily občanskou společnost

Zvolení Donalda Trumpa a nadcházející brexit oslabily demokracii a občanskou společnost v Maďarsku v době, kdy aktivisté bojují proti zvedající se vlně autoritářství, varoval liberální kandidát v nadcházejících maďarských prezidentských volbách.

Zemanova chytrá strategie pro prezidentské volby

11. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Na tom, že prezident Zeman chce být prezidentem i po skončení svého prvního mandátu, není nic překvapivého. Nejde jen o tu budoucnost, ale zejména o jeho prvních pět let ve funkci. Jestliže znovu vyhraje, získá od voličů posvěcení svého pojetí prezidentské funkce. A bude moci v druhém prezidentském období ještě více přitlačit na pilu. Zajímavé je to, že odmítá v předvolebním klání vstupovat do debat s protikandidáty, ba dokonce útočit na ně.

Uchovávání sefardské tradice: Akt odporu vůči Trumpovi

13. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Jednoroční Vidal nezná význam ukolébavky, kterou ho otec uspává. Ví že mu pomáhá usnout, ale ne že píseň v jazyce ladino je součástí snahy naučit ho tomu, co sloužilo jako lingua franca sefardských Židů v Osmanském impériu po více jak 500 let.

PŘEČETLI JSME:

Séan Hanley, Londýnská univerzita: Britové považují muslimy za důvěrně známou část sociální struktury země

12. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

"Většina lidí, kteří jsou v každodenním kontaktu s muslimy, tvrdí, že jsou přátelští a nijak nevyčnívají. Byť vyvstávají otázky ohledně integrace, muslimové nejsou ve Spojeném království pokládáni za „skrytou hrozbu“, jak je naopak vnímá střední Evropa, nýbrž za důvěrně známou součást sociální struktury země.

Je málo pochopitelné, proč se veřejnost, média a politici ve střední Evropě soustřeďují na „hrozbu“, která je ve skutečnosti tak malá. Přímo bije do očí, že se ve střední Evropě prakticky žádní běženci usadit nechtějí. Jde pouze o region, který jim slouží jako tranzit do Německa a severní Evropy. A těch pár běženců, kteří byli přijati, zase hodně rychle odešlo. Střední Evropa je příliš chudá, neznámá a postrádající různorodost, aby mohla být pro migranty atraktivní.

Problémy střední Evropy jsou jinde. Nespolehlivé a zkorumpované instituce, stále nízká životní úroveň ve srovnání se Západem, vzdělávací systémy potřebují reformu. Region také trápí emigrace, čímž přichází o vzdělané a talentované lidi. Pokud by byly středoevropské země bohaté a ekonomicky dynamické jako Německo či Švédsko, pak by  pro ně otázka, zda a jak se stát multikulturní společností otevřenou migrantům, byla daleko podstatnější."

Zdroj: ZDE

Třicátá léta byla nejkrvavější, nejtemnější kapitolou lidstva. Vrací se?

11. 3. 2017

čas čtení 8 minut

Hitler, nacismus, neschopnost světa se proti nim ubránit, hnědokošiláci, Goebbels, Mnichov a Chamberlain. Nezaměstnanost, německá inflace a hospodářská krize. 60 milionů mrtvých v druhé světové válce. 6 milionů židů vyražděných nacisty industriálním procesem, pokus likvidovat celý národ, píše Jonathan Freedland.

Dnešní mezinárodní architektura byla vytvořena v reakci na katastrofu třicátých let. OSN, Evropská unie, Mezinárodní měnový fond, Bretton Woods. Svět roku 2017 byl vytvořen traumatem z třicátých let.

Znepokojující je, jak zjistil průzkumy veřejného mínění Journal of Democracy, že rychle klesá počet lidí, kteří považují demokracii za nezbytnou. Jen 25 procent lidí narozených v osmdesátých letech považuje demokracii za nezbytnou. Mezi lidmi narozenými ve třicátých letech ji za nezbytnou považovalo 75 procent. Ti, kdo se narodili v hurikánu, nemají touhu si to zopakovat.

Znepokojující nyní také je, že lidé začínají zpochybňovat, že třicátá léta byla hrůzná. Trumpův hlavní poradce Steve Bannon se přislíbil, že Trumpova éra bude "tak vynikající jako byla třicátá léta".

O postojích středoevropských zemí k brexitu v rozhlase BBC

13. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

O postojích středoevropských zemí k brexitu hovořili v diskusi na britské rozhlasové stanici BBC Radio 5 Live v neděli večer Agata Gostyńska-Jakubowska, ze střediska Centre for European Reform, Stefanie Bolzen, reportérka německých listů Die Welt a Die Welt am Sonntag a Jan Čulík. Diskuse se vysílala od cca 19.35 do 20 hodin, k poslechu je ZDE, případně na stránkách BBC ZDE od minuty 6.53.

Jak se bránit proti oblbování neseriozními médii

10. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Tu a tam nám někdo pošle odkaz na nějaký materiál kdesi na internetu, který má dokazovat, že "lžeme" a že "uprchlíci a muslimové jsou vrazi a zločinci", že "ve Švédsku vládne peklo", atd., atd., všechno podle lživého mustru, který do České republiky přinášejí Parlamentní listy a které jsou mnohá ostatní média z komerčních důvodů ochotna více než nadšeně napodobovat.

Mimochodem je pozoruhodné, jak obdobná je v tomto smyslu v ČR situace tomu, co se dělo v Čechách koncem devatenáctého století, kde v tisku - a dokonce i v literatuře - také vládla rasistická hysterie. Tenkrát byla zaměřená proti "zločincům židům". Židé přece údajně vraždili panny, cedili jim krev a dávali ji do macesů. Byly to úplně stejné nesmysly, jaké šíří o muslimech a uprchlících dnešní česká média.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 15. Jak poznat, že média lžou

Rozhovor Britských listů 16. Jak bojovat proti strachu v obyvatelstvu

Rozhovor Britských listů 57. Zjišťujme, z jakých důvodů lidé věří blbostem

Rozhovor Britských listů 76. Proč si lidi nechávají nalhat, že uprchlíci jsou pro nadcházející volby hlavní problém?

Rozhovor Britských listů 80. Jak získávají podřadná manipulativní média důvěru veřejnosti

The Czechs realise with horror: "We are poor!"

12. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Just like the attitude of most of the 27 EU member states to Brexit, the attitude of the Czech government has been fairly uncompromising. Tomáš Prouza, the Czech government minister for EU affairs, has been rather critical towards Theresa May and her attitude to Brexit over the past few weeks and months. For instance, in late February, the Czech minister expressed the anger of the EU nations over Downing Street's attempts to divert a part of the UK aid budget to eastern European countries in order to bribe them to give Britain a good trade deal. “The benefits go to the UK only,” said Tomáš Prouza, the Czech minister for EU affairs. “There is a real danger that British politics, with all its whipped up resentments of Europe, will mean British negotiators are unable to compromise, and we will head for a crash-landing.” In January of this year, Prouza tweeted: “UK’s plan seems a bit ambitious. Trade as free as possible, full control on immigration... where is the give for all the take?”

The hard line of the Czech government towards Brexit is in line with the prevailing European belief that Brexit will be a self-inflicted disaster for the United Kingdom. This belief has been eloquently expressed by this Duesseldorf carnival float:

Neměl by někdo s lidmi mluvit?

10. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

74 procent obyvatelstva ČR si myslí, že Trumpovo pozvání pro Miloše Zemana do Bílého domu zvýší mezinárodní prestiž České republiky!!

"Nedivte se ničemu, třetina národa jsou idioti," vyjádřil se před časem v rozhovoru pro IDnes nedávno zemřelý psycholog Slavomil Hubálek. Takové tvrzení se většinou v západních demokraciích považuje za arogantní vyjádření elitismu. "Vůle lidu" je tam posvátná. Žádný politik, ani psycholog by si tam nedovolil říct, že občan je idiot.

Příčinou brexitu jsou závažné ekonomické problémy Británie, které se brexitem ještě zhorší

12. 3. 2017

čas čtení 5 minut

Příčinou britského hlasování pro brexit byla skutečnost, že současný britský ekonomický model pro mnoho lidí nefunguje, píše Tom Kibasi. Je zajímavé srovnat, že situace v České republice je téměř totožná. Posuďte:

Ve většině Británie, s výjimkou Londýna a jihovýchodu země, nedošlo po finanční krizi z roku 2008 k zlepšení hospodářské situace. Mimo Londýn a jihovýchod země neexistuje jediný britský region, v němž by se mzdy navrátily k vrcholu z doby před finanční krizí.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Rex Tillerson může být nejslabším ministrem zahraničí v dějinách USA

13. 3. 2017

čas čtení 4 minuty


Zatímco je většina americké politické třídy zaujata debatou o vazbách mezi Ruskem a Bílým domem, na ministerstvu zahraničí probíhá klidnější, ale možná mnohem důsažnější drama. Týká se povážlivého oslabování ministra zahraniční Rexe Tillersona a možná celého resortu který řídí. Ačkoliv normálně šlo o nejdůležitější post v kabinetu, ministr zahraničí měl zatím v Trumpově administrativě jen malý vliv. A pokud vůbec existuje nějaká jeho role, míří k dalšímu úpadku, napsal Robert Jervis.

Poradíte české firmě?

10. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Brněnská firma Silvia Engine vynalezla chytré nové řešení spalovacího motoru. Avšak jak ho uplatnit ve světových automobilkách, aby si toho povšimli? České vládní úřady pomoci nedokážou. Mají naši čtenáři nějaké nápady jak to udělat? Abychom nebyli jen montovnou? Děkujeme.

Dobrý den pane Čulíku,

obracím se na vás s tématem, které je trošku technické ale asi ne nezajímavé pro spostu chlapů zajímajících se o motory, píše Petr Bodeček z brněnské firmy Silvia engine, s.r.o.

Bohužel česká podpora novým inovacím, vynálezům a pokroku je nastavena zcela brutálně (Promiňte za to slovo, ale je to spíše na osobní pohovor s tristní zkušeností )...

Podařilo se nám vyvinout nový typ motoru, který má po 150 letech fungování spalovacích motorů trošku jiný "hardware" a který jsme prezentovali na nedávném veletrhu v Brně Věda výzkum inovace (... nechci komentovat veletrh ani okolnosti, ale bohužel nesplnil jakákoli očekávání dle předpokladů. A neočekával jsem kromě plánovaných schůzek jakoukoli publicitu díky tomuto veletrhu... ) ( ... Zkrátka vývoj je v Česku v .. špatném stavu... jsme jen montovna)

Turecký premiér hrozí Holandsku sankcemi

12. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Turecký premiér pohrozil Holansku sankcemi za to, že deportovalo ze země tureckou ministryni, která se pokusila navštívit turecký konzulát v Rotterdamu.

Binali Yıldırım tvrdí, že holandské úřady porušily diplomatickou imunitu Fatmy Betül Sayan Kayi, když jí zabránily vstoupit na konzulát v rámci předvolební kampaně k tureckému referendu o posílení Erdoganových pravomocí.

Holandsko se postavilo proti návštěvě, protože je v konfliktu s holandskými všeobecnými volbami, které se konají příští týden.

Proč už dětem nebudete vyprávět o hrdinných novinářích

10. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Masová média jsou dnes již v dlouholeté krizi ZDE  ZDE (pdf). Nejen ta tištěná; v zemích které určují trendy mladí přestávají sledovat i televizi a informace si vyhledávají z rozličných zdrojů sami na internetu ZDE. Česká republika ve zmíněném trendu - snad kromě dosud ještě přetrvávající obliby televize - není výjimkou ZDE. Namísto žurnalistických hrdinů z kauzy Watergate odhalujících zločiny mocných koluje dnes po sociálních sítích stereotyp "presstitutky" a šíří se představa, že média neustále lžou a podvádějí.

O kvalitní novinářskou práci možná není zájem v ČR, ale mezinárodně není situace zdaleka ztracená

10. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Glosa Karla Dolejšího o tom, že končí nezávislá novinářská práce, protože o ni nikdo neprojevuje zájem, zdá se přehnaně pesimistická. Je možné, avšak neprokázané, že se v ČR nechává lživými a manipulativními servery ohlupovat drtivá většina společnosti, směrem na Západ od České republiky to však zdaleka není tak špatné.

V Německu poklesla popularita ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland na 8 procent.

Americké deníky New York Times a Washington Post, které ostře kritizují lži a nesmysly Donalda Trumpa, od jeho zvolení výrazně zvýšily počet svých předplatitelů. Začátkem února 2017 byla zveřejněna zpráva, že New York Times od zvolení Donalda Trumpa získal 276 000 nových - platících - předplatitelů. V prosinci 2016 měl deník New York Times 2,5 milionu předplatitelů.

OSN: Svět čelí nejhorší humanitární krizi od roku 1945

11. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

20 milionů lidí čelí smrti hladem bez pomoci v Jemenu, v Jižním Súdánu, v Somálsku a v Nigérii

Bez kolektivního a koordinovaného globálního úsilí "lidi prostě zemřou hladem a mnoho dalších bude trpět a zemře na nemoci," varoval Stephen O'Brien, náměstek generálního tajemníko OSN pro humanitární záležitosti.

"Potřebujeme do července 4,4 miliard dolarů."

Bodláky Václava Duška

Vykostěná společnost

9. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Komu záleží dávat u brodu přednost druhým bytostem, leda čičmundům poznamenaným sociálnem. Čóro – móro, staré rašple, musí být konáno. Putičkám i písklatům vstup zakázán, aby nám kdosi z nich neochořel ztrátou vkusu. Kostit vás může i zaručený přítel – zvrácená touha stát v první řadě zájmu okolí, může vykonat špatnosti výrazně nečekané. Věř, ale nepodlehni iluzi, že věrnost bývá nekonečná platná záruka oddanosti.

29550

Ruské hordy se opět valí, třesme se…

9. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nesouhlasím s názorem, že WikiLeaks kvůli skutečným a domnělým přešlapům není možné považovat za důvěryhodný zdroj informací, zvláště pak v souvislosti s odtajněnými materiály, o jejichž pravdivosti není sporu. Není ve veřejném zájmu kamenovat chybující, předpojaté a vnějším tlakům podléhající proroky proto, že informují o nekalých praktikách mocných, o nichž mají důkazy. Navíc nebyly prokázány konkrétní vazby WikiLeaks na ruské zpravodajské služby či Kreml, avšak znovuobjevená „rudá hrozba“, nadto v souvislosti s domnělým napojením Donalda Trumpa na Kreml, nyní vévodí diskurzu americké politické scény. Téměř se zdá, jako by největším postrachem rozkymácené americké společnosti byly opět příslovečné ruské hordy, přestože reálná hrozba nepochybně přichází z jejího lůna.

Demagogové všech politických stran, spojte se!

9. 3. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Sen o věčném návratu, kterým opíjejí demagogové v celém západním světě své voliče, se nevyhýbá ani české politické scéně. Pomyslný "chalupář", který vyvolává nostalgii po starých dobrých časech, případně navozuje iluzi o obraně před realitou současnosti, není jen na Hradě. Je v každé české parlamentní politické straně a většinou se netají ambicemi stranu převzít. S určitou výjimkou pochopitelně: v některých případech stranu ovládají trvale, případně si ji k tomu účelu založili...

Situace v Německu pohledem etablovaného imigranta

Masová migrace, islámské hodnoty a adaptace

9. 3. 2017

čas čtení 10 minut

"Již v roce 2014 bylo možno sledovat rostoucí známky hrozící masové migrace ze Středního východu. Ale státní politika reagovala pozdě. Dnes nejsou kritici islámu žádoucí a mnozí mladí muslimové nemají o západní hodnoty zájem," píše pro server Cicero libanonsko - německý režisér Imad Karim. Na článek upozornil a úryvek přeložil Milan Lelek.

Německo udělilo status uprchlíka 57 % syrských imigrantů

9. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Libanonsko - německý režisér Imad Karim ve svém textu kritizujícím přístup Německa k řešení imigrační krize mimo jiné tvrdí, že 90 % syrských imigrantů jsou ekonomičtí uprchlíci, kteří nepocházejí z míst zasažených válkou. Toto číslo nedokládá a statistika, která by přesně uváděla podíl válečných uprchlíků vůči ekonomickým imigrantům není dostupná. Určité srovnání nabízí nedávný údaj německé vlády, citovaná britským deníkem The Independent, podle nějž doposud německé úřady udělily status uprchlíka 57 % syrských imigrantů.Pro srovnání, imigrantům z Eritreje byl v Německu udělen status uprchlíka v 75 % případů, u všech ostatních národností k tomu došlo v méně než polovině případů. V roce 2016 dobrovolně odešlo z Německa 55 tisíc imigrantů, dalších 25 tisíc bylo vyhoštěno.

Erdoğan: Holanďané jsou nacisti

11. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Turecký autoritářský prezident Erdoğan se vyjádřil, že Holandsko je "pozůstatkem nacismu" a že to jsou "fašisti", poté, co jeho ministru bylo znemožněno vstoupit do Holandska a oslovit politické shromáždění v Rotterdamu.

Rotterdamské městské úřady v pátek zrušily povolení pro ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğlu, který tam měl pronést projev na shromáždění Turků na podporu rozšíření Erdoğanových pravomocí. Má se o tom hlasovat v Turecku příští měsíc.

Několik dalších evropských měst zakázalo tureckým politikům vystoupit na podobných shromážděních tureckých imigrantů v Evropě.

Erdoğan pohrozil Holandsku sankcemi. Çavuşoğlu uvedl, že stejně poletí do Holandska. "Já jsem ministr zahraničí a mohu si cestovat, kam chci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zásadní otázka: Zkušenosti s jadernou energií

11. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Dnes je výročí jaderné havárie ve Fukušimě, k níž došlo 11. března 2011. Jaroslav Bajer při této příležitosti upozorňuje na publikaci Zásadní otázka: Zkušenosti s jadernou energií, kterou vydala organizace WECF e.V., Women in Europe for a Common Future. Její česká verze je ZDE. Samozřejmě, v Německu a v Rakousku je vůči jaderné energii úplně jiný postoj než v České republice:

Zveme vás...

na cestu mnoha fázemi transformace uranu.

Rádi bychom věděli, co se skrývá za jadernou energií a jaké má následky u nás i na celém světě.

Co to znamená pro nás a naše životní prostředí, když Česká republika i další evropské země získávají svou energii z jaderné energie? Vydali jsme se na cestu po stopách uranu, protože uran je surovina, kterou jaderné elektrárny potřebují pro výrobu elektřiny. Co vlastně stojí za pojmy těžba uranu, obohacování uranu, jaderná energie, NPN (největší předpokládaná nehoda), přepracování jaderného paliva a uložení? A čeho mů- žeme skutečně dosáhnout obnovitelnou energií?

Setkali jsme se s ženami a muži, kteří nám vyprávěli o svých zkušenostech. Zkušenosti o utrpení, kterému byli vystaveni nesčetní lidé v mnoha zemích. Hledali jsme informace a skládali dohromady fakta. Naše poznání posíláme dál, protože jaderná energie je smrtelná. Ničí život a jeho prostor. Ne- vratně ničí zdraví, lidský genetický fond, a tím i celou naši budoucnost.

V naší knížce budou vyprávět silné osobnosti, které se ani šikanou, jakou je propouštění a vyhrožování smrtí, nedaly odradit od toho, aby říkaly pravdu. Za to jsme jim velmi vděčni. Jsou lepší řešení a cesty než jaderná energie. To nás naše cesta naučila. O to více jsme zavázáni slovy našeho partnera Alain de Halleux: „Musíme se postavit a říct, že to není ta správná cesta.“

Živý rozhovor experta na Jižní Koreu v televizi BBC přerušily jeho děti

10. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Živý rozhovor profesora Roberta Kellyho o odvolání jihokorejské prezidentky Parkové v zahraničním vysílání televize BBC přerušily jeho děti:

Někteří komentátoři pochválili profesora, že zachoval chladnou hlavu. James Melville napsal na Twitteru, že mu přijde, že profesor se zachoval vůči svým dětem nějak podivně až příliš chladně.

Polská premiérka Beata Szydlo se vysmála francouzskému prezidentu Hollandeovi, že má podporu jen 4 procenta

10. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Zuřící polská premiérka Beata Szydlo z ultrapravicové autoritářské strany Právo a spravedlnost, která dnes vládne v Polsku a jíž se nepodařilo zabránit znovuzvolení Donalda Tuska do funkce předsedy Rady Evropy, otevřeně zaútočila na francouzského prezidenta Hollandea, poté, co se Holland vyjádřil, že Polsko, které dostává z EU rekordně vysoké dotace, by mělo ve věci zvolení Donalda Tuska držet hubu.

Szydlová se vyjádřila, že nebude poslouchat hrozby od nějakého politika, který nemá ve své zemi skoro žádnou podporu voličů: "Mám brát vážně vydírání od prezidenta, který má podporu 4 procent voličů a který brzo vůbec prezidentem nebude?"

O kampani, kde zítra již znamená včera

10. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Ti kdo v minulých letech alespoň jedním okem sledovali výlety Miloše Zemana do regionů, vesměs nepochybují, co nominální hlava státu při svých návštěvách dělala. Proto také nebrali vážně "zaručené" zprávy "informovaných", podle nichž prý Zeman oznámí návrat na Vysočinu ZDE.

Kdo se tolik vynasnažil získat si za státní peníze na budoucí soupeře rozhodující náskok, ten bez velmi vážného důvodu z boje neodchází.

Miloš Zeman will stand again in the elections for the post of Czech President

10. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

72,4% Czechs are of the opinion that Trump's invitation for Zeman to visit the White House is "extremely good for the prestige of the Czech Republic on the international scene".

The current Czech president Miloš Zeman (72) has announced that he will stand again in the elections for the post of the Czech President, which will take place in early 2018.

Zeman, an economist, joined the Czech Social Democratic Party after the fall of communism and held the post of the Czech Prime Minister in 1998 to 2002. However it would be wrong to regard him as a Social Democratic politician.

Polská státní televize "odhalila Evropskou unii"

10. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Hlavní zpravodajský pořad polské státní televize TVP Wiadomosci informoval o zuřivém odporu polské vlády proti zvolení Donalda Tuska na druhé funkční období šéfa Rady Evropy jako o triumfu, který odhalil zastrašování ze strany Německa.

Většina polských médií charakterizovala zuřivý odpor polské vlády proti Tuskovi jako fiasko Varšavy.

Nikoliv však pořad polské státní televize TVP Wiadomosci. Ten uvedl, že Tusk byl znovuzvolen v důsledku nátlaku Německa a že Polsko dosáhlo svého cíle, protože "odhalilo", jak Evropská unie skutečně funguje.

Polsko: Strana Právo a spravedlnost zuří nad znovuzvolením Donalda Tuska

10. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Tusk byl zvolen na druhé funkční období předsedou Rady Evropy, navzdory tvrdé opozici polské vlády, v jejímž důsledku se Polsko octlo v Evropě v izolaci.

Tuskovo druhé funkční období potrvá dva a půl roku. Vždy bylo jasné, že Donald Tusk z pravostředové polské strany Občanská platforma bude znovuzvolen, avšak dnešní varšavská vláda na to reagovala zuřivě.

"Víme nyní, že je Evropská unie pod diktátem Berlína," řekl polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski v polských médiích. Strana Právo a spravedlnost to tvrdí trvale.

Wikileaks se staly součástí Trumpovy administrativy

10. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Donald Trump coby prezidentský kandidát prohlásil: "Miluji Wikileaks!" A měl dobrý důvod dát najevo příklon k této stránce provozované Julianem Assangem obviněným ze znásilnění. Zveřejněním emailů ukradených Demokratickému národnímu výboru a šéfovi kampaně Hillary Clintonové Johnu Podestovi Wikileaks pomohly posunout volby v roce 2016 v Trumpův prospěch, napsal Max Boot.

Trumpův šéf Úřadu pro ochranu životního prostředí šokoval vědce tvrzením, že CO2 nezpůsobuje globální oteplování

10. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Scott Pruitt, Trumpův šéf amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí odmítl základní vědeckou interpretaci globálního oteplování. Popřel, že kysličník uhličitý je prvotní příčinou globálního oteplování.

Pruitt se ve čtvrtek vyjádřil, že si nemyslí, že vypouštění CO2 do ovzduší vede k zvyšování globální teploty.

Vědci vědí už déle než sto let, že C02 způsobuje koncentraci vysokých teplot. Od začátku průmyslové revoluce se zvýšila v důsledku spalování fosilních paliv a likvidace lesů koncentrace CO2 v atmosféře o více než třetinu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý polský premiér Donald Tusk byl znovu zvolen předsedou Rady Evropy, navzdory protestům Szydlové

9. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vládnoucí ultrapravicová strana Právo a spravedlnost navrhovala za předsedu neznámého europoslance Jacka Saryusz-Wolského. Šedá eminence polské vlády Jaroslaw Kaczyński se vyjádřil, že Tusk je "německým kandidátem". Vedoucí představitelé všech ostatních členských zemí EU kromě Polska Tuskovu nominaci schválili.

Někteří polští politikové ostře útočí na Szydlovou a na dnešní polskou vládu, která ze sebe v Bruselu "udělala idiota". "Zesměšnila se vláda strany Právo a spravedlnost, odnese to Polsko", napsal Adrian Zandberg ze strany Razem:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
20004