FBI vyšetřuje "podivné" propojení počítačů mezi ruskou bankou a Trumpovou organizací

10. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Federální vyšetřovatelé a počítačoví experti pokračují ve vyšetřování s cílem zjistit, zda existovalo propojení serverů mezi Trumpovou organizací a ruskou bankou.


Otázka propojení byla před čtyřmi měsíci široce odmítána. Ale vyšetřování FBI stále probíhá a zabývá se jím kontrašpionážní tým FBI - tentýž, který zkoumá podezření z ruského vměšování do prezidentských voleb.

Otázka znova vyplula na povrch o víkendu, když se o ní zmínil server Breitbart.

Zdroj CNN sdělil, že se na server nevztahují ustanovení zákona o zahraniční špionáži. FBI to odmítla komentovat. Bílý dům na žádost o komentář nereagoval.

Internetová data ukazují, že vloni v létě počítačový server vlastněný ruskou Alfa Bank opakovaně vyhledával kontaktní informace serveru používaného Trumpovou organizací, což reprezentovalo 80 % všech takových vyhledávání týkajících se zmíněného serveru.

Není jasné, co dělal cílový server. Nikdo nedokázal, že servery spolu opravdu komunikovali. Odborníci na kybernetickou bezpečnost sdělili CNN, že takto by spolu dvě entity nekomunikovaly, kdyby usilovaly o utajení.

Ale pro ty kdo studovali data aktivita může naznačovat záměr komunikovat emailem v období, kdy jsou kontakty mezi Trumpovou organizací a Ruskem pozorně zkoumány kvůli údajnému zapojení Ruska do hackingu emailů Demokratické strany.

Nad událostí se podivoval tucet počítačových expertů na nedávné konferenci ve Washingtonu a podle nich si zasluhuje další zkoumání. Další počítačový vědec, Richard Clayton z Cambridge University, věc označil za jednoduše podivnou.

Co je zatím známo: Vloni se malá skupina počítačových expertů dostala k záznamům internetového provozu ze složitého systému internetového telefonního seznamu. Podle těchto záznamů se servery Alfa Bank opakovaně připojovaly unikátní internetové adrese serveru Trumpovy organizace v USA.

V počítačovém světě to je ekvivalent neustálého vytáčení telefonního čísla. Ačkoliv to nutně neznamená hovor, obyčejně existuje snaha komunikovat.

Adresa mail1.trump-email.com se týká serveru provozovaného společností v malém venkovském městečku Lititz v Pennsylvánii.

Od 4. května do 23. září se ruský server pokusil připojit 2 820 krát. Tolik pokusů nebylo zaznamenáno z žádného jiného zdroje.

Různé společnosti jichž se kauza týká nabídly různá vysvětlení, která spolu nesouhlasí - a nepředložily pro ně důkaz. Podle Alfa Bank šlo nejpravděpodobněji o důsledek spam marketingu ze strany Trumpovy organizace. Počítačoví experti tvrdí, že jde o možné vysvětlení, ale žádají důkazy o marketingové kampani. A ty nejsou k dispozici.

Paul Vixie, který se podílel na navrhování systému DNS, řekl Slate, že Alfa Bank a Trumpova organizace "tajně komunikovaly". S CNN odmítl hovořit na záznam.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6317

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2017