Dánsko, Německo a Nizozemsko plánují "umělý energetický ostrov"

10. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Tři západoevropské státy zveřejnily plány na výstavbu gigantického umělého ostrova v Severním moři, kde by větrné farmy mohly vyrábět elektřinu pro 80 milionů lidí.


Oblast Severního moře je poměrně větrná a jde tedy o ideální lokalitu pro větrné elektrárny. Tvrdí to operátoři přenosové soustavy Energinet.dk a TenneT.

Společnosti by 23. března měly podepsat smlouvu o studii proveditelnosti ke zmíněnému projektu.

Výhodou projektu by mělo být snížení přepravních nákladů na materiál ve srovnání s větrnými farmami budovanými přímo v moři. Ostrov by měl mít plochu asi šest čtverečních kilometrů a být obklopen tisíci větrných generátorů.

"Bude to v zásadě ostrov z kamene a písku s řadou elektrických a dalších instalací - letištěm, přístavem, ubytováním, sklady a tak dále. Již existují umělé ostrovy na spoji mostů Velký pás a Øresund a také další v zahraničí, které jsou obývány," vysvětlil Jesper Nørskov Rasmussen ze společnosti Energinet.dk.

Větrné farmy v zemích ležících kolem Severního moře budou připojeny k síti na ostrově, což umožní rozvod elektřiny ke spotřebitelům v celém regionu včetně Dánska, Norska a Británie. Cílem projektu je zlevnit větrnou energii. Ostrov má být schopen rozvést k zákazníkům až 30 gigawattů elektřiny z větrných generátorů.

Dlouhodobým cílem je dosáhnout 70-100 gigawattů.

To by poskytlo elektřinu pro 80 milionů Evropanů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6676

Diskuse

Obsah vydání | 13. 3. 2017