Humanitární organizace odsoudily "nelidskou" dohodu EU s Tureckem o uprchlících

19. 3. 2016

čas čtení 3 minuty

Evropská unie se dohodla s Tureckem a bude deportovat z Řecka do Turecka uprchlíky. Dohodu ostře zkritizovaly humanitární organizace jako nelidskou.

Uprchlíci, kteří se dostanou na řecké území po sobotě 19. března po půlnoci, budou zřejmě v dalších týdnech deportováni zpět do Turecka. Úřad OSN pro uprchlíky varoval, že zůstávají nevyřešeny otázky, jak bude dohoda fungovat v praxi. OSN požaduje, aby byl bezodkladně zlepšen řecký systém pro hodnocení žádostí uprchlíků o azyl.

Avšak tisíce uprchlíků, kteří již dorazili do Evropy, budou v Evropě integrovány, i když nebudou mít právo rozhodovat o tom, která země je přijme. Německá kancléřka Angela Merkelová naléhala na uprchlíky v Idomeni, se se přestěhovali do ubytovacích kapacit, které jim nabízí řecká vláda. Na řecko-makedonské hranici v Idomeni čeká asi 14 000 osob.

"Chci sdělit uprchlíkům v Idomeni, že by měli důvěřovat řecké vládě a přesunout se do jiného ubytování, kde budou podmínky daleko lepší," řekla Merkelová.

Avšak šéf Vysokého komisařství OSN pro lidská práva v Evropě je znepokojen, že záruky, které mají chránit zranitelné žadatele o azyl, nebudou zavedeny včas. Vincent Cochetel, ředitel UNHCR v Evropě uvedl, že dohoda je sice legální na papíře, avšak zůstávají otázky, jak bude realizována.

Lidé, kteří žádají o azyl, musejí mít přístup k tlumočníkům a právo na odvolání, zdůraznil Cochetel. To jsou životně důležité prvky azylového systému, které Řecko dosud nebylo schopno vytvořit.

Humanitární organizace obvinily Evropskou unii, že nerespektuje ducha Evropské unie a mezinárodního práva. "Toto je temný den pro Úmluvu o uprchlících, temný den pro Evropu a temný den pro lidstvo," konstatovala Kate Allen z organizace Amnesty International. Mike Noyes z Action Aid varoval, že dohoda "v podstatě promění řecké ostrovy ve vězeňské tábory, kde budou vězněni zděšení lidé, než budou deportováni zpět do Turecka".

Schválen a byla i dohoda "za jednoho vráceného uprchlíka do Turecka jeden do Evropy". Jenže Evropa je ochotna přijmout jen 72 000 Syřanů, daleko menší počet, než je 108 000, který doporučují mezinárodní humanitární organizace. Výměna bude zastavena po dosažení počtu 72 000 lidí, protože některé země protestovaly proti "neomezenému přílivu uprchlíků".

Všichni uprchlíci, kteří zažádají o azyl v Řecku, budou mít garantováno, že s nimi bude proveden osobní pohovor a budou mít také právo na odvolání. Teoreticky by to mělo umožnit žadatelům o azyl, například Kurdům, domoci se práva nebýt deportován zpět do Turecka.

Atény a úřady z EU budou muset vytvořit funkční azylový systém v Řecku do několika dní. Do Řecka rychle vyšle EU asi 4000 zaměstnanců - soudců, případových úředníků, pohraničních stráží a tlumočníků. Očekává se, že zpracovávání žádostí bude stát až 300 milionů euro.

Tento deportační proces nebude uplatněn proti 45 000 uprchlíkům, kteří už jsou na řeckém území. Ti budou přijati do členských zemí EU. Jenže existující dohody o rozmísťování uprchlíků zůstávají nerealizovány: podle plánu rozmístit do členských zemí EU 160 000 uprchlíků z Řecka a z Itálie jich bylo dosud rozmístěno méně než 1000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5987

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2016