Před Obamovým příletem na Kubu byly zatčeny desítky disidentů

21. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Kubánská policie zatkla desítky lidí protestujících proti komunistické vládě v Havaně, pouze několik hodin před příletem prezidenta Baracka Obamy na třídenní návštěvu komunistického státu.


Protestující patřily ke skupině Ženy v bílém vytvořené ženami bývalých politických vězňů. Policie je nacpala do vozidel před kostelem, kde se snažily protestovat, jako každou neděli.

Ačkoliv k zatýkání dochází téměř každý týden a zatčené bývají rychle propuštěny, incident před historickou Obamovou návštěvou je znepokojující.

Úřadující prezident USA přijíždí na Kubu poprvé po 88 letech a má v úmyslu ukončit dekády trvající spor. Bílý dům tvrdí, že Obama se vyjádří k otázce lidských práv na Kubě, zatímco Havana tvrdí, že vnitropolitické záležitosti "nejsou na stole".

Policie na místě odmítla sdělit novinářům, proč byly ženy zatčeny. Mezi zatčenými je také předsedkyně organizace Berta Solerová. A ta se je v úterý pozvána na schůzku s Obamou. Sdělila nicméně AFP, že se ještě nerozhodla, zda nabídku přijme, aby Obamovi řekla: "prohlásil jste, že byste nepřijel, pokud se tu lidská práva nezlepší - a to se nestalo".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5631

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2016