Zvedněte padací most! Ostudná uprchlická politika Evropské unie

21. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


Pevnost Evropa je zajištěna. Od sobotní půlnoci budou uprchlíci přicházející do Řecka posíláni nazpět do Turecka v rámci právně pochybné zrychlené procedury. Turecko se přes noc stalo bezpečnou třetí zemí. Dosud bylo něco takového nepředstavitelné, napsal Bernd Riegert.


S taktikou odstrašování a uzavírání se EU dostává do příkrého rozporu s duchem i literou úmluvy OSN o uprchlících a často vyzdvihovanými evropskými hodnotami. Pokud plán uspěje, počet uprchlíků a migrantů přicházejících přes Egejské moře by měl klesnout k nule. Protože pozemní hranice mezi EU a Tureckem už byla uzavřena před lety, je nyní de facto nemožné dosáhnout EU touto cestou. Azylové právo dosud na papíře existuje, ale neexistuje už způsob, jak ho uplatnit.

Advokáti pevnostní mentality se v posledních několika měsících  prosazovali nemilosrdně. Angela Merkelová je následovala provedením radikálního obratu v uprchlické politice. EU se shodla jen na tom, že se bude bránit před uprchlíky, nikoliv na jejich přijetí a přerozdělení. To je jediné "evropské řešení", kterého Merkelová dosáhla. Když se EU nedokázala dohodnout na vyřešení krize, vznikl pochybný pakt s Tureckem. Osud uprchlíků a migrantů je to poslední, na čem zde sejde. Kancléřka a její evropští kolegové by se měli přestat snažit vydávat svou ledově chladnou kalkulaci za humanitární gesto. Je to čisté pokrytectví.

Neexistovaly a neexistují legální cesty, jimiž by uprchlíci mohli přijet do EU. Poslední "neuspořádaná" cesta nyní vede přes Severní Afriku do Itálie a je velice nebezpečná. (Existuje cesta z Turecka přes Černé moře na Ukrajinu a odsud přes Polsko do Německa, která ale není o mnoho bezpečnější - KD.)

EU pravděpodobně nechce vědět, jak se uprchlíkům a migrantům vráceným do Turecka daří. Ujištění Ankary jsou velmi vágní. Kritická média jsou potlačena. Dopisovatelé z Německa už museli zemi opustit. Přesto je kandidátem na členství v EU. Je tedy dosti nepravděpodobné, že by vyšlo najevo větší množství kritických vyjádření na adresu dohody mezi Tureckem a EU.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6179

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2016