Opustí Británie Evropu?

20. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

(A EU se pak rozpadne?)

Týdeník Observer uspořádal rozsáhlý průzkum mínění britských občanů, zda hodlají v referendu o případném odchodu Velké Británie z EU dne 23. června hlasovat pro odchod či proti odchodu. Zjistil, že 40 procent Britů je pro setrvání v EU, 41 procent je pro odchod z EU a 19 procent občanů je nerozhodnuto. V poslední době se však 22 procent lidí v Británii přesunulo k názoru, že je pro Británii lepší Evropskou unii opustit.

Británie je pod trvalou protievropskou palbou bulvárního tisku, vlastněného oligarchy. Alistair Campbell, bývalý tiskový mluvčí ("ředitel pro komunikace") ve vládě Tonyho Blaira, ostře napadl britský bulvární tisk za to, že ohledně odchodu Británie z Evropské unie dosáhl naprostého rekordu podvodnosti "v šíření lží a propagandy, která uráží inteligenci čtenářů". Campbell varoval, že celá řada britských deníků se úplně vzdala zásady publikovat věcná fakta a namísto toho rozšiřují protievropské názory svých majitelů oligarchů, bez ohledu na fakta. Týká se to listů Daily Mail, The Sun, The Express, Daily Telegraph a The Times. Je to velmi podobné lžím a vyvolávání iracionálního strachu, jaký šíří ve střední Evropě média o uprchlících.

Proč chtějí Britové odejít z EU?

Nejdůležitějším důvodem pro zamýšlený odchod Británie z EU je imigrace. 49 procent Britů uvádí, že toto téma ovlivní, jak budou hlasovat, a ve skupině zastánců Brexitu tento počet stoupá až na 72 procent. Těm Britům, kteří chtějí odejít, také vadí, jak je EU řízena. Ti Britové, kteří chtějí v EU zůstat, uvádějí jako hlavní důvod mezinárodní obchod a stav britské ekonomiky. Problém strategické bezpečnosti Britové vůbec neřeší, netuší, že po rozpadu EU dojde k destabilizaci Evropy, která vážně ohrozí i jejich bezpečnost.  Britové se domnívají, že 40 procent zákonů, platných v Británii, zemi vnucuje Brusel. Ve skutečnosti se v Bruselu schvaluje podle knihovny britské Dolní sněmovny jen 13 procent zákonů pro Británii.

Zajímavá je otázka identity. 65 procent Britů neumí jiný jazyk než angličtinu. Plynně francouzsky mluví asi 15 procent Britů, německy asi 8 procent, španělsky asi 6 procent, italsky asi 4 procenta, ostatními jazyky cca 5 procent.

85 procent Britů se narodilo na britském území, 8 procent v jiné zemi EU, 5 procent mimo Evropu.

58 procent Britů se považuje za Brity, 49 procent za Angličany, jen 15 procent Britů se považuje za Evropany.

Na dovolenou jezdí Britové nejčastěji do Španělska (32 procent), do Francie (30 procent), do Itálie (18 procent), do Německa (13 procent), do Řecka (12 procent), do Belgie (11 procent), do Irska (10 procent), do Portugalska (10 procent), do Rakouska (8 procent), do Dánska (8 procent), do Holandská 98 procent), do Chorvatska (7 procent), do Bulharska (6 procent), na Kypr (6 procent), do ČR (5 procent). 34 procent Britů nejezdí na dovolenou do zahraničí.

Více než polovina Britů (59 procent) nemá blízké přátele, kteří se narodili v jiné zemi EU. 73 procent Londýňanů však má přátele, kteří se narodili v jiné zemi EU.

Co se týče stereotypů: Británii považují Britové za nejlegračnější. Německo za nejagresivnější a nejarogantnější. Británii za nejvelkomyslnější. Německo za nejefektivnější. Británii za nejvstřícnější. Španělsko za nejuvolněnější. Německo za nejpracovitější. Německo za nejkrutější. Británii za nejdůvěryhodnější. Francii za nejzbabělejší. Itálii za nejromantičtější. Británii za nejtolerantnější. Itálii za nejmódnější.

Nejlepší jídlo má v EU Itálie, největší příspěvek k literatuře udělala v EU Británie. Nejvíce vědeckého výzkumu dělá v EU Británie, největší příspěvek kultuře dělá v EU Itálie.

Britové si myslí, že v Británii žije 28 procent občanů z jiných zemí EU. Ve skutečnosti je to 5 procent. Celkem žije v Británii 13 procent cizinců.

Britové si myslí, že britská ekonomika se rozvíjí nejrychleji. Ve skutečnosti je to ekonomika irská a na druhém místě v EU je Maďarsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9213

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2016