Protesty v Brazílii: Prezidentka kryla korupční skandál

18. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


V brazilské metropoli vypukly pouliční protesty, když byla zveřejněna nahrávka telefonního hovoru mezi prezidentkou Dilmou Rousseffovou a kdysi populárním předchůdcem ve funkci, Luizem Inaciem da Silvou. Podle záznamu Rousseffová jmenovala da Silvu zvaného Lula personálním šéfem svého úřadu proto, aby nemohl být stíhán za korupci.


Prezidentka čelí pokusu o impeachment, hluboké ekonomické recesi vyvolané zpomalením čínské ekonomiky a dopady korupčního skandálu ve státní ropné společnosti Petrobras.

Nicméně několik hodin po Lulově jmenování federální soudce Sergio Moro, který vyšetřuje skandál Petrobrasu, nařídil zveřejnit nahrávku hovoru. A ten naznačuje temnější motivy.

Rousseffová zavolala Lulovi na odposlouchávaný telefon a sdělila mu, že posílá oficiální jmenovací dekret, který z něj dělá personálního šéfa jejího úřadu, který může použít, pokud to bude "nezbytné".

Tím se Lula ocitl v pozici kabinetního ministra. A ministři mohou být souzeni pouze Nejvyšším soudem. Ministerská imunita brání vyšetřování Lulova případu trestním soudem.

Lula rozhořčeně popírá, že by měl se skandálem co společného. Vyšetřovatelé však tvrdí, že stavební společnosti se spikly s vedením Petrobrasu na přecenění zakázky o 2 miliardy dolarů. Přitom měly zaplatit obrovské úplatky politikům.

Prezidentčin úřad prohlásil, že telefonát byl pouhou diskusí o procedurálních otázkách.

Po zveřejnění nahrávky vypukly nepokoje v Kongresu, kde opoziční poslanci vykřikovali: "Odstup! Odstup!". Následovaly protesty a nepokoje v ulicích hlavního města, proti nimž zasáhla policie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6887

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2016