Přežívání v Aleppu: Peklo na zemi

17. 2. 2016

čas čtení 6 minut


Ruská letecká ofenzíva v Sýrii bude patrně pokračovat i po zahájení příměří. Povstalci prohrávají, ale obyvatelé kdysi největšího syrského města Aleppa jsou ztrácejí nejvíc.


Minulou středu se syrskému režimu podařilo společně s libanonským Hizballáhem a jeho spojenci uvolnit tři a půl roku trvající blokádu šíitských vesnic v oblasti Aleppa. Režim dosáhl tohoto důležitého vítězství a povstalci prohráli. Ale Syřané žijící v Aleppu prohrávají ze všech nejvíc.

Jedním z nich je Abd el-Kádir Abú Jusúf, který žije v Azazu, důležitém městě na hranici s Tureckem. "Uvolnění blokády oddělilo severní předměstí Aleppa od samotného Aleppa," vysvětluje. "Severní předměstí je tak obklíčeno ze tří stran. Na východě, tam je ISIS. Na jihu vidíme režimní jednotky a na západě jsou kurdské milice."

Konverzace odhaluje, že největší starosti mu dělá postup "Syrských demokratických sil", koalice kurdských jednotek, které podle něj spolupracují s režimem a Rusy.

"Existovaly dohody mezi Svobodnou syrskou armádou a těmito kurdskými silami, ale jakmile viděli, že režim postupuje, porušily je. Převzali kontrolu nad vesnicemi na severních předměstích Aleppa a tento týden dosáhli nového vrcholu obsazením letecké základny Managh. V těchto oblastech nejsou islamistické frakce jako Ahrár aš-Šám a Fronta an-Nusra, ale Svobodná syrská armáda."

Abú Jusúf si nebere servítky ohledně chování Obamovy administrativy: "Připisuji jim zodpovědnost za situaci a říkám, že Kurdové rozhodně nejsou dobrá volba. Nakonec prodají Spojené státy a Izrael. Slouží ruským zájmům a režimu."

Když byl dotázán, zda saúdsko-turecká intervence může vést ke změně ve válce, Abú Jusúf vyjadřuje skepsi: "Jen Rusko se zatím osvědčilo. Evropa a arabské země se neosvědčily a abych byl upřímný, nikdo z nich nemůže soupeřit s Rusy."

Abú Jusúf poznamenal, že Rusové v oblasti provádějí desítky náletů denně. "Rusko operuje podle metody nerozlišujícího ničení, oproti Izraelscům a Američanům, kteří se snaží udeřit přesně," prohlásil. "Pokud si přejí obsadit určité území, promění ho ve spálenou zemi."

Nicméně Rusové podle něj nebombardují samotný Azaz, ale předměstí: "Vypadá to, že nebombardují kvůli mezinárodnímu tlaku - strachu z proudu uprchlíků, kteří dorazí do Turecka a odsud do Evropy."

Podle Abú Jusúfa Syřané doufají, že kdokoliv, třeba i Izrael, intervenuje a osvobodí je od IS, Kurdů a režimu. "Když to vidíte ve válce v Gaze, je zabita stovka nebo dvě stovky civilistů, zatímco v Sýrii ruské ostřelování zasahuje jedině civilisty, pak chápete, že Izrael je tisíckrát soucitnější.

Abú Jusúf vysvětluje, proč on a mnozí příbuzní zůstali, zatímco desítky tisíc lidí utekly do Turecka. "V Azazu je asi 100 000 lidí. Pokud odejdeme, město převezmou Kurdové a už se sem nikdy nevrátíme. Ve více než 25 vesnicích, které obsadily Syrské demokratické síly, byli civilisté vyhoštěni a nemohou se vrátit. Teď nejsme připraveni odejít. Považují Azaz za součást budoucího kurdského státu. To se nemůže stát."

Abú Jusúf ale ví, že události na bitevním poli mohou zamíchat kartami. "Včera Kurdové převzali kontrolu nad letištěm a nedalekou vesnicí," vysvětluje. "Nejsou daleko od nás. Musíte chápat, že tohle město je plné lidí. Postupují kryti bombardováním ruských letadel. Pokud dojde k situaci, kdy budou mít příležitost dobýt Azaz, pak ruské letectvo připraví útok a to povede ke mnoha masakrům a vyhnání více než 100 000 lidí."

"Pokud to dojde tak daleko, že obsadí Azaz, odejdu se svou rodinou. Rozhodně se obávám, co s námi bude. Kurdské jednotky nemají úctu k ženám a dětem. Pokud sem přijdou, vezmou děti a ženy a prohledají je. Ponižují ženy a muže před jejich ženami."

Syrské demokratické síly (vycvičené a vyzbrojené Obamovými lidmi z CENTCOMu, na rozdíl od ostatních opozičních frakcí, které cvičila CIA, a proti nimž teď ve spojení s Rusy bojují - KD) jsou spojeny s kurdskými jednotkami, které operují v severovýchodní Sýrii u turecké hranice s cílem zřídit nezávislý stát.

Mezitím se zhoršuje humanitární situace, když na hranici s Tureckem čeká asi 50 000 uprchlíků ve stanech, nebo i jen pod širým nebem. Podle Abú Jusúfa ani humanitární organizace nepracují kvůli obležení.

Pro syrské obyvatele města neexistuje jednoduchá volba mezi dvěma špatnými možnostmi, IS a syrským režimem, ale Kurdů se zřejmě obávají nejvíc. "Všichni lidé říkají, že by bylo méně strašné, kdyby dorazil IS."

To se děje na severním předměstí Aleppa, ale co v samotném Aleppu? Syrský novinář, který se neustále pohybuje mezi Tureckem a Aleppem, to shrnul následovně: "V centru Aleppa eskalovaly útoky na tržiště a populační centra, zejména ruské útoky. To je to, před čím lidé utíkají."

Podle novináře "humanitární situace v Aleppu je velmi špatná. Nemocnice v centru města zvládají jen civilisty, bojovníci musejí jet do nemocnic v severním Aleppu. Existuje velký nedostatek zdravotnického vybavení a nedostatek lékařů. Je také problém s potravinami s lidé většinou jedí maso, protože cena zeleniny prudce vzrostla. I cena nafty."

Syrský novinář se snaží vysvětlit, co znamená "obležené Aleppo", pojem často používaný v médiích: "Město je obklíčeno současně syrským režimem a IS. Režim nekontroluje celé Aleppo, ale jen polovinu. Druhá polovina je plně kontrolována IS. Liší se to do obležení, která vidíme na jiných místech." Stejně jako Abú Jusúf nevylučuje, že relativně umírnění povstalci začnou spolupracovat s IS, protože jej upřednostňují před syrským režimem.

Abú Tin al-Halábí, fotograf a povstalecký operativec, tvrdí: "nechceme jídlo a pití; chceme protiletadlové zbraně". Více než 500 lidí bylo v Aleppu zabito od zahájení ruských náletů, tisíce jich uprchly.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8581

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016