Vatikán: Imigranti představují pro Evropu přínos

24. 6. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nejsem žádným příznivcem Vatikánu, spíše je mi tato instituce jako pozůstatek středověku trnem v oku, a to bez ohledu na to, že ji zrovna vede sympatický papež. Ani si nemyslím, že vše na první pohled hezké, co papež František říká, je nutno brát vážně. Mám na mysli třeba paušální odsouzení zbrojního průmyslu ve světě, kde zanechání výroby zbraní ze strany správných křesťanů může přinést smrtonosnou výhodu jejich nepřátelům.

Vysoce však respektuji Vatikán v jeho dlouhodobé zkušenosti se zkoumáním různých náboženství a s působením ve třetím světě. O to více mne potěšilo, když Catholic Herald přinesl zprávu o vystoupení stálého pozorovatele Vatikánu u OSN, arcibiskupa Silvana Tomasiho, k tématu uprchlické krize v Evropě, která obsahuje naprosto jasná slova (můj překlad). Toto vystoupení zjevně není nějaký momentální výrok ve specifickém kontextu unikátní situace nějakého papežova vystoupení, ale je to promyšlené, oficiální komuniké Vatikánu ve vztahu k OSN. Cituji slova arcibiskupa Tomasiho:

„Všechny demografické studie ukazují, že k udržení současné populace Evropy i pozice Evropy je zapotřebí imigrantů jak z důvodu podpory sociálních jistot (BC: tedy podle Vatikánu imigranti neohrožují sociální jistoty Evropy, ale naopak je pomáhají udržet), tak z důvodu poskytnutí pracovníků pro fungování jejího průmyslu…“

Dále podle Catholic Herald stálý pozorovatel Vatikánu v OSN prohlásil, že zkušenost i důkazy ukazují, že imigrace je dobrá jak pro imigranty, tak pro zemi, která imigranty přijímá, a také pro zemi, ze které imigranti odcházejí. Arcibiskup Tomasi zdůraznil, že pro obě strany, pro utečence i pro přijímací společnost, má zásadní význam vzdělání, které umožňuje překonat počáteční obtíže a zároveň vidět dlouhodobé pozitivní konsekvence pro obě strany.

V celém vystoupení stálého pozorovatele Vatikánu u OSN, pokud dobře čtu, není ani zmínka o tom, že by migranti měli být přijímáni v Evropě podle náboženského klíče nebo že by křesťané měli mít aspoň nějakou přednost. Naopak arcibiskup Tomasi závěrem zdůrazňuje, že imigranti by měli být respektováni prostě proto, že „jsou částí naší lidské rodiny“.

Podrobnosti zde: ZDE

0
Vytisknout
8223

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015