Ukrajina se přibližuje občanské válce

3. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Dva dny chaosu a násilí ve východní a v jihovýchodní Ukrajině, jak se zdá, v sobotu přiblížily Ukrajinu nebezpečně blízko občanské válce, píše britský týdeník Observer. Poté, co úřady v Kyjevě zahájily vojenskou ofenzívu proti proruským vzbouřencům, vzrostl počet mrtvých.

Rozhněvaný dav se postavil policii před budovou odborů v Oděse, kde v pátek večer zemřely desítky proruských aktivistů při požáru, který vznikl během střetů s proukrajinskými demonstranty. Na východě země pokračovaly boje: ukrajinská armáda dál vyhání proruské vzbouřence.

Po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče se nyní mnoho lidí na východě Ukrajiny cítí marginalizováno, poznamenává týdeník Observer.

To, co začalo jako nepokoje v malém měřítku, rychle eskalovalo ve vzbouření armády, kdy proruští ozbrojenci se zmocnili vládních budov. Kyjev a jeho západní spojenci obviňují Kreml, že chaos řídí, poté, co na Krymu došlo k Putinem podporovanému puči, vedoucímu k jeho anexi minulý měsíc.

Rychle se centrem proruských sil, operujících v regionu, stalo město Slavjansk. Ozbrojenci, v jejichž čele stojí samozvaný primátor Vjačeslav Ponomarjov, ovládají město, obklopené svými ozbrojenými kontrolními stanovištěmi, už déle než čtrnáct dní.

V Doněcku, v Luhansku v Kostinovce a v Horlivce okupují vzbouřenci většinu státních budov a budov státní bezpečnosti. Běžně dochází k vraždám a k únosům. Policisté utíkají ke vzbouřencům.

Jak se v pátek ukrajinská armáda přibližovala k ústředí vzbouřenců ve Slavjansku, městem zněla střelba. Boje zuřily v oblastech obklopujících město. Opuštěnými ulicemi v noci rychle jezdily sanitky, které sbíraly raněné a mrtvé.

Místní lidé tvrdí, že ukrajinská armáda střílela na neozbrojené občany, kteří utvořili nedaleko silniční blokády na okraji vesnice Andrejevka několik kilometrů od Slavjansku lidský řetěz. "Oni zabíjejí pokojné občany," řekl Igor, 29, zemědělský dělník z této vesnice, když ho ošetřovali po úrazu šrapnelem, k němuž podle něho došlo během tohoto nočního útoku.

"Jsem jen místní občan, neozbrojený. Lidé začali utíkat, když na nás začali střílet," řekl. Osoby s vážnějšími zraněními byly údajně odvezeny do nejbližší nemocnice v Kramatorsku. Někteří lidé tvrdí, že sanitkám a autům s mrtvými a raněnými zabraňuje ukrajinská armáda v průjezdu.

Celkový počet ztrát vzbouřenců nelze potvrdit, avšak mluvčí Ponomarjova uvedla, že zemřelo nejméně 10 ozbrojenců a 30 civilistů. "Zraněných je velký počet," dodala, "a ty počty rostou každou vteřinou".

Méně než čtyřiadvacet hodin po zahájení "protiteroristického" útoku oznámil Ponomarjov propuštění sedmi pozorovatelů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kteří byli odvezeni autobusem do Doněcku. Někteří interpretují toto rozhodnutí jako pokus vzbouřenců, které podporuje Rusko, snížit napětí. Primátorova mluvčí uvedla, že "hosté" byli propuštěni bez podmínek.

Po krátké přestávce znovu byly v sobotu v poledne obnoveny boje. Ukrajinská armáda pokračovala v útoku na Kramatorsk. Ve snaze útoku zabránit a zabránit ukrajinským ozbrojeným transportérům byly barikády posíleny autobusy a nákladními auty. Místní ozbrojenci zapálili barikády, vyrobené z pneumatik, ve snaze vytvořit clonu hustého kouře, která by zabránila ukrajinské armádě v průjezdu. Obě strany na sebe občas střílely po dobu několika hodin.

Mnoho lidí ve Slavjansku považuje ukrajinskou armádu za invazní, nikoliv osvobozeneckou armádu. "Vláda tady staví lidi proti sobě," řekla Taťána, 50. Za ní vyjadřoval transparent upevněný na sochu Lenina před ústředím vzbouřenců názor místního obyvatelstva: "Turčynov a Jaceňuk jsou vrazi."

U pomníku místní lidé umísťují květiny na paměť nejnovějších mrtvých. "Je mi líto, že jsme tě nemohli ochránit," plakala na rameni svého manžela jedna důchodkyně.

Boje a rostoucí izolace východu Ukrajiny - svářející se armády vypnuly ukrajinské i ruské televizní vysílání - velmi napomáhají intenzivní ruské propagandě, která hraje ústřední roli v přilévání ohně do tohoto konfliktu.

Mnoho lidí je přesvědčeno, že součástí vojenské operace, kterou vede Kyjev, jsou zahraniční jednotky a nacionalistické organizace. "Jsou tady, americká armáda, žoldáci, Pravý sektor," plakala osmačtyřicetiletá Jelena na hlavním náměstí ve městě. "Vidíte, co udělali v Oděse. Chtějí nás zabít, chtějí nás úplně zničit."

Ponomarjov apeloval na Rusko, aby poslalo slíbené posily. Avšak Kreml dosud nereagoval, kromě toho, že oznámil, že Moskva "ztratila kontrolu" nad vzbouřenci, kteří operují na východě Ukrajiny.

"Kde je Rusko? Putin mlčí. Rusko, Rusko, tady žádné Rusko není. Proč? Prosíme na kolenou Putina, ať přijde a zachrání nás," řekl v úzkostech Jelena. Srovnala nynější situaci na Ukrajině s válkami na Balkáně v devadesátých letech a dodala, že by chtěla své děti odvézt z města, ale lidé nemohou z města odejít.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13648

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2014