Ve Slavjansku probíhají boje

5. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinští vojáci bojují v ulicích města Slavjansku s proruskou milicí, která město okupuje. Je to zjevná eskalace jejich pokusů město ovládnout. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov napsal na internetových stránkách svého úřadu, že proruské jednotky používají těžkých zbraní a dělostřeleckých granátů a že na obou stranách jsou ranění.

Vládní vojska čelí asi 800 povstalcům, uvedl.

Proruský mluvčí ve Slavjansku uvedl, že bylo usmrceno a zraněno nespecifikované množství osob, včetně dvacetileté ženy, kterou usmrtila náhodná kulka.

Obě strany konstatovaly, že se bojuje na několika místech ve městě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

BBC: Obyvatelstvo Slavjansku proruské aktivisty podporuje

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Neděje se to často, že existují dvě tak odlišné interpretace těchže událostí, informoval z Ukrajiny v pondělí dopoledne rozhlas BBC, anglicky ZDE od minuty 2.37.00. Děje se to nyní při událostech na východní Ukrajině. Z hlediska úřadů v Kyjevě je to boj sil demokracie proti teroristům na východě, pro lidi podporující Rusko je to boj obyčejných lidí proti fašistům, kteří uchvátili vládu v Kyjevě. Vzhledem k tomu, že existují tak protikladné narativy, není překvapující, že nedošlo k vyřešení tohoto konfliktu. Došlo k novým bojům kolem centra proruských aktivistů v městě Slavjansku. Mnoho místních lidí podporuje tamější ozbrojence a považuje ukrajinskou armádu, která tam byla z Kyjeva vyslána k zásahu, za agresory. Naše reportérka Sarah Raynsfordová připravila reportáž z východní Ukrajiny:

BBC interviewovala šéfa londýnské kanceláře rozhlasu Hlas Ruska

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Moderátor: Budeme nyní hovořit s Dmitrijem Lynikem, je to ředitel kanceláře rozhlasové stanice Hlas Ruska v Londýně, přišel k nám do studia, dobré jitro. Děkujeme, že jste přišel. Vy bydlíte nedaleko Moskvy, ale původně pocházíte z Ukrajiny?

Dmitrij Lynik: Ano, já jsem ze tří čtvrtin Ukrajinec. Moje maminka je zpoloviny Ukrajinka, moji příbuzní pocházejí z Charkova a tatínek ze Sumi, na severu.

Moderátor: Zcela zjevně existují velmi silné vazby mezi východní Ukrajinou a samotným Ruskem. Příští týden se tam má konat referendum. Co Rusko očekává od tohoto referenda? V co doufá?

KVŮLI "SLABÉ LEGISLATIVĚ" NEMOHOU REGULAČNÍ RADY DĚLAT NIC

Česká a slovenská regulační rada varují diváky před podvodnými televizními soutěžemi

5. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Diváky důrazně upozorňujeme, že vzhledem k slabé legislativě by se měli zapojení do těchto podvodných programů vyhnout. Pravděpodobnost výhry je vzhledem k zavádějícímu zadání soutěží, nejednoznačným instrukcím k jejich řešení či chybnému zveřejnění výsledků jednotlivých úloh velice nízká. Při opakovaných pokusech o uhádnutí správného výsledku mohou diváci přijít o vysoké sumy, což zjistí až po doručení telefonního účtu. Všimli jsme si dokonce i případů, kdy při řešení mimořádně jednoduchých úloh bylo do studia přepojováno jen několik volajících, kteří měnili hlasy a odpovídali záměrně nesprávně, aby nalákali na volání skutečné diváky.

Tisková zpráva

Bratislava, Praha, 5. 5. 2014

Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV) obdržely již desítky diváckých stížností na vysílání audiotexových soutěží a ezoterických pořadů. "Účel těchto pořadů -- co nejvíce vydělat na divácích -- je zjevný. Proto jsme se rozhodli společně upozornit na praktiky těchto pořadů a rizika zapojení se do nich," uvedl předseda RVR Miloš Mistrik.

PŘEČETLI JSME:

Počet exekucí znovu poroste

5. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

V loňském roce soudy v Česku zahájily více než 714 tisíc exekucí, což je v meziročním srovnání o 106 tisíc méně. Podle Centrální evidence exekucí čelí exekučnímu řízení 969 tisíc fyzických a právnických osob.

Zdroj: ZDE

Podle Českého statistického úřadu je v ČR 4,3 miliony domácností. 969 000 exekucí znamená, že je exekucemi postižena téměř celá čtvrtina obyvatelstva České republiky. Šokující vysvědčení pro vlády ČR čtvrt století po vzniku "kapitalistické prosperity". (JČ)

Transfuze mladé krve starým myším odstranila důsledky stárnutí

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Vědci zjistili, že transfuze krve mladých myší starým myším vedla k regeneraci mozkových funkcí, síly svalů a výdrže. Vyplývá to ze tří samostatných analýs, zveřejněných v neděli. Mladá krev obsahuje chemické látky, které vedou k dramatickému omlazení starých organismů.

Transfuze mladé krve vedly k odstranění degenerace paměti, schopnosti se učit, mozkových funkcí, síly svalů a výdrže. Ve dvou analýzách vědci identifikovali jednu konkrétní chemickou látku, obsaženou v mladé krvi, která, jak se zdá, odstraňuje některé škody způsobené stárnutím.

Putin podepsal zákon zakazující používání "obscénního jazyka"

5. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon zakazující "obscénní mluvu" v literatuře a umění, v mediálních produktech, na koncertech, v divadlech, při zábavních a rekreačních činnostech, stejně jako při promítání filmů v kinech. Text zákona byl zveřejněn na oficiálním webovém portálu právních informací.

"Putin není postkomunista. Je postfašista."

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

"Smrt je hrozná, nemám pravdu?", zeptal se Putin diváků v závěru televizního vystoupení. "Ale ne, zdá se, že může být krásná, pokud slouží lidu: Smrt za své přátele, svůj lid nebo za vlast, abych použil moderní výraz." To je tak fašistické, jak jen to jde.

Někteří si rádi idealizují Vladimira Putina jako ideologického následníka levicových sovětských představitelů, ale to je naprostý nesmysl, píše Jan Fleischhauer v mezinárodním vydání Spiegelu. Jeho projevy poskytují jasný důkaz, že jeho vztažné body pocházejí z fašismu.

Obětovat se za přátele a za vlast není "fašistické"

5. 5. 2014 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 1 minuta

Spiegel Online publikoval stať pana Jana Fleischhauera, autora týdenních konzervativních komentářů. Závěr jeho krátkého článku zní:

"Death for one's friends, one's people or for the homeland, to use the modern word." That's as fascist as it gets. (Smrt za své přátele, svůj lid nebo za vlast, abych použil moderní výraz." To je tak fašistické, jak jen to jde.)

Není to jen smutné a hloupé, co tento pán napsal. Je to také důkaz jeho nevzdělanosti. Celá západní kultura, systém, který jsme zdědili od předků, má v sobě zakomponovanou myšlenku obětování se pro přátele, zemi, lid. Pocit, ze kterého vychází obrana vlasti, té americké, stejně jako ruské, pana Putina, je citován jako Ježíšova slova "13 Nikdo nemá větší lásku než tu, aby položil svůj život za své přátele." J 15,13

Myslím, že není třeba k tomuhle nic dodávat, kromě snad toho, že v dějinách světa daly život miliony lidí pro tenhle ideál a dodnes je tento ideál akceptovaný, a to nejen v křesťanské kultuře, ale bez ohledu na kultury. Takže, že by na tom něco bylo?

Lidé bez ideálů se ohnou před každou překážkou a souhlasí s každým dobyvatelem. Myslím, že je třeba držet se svých ideálů a necouvat před lidmi, kteří chtějí škodit (obyčejně se jim říká nepřátelé). Je čestnější dát život v boji za správedlivost, než se podvolit něčemu, o čem jsme si jistí, že je špatné.

Pan Putin, jako kdokoliv jiný, má právo vyjádřit svůj názor a jen proto, že s ním v mnoha jiných věcech nesouhlasím, nedělá to automatický nesmysl ze všeho, co řekne, nebo udělá.

Barbora Knobloch

Ve jménu svobody zakažme svobodu

5. 5. 2014 / Štěpán Cháb

čas čtení 3 minuty

Ministr školství Marcel Chládek zastavil možnost domácího vzdělávání na druhém stupni základní školy, které se mělo rozjet naplno v příštím školním roce. K rozhodnutí ho vedlo přesvědčení, že děti se musí socializovat. Musí se dokázat sžít s kolektivem.

Školní kolektiv ovšem nepreferuje nadprůměrnost nýbrž průměrnost. Jakmile nějaké dítě začne v kolektivu vyčnívat něčím jiným, než čím vyčnívá většina, je to důvod k vyčlenění. Takové dítě je tím odsouzeno k šikaně, zesměšňování a ponižování jeho jinakosti. Dítě se poté své nadprůměrnosti/zájmu,/schopností snaží zbavit, snaží se dosáhnout toho, aby zapadlo do průměru, to jest do kolektivu, kde je výhodou naučit se kouřit, pořvávat na děvčata/chlapce návrhy ku kopulaci, listovat si v bulvárním a obscénním Bravíčku, toužit po tom nejnovějším mobilním telefonu s těmi nejnovějšími aplikacemi a podobné, jistě záslužné činnosti a touhy. Dítě tím nesmírně trpí. Tedy je socializováno a podle pana Chládka začne být konečně užitečné společnosti. Hurá.

Několik metod manipulace aneb Proč je dobré je znát

5. 5. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 6 minut

"Porozumíme-li mechanismům a motivům skupinového vědomí, můžeme pak libovolně kontrolovat a řídit masy, aniž by si to uvědomovaly."
Edward Bernays

"Paměť lidstva je úžasně krátká. Jeho představivost pro nadcházející utrpení je snad ještě mizivější. Otupělost je to, nad čím musíme zvítězit. Jejím nejkrajnějším stupněm je smrt."
Bertolt Brecht

Manipulace je stará jak samo lidstvo. Využívali jí jednotlivci i celé skupiny, jako církve či politické hnutí a strany. Jak lidstvo "dospívá", techniky se stávají propracovanějšími a lstivějšími, různě se kombinují a mnohdy se necháme nachytat dříve, než se nadechneme.

Vyjádření společnosti Google k článku "Česká média nejdůležitější informaci vždy zcenzurují"

5. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

zasíláme vám jasné stanovisko společnosti Google k záležitostem v článku "Česká média nejdůležitější informaci vždy zcenzurují". Žádáme vás o jeho uveřejnění, píše reklamní pracovnice Lucie Bílková, najatá firmou Google:

Stanovisko společnosti Google:

"Zveřejnili jsme nová data o počtu a charakteru žádostí od národní bezpečnosti, které dostáváme. Naše společnosti intenzivně bojovaly za právo zveřejnit informace o žádostech vládních úřadů o data a věříme, že zveřejnění detailnějších údajů poskytne veřejnosti lepší představu o tom, jaké informace vláda USA shromažďuje. Chápeme to jako první důležitý krok a budeme se nadále snažit být odhodlanými zastánci reformy sledování a zvyšování transparentnosti ze strany vládních úřadů."

Více informací najdete také na oficiálním blogu a v Transparency reportu.

Jazyková přIpomínka: Anglický výraz "national" má v (americké) angličtině význam "státní", nikoliv "národní". (Například "National Security Agency" je "Úřad pro bezpečnost státu". - První věta prohlášení firmy Google by tedy měla česky správně znít:

"Zveřejnili jsme nová data o počtu a charakteru žádostí od státní bezpečnosti, které dostáváme."
(JČ)

Proč ekonomické sankce proti Rusku nebudou fungovat

5. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Proč sankce USA a EU proti Rusku schválené začátkem minulého týdne vyvolaly posílení rublu a vzestup na moskevské burze?, ptá se Anatole Kaletsky.

K pochopení tohoto paradoxu je vhodné připomenout si britskou televizní komedii Jistě, pane ministře. Pojednává o nemotorném politikovi potácejícím se od jedné krize k druhé se stále stejným ospravedlněním pro každou panickou reakci: "Musíme něco udělat. Tohle něco je - takže je to třeba udělat."

Ukrajina jako evropský bod obratu?

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Některé krize hluboce promění řád světa - krize eurozóny například vedla k evropské bankovní unii. Může mít krize na Ukrajině trvalý dopad na Evropskou unii, jako například v energetické politice?

Milo Minderbinder - pán Dunaja, Labe, Visly

5. 5. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 4 minuty

Keď pred viac ako polstoročím Joseph Heller písal svoju Hlavu 22 asi ani netušil, ako presne bude vystihovať situáciu v Európe na začiatku 21. storočia. Rozdiel je len v tom, že kým v Hlave 22 bol Minderbinder len jeden jediný, dnešný politický panteón Európy je Minderbinderov plný.

Guardian bojuje s proruskými "trolly" ve webových diskusích

5. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Během konfliktu na Ukrajině, kdy deník Guardian dává prostor i komentářům jako tento, se na webu deníku objevují ve velkém množství repetitivní proruské komentáře obviňující "proNATOidní Guardian". Navzdory snaze správců, kteří se denně musejí vyrovnat se 40 000 komentáři čtenářů, se problém "trollingu" nedaří zvládat. Čtenáři i reportéři se obávají, že se jedná o placené trolly, jejichž úkolem je hrubě očerňovat kohokoliv, kdo kritizuje Rusko nebo Vladimira Putina.

Exodus Židů z Egypta: proběhl biblicky?

5. 5. 2014 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

O Velikonocích se připomínají klíčové okamžiky pro křesťanskou víru, ale také jeden závažný, ne-li epochální práh židovských dějin. Nebudu souběh tohoto datování teď rozebírat. Chci zůstat jen u řady zvláštních rysů toho proslulého židovského exodu z Egypta a jen v hrubém nárysu některých snad pozoru hodných momentů.

Ukrajinský premiér obvinil z masakru v Oděse ukrajinské bezpečnostní služby

4. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil ukrajinské bezpečnostní služby, že nezabránily střetům v Oděse mezi proukrajinskými a proruskými demonstranty, které vedly k požáru v budově odborů, při němž zahynulo více než 40 osob. Zdůraznil, že případ se bude plně vyšetřovat. Většina obětí byli proruští separatisté, kteří se zabarikádovali v budově odborů. Jaceňuk zdůraznil: "Osobně obviňuji bezpečnostní služby a policii, že neučinily nic, aby zabránily tomuto útoku. Jsou neefektivní a porušily zákon." Dodal, že šéf policie v oděském regionu byl odvolán a že prokuratura zahájila vyšetřování. "Prokuratura bude vyšetřovat všechny - od šéfa policie, jeho zástupce, až po všechny jednotlivé policisty."

V Oděse v pátek zemřelo asi 42 osob, většina z nich při požáru v budově odborů, kde se separatističtí aktivisté zabarikádovali po potyčkách s prokyjevskými aktivisty.

Jaceňuk obvinil proruské skupiny, že "nepokoje vyvolaly". Obvinil Rusko a proruské aktivisty, že se snaží organizovat "skutečnou válku ... aby zlikvidovali Ukrajinu a ukrajinskou nezávislost".

Na dotaz o proruských skupinách, které převzaly mnoho vládních budov, odpověděl Jaceňuk: "Neztratili jsme kontrolu úplně. Mnoho ale bude záležet na místním obyvatelstvu, zda bude podporovat mír a bezpečnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý britský velvyslanec v Moskvě

Politika Západu vůči Rusku je sebeposedlá a irelevantní

3. 5. 2014

čas čtení 5 minut

V sobotu ráno interviewoval rozhlas BBC o Ukrajině sira Tonyho Brentona, bývalého britského velvyslance v Moskvě. Rozhovor naleznete v angličtině ZDE, od minuty 1.38.30. Povšimněte si, že způsob uvažování o Ukrajině v tomto rozhovoru je radikálně odlišný od toho, co většinou v ČR přinášejí establishmentové sdělovací prostředky. (JČ)

Několik poznámek k tragédii v Oděse

4. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

  • Fotografie odborářské budovy v Oděse, které během pátečního dne zveřejnili prokyjevští reportéři, ukazují hořící vestibul, později hořící přízemí. Z oken výše vychází tmavý kouř. Ačkoliv jsem tedy jistě neměl sílu vidět úplně vše, je pro mě zhola nemožné uvěřit verzi, podle které požár vypukl ve třetím patře, i modifikované verzi, podle níž měl dvě ohniska, jedno v prvním a druhé, hlavní, ve třetím patře. To co jsem viděl na zcela jistě nearanžovaných fotografiích je požár šířící se z vestibulu do přízemí a postupující výše. Celé přízemní podlaží v plamenech plně postačuje k vysvětlení toho, co se událo v dalších poschodích. Kdo by se však případně chtěl zbavit odpovědnosti za tragédii, musel by manipulovat fakta způsobem, jakým to podle mého soudu činí proponenti verze "Požár vyvolaly samy oběti".
  • Fotografie ozbrojených "kolorad" z Oděsy - mužů s georgijevskými páskami mířících pistolemi do prokyjevského davu - pro změnu během dne "hrdě" publikovali na sociálních médiích sami promoskevští separatisté. Photoshopované verze snímků, na kterých nesou tíž lidé současně znaky proruských i prokyjevských bojůvek, se objevily teprve mnohem později. Také z toho usuzuji na malou pravděpodobnost odsud se odvíjející oficiální moskevské verze "Požár záměrně vyvolaly úřady v Kyjevě". Jinak - samozřejmě - by bylo zcela absurdní, aby se kdosi vydávající se za protistranu nechal podobným způsobem nachytat.
  • Po příjezdu bývalého ruského ombudsmana Vladimira Lukina do Doněcka v pátek dopoledne se dopředu čekala ruská provokace s množstvím obětí jako eventuelní casus belli. Podobná událost byla však pochopitelně očekávána v Doněcku a okolí.
  • Představu, že Kyjev právě po příjezdu bývalého ruského ombudsmana do země záměrně zorganizoval jatka v Oděse, pokládám za přibližně stejně pravděpodobnou, jako že Bašár Asad vloni v srpnu zrovna po příjezdu inspektorů OSN nařídil chemický útok na předměstí Damašku. Jinak řečeno, pravděpodobnost takové verze - "Záměrná PR sebevražda v přímém přenosu" - se blíží nule.
  • Syrská situace byla ovšem jasnější v tom ohledu, že mocenské struktury jsou tam velmi centralizovány - a ačkoliv došlo k určitému rozvolnění tradičně rigidní velitelské struktury syrské armády, případné nasazení chemických zbraní je nadále předmětem centrálních rozhodovacích procedur. Naproti tomu Kyjev nekontroluje situaci v zemi ani přibližně srovnatelným způsobem, jako Asad. Kromě toho je prohnilý ukrajinský bezpečnostní aparát zvyklý jednat na vlastní pěst dlouhodobě vystaven i intenzívnímu působení ruských zpravodajských služeb.
  • Závidím všem, kdo si na základě současného stavu vyšetřování oděské tragédie již udělali na věc jednoznačný názor, "vědí", že lze události vysvětlit výhradně jedním možným způsobem, jenž si z nabídky propagandistických aparátů té či oné strany vybrali ještě dříve, než se namáhali začít ověřovat informace a odlišit fakta od propagandy.

Ukrajina se přibližuje občanské válce

3. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Dva dny chaosu a násilí ve východní a v jihovýchodní Ukrajině, jak se zdá, v sobotu přiblížily Ukrajinu nebezpečně blízko občanské válce, píše britský týdeník Observer. Poté, co úřady v Kyjevě zahájily vojenskou ofenzívu proti proruským vzbouřencům, vzrostl počet mrtvých.

Rozhněvaný dav se postavil policii před budovou odborů v Oděse, kde v pátek večer zemřely desítky proruských aktivistů při požáru, který vznikl během střetů s proukrajinskými demonstranty. Na východě země pokračovaly boje: ukrajinská armáda dál vyhání proruské vzbouřence.

Po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče se nyní mnoho lidí na východě Ukrajiny cítí marginalizováno, poznamenává týdeník Observer.

BRITÁNIE:

Labourističtí poslanci požadují, aby jejich strana pro příští volby přislíbila znárodnění britských železnic

3. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Více než 30 labouristických parlamentních kandidátů pro příští britské všeobecné volby v roce 2015 požaduje, aby britská vláda znárodnila železnice, kdysi zprivatizované Margaret Thatcherovou, aby zlepšila železniční dopravu a omezila závratný růst jízdného. Většina těchto kandidátů bude kandidovat ve volebních okrscích, kde budou hrát velkou roli volební hlasy lidí, kteří dojíždějí železnicí do práce. Labouristická strana musí v těchto marginálních volebních okrscích zvítězit, má-li ve volbách získat většinu.

Nálepkování jako informační fenomén

3. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Anglické přísloví "Dej psovi špatné jméno a oběs ho" (Give a dog a bad name and hang him), je hrozivě aktuální v dějinách propagandy. Je to rychlý a účinný nástroj, jak oddělit "zrno od plev", jak rozdělit lidi na ty s nějakými právy a na ty, kteří žádná práva nemají. Funguje pochopitelně na bázi emocí, takže kdo se nám emocionálně nezamlouvá, označíme ho nějakým jménem s pejorativním nádechem a tím ho jakoby vyčleníme ze slušné společnosti, ze skupiny lidí s respektem, lidí, se kterými je třeba jednat jako s lidmi, píše Jaroslav Holeček.

V politice a ve zpravodajství resp. v novinařině je to starý a vyzkoušený nástroj, jak dehonestovat ideového protivníka a celé skupiny lidí, kteří se nechovají, jak bychom chtěli. Historie je krvavě psána, právě tímto inkoustem. Po označení vybrané skupiny za kacíře, nepřátele, židy a novodobě za teroristy nebo komunisty je už snadné opustit koncept nedělitelných lidských práv a "pak ho už můžeme i oběsit".

Jsem sůl této země

3. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Delší dobu čtu vaše listy hlavně z důvodu, že masová média jsou pro mě z mnoha důvodů nestravitelná, píše Martina Franzová. Nechci se vytahovat, ale jsem jedna z těch, kdo pomohl paní Sekaninové, jen tak pro ten dobrý pocit, že "kdo zachránil alespoň jednoho, jako by zachránil celý svět"! Dnes večer po sledování dříve zakázaného filmu Všichni dobří rodáci jsem nevydržela a něco napsala, pokud si myslíte, že by to bylo hodno uveřejnění......Já jsem sůl téhle země.

Rozhodovat budou zbraně. Umírat budou lidé

3. 5. 2014 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Alea iacta est. Kostky jsou vrženy. Na východní Ukrajině již zemřely desítky lidí. Kyjevská administrativa, Moskvou právem označovaná za "chuntu" (protože byla ustavena pod nátlakem rozhodovavším parlamentem), poslala proti občanům vlastní země, kteří se provinili tím, že ji odmítají respektovat, pravidelnou armádu. Sám velitel "protiteroristické operace" generál Vasyl Krutov soudí, že jde spíše o občanskou válku. Tři sestřelené vrtulníky. Čtyři desítky mrtvých, většinou zaživa upálených v Oděse. Kramatorsk padl, na řadě je možná Slavjansk. Aktivisté "Pravého sektoru" organizovaní v "Národní gardě" u vesnice Andrejevka údajně postříleli deset civilistů z živého řetězu, kterým se občané pasivně bránili násilí. V Luhansku vyhlásili "separatisté" všeobecnou mobilizaci.

Jak by se zachoval Washington nebo Tel Aviv, kdyby jim někdo upálil desítky lidí?

3. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Otázka je samo sebou řečnická, protože odpověď na ni dobře známe. To co se děje na východě Ukrajiny mě samozřejmě děsí a nejsem zastánce ani jedné strany, jak by se mohlo někomu zdát. Ruský prezident Putin je kapitalista a krajní nacionalista, takže jej žádný soudný stoupenec levice nemůže brát vážně. Příkře odsuzuji ale i ukrajinské neonacisty ze strany Svoboda působící v ukrajinské vládě (jak byli už dříve členové strany Svoboda označeni Světovým židovským kongresem a dalšími židovskými organizacemi), stejně tak řezníky z Pravého sektoru.

Putin imperialistou

3. 5. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Britský literární kritik Edward Said označoval jako imperialismus mocenské uspořádání, v němž je jedna část světa ovládána druhou a nachází se vůči ní v neplnoprávném postavení. Na rozdíl od kolonialismu (a neokolonialismu), v němž leží v popředí komerční zájmy, je imperialismus státní politikou mocenského ovládání území z centra. Doktrína omezené suverenity, kterou Rusko uplatňuje vůči "blízkému zahraničí" úplně stejně, jako kdysi USA zrušenou Monroeovu doktrínu, splňuje znaky imperialismu. Moskva chce sousedům mluvit do toho, jakou zahraničněpolitickou orientaci nebo třeba ústavní uspořádání si mají zvolit. Pokud se "doporučením" neřídí, nastupují sankce. V krajním případě ozbrojené.

Česká média nejdůležitější informaci vždy zcenzurují

2. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

K brilantním postřehům Karla Dolejšího o tom, že čeští novináři vždycky jen obhajují existující poměry, bych měl shodou okolností konkrétní příklad. Během svého nyní už končícího pětitýdenního pobytu v Praze, kdy jsem učil na třech českých vysokých školách, jsem se snažil v Praze poslouchat zahraniční vysílání BBC v angličtině. Bohužel je po mnoho hodin toto vysílání blokováno českým, o mnoho tříd horším, vysíláním jakéhosi "Studia Zet", na němž kromě chabosti jeho publicistiky opravdu irituje, že toto vysílání zablokuje vynikající pořady BBC World Service a pak mnoho dlouhých minut proplýtvá hraním nesmyslné hudby. Je to semém: "Blokujeme sice daleko zajímavější a profesionálnější vysílání v angličtině, ale nemáme co vysílat. Tak aspoň hrajeme."

Ale k věci.

"Nebylo to Rusko, kdo dotlačil Ukrajinu na pokraj války"

2. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Hrozba války na Ukrajině roste. Nezvolená vláda v Kyjevě prohlásila, že není schopna kontrolovat rebelii na východě, John Kerry označil Rusko za darebácký stát. USA a Evropská unie stupňují sankce proti Kremlu, který obviňují z destabilizace Ukrajiny. Bílý dům údajně připravuje novou studenoválečnickou politiku s cílem udělat z Ruska "stát vyvrhelů", napsal Seumas Milne v Guardianu.

Není opravdu radno poslouchat Český rozhlas

2. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Nad českými komerčními stanicemi jsem dávno zlámal hůl - na rozdíl od západních je na nich zajímavé, že nepřinášejí vůbec žádnou přidanou hodnotu. Jdu-li do obchodu a vyměním-li tam své peníze za bochník chleba, provedl jsem transakci, kdy jsem za něco dostal něco. Jak jsem však za poslední měsíc občas byl nucen poslouchat české komerční rozhlasové stanice, tam pro mě žádná taková férová transakce neprobíhá: České komerční stanice se bezostyšně prezentují jako projekt, jehož cílem je zmanipulovat občana tak, aby na něm vydělaly. Žádnou přidanou - tedy informační - hodnotu ty komerční stanice nepřinášejí. Vlastně to vůbec není rozhlas.

Co se stane s Ukrajinou?

2. 5. 2014 / Milan Syruček

čas čtení 6 minut

Mnohé komentáře k současné situaci v Ukrajině a jejím vztahům s Ruskem mi připomínají evropského řidiče, který přijel do Londýna a snaží se přesvědčit londýnské řidiče, jak nesmyslné je jezdit vlevo, když celá Evropa se drží pravé strany vozovky. Stejně je to s britskými mírami a váhami. Bylo by na čase donutit ostrovany, aby se řídili evropskými zvyklostmi a nevymýšleli si podobné výjimky. Nebo si vezměte za příklad španělský rozchod kolejnic. Vymykají se evropskému, zato jsou totožné s ruským. Nebylo by tedy žádoucí připojit Španělsko k Rusku?

Policejní zpráva: Při požáru v Oděse zahynulo více než třicet osob

2. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že při požáru budovy odborů v Oděse zahynulo více než třicet osob. Zdroj ZDE Guardian uvádí na tomto odkazu URL hrůzného videa na YouTube zevnitř budovy odborů, ale upozorňuje čtenáře, aby při sledování tohoto videa použivali kritičnost. Nemusí být totiž autentické.

Ukrajinský novinář publikoval na sociálních sítích fotografii hořícího sídla odborů v Oděse. Uvnitř jsou údajně proruští aktivisté a snaží se z budovy zachránit skoky z oken, protože vchod je v plamenech.

Evropské firmy vyzbrojují Čínu proti USA

2. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Ačkoliv je stále formálně v platnosti embargo EU na vývoz zbraní do Číny, veřejné dokumenty, výzkumné instituty a vojenští analytici ukazují, že země Unie exportují do Číny řadu technologií zásadně důležitých zejména pro výstavbu vojenského námořnictva. To se postupně stává rivalem U.S. Navy v regionu.

Tibet coby cynická cetka v rukách Čechů

2. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Samozřejmě, že tím nemyslím veškerou českou populaci -- ani politickou, potažmo "kulturní frontu" v České republice, těch soudných hlasů je dost a lze je snadno dohledat -- a proto je uvádět nebudu. Ministr Zaorálek ujistil svůj čínský protějšek, že ČR samostatnost Tibetu na Číně nepodporuje: "Tibet je neoddělitelnou součástí Číny a Česká republika nepodporuje jeho samostatnost v jakékoli podobě ZDE." Zdá se mi, že témata, jako jsou Ukrajina a Tibet, pro spoustu Čechů, včetně zástupců našich "elit", představují jakýsi katův šleh pro jejich jazyk, přestože na Ukrajině ani v Tibetu nemohou -- na rozdíl od jiných konkrétních událostí -- změnit vůbec nic.

Při ukrajinské ofenzívě zahynulo "mnoho vzbouřenců"

2. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Mnoho proruských vzbouřenců bylo při ofenzívě ukrajinské armády proti městu Slavjansk usmrceno, zraněno a zatčeno, konstatoval prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Avšak dodal, že operace ve vzbouřeneckém městě neprobíhají tak rychle, jak se předpokládalo.

Předtím vzbouřenci sestrřelili dva ukrajinské armádní vrtulníky a usmrtili pilota a vojáka.

Rusko požádalo o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Moskva uvedla, že použití ukrajinské armády proti vlastnímu ukrajinskému lidu "vede Ukrajinu ke katastrofě" a naléhalo, aby se v pátek sešla Rada bezpečnosti OSN.

Situace ve Slavjansku zůstává nejasná. Kyjev před určitou dobou konstatoval, že "polovinu města" ovládly ukrajinské jednotky.

Turčynov dodal, že boj proti vzbouřeneckým silám je "velmi složitý" v důsledku toho, že probíhá v hustě obydleném městě. Při bojíco Slavjansk zahynuli dva ukrajinští vojáci, řekl Turčynov a obvinil proruské ozbrojence, že se skrývají za civilisty a za rukojmími.

Všechno proruská kontrolní stanoviště ve městě převzala ukrajinská armáda, uvedl Turčynov. Separatisté naproti tomu konstatovali, že některá kontrolní stanoviště jsou stále v jejich rukách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40052