Proč šílí Amerika kvůli terorismu, avšak ignoruje každodenní vraždění domácími zbraněmi v rukou civilistů?

23. 4. 2013

čas čtení 4 minuty

Boston se minulý pátek stal mrtvým městem. Školy byly uzavřeny, ulice byly prázdné. Všechno to byla reakce na to, že v ulicích měl být jeden devatenáctiletý mladík, pohybující se pěšky a jasně identifikovaný médii.

Avšak Londýňanům, kteří dlouhá léta trpěli terorismem Irské republikánské armády, se může zdát, že ta reakce byla naprosto přehnaná. Byla to další deprimující připomínka, že mnoho let po 11. září 2001 se Američané nechávají rádi zastrašovat "hrozbou" terorismu.

Konec konců není to poprvé, co v nějakém americkém městě řádili vrazi. R. 2002 byl Washington terorizován dvěma střelci, kteří náhodně střelbou usmrtili 10 lidí. Letos v únoru zabil v Los Angeles nespokojený policista Christopher Dorner během několika dní čtyři lidi. Ani v jednom z těchto případů se Washington ani Los Angeles nestaly mrtvým městem, protože to vraždění nebylo spojeno s magickým a pro Američany děsivým slovem "terorismus".

Je poněkud ironické, že k hysterii v Bostonu došlo v témž týdnu, kdy americký Senát zablokoval diskusi o zákonu o prodeji zbraní, který měl posílit kontroly osob, které si chtějí koupit střelnou zbraň. I když tuto reformu podporuje 90 procent Američanů a i když pro ni hlasovalo 56 ze 100 senátorů, republikánská menšina zabránila, aby se o věci hlasovalo, protože by prý zákon omezil práva "zákony dodržujících Američanů".

V Americe každoročně zemře na střelbu v domácnostech 30 000 lidí. Ve srovnání s tím zemřelo v Americe na teroristické útoky loni 17 lidí.

Vraždění Američany vlastněnými zbraněmi je zvlášť děsivé proto, jak běžným a nevzrušujícím jevem se to stalo.

V ten den, kdy došlo k atentátu v Bostonu, byla v Americe zavražděno střelnými zbraněmi 11 Američanů. Těhotnou ženu Bresahunu Jacksonovou usmrtil v Dallasu její přítel. V Richmondu v Kalifornii byl usmrcen cyklista James Tucker III - pachatel je neznámý. V Palmdale v Kalifornii se zastřelil třináctiletý chlapec Nigel Hardy otcovou zbraní, protože ho šikanovali ve škole. A v Brooklynu v New Yorku zastřelila policistka sebe, svého přítele a svého jednoročního syna.

Zatímco policie za obrovského zájmu sdělovacích prostředků honila atentátníky z Bostonu, bez zájmu médií bylo usmrceno dalších 38 Američanů. Jedním z nich byl dvaadvacetiletý obyvatel samotného Bostonu. Za poslední čtyři měsíce bylo v Americe usmrceno zbraněmi 3531 osob. Je to více lidí, než kolik zahynulo při útocích z 11. září. Americký Kongres to však nemotivuje, aby zavedl i ta nejmírnější omezení nákupu zbraní.

Kongres však nejedná i v jiných případech. Minulý týden vybuchla továrna na hnojiva v městě West v Texasu, kde vládní úřady neprovedly žádnou bezpečnostní inspekci od roku 1985! Avšak Republikáni chtějí dále seškrtat rozpočet pro úřad OSHA, který provádí takovéto bezpečnostní inspekce. Drtivá většina Američanů umírá na čtyři choroby: kardiovaskulární nemoci, rakovinu, cukrovku a chronická onemocnění plic. Přesto Republikáni hlasovali už více než třicetkrát ve snaze zrušit Obamacare, jejímž prostřednictví se rozšíří zdravotní péče na dalších 30 milionů Američanů.

Je velmi obtížné to vysvětlit. Američané, jak se zdá, se šíleně bojí náhodného a nevysvětlitelného násilí, které pochází odjinud - od teroristů. Avšak každodenní nebezpečí - zbraně, nezdravá strava, nedodržování bezpečnostních zásad v zaměstnání, což usmrcuje 14 Američanů denně - to všechno je přijímáno jako normální - je to prý "cena, kterou musíme platit za svobodu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10911

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2013