Špinavá tajemství války proti terorismu

24. 4. 2013

čas čtení 6 minut

Více než čtyři roky poté, co Barack Obama přislíbil, že uzavře americký internační tábor na Guantánamo, drží více než polovina tamějších vězňů hladovku. Šestnáct z nich je násilně vyživováno a vojáci minulý týden použili gumových projektilů proti "neposlušným" vězňům. Guantánamo spolu s věznicí Abu Ghraib se už před dlouhou dobou stalo symbolem brutality a bezpráví Bushovy války proti terorismu, píše v deníku Guardian Seamus Milne.

Tábor v zálivu Guantánamo je umístěn na území, které okupují Spojené státy. Byl naplněn údajnými "nepřátelskými bojovníky", zajatými v poinvazním Afghánistánu. Většina vězňů tam byla zadržována, aniž by proti nim bylo vzneseno jakékoliv obvinění, byla brutalizována a mučena. To všechno mělo po Obamově zvolení skončit.

Avšak tábor se nyní přestavuje. Kongres hrál klíčovou roli v rozhodnutí udržet Guantánamo otevřené. Avšak prezident se ho jen pokusil přesunout do státu Illinois, nezamýšlel ukončit skandál nekonečného věznění osob bez soudu. A Obama osobně zablokoval propuštění desítek vězňů, přestože byli shledáni nevinnými.

Hlavně proto drží vězni v Guantánamo hladovku. Mezi vězni je Shaaker Aamer, občan Saúdské Arábie s povolením k pobytu v Británii, který je tam vězněn už 11 let, většinou na samotce. Stejně jako v případě poloviny ostatních vězňů, americké úřady nyní přiznávají, že proti němu nemají žádné obvinění a Shaaker Aamer byl shledán nevinným a měl být propuštěn před šesti lety.

Aamer neviděl svou rodinu od roku 2001 a nikdy neviděl svého jedenáctiletého styna Farise. Odmítá potravu už 71 dní a o jeho případu bude debatovat britská Dolní sněmovna v reakci na petici, která shromáždila více než 100 000 podpisů. Nyní se ale ukazuje, že jako jediný vězeň Aamer smí být propuštěn do jediné země: do Saúdské Arábie.

Navzdory tomu, že britská vláda údajně u Američanů lobbuje za jeho návrat do Londýna, z důkazů vyplývá, že si to ani Londýn ani Washington nepřejí. Jak to vysvětlil Aamerův právník, Clive Stafford Smith: "Jediným důvodem, proč má být Shaker poslán do Saúdské Arábie je to, že má být umlčen. Velmi pravděpodobně by tam byl po podvodném procesu odsouzen k dlouholetému věznění."

Důvod, proč má být Aamer umlčen, jen jasný. Aamer říká, že ho krátce poté, co byl zajat, mučili (aby falešně přiznal své vazby na al Kajdu) za přítomnosti činitelů z britské MI6 američtí vyšetřovatelé na letecké základně Bagram v Afghánistánu. Byl také přítomen, stejně jako britští agenti, když byl v Bagramu mučením přinucen Ibn al-Sheikh al-Libi k svědectví, že prý Saddam Husajn provádí výcvik teroristů z al Kajdy. Byly to lživé argumenty, jichž použili Bush a Colin Powell k ospravedlnění invaze do Iráku.

Londýnská Metropolitní policie nyní zahájila tři nová vyšetřování spiknutí amerických výzvědných agentů, kteří páchali mučení a protizákonně unášeli osoby do třetích zemí, včetně Aamera. Už je známo, že se britská rozvědka MI6 podílela v roce 2004 na únosu libyjských disidentů a jejich rodin, za což jim už britská vláda vyplatila odškodné ve výši více než 2 milionů liber.

Rozsah mučení, unášení a věznění bez soudu, které spáchala americká vláda po 11. září, je nyní, jak zjistila minulý týden americká zpráva Constitution Project, "nesporný", A ve všech etapách ho podporovali nejbližší spojenci Ameriky, kteří páchali ještě větší zvěrstva. Nejméně 54 států, včetně Británie a dalších 24 zemí v Evropě, ze podílelo na únosech, které CIA organizovala do třetích zemí. A britské jednotky se účastnily na množství bití a mučení vězňů v Iráku i v Afghánistánu, v součinnosti s americkými a místními jednotkami, jak to vyplývá z četných zpráv.

Není vzhledem k tomu překvapující, že k západnímu tvrzení, že Západ hájí lidská práva a zasahuje ve světě na obranu lidských práv, se většina zemí staví s posměchem. Avšak jak všechna tato špinavá tajemství vycházejí najevo, válka proti terorismu se už proměnila v něco jiného.

Obama nezlikvidoval Guantánamo ani nepohnal mučitele k odpovědnosti. Avšak americké mučicí tábory se postupně likvidují. Nahrazují je letecké údery a války vedené na dálku, jako v Libyi a v Sýrii, a války vedené bezpilotními letadly, které už usmrtily tisíce lidí v Pákistánu, v Jemenu a v Somálsku, avšak v Americe jsou populárnější.

Neznáme dosud motivaci dvou lidí, obviněných ze spáchání atentátu minulý týden v Bostonu. Víme ale, že téhož dne zahynulo v Iráku 61 lidí v útocích, z nichž je obviňována al Kajda, kterou do Iráku přivedla britsko-americká invaze. A 16 osob bylo následující den usmrceno v Pákistánu sebevražedným atentátníkem z pákistánského Talibanu, jehož podpora obrovskou měrou stoupla v důsledku americké invaze do Afghánistánu.

Je zjevné, že dokud budou Spojené státy a jejich spojenci vést války v arabském a muslimském světě - ať už přímo nebo za pomoci zástupců či bezpilotních letadel - takové atentáty budou pokračovat. Je to logika války terorismu bez konce.

Kompetní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14911

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2013