Rusko pomůže islamistickému Egyptu s jaderným programem

24. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Egyptský ministr průmyslu a obchodu Hatim Sálih oznámil, že Rusko pomůže jeho zemi s jaderným programem. Ten byl zmrazen v roce 1986, ale v roce 2006 ještě vláda prezidenta Husního Mubaraka oznámila, že program znova oživí.

Pět měsíců před svržením Mubaraka, v únoru 2011, jeho administrativa oznámila plány na mezinárodní výběrové řízení pro jadernou elektrárnu v Dabáa nedaleko středomořského pobřeží. Současný islamistický prezident Muhammad Mursí získal podporu ruského prezidenta Putina během návštěvy v Moskvě uskutečněné minulý týden.

Rusové podle Sáliha "pomůžou s provedením studií v Dabáa" a "vývojem experimentálního reaktoru v Anšasu". V nejbližší době navštíví Káhiru ruská delegace, která dohodne detaily.

Ruská média v pátek citovala ministra energetiky Alexandra Novaka, který navíc oznámil, že by se jeho země měla podílet také na rozvoji těžby uranu v Egyptě.

Mursí se setkal s Putinem během oficiální návštěvy Ruska. Sálih odmítl, že by Káhira žádala Moskvu o finanční pomoc v ekonomické krizi, během níž rezervy v zahraničních měnách v březnu poklesly pod kritickou hranici 13,4 miliard dolarů, tj. jsou nižší než hodnota tří měsíčních importů.

Egypt jedná s Mezinárodním měnovým fondem o půjčce v hodnotě 4,8 miliard dolarů a uchází se o pomoc v arabském a rozvojovém světě. Zatím uspěl v Kataru, Libyi a Turecku.

Ruští představitelé v pátek sdělili, že posuzují egyptskou žádost o půjčku, kterou jiný zdroj vyčíslil na 2 miliardy dolarů, a mohli by také zvýšit dodávky obilí, pokud produkce dosáhne letos plánované výše.

Na druhou stranu Sálih vehementně popírá jakoukoliv žádost o půjčku či jinou pomoc Moskvy.

Egyptská vláda v posledních měsících snížila import obilí a oficiálně plánuje sklidit rekordní úrodu. Místní pozorovatelé však považují odhad 10 milionů tun za nadsazený zhruba o třetinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Egypt: Další hladové bouře na obzoru. USA poslaly humanitární pomoc - slzný plyn ZDE

0
Vytisknout
8860

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2013