Krize v Evropské unii

24. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Procento obyvatel největších zemí EU, které nedůvěřují Evropské unii jako instituci.

Modré sloupce: údaje z května 2007

Červené sloupce: údaje z listopadu 2012

Destabilizace Evropy pokračuje. Důvěra v Evropskou unii poklesla v šesti jejích největších zemích na historicky nízkou úroveň. Vyvolává to podle deníku Guardian v nynější krizi vážné otázky o její demokratické legitimitě. Ve finanční a dluhové krizi, po drsných rozpočtových škrtech a přesunutí suverénních pravomocí od jednotlivých členských států k mezinárodním technokratům posílil euroskeptismus do takové míry, že to zřejmě bude plodit populistickou politiku, zaměřenou proti Evropské unii, a ochromí to úsilí evropských politiků zastavit rozklad podpory pro evropský projekt.

Dojde-li k rozkladu Evropské unie, je zjevné, že Česká republika se octne ve velmi nezáviděníhodné situaci.

Údaje, které vydal Eurobarometr, organizace EU zaměřená na výzkum veřejného mínění, ukazují dramatický pokles důvěry v EU v zemích, jako je Španělsko, Německo a Itálie. Tyto země byly historicky vždycky silně proevropské.

Vedoucí představitelé Evropské unie si jsou vědomi tohoto vážného problému. Jsou absolutně nejednotni ohledně toho, co si s tím počít a dosud nevymysleli, jak vyřešit rozpor mezi koncentrací ekonomické a fiskální moci a absencí demokratického mandátu, jehož je zapotřebí pro takové radikální politické změny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9746

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2013