Martinec versus Bradáčová

23. 4. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Přiznám se, že jen těžko rozumím tomu, když někdo jako pan Štván vydává pana Ratha za "oběť paní Bradáčové". Případ pana Ratha není z padesátých let: nemáme tu sovětské poradce, justici a policii neovládá jedna stalinistická strana. Celou dobu přinejmenším od "akce čisté ruce", která neproběhla, lidé čekají, kdy budou stíháni a souzeni i lidé z vysoké politiky. A konečně se to začíná dít. Nedávno policie obvinila pražské radní nebo bývalého ministra Julínka. Uvažování typu, že tohle jsou metody, jak se zbavit politických odpůrců, je uvažování, které dělá politiky a priori beztrestnými. Mohou dělat jakékoli zločiny, protože když na ně policie a justice sáhne, je to nepřípustné.

Myslím, že taková mentalita je naprosto zhoubná a velice dopřává zločinným mafiím, které rozežírají tento stát a rozkrádají veřejné peníze. Copak se společnost nemůže cestou práva chránit proti tomuto typu kriminality? Pan Rath má před sebou soudní proces se všemi možnostmi odvolání, nejspíše až na úroveň evropské justice. Zásadní otázkou je, zda pan Rath skutečně jako člen zločineckého spiknutí rozkrádal ve velkém veřejné peníze. Takové rozkrádání se v Česku prostě děje a ve velkém, postřehli to dokonce i úředníci z Bruselu a nechtějí nám posílat peníze. Asi jim připadá nepřípustné, že by veřejné peníze měly být rozkrádány. Ale možná tento morální postoj jenom předstírají a jsou také součástí spiknutí proti nebohému panu Rathovi.

Spor mezi panem Martincem a paní Bradáčovou jsem dlouho nedokázal nějak uchopit, ale po nedělních Otázkách V. Moravce, kde mluvil nejvyšší státní zástupce Zeman, mám pocit, že jde především o nefunkčnost protikorupční policie. Pan Martinec již v dřívějších Otázkách (z neděle 10.3.) přiznal, že třeba případ solárního byznysu nebyl jeho útvarem pořádně prošetřován z důvodu selhání jednoho policisty. Zdá se mi, že tlak na nevyšetřování takových případů už nemíří na státní zastupitelství, vedené Zemanem a Bradáčovou, ale našel si zřejmě slabší článek, totiž protikorupční policii. Např. ve zmíněném případu solárního byznysu jde o firmu Amun.Re, na kterou dal podnět k vyšetřování protikorupční policii Finančně analytický útvar ministerstva financí. Této firmě podle informací HN zaplatil ČEZ 5 miliard za solární projekty. Je tedy, myslím, zřejmé, že vyšetřovat něco takového vyžaduje velkou odolnost vůči všem možným tlakům a že paní Bradáčová může mít pocit, že se na ni za to bude něco chystat.

Pochybnosti může u mnoha lidí působit to, že na stranu Bradáčové se postavil tak jasně ministr Blažek za ODS a že případ Amun.re vychází z Kalouskova ministerstva. Nežijeme ale ve světě, který je rozdělen na dobré a zlé, kde zlý musí vždycky udělat všechno zle a dobrý dobře. Žijeme ve světě zájmů. Blažek může v ODS představovat, a asi i představuje, křídlo, které přeje pražským (kdoví ale zda brněnským) kmotrům, aby je dostihla spravedlnost. Navíc paní Bradáčová je prostě populární a její podpora, dnes tak ostrá (připomeňme si, jak ODS se jmenováním paní Bradáčové do funkce vrchní pražské státní zástupkyně váhala), přináší politické body. Pro mne je důležité, že se Bradáčové zastal nejvyšší státní zástupce, který dokonce mluvil o tom, že nejde tak o osobní antipatii Bradáčové a Martince (nějaká mezilidská "chemie"), ale že jde o nedůvěru.

Pokud jde o ministra Kalouska, může jistě hrát nějakou svou hru s kartami případu Amun.Re, to však nemění nic na tom, že je třeba to opravdu prošetřit. A pokud by "svými hrami" ministr Kalousek pomohl spravedlnosti, bylo by to jen dobře. Hlavní nadějí pro spravedlnost bylo vždy stejně právě to, že ti, kdo vědí, nedrží stále při sobě a díky proměnlivým tlakům mezi nimi jejich hry nakonec padají.

Krátce po dopsání tohoto článku vidím na všech hlavních zpravodajských serverech zprávu o tom, že pan Martinec na svůj post šéfa protikorupční policie právě rezignoval. Teď bude samozřejmě velmi důležité, kdo bude jeho nástupcem. Bylo by smutné, kdyby paní Bradáčová na éru pana Martince vzpomínala jako na zlaté časy a kdyby další spor s novým šéfem protikorupční policie stál místo naopak ji. Tím bychom se mohli pomaloučku potichoučku vrátit do doby vesecké.

Kdo je neznámá firma Amun.Re, které ČEZ zaplatil 5 miliard za solární projekty? ZDE

OVM s panem Zemanem ZDE

OVM s panem Martincem, šéfem protikorupční policie ZDE

Šéf protikorupční policie rezignoval po sporu s Bradáčovou. Chlapské gesto, řekl Červíček ZDE

0
Vytisknout
12417

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2013