Kateřina Dunková: Česká Romka? Nebo romská Češka?

13. 6. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Kateřina Dunková, kterou představujeme v sedmém čísle Romano hangos, žije v Jablonci nad Nisou. Její prarodiče z matčiny strany pocházejí ze Slovenska, ale matka Kateřiny se už narodila tady v Česku. Otcovi rodiče mají český původ. Kateřinin otec pracuje jako mistr v továrně Denzo, kdysi býval kapelníkem ve skupině Quatro Jablonec. Její matka je na mateřské dovolené. "Vyrůstám se třemi sourozenci," chlubí se trochu Kateřina. "Bráškové mají pět a dva roky. Sestře je osm let, krásně zpívá a účinkovala v pořadu Československo má talent. Je pěkně temperamentní a učí brášky zlobit."

Vztah k romštině i k oběma prostředím, romskému a českému, si Kateřina vytvořila podobně jako mnoho dalších emancipovaných Romů. Romštině rozumí, ale doma ji používá jen když přijdou starší příbuzní, kteří mezi sebou mluví romsky. Jinak je víc "doma" v češtině. V dětství měla a i dnes má kamarády a kamarádky "půl napůl" a rozumí si s nimi.

Ve třídě, kam Kateřina chodí, jsou ještě tři Romové. Většina žáků je ale bere stejně jako ostatní a ke konfliktům nedochází. Jak Kateřina říká, podle třídního testů patří ona sama k oblíbeným žákům a od spolužáků ani učitelů žádnou diskriminaci nezažívala. Baví ji čeština, občanka, zeměpis a dějepis a ráda by pokračovala ve studiu na zdravotní škole.

Co třeba záliby, hudba, "odvaz" ve volném čase? "Poslouchám písně jak romské,tak neromské, k mým oblíbeným stylům patří R'n'B, funky, house a rap. Občas čtu Bravo, Bravo-girl a nebo Popcorn. Ráda vzpomínám, jak jsem zpívala na 1. stupni ZŠ v pěveckém sboru Zvoneček. Do něj teď chodí má sestra - už od jejích čtyř let. Diskotéky a podobné akce ještě zatím nenavštěvuju, na romské festivaly jsem ale už víckrát zavítala," vypočítává Kateřina. Kdyby si měla vybrat místo, kde by v budoucnu ráda strávila delší čas, vyhrála by to u Kateřiny Francie nebo australské Sydney.

A vysněné zaměstnání? Buď zdravotní sestra, nebo učitelka v mateřské škole. Kateřina trochu sní o tom, že až by byla starší, chtěla by zkusit fotomodelku. "No, budu ráda když mě někdo osloví," zasní se. Rodiče ji v jejích plánech podporují.

Odvážné Romce z Jablonce vyhovuje směs obou prostředí. "Být mezi Romy i Čechy a cítit se tam dobře, na to jsem zvyklá od malička," vysvětluje. Podle Kateřiny je role a pozice žen mezi Romy stejná jako v českých rodinách.

Když by měla budoucí zdravotní sestra vyjmenovat ty nejzákladnější věci na straně většinové společnosti i u Romů, které by mohly zlepšit vzájemné soužití, jsou to podle ní: Zlepšit vztahy lidí k sobě všeobecně, zaměřit se na vzdělanost Romů už od předškolního věku, nabídnout Romům práci, naučit obě strany toleranci.

A na závěr nějaké pozitivní vzory mezi Romy? "Uznávam pana Richarda Samka, protože bojuje za práva Romů a chce, aby se v Čechách měli dobře. U nás v Jablonci mám v oblibě paní Cinovou a v sousedním Liberci pana Kotlára. Romům hodně pomáhají a pro mládež založili klub Khamoro, kde romská mládež tráví svůj volný čas," loučí se se čtenáři česká Romka a romská Češka Kateřina.

Vychází v Romano hangos 7/2012 ZDE

0
Vytisknout
13442

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2012