Tykadla náročného examinátora

6. 3. 2012 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Už jsem se k "problematice" tykadel (proč proboha tykadel? Nespletl si je pan R.Smetana s rohy?) nechtěl vracet, ale jelikož už několikátý den si čtenáři BL mohou přečíst reakci R. Snítila ("Pan poslanec Křeček je náročný examinátor" BL 29.2.2012) na můj druhý článek k této problematice "Poučení a tykadla" (BL 27.2.2012),myslím, že to nebude bez užitku.

Blisty share

Pan Snítil se podivuje nad tím, jak jsem v jednom odstavci svého článku mohl napsat, že rozsudek týkající se R. Smetany byl v souladu se zákonem a ve druhém odstavci vyslovit svůj názor, že tentýž rozsudek nebyl tak zcela v souladu se smyslem práva. A nazval mne proto "náročným examinátorem". A nejen to: usoudil, že toto může napsat jen člověk pod vlivem několika skleniček konzumovaných v " poslaneckém bufetu" (jak jinak, že?), což je příznakem "vlny demence", a konečně vyslovil předpoklad, že se nikdy v budoucnu nezúčastním žádné demonstrace, neboť prý "pohár trpělivosti" se mnou by již přetekl a mohl bych se od davu dočkat "nepředvídané reakce". Pěkný příspěvek do demokratické diskuse, není-liž pravda?

Tak k prvnímu problému: pan Snítil zřejmě netuší, že je (bohužel) rozdíl mezi zákonem a právem. Právo je mnohem širší (a možná i "vyšší") pojem, než zákon a ne vše, co je v zákoně, ještě musí být zcela nutně též v souladu s právem. Proto si myslím, že rozsudky nad Smetanou a nověji i Týcem byly sice zcela v souladu s platnými zákony, ale možná právní zásada přiměřenosti tak zcela respektována nebyla. Chápu, že to je trochu složité pro jednoduché examinátory, ale tak si to myslím.

Druhý problém se mi zdá závažnější. Pan Snítil nebyl jediný, od kterého jsem se dozvěděl, že jiný názor, než má on, může mít jen dementní opilec z poslaneckého bufetu. I od jiných "diskutéru" jsem se dozvěděl mnohé o svých jimi tušených rozumových schopnostech a osobních vlastnostech, ale též o svém charakteru a o poháru trpělivosti s lidmi odlišných názorů, který se již chystá přetéci. Není to zvláštní? Mnozí z těch, kteří kritizují nedostatek tolerantnosti ze strany společnosti a státních orgánů nejen ve věci Smetany a Týce, sami často projevují pozoruhodný nedostatek tolerance k názorům jiných. Nechci samozřejmě tímto tvrdit, že by se mělo jednat jen o stránky BL. Každý kdo sleduje ( a účastní se) diskusí na sociálních sítích má možná stejný dojem: tolerance ve společnosti skutečně ubývá, ale žel i u kritiků tohoto stavu.

Ale alespoň jedna dobrá zpráva nakonec. Ze sobotních Lidových novin jsem se dozvěděl, že k záležitosti panů Smetany a Týce vydal své stanovisko i Český helsinský výbor. Šťastná země, ve které výbor sledující dodržování lidských práv nemá jiné starosti.....

0
Vytisknout
8362

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2012