Cizinče, vrať se, už jsi podojen

6. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Zaměstnávám Žida, jmenuje se třeba Josef Grossman. S jeho prací jsem spokojen, rychle se naučil potřebné dovednosti, je výkonný, časově flexibilní, a protože živí početnou rodinu, nehledí ani na čas. Stát mi však nařídil, že ho musím propustit, protože na jeho místo musí přijít etnický Čech.

Že jsem se zbláznil? Že tady neplatí norimberské zákony? Posuďte sami: zaměstnávám Ukrajince. Jmenuje se třeba Josef Grosman. S jeho prací jsem spokojen, atd. Stát mi však nařídil, že ho musím propustit, protože na jeho místo musí přijít český občan.

To je realita, podložená zákonem o zaměstnanosti, který při obsazování volného pracovního místa upřednostňuje jakéhokoli občana ČR před sebevýkonnějším a sebekvalitnějším cizincem. Od léta t. r. nebudou úřady práce cizincům do úrovně SŠ vzdělání na základě "doporučení" MPSV prodlužována ani stávající pracovní povolení, i když v ČR mnohdy už léta pracují.

Silák Putin - o čem je Putinovo Rusko a jaké jsou vztahy Ruska se Západem

6. 3. 2012 / Boris Rogačevskij

čas čtení 5 minut

Roxburgh, A. "The Strongman: Vladimir Putin and the Struggle for Russia". I.B. Taurus, London, 2012

Ruská politická elita jedná se Západem od 17. století a vždycky se snažila vystupovat jako partner rovný Západu. Tento postoj hluboce ovlinil postoje Ruska během dvacátého století a důsledkem toho byla vzájemná nedůvěra. Tento postoj také přijal po svém nástupu k moci r. 1999 Vladimír Putin, a tak se stal charakteristický pro vztahy mezi Ruskem a Západem i v jednadvacátém století.

A pan Lieberman si opět do úst neviděl

6. 3. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 3 minuty

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, v rámci celosvětového tažení proti syrskému režimu Bašára Asada, opět ukázal, jak dokáží být izraelští politici slepí, hloupí i pokrytečtí. Jak se dokáží přetvařovat, ukazovat na masakry cizích a přitom ty své pomalu zametat pod koberec. V nedělním rozhovoru pro Armádní rádio Lieberman pronesl: "Mezinárodní komunita musí zasáhnou a ukončit násilí, které zaplavilo Sýrii. V těchto chvílích musíme nechat politické cíle stranou. Jsme nejdříve lidé, teprve potom politici, vůdci, komentátoři a novináři. Co se v Sýrii děje v 21. století není možné tolerovat a musíme pomoci."

Praha zvažuje omezení vjezdu čmoudícím autům

6. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Společná tisková zpráva Pražských matek a Centra pro životní prostředí a zdraví ze dne 6. března 2012

Praha, 6. března 2012 -- Pražské matky a Centrum pro životní prostředí a zdraví vítají, že včera na půdě pražského magistrátu proběhlo první jednání odborné pracovní skupiny pro zřízení nízkoemisních zón, jehož výsledkem by měla být studie proveditelnosti nízkoemisních zón ve městě. Praha se dlouhodobě potýká s problémem silného znečištění ovzduší, jehož významným zdrojem jsou výfukové plyny automobilů, a nízkoemisní zóny by mohly být jedním z opatření, která mohou obyvatelům Prahy přinést čistější ovzduší. Praha by se vyhlášením zóny zařadila k významným evropským metropolím jako je Berlín, Londýn, Stockholm, Kodaň, Frankfurt nad Mohanem nebo Stuttgart, které už omezují vjezd automobilů s vysokými emisemi.

Po ruských volbách

5. 3. 2012 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Dobré poledne z Moskvy - co dodat? Rusko má volby prezidenta za sebou. A jak se včera ukázalo, někdy je lépe počkat s hodnocením, a tak až pozdě večer bylo jasné, proč ty velké manévry v centru Moskvy. Na Manéžním náměstí v centru Moskvy se sešlo okolo 110 000 lidí, kteří očekávali výsledky prezidentských voleb. Upřímně řečeno, byl docela problém dostat se do hotelu, který byl téměř v centru dění, když jsem se vracela z poslední volební místnosti, kde jsem byla přítomna sčítání hlasů.

Anatomie královéhradeckého studentského hnutí na pozadí Týdne neklidu

6. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Týden neklidu proběhl na královéhradecké univerzitě (UHK) poněkud klidněji než původně Hradecké studentské hnutí 2012 (HKSH 2012) plánovalo. Páteř protestů měla tvořit týdenní okupační stávka, což by v polistopadové době byla naprosto ojedinělá věc. HKSH 2012 se díky tomu dostalo do popředí zájmu české akademické obce, studentů i laické veřejnosti, neboť žádná jiná univerzita s takto radikálním programem nepřišla. Týdenní okupační stávka se stala lákadlem a chtěl ji osobně podpořit například sociolog Jan Keller.

Ve stanovách Hradeckého studentského hnutí 2012, jež vniklo letos v únoru, se můžeme dočíst, že tato studentská platforma vyjadřuje nesouhlas s navrhovanými změnami v oblasti vysokoškolského vzdělávání, že funguje na principech přímé demokracie, není hierarchická, nemá žádné vůdce, je otevřená každému a funguje prostřednictvím veřejného pléna. Tyto stanovy jsou de facto podobné těm, na kterých funguje hnutí Occupy Wall Street a nespočet jeho odnoží všude na světě. Vznik tohoto rovnostářského hnutí bylo tedy možné v českých zatuchlých a zamrzlých luzích a hájích považovat za slibnou alternativu zdola v rámci občanské společnosti. Avšak následující události opět poukázaly na nezralost politické angažovanosti v české společnosti a problémy, s nimž se obdobná seskupení budou nadále potýkat.

Netanjahu o Íránu: Nemůžeme už dál čekat

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Izrael dlouho čekal na mezinárodní společenství, aby vyřešilo otázku Íránu, ale diplomacie a sankce sehnaly, uvedl izraelský premiér ve svém projevu ve Washingtonu.

Benjamin Netanjahu varoval před "novou Osvětimí" a kritizoval osoby, které zpochybňují názor, že Írán vyvíjí jaderné zbraně. Dodal, že "nikdo z nás si nemůže dovolit dál čekat".

Írán vpustí inspektory MAAE do parčinského komplexu

6. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Írán prohlásil, že vpustí inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do vojenského komplexu v Parčinu. Oznámila to agentura ISNA. Existují zprávy o tom, že tu měl Írán vyvíjet výbušná zařízení související s jadernými zbraněmi.

USA hájí zabíjení Američanů v zahraničí

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa v pondělí hájila právo zabíjet Američany v zahraničí bez obvinění a soudu, pokud údajně připravují útoky proti Spojeným státům. Podle kritiků tato politika porušuje americké i mezinárodní právo.

John McCain vyzval k náletům na Sýrii

6. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Arizonský senátor a člen výboru pro ozbrojené síly John McCain včera zaútočil na Obamovu administrativu, že je v reakci na násilí v Sýrii "příliš pasivní", a vyzval k Američany vedeným náletům na jednotky prezidenta Bašára Asada. Je prvním senátorem, který veřejně vyzval k takovým útokům.

Neinklinujme k fašismu, prosím

5. 3. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 21 minut

Pokud se společenský systém stává slabým a naráží na bariéry svého stínu, který není schopen překročit, objevují se krizové příznaky ve všech jeho oblastech a navíc s ním padá i systém hodnotový. S odchodem V. Havla symbolicky pomíjí vše, co hlásal a v co nejspíš také věřil, ať již jeho činy jsou jakkoli v rozporu s jeho deklarovanými idejemi. Mezi ideje, kterým lidé v roce 1989 fandili, rozhodně nepatřily zášť k bližnímu, omezování jeho práv a svobod, ale naopak se jednalo o otevřenost, toleranci, a to názorovou i náboženskou i o potřebu sociálních práv.

■ ■ ■

6. 3. 2012 / Kateřina Bolechová

čas čtení < 1 minuta


O polovinu míň je mě
možná o dvě třetiny
chapadla nakládají
prolézací zeměkouli
díra zasypána pískem
a děti které netuší

Soud zrušil druhé územní rozhodnutí pro dálnici D8

6. 3. 2012

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Dětí Země

Krajský soud v Ústí nad Labem na základě žaloby Dětí Země vydal dne 27. února 2012 rozsudek, kterým zrušil územní rozhodnutí pro část dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic délky 100 metrů u obce Bílinka, která měla být otevřena dne 21. prosince 2011. Soud uznal, že stanovisko EIA o hodnocení vlivů dálnice na životní prostředí bylo v listopadu 1996 vydáno Ministerstvem životního prostředí v rozporu se zákonem, neboť navázalo na stanovisko SEA z dubna 1995 vydané nezákonně bez účasti veřejnosti. První územní rozhodnutí pro celou dálnici D8 soud zrušil již dne 17. 6. 2010, takže bylo nutné vydat nové rozhodnutí.

Indie zakázala vývoz bavlny, hrozí zdražení oděvů

6. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Indie včera náhle a bez varování zakázala veškerý vývoz bavlny. Americké futures okamžitě zdražily o 4,5% (což je povolené denní maximum) a objevily se obavy ze zdražování bavlněného zboží. Cena libry bavlny se vyšplhala na 92,23 centu.

Uprchlíci ze syrského města Homs:

Vládní jednotky páchají zvěrstva

5. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Lidé, kteří prchají z města Homs v centrální Sýrii svědčili reportéru televize BBC, že tam Assadovy bezpečnostní jednotky páchají zvěrstva. Jedna žena řekla reportéru Paulu Woodovi, že vojáci podřezali v pátek jejího dvanáctiletého syna. Bylo to den poté, co se ze čtvrti Baba Amr stáhli vzbouřenci.

Žena uvedla, že v její čtvrti bylo zatčeno a usmrceno dalších 35 mužů a chlapců.

Syrská vláda odpírá Červenému kříži už čtyři dny právo vstoupit do čtvrti Baba Amr.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruská policie zadržela 550 osob při protiputinovských protestech

5. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Po protestech proti znovuzvolení Vladimíra Putina ruským prezidentem zatkla ruská policie v Petrohradě asi 300 osob z davu asi 800 demonstrantů a dalších 250 osob bylo zadrženo v Moskvě. Zatčen a posléze propuštěn byl i opoziční aktivista Alexej Navalnyj.

Zahraniční politikové přijali Putinovo znovuzvolení, avšak pozorovatelé poukazovali na to, že byly volby zkreslené v Putinův prospěch.

Poukazuje se především na to, že v Rusku nemá opozice možnost vytvořit skutečné opoziční hnutí s výraznými osobnostmi. Kromě Putina bylo voličům v Rusku dovoleno totiž hlasovat pouze pro výstřední či minoritní kandidáty. Proti Putinovi nebyla při volbách reálná alternativa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Afghánský vyšetřovatel: Pálení koránu bylo záměrné

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Pálení koránů na americké základně v Afghánistánu bylo záměrné, říká člen týmu, který vyšetřuje incident, jenž spustil celostátní a smrtící protizápadní nepokoje. Podle Maulávího Chalíkdada by se mohlo jednat o omyl, kdyby bylo spáleno několik výtisků, ale nikoliv jestliže šlo o stovky knih.

Svět pod útokem ekonomismu

5. 3. 2012 / Ladislava Smítková Janků

čas čtení 9 minut

Zhruba od 70. let 20. století dochází k posunu paradigmatu tradičních pravicových ideologií konzervatismu a liberalismu, a to směrem k systému myšlení, které neuznává jiné hodnoty než ekonomické. Moderní ekonomisté věří (záměrně píši věří, protože pro ekonomisty podobně jako pro radikální marxisty nebo národní socialisty není přesvědčení něčím, o čem se diskutuje a co je neustále zpochybňováno konfrontací s realitou a aktualizováno, nýbrž vírou) ve dvě věci. Za prvé, že jediné, co řídí svět, je ekonomika (tj. opomíjejí vliv světonázoru). Za druhé, že hospodářský růst a volný trh jsou lékem všech problémů. To ve svém důsledku vede k tomu, že mechanismy volného trhu se tak pro ně stávají v zásadě "dogmatem víry, o němž se nediskutuje". Jak dále vysvětlím, dochází u ekonomistů navíc k mírnému posunu obsahu pojmu volný trh oproti chápání tohoto pojmu u liberálů.

Hlubší konflikt uprostřed české politiky

4. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Můžeme mít na Evropskou unii (EU) různé názory a můžeme se jistě domnívat, že se dnes pod svornou honbou za "rozpočtovou odpovědnost" skrývá faktické opuštění sociálních hodnot, které EU vždy představovala. Nechci se tedy zastávat EU jako nějaké modly, kterou musejí všichni podporovat, a chápal bych kritiku současné evropské politiky z levicových stran. Dnešní Otázky Václava Moravce ale ukázaly podle mého názoru hlubší konflikt uvnitř české politiky, který trvá snad od nástupu Václava Klause do čela české politiky, totiž konflikt mezi západními hodnotami, které jako určitý minimální průsečík společenské shody respektují jak pravicová TOP09, tak ČSSD, ale řekl bych, že v hloubi duše i Jan Zahradil nebo premiér Nečas.

Britská policie léta poskytovala firmám seznamy "nežádoucích osob" . Firmy je pak vyhodily ze zaměstnání

4. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Britská policie či britské tajné služby léta poskytovaly velkým britským stavebním podnikům seznamy osob, které byly považovány za "podvratné" a bylo nežádoucí je zaměstnávat. V důsledku toho byly tisíce osob během posledních třiceti let v Británii z politických důvodů trvale ve stavu nezaměstnanosti.

Úřad komisaře pro informace objasnil, že tyto údaje mohly pocházet jen od policie nebo od rozvědky MI5. Byla objevena velká databáze policejních složek, v nichž byly sbírány informace na 3200 osob, které byly považovány za levicové či prostě za "potížisty".

Složky archivovala tzv. Consulting Association, tajná organizace financovaná velkými britskými firmami ze stavebního průmyslu.

Nejen sliby, ale i smlouvy se mají plnit! VZP nevyjímaje!

5. 3. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Předpokladem každé smlouvy je, že obě strany zavazuje k plnění na základě serióznosti, spolehlivosti a důvěryhodnosti obou stran potvrzující se v okamžiku podpisu. To je podstata každé smlouvy, kromě konkrétního předmětu či věci, které ta která smlouva obnáší. Samozřejmě není výjimkou, že se tyty základní principy smlouvy nedodržují, obcházejí či jinak neplní a v tom případě dochází k jejímu porušování, což má právní následky.

Měli přece zvolit bolševika!

5. 3. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Hanba Rusům! Nedali poradit a zvolili Putina. Výsledek se nám, západním demokratům a ruské opozici nelíbí a budeme si stěžovat. Měli přece zvolit bolševika!

Jen naivní antikomunista ze staré školy by se divil, čím to, že komunista je nám milejší než Putin.

Putin je samozřejmě bývalý komunista vyškolený v KGB, ale naše sjednocená média fandila ze všech sil opozici. Od chvíle, kdy bylo jasné, že největším úspěchem slavné ruské opozice by bylo protlačit kandidáta do druhého kola volby, odvrátila média svůj znechucený zrak od budoucího vítěze a začala prohlašovat, že důležitější je ten, kdo bude druhý za Putinem. Kdopak? Komunista Zjuganov. Komunista stálý, ne bývalý.

27407

"Američanům nenaléváme" - tentokrát naruby

5. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Posílám účtenku z pražské restaurace U Buldoka, kde jsme se s přáteli zastavili na oslavu Silvestra. Přáli jsme ze zvyku hodně sil v novém "rozpočtově odpovědném" roce -- a opravdu, lepší důkaz dnešní atmosféry ve společnosti jsme si snad nemohli ani přát -- přišel hned po zaplacení. Na účtence čekal vzkaz zákazníkům: "Děkujeme za návštěvu a NEVOLTE KOMUNISTY." Martha Issová a Jirka Mádl zřejmě přemluvili už i majitele této restaurace, aby páchal jen dobro, píše Petr Duffek.

Německo intervenuje do francouzských prezidentských voleb

3. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Žádná platforma pro konkurenta Nicolase Sarkozyho - to je rozhodnutí kancléřky Angely Merkelové a jejích hlavních evropských partnerů. Podle informací Spiegelu důvěrná dohoda mezi Merkelovou, italským premiérem Mariem Montim, španělským premiérem Marianem Rajoyem a také britským premiérem Davidem Cameronem stanoví, že se dotyční nesejdou s Sarkozyho vyzyvatelem socialistou Francoisem Hollandem.

Jsme jedni z vás - jsme Anonymous

3. 3. 2012

čas čtení 45 minut

Ježíš se ho zeptal: "Jak se jmenuješ?" A on odpověděl: "Mé jméno je Legie, protože je nás mnoho."

Marek 5,9

ŠOK│ Toto je několik chaoticky pospojovaných a remixovaných charakteristik, posbíraných po internetových fórech a skupinách, kde totožnost nic neznamená stejně jako autorské právo a zdroje nemají relevanci. Nikdo vás nenutí, abyste četli dál nebo dokonce souhlasili. Můžete se ale zamyslet.

Anonymous nemají vůdce. Nelze se k nim připojit. Ale připojit se může každý. Nemají organizaci. Nemají chartu, nemají manifest, nemají členské poplatky. Nemají žádného guru. Je fakt, že nemají ani pevnou ideologii. Nemají ani stejné území, ani stejný jazyk. Anonymous je skupina. V tom smyslu, jako hejno ptáků je skupina. Jak zjistíte, že jsou skupina? Podle toho, že letíte stejným směrem... Ptáci se mohou kdykoliv přidružit k hejnu nebo jej kdykoliv opustit, případně letět jiným směrem, zcela jinam než hejno. Ve skutečnosti Anonymous není ani skupina. Anonymous je způsob života.

Britská vláda privatizuje policii

3. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Police v hrabstvích West Midlands a Surrey nabídla soukromým firmám kontrakt v hodnotě 1,5 miliardy liber, v jehož rámci budou zřejmě soukromé podniky vyšetřovat zločiny a zadržovat podezřelé osoby.

Očekává se, že soukromé firmy převezmou odpovědnost za vyšetřování zločinů, za hlídkování v městských čtvrtích i za zadržování podezřelých osob.

Policie ve West Midlands a v Surrey vítá nabídky od bezpečnostní firmy G4S a od dalších velkých anglických bezpečnostních firem, které budou provádět širokou škálu úkonů, které dosud dělala policie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34001