Hlubší konflikt uprostřed české politiky

4. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Můžeme mít na Evropskou unii (EU) různé názory a můžeme se jistě domnívat, že se dnes pod svornou honbou za "rozpočtovou odpovědnost" skrývá faktické opuštění sociálních hodnot, které EU vždy představovala. Nechci se tedy zastávat EU jako nějaké modly, kterou musejí všichni podporovat, a chápal bych kritiku současné evropské politiky z levicových stran. Dnešní Otázky Václava Moravce ale ukázaly podle mého názoru hlubší konflikt uvnitř české politiky, který trvá snad od nástupu Václava Klause do čela české politiky, totiž konflikt mezi západními hodnotami, které jako určitý minimální průsečík společenské shody respektují jak pravicová TOP09, tak ČSSD, ale řekl bych, že v hloubi duše i Jan Zahradil nebo premiér Nečas.

Je ostatně paradoxní, že ODS odmítá přistoupit na smlouvu, která má zavazovat evropské země k "rozpočtové odpovědnosti", což je přece hlavní zaklínadlo současného premiéra a jeho vlády. Poslanec Evropského parlamentu Zahradil v Otázkách rozhodně nemluvil protievropsky, jak má ve zvyku Václav Klaus, který se proti smlouvě o rozpočtové zodpovědnosti již postavil nesmlouvavě a jasně.

Zahradil mluvil o referendu, o potřebě vyčkat, o výhodnosti toho, abychom zůstali členy EU atd. Ministr zahraničí Schwarzenberg, kterému zjevně nevadilo, že Vít Bárta pojal svou účast v politice jako ekonomický projekt, zřejmě je totiž zvyklý na to, že bohatí kradou více než chudí, jak dokládají výsledky nedávného vědeckého průzkumu, může nyní pouze hořce litovat, že šel do vlády, ovládané Václavem Klausem a klausovským konceptem politiky vnitřní i zahraniční.

Schwarzenberg a Kalousek měli položit vládu již před rokem, neboť již s případem Drobil a dále s aférami Věcí veřejných tato vláda ztratila jakýkoli mandát a důvěryhodnost dělat jakékoli reformy.

Zjevně ale oběma vrcholným představitelům TOP09 vůbec nesejde na veřejném mínění a důvěryhodnosti vlády před občany ČR, mohlo by jim však vadit, že klausovská nota rozleptává i naší zahraniční politiku a znedůvěryhodňuje nás v očích eurokratů, stavíc nás zcela nepřirozeně po bok Velké Británie, jako bychom byli součást Commonwealthu.

Možná by tedy konečně, jak se mi zdálo z dnešních ostrých slov předsedy TOP09 v Otázkách na adresu loutkového premiéra Nečase, mohla vláda padnout, a to ve veřejném a všeobecném zájmu. A třeba bychom s odchodem ministra školství za Věci veřejné, Josefa Dobeše, jehož se už před rokem marně snažil odvolat loutkový premiér Nečas (a proto je to premiér pouze loutkový) a který je podle V. Klause nejlepší ministr školství od roku 1989, mohli zachránit i nějaké miliardy korun, které nám chce ta bláhová EU dát, jenom se bojí, že je přes projekty Dobešova ministerstva chceme, jak je běžným zvykem v ČR, rozkrást.

Bohatí a privilegovaní kradou než prostí lidé, potvrzují sociologové

0
Vytisknout
12836

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2012