Evropa si utahuje opasky. Německý stát na tom masivně vydělává

10. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

List Wall Street Journal včera informoval, že německé dluhopisy kvůli krizi začaly vykazovat záporný výnos. To znamená, že se investoři natolik obávají ztrát v ostatních zemích, že jsou ochotni Berlínu ještě platit byť jen za to, že o své peníze nepřijdou. A tak zatímco se v Řecku, Itálii, Španělsku atd. všude pod německým diktátem ořezávají státní výdaje, aby se eliminoval deficit a dluh, výdaje spolkové vlády je nyní naopak možno financovat tak, že se zadlužování dokonce vyplácí.

Je těžké uvěřit, že by program evropského utahování opasků po takových zprávách získal na popularitě. Ideologie rozpočtové odpovědnosti nemá přece v Evropě nikde baštu pevnější než právě v německých elitách, které obviňují "líné" Jižany z dlužnických hříchů proti Euru Svatému, jež musejí být odčiněny křížovou cestou masivních úspor. Ale copak to mezitím vidíme v Německu samotném? Kdopak to tu káže kyselinu sírovou a pije Châteauneuf-du-Pape?

Politika ordinovaná slabším zemím eurozóny vede ke zničení tamní koupěschopné poptávky, tím k prohloubení krize a k pádu ekonomik do smrtící vývrtky, což nakonec přimělo investory k masivnímu odlivu kapitálu. A tento kapitál končí - světe div se - v Německu, jež si teď díky politice, kterou v EU prosazuje, může půjčovat za takových podmínek, že na tom ještě vydělá.

Jen v pondělí Bundesbanka prodala dluhopisy s půlroční splatností v objemu 3,9 miliardy euro, a to s úrokem -0,0122%.

Friedrich List, vůbec první architekt projektu německé ekonomické kolonizace Evropy, se v hrobě jistě neobrací, ale naopak spokojeně usmívá...

0
Vytisknout
12283

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2012