REFERENDUM O SAMOSTATNOSTI SKOTSKA:

Angličtí konzervativci ohromeni zuřivou reakcí Skotů na Cameronovy výroky

10. 1. 2012

čas čtení 6 minut

Britský konzervativní premiér David Cameron si dovolil zasáhnout do vnitřních záležitostí jiné země - Skotska. V neděli se v televizi neobratně vyjádřil, že si londýnská vláda přeje, aby se plánované referendum o vystoupení Skotska ze Spojeného království konalo co nejdříve (do 18 měsíců) a že také určí, jaká má být otázka v referendu.

Ve Skotsku drtivou většinou vládnoucí Skotská nacionální strana (na rozdíl od Camerona, který v londýnském parlamentě většinu vůbec nemá, jak neopomněl připomenout v pondělí v televizi jeden vysoký činitel od skotských nacionalistů) plánuje, jak přislíbila voličům ve svém předvolebním programu, uskutečnit referendum o případném vystoupení Skotska ze Spojeného království až ke konci svého nynějšího funkčního období, někdy kolem roku 2014. Podpora pro samostatnost Skotska je nyní ve Skotsku asi 38 procent, ale roste. Skotští nacionalisté právem očekávají, že do roku 2014 Cameronovi konzervativci natolik zničí Anglii, že Skoti budou rádi, bude-li jim dána příležitost svou zemi osamostatnit. Právě proto chtějí angličtí konzervativci, aby se avizované referendum konalo co nejdříve.

Cameronovy nedělní výroky však vyvolaly ve Skotsku zuřivou reakci. Angličtí konzervativci jsou ohromeni. V diskusním pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Scotland v pondělí křičeli do studia telefonující posluchači o "zrádném Albionu", jiní varovali, že Cameronovo vměšování se do skotských záležitostí silně posílí separatisty a jeden posluchač poradil Cameronovi, aby prostě "držel hubu" a nepletl se do skotských záležitostí.

Cameronovy výroky vyvolaly přesně tu reakci skotské veřejnosti, jakou si skotský premiér Alex Salmond přál a jaké se mnoho stoupenců londýnské vlády obávalo. Když Cameron navrhl, že zákon o skotském referendu schválí parlament v Londýně, vypadalo to, že jakýsi elitářský anglický konzervativec diktuje podmínky skotskému lidu.

Ukázalo se také, že reakce londýnské vlády a vůbec anglických politiků na připravované skotské referendum byla celkově nekompetentní a nezkoordinovaná. Po Cameronových televizních výrocích o skotském referendu, učiněných v neděli, zaznamenali londýnští politikové problémy ve snahách zkoordinovat společný přístup vůči skotským nacionalistům. Tak Clameronův koaliční partner, Liberálně demokratická strana, je proti tomu, aby na referendum Londýn uvalil osmnáctiměsíční lhůtu. "Na tuto věc se nereagovalo zrovna ideálním způsobem," řekl jeden zdroj z Liberálně demokratické strany. "Je pravda, že [skotský nacionalista] Alex Salmond by neměl dostat volnou ruku. Ale tohle je riskantní strategie a my ji musíme mít správně."

Labouristická strana vyjádřila překvapení, že Downing Street před nedělními Cameronovými výroky ji o nich předem vůbec neinformovala, i když jsou labouristé největší unionistickou stranou ve Skotsku. Zdroje z kruhů Labouristické strany také vyjádřily překvapení, že o postojích Davida Camerona ke skotskému referendu informoval vládu ministr financí George Osborne na jednání, které se konalo na stavbě londýnského olympijského stadionu. "To je jak u blbých," vyjádřil se jeden labouristický zdroj. "Je bizarní, že na této schůzi neměl hlavní slovo ministr pro Skotsko v londýnské vládě."

Labouristé také vyjádřili překvapení, že londýnská vláda dovolila, aby se ke skotskému referendu vyjadřoval v rozhlase v televizi tento týden bývalý konzervativní ministr pro Skotsko Michael Forsyth, který bojoval zuřivě proti vzniku skotského parlamentu v roce 1997. "Forsyth je ve Skotsku naprosto nenáviděnou osobou. Je zcela šílené, že oni ho teď pustí do médií. Ten symbolismus je děsný," vyjádřily se labouristické zdroje.

Skotští nenacionalističtí politikové, zejména labouristé a liberální demokraté, mají obavy, že londýnskou vládu začnou skotští voliči považovat za natolik toxickou, že jakékoliv výroky z Londýna silně podpoří kauzu skotského separatismu. Cameronova Konzervativní strana má ve Skotsku podporu 18 procent voličů a v londýnském parlamentě mají konzervativci ve Skotsku jediného poslance.

Jak řekl jeden posluchač telefonující do pořadu Radio Scotland: "Máme tady co do činění se zrádným Albionem. Pokud si někdo vážně myslí, že Britské impérium bude opravdu jednat férově s malým národem, na to prosím vás zapomeňte."

Nicola Sturgeon, náměstkyně skotského premiéra, zdůraznila, že Cameronovy výroky byly zjevně pokusem zasahovat do vnitřních skotských záležitostí. "Možná bych měla být klidná, protože čím víc se bude snažit konzervativní vláda zasahovat do skotské demokracie, tím větší bude zřejmě podpora pro nezávislost. Ale je tady porušován základní demokratický princip."

"Jediný demokratický mandát uspořádat referendum o nezávislosti Skotska má Skotská národní strana," řekl její mluvčí.

Na zuřivou reakci Skotů na Cameronovy výroky v nedělním televizním pořadu, která se ještě znásobila na Facebooku a na Twitteru, Camerona jeho angličtí poradci nepřipravili. Po kritice od Sturgeonové přiznala londýnská vláda, že tuhle věc zpackala.

Oficiální prohlášení o skotském referendu proto nyní londýnská vláda zveřejní předčasně už v úterý. Angličtí ministři přislíbí, že dovolí, aby se skotské referendum konalo, pokud bude obsahovat jen jedinou otázku a pokud se bude konat už r. 2013.

Anglická vláda skotským nacionalistům nepřímo vyhrožuje: Jestliže šéf skotských nacionalistů odmítne uspořádat referendum za anglických podmínek, věc bude dána do rukou prounionistických právníků a soudy se potáhnou léta. To zabrání po celou řadu let, aby se referendum o skotské samostatnosti konalo. Zároveň anglická vláda nabízí skotským nacionalistům, že jim poskytne pravomoci, aby skotský parlament vybíral vlastní daně a půjčoval si vlastní peníze podle svého uvážení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11351

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2012