Čína varuje USA

10. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Čínské ministerstvo obrany včera varovalo Spojené státy, aby byly "opatrné ve svých slovech a činech", poté co oznámily, že mění vojenskou strategii tak, aby čelily rostoucímu čínskému vlivu. Mají nyní v plánu posílit své spojenecké svazky a základny v Asii.

Prohlášení mluvčího ministerstva Keng Jen-šenga bylo zatím nejexplicitnější čínskou reakcí na novou americkou strategii zveřejněnou minulý týden. Vyznačovalo se směsí opatrnosti a vnější rezervovanosti charakteristickou pro čínské odpovědi na poslední změny Obamovy administrativy ve vojenské strategii.

"Zaznamenali jsme, že Spojené státy vydaly tuto příručku o obranné strategii, a budeme pozorně sledovat vliv této vojenskostrategické změny na asijsko-pacifický region a vývoj globální bezpečnosti," řekl Keng v prohlášení zveřejněném na stránkách ministerstva.

"Obvinění vznesená v tomto dokumentu americkou stranou vůči Číně jsou naprosto neopodstatněná," řekl Keng.

Dodal, že jeho strana doufá, že Spojené státy půjdou s dobou a budou s Čínou a čínskou armádou zacházet "objektivním a racionálním způsobem", budou ve svých slovech a činech opatrné a "učiní více prospěšného pro rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi a jejich armádami".

Podrobnost v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14490

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2012