Odvrácená tvář Václava Havla

11. 1. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 32 minut

Po sezóně bezuzdných vášní, patetických a oslavných textů psaných někdy až stalinistickým perem, a zároveň i nelíčené radosti nad úmrtím Václava Havla a tanečcích na jeho čerstvé mrtvole, kdy vody jaksepatří slehly, bych se rád rozepsal o pár dle mého soudu závažných tématech souvisejících s českým exprezidentem, které byly ve dnech, jež následovaly po jeho skonu, jen naťuknuty nebo se o nich nepsalo vůbec.  

Americká básnířka a politoložka vytvořila naprosto unikátní vzdělávací projekt: Pošlete pohlednici...

11. 1. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 3 minuty

V létě minulého roku jsem se seznámil s devětadvacetiletou americkou básnířkou Heather Noel (jejíž básně, které nyní překládám, se do budoucna chystám nabídnout Britským listům), která se jako dítě amerických diplomatů narodila a v útlém dětství žila ve městě Ras Tanura v Saúdské Arábii, což pravděpodobně rozšířilo její životní obzor dívky z Floridy v tom smyslu, že se naučila arabštinu i řeč svých předků (italštinu), každoročně tráví půl roku v Evropě a právě na Univerzitě v Tennessee dokončuje studium politické vědy s úmyslem stát se diplomatkou.

Je třeba "třetí verze" sociální demokracie?

11. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

List Guardian rozebírá vystoupení šéfa labouristické opozice Eda Milibanda v televizi Sky News, v němž hovořil o potřebě úplně nového pojetí sociálnědemokratické politiky, a snaží se ho zasadit do širšího historického kontextu.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Cílem sankcí proti Íránu je změna režimu

11. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vysoce postavený americký představitel sdělil listu Washington Post, že skutečným cílem sankcí proti Íránu je zhroucení tamního režimu. To je zatím nejjasnější známka toho, že Obamova vláda má v úmyslu se režimu v Teheránu úplně zbavit, jakkoliv současně ujišťuje, že s ním chce jednat.

Čína odmítá ropné embargo proti Íránu

11. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Očekává se, že během návštěvy amerického mistra financí Timothyho Geithnera v Číně tento týden dojde na nátlak, aby Peking snížil svůj import ropy z Íránu. Jenže Geithner zřejmě zjistí, že Číňané kladou odpor vůči myšlence, že by na vládu v Teheránu měli vyvíjet finanční tlak.

Na euru všichni vydělali... Hlavně Řekové a demokracie v Evropě

11. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Boris Cvek přispěchal okomentovat jednu z parciálních kalkulací důsledků vzniku eurozóny - a jak je jeho již poměrně častým zvykem, komentoval ji nekriticky. Dvě evropské demokracie leží v troskách, Řecko navíc pod cenou rozprodává rodinné stříbro, ale my máme věřit tomu, že to všechno dohromady představuje neobyčejný ekonomický úspěch...

Drahé uranové dědictví

11. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva sdružení Calla

Vláda dnes potvrdila, že během následujících třiceti let uhradí 31,3 miliardy korun na odstranění následků po chemické těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem. Další desítky miliard pak bude nutné investovat do vyčištění ostatních lokalit. Protože ve státním rozpočtu na rok 2012 je na tyto činnosti vyčleněna částka jen 1,8 miliardy korun, rozhodla se dnes vláda přidat dalších celkem 1,2 miliardy na období let 2012-2014.

Big Brother Awards 2001

10. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Iuridicum Remedium

Rádi bychom Vás srdečně pozvali na slavnostní předávání Big Brother Awards pro největší slídily v našem soukromí za rok 2011, které se uskuteční 18. ledna 2012 od 19,30 hod v Divadle Archa, Na Poříčí 26, Praha 1.

Udělení sedmi anticen pro největší slídily v našem soukromí a pozitivní ceny pro ty, kdo se zasloužili o jeho ochranu proti některé z mnoha dnešních hrozeb, se odehraje formou zábavné divadelní show, kterou realizujeme ve spolupráci s Divadlem Archa. Mezi hosty večera budou zástupci odborné poroty, která vybrala vítěze, novináři či experti na poli ochrany soukromí.

Vstupné je 100 Kč v předprodeji a 150 Kč na místě. Vstupenky jsou dostupné on-line na stránkách www.archatheatre.cz a v pokladně divadla.

Večer si klade za cíl zábavnou, ale dostatečně naléhavou formou upozornit na fakt, že právo na soukromí je stále jedním z nejvíce oslabovaných základních lidských práv. Více o soutěži na ZDE

PROVOLÁNÍ

Co dělat? Připravovat občanskou a demokratickou revoluci!

10. 1. 2012 / Petr Kužvart, Štěpán Steiger, Josef Mrázek, Jan Prokeš, František Krejča, Fratišek Postupa

čas čtení 50 minut

Volby roku 2010 nastolily vládu morální a mocenské lůzy, která si přivlastnila stát a začala na nás, občanech, realizovat experimenty, které se neosvědčily v žádné zemi světa. Koalice ODS, TOP 09 a VV uspokojuje své mocenské a finanční zájmy, poklonkuje finančním kruhům a přeměňuje Českou republiku v zemi, ve které žít je nejen nepříjemné, ale také mimořádně obtížné. Nekompetentní správou země zhoršuje ekonomickou situaci většiny obyvatelstva i státu jako takového a svůj mandát, který obdržela ve volbách, zneužívá výhradně k upevnění vlastní moci prostřednictvím obsazení mocenských pozic vlastními "spolehlivými" lidmi. Důchodová reforma, zdravotní reforma, daňová reforma a reforma školství zatěžují dosud nevídaným způsobem občany a zároveň vytvářejí prostor pro ničím neohraničené podnikání velkých finančních a podnikatelských skupin. Stále rostoucí účty za její nekompetentní rozhodování, plýtvání a sprosté rozkrádání máme zaplatit my, občané a obyvatelé České republiky.

Je načase zrušit nesplatitelné dluhy

10. 1. 2012

čas čtení 4 minuty

Historie ekonomiky je plná příkladů úspěšně nesplacených dluhů, píše v deníku Guardian Aditya Chakrabortty.

Mezi Vánocemi a Novým rokem zveřejnil deník Guardian zprávu o tom, že Dimitris a Christina Gasparinatos v řeckém přístavu Patras se dostali do takové bídy, že byli nuceni před Vánocemi předat čtyři své děti do sociální péče. Řecko je zemí, kde hraje rodina velmi významnou roli. Přesto jsou řecká média dnes plná zpráv o nemluvňatech, které matky opouštějí před vchody do klinik anebo o malých dětech, posílaných do dětských domovů.

První, co zruší Strana svobodných občanů, bude svoboda jednotlivce

10. 1. 2012 / Jiří Hrebenar

čas čtení 5 minut

Paradoxem současnosti je postoj některých politických stran. Podívejme se například na Stranu svobodných občanů a jejich významné členy, popřípadě jejich blogery. Tato partaj má ve svých stanovách naprostou svobodu slova. Dokonce předseda Svobodných občanů, pan Petr Mach, všude o této svobodě jedince vykládá. Je pyšný na to, že jeho stranička jako jedna z mála chce omezit roli státu za účelem posílení individuálních, chceme-li osobních práv.

Evropa si utahuje opasky. Německý stát na tom masivně vydělává

10. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

List Wall Street Journal včera informoval, že německé dluhopisy kvůli krizi začaly vykazovat záporný výnos. To znamená, že se investoři natolik obávají ztrát v ostatních zemích, že jsou ochotni Berlínu ještě platit byť jen za to, že o své peníze nepřijdou. A tak zatímco se v Řecku, Itálii, Španělsku atd. všude pod německým diktátem ořezávají státní výdaje, aby se eliminoval deficit a dluh, výdaje spolkové vlády je nyní naopak možno financovat tak, že se zadlužování dokonce vyplácí.

Čína varuje USA

10. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Čínské ministerstvo obrany včera varovalo Spojené státy, aby byly "opatrné ve svých slovech a činech", poté co oznámily, že mění vojenskou strategii tak, aby čelily rostoucímu čínskému vlivu. Mají nyní v plánu posílit své spojenecké svazky a základny v Asii.

REFERENDUM O SAMOSTATNOSTI SKOTSKA:

Angličtí konzervativci ohromeni zuřivou reakcí Skotů na Cameronovy výroky

10. 1. 2012

čas čtení 6 minut

Britský konzervativní premiér David Cameron si dovolil zasáhnout do vnitřních záležitostí jiné země - Skotska. V neděli se v televizi neobratně vyjádřil, že si londýnská vláda přeje, aby se plánované referendum o vystoupení Skotska ze Spojeného království konalo co nejdříve (do 18 měsíců) a že také určí, jaká má být otázka v referendu.

Ve Skotsku drtivou většinou vládnoucí Skotská nacionální strana (na rozdíl od Camerona, který v londýnském parlamentě většinu vůbec nemá, jak neopomněl připomenout v pondělí v televizi jeden vysoký činitel od skotských nacionalistů) plánuje, jak přislíbila voličům ve svém předvolebním programu, uskutečnit referendum o případném vystoupení Skotska ze Spojeného království až ke konci svého nynějšího funkčního období, někdy kolem roku 2014. Podpora pro samostatnost Skotska je nyní ve Skotsku asi 38 procent, ale roste. Skotští nacionalisté právem očekávají, že do roku 2014 Cameronovi konzervativci natolik zničí Anglii, že Skoti budou rádi, bude-li jim dána příležitost svou zemi osamostatnit. Právě proto chtějí angličtí konzervativci, aby se avizované referendum konalo co nejdříve.

Cameronovy nedělní výroky však vyvolaly ve Skotsku zuřivou reakci. Angličtí konzervativci jsou ohromeni. V diskusním pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Scotland v pondělí křičeli do studia telefonující posluchači o "zrádném Albionu", jiní varovali, že Cameronovo vměšování se do skotských záležitostí silně posílí separatisty a jeden posluchač poradil Cameronovi, aby prostě "držel hubu" a nepletl se do skotských záležitostí.

Policie v amerických školách

10. 1. 2012

čas čtení 2 minuty

Ve stále větších počtech amerických škol hlídkují na chodbách policisté. Žáci jsou zatýkáni za to, že hodili po třídě papírovou vlaštovku, nebo že odmítli sebrat z podlahy v jídelně drobky. Proč kriminalizuje stát normální chování dětí, ptá se v deníku Guardian Chris McGreal.

Obvinění v policejních dokumentech bylo, že "narušuje vyučování". Dvanáctiletá Sarah Bustamantes byla zatčena proto, že ve třídě dvakrát zmáčkla aerosol s parfémum a nasprejovala si ho na krk, protože ostatní děti se jí posmívali, že "smrdí".

Vláda, nebo peníze? samozřejmě OBOJÍ !

10. 1. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 4 minuty

Tak se konečně, po několika týdnech zdánlivého klidu uvnitř české vládní koalice dozvídáme, že tato stojí před krachem. Důvodem tentokrát je údajně nedohoda o již dohodnutém, konkrétně o restitucích České republiky církvím. Hlavním tvůrcem problému je, jako obvykle, politická pseudostrana Věcí veřejných (VV), jež nejdřív souhlasila s řešením koalice, jíž je členem, nyní, těsně před konečným schvalováním vládou, ale přichází s novými podmínkami.

Autor je bývalý místopředseda české vlády

Pohled důchodce

9. 1. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut


[...] třesu se strachem před přízraky,
že jednou ze mne bude taky
důchodce ...
Karel Kryl

Musím připustit, že jsem se před odchodem do kanadského důchodu netřásl strachy, protože moje podniková penze jde z obálky používané i pro politiky a jiné státní zaměstnance, takže tyhle zdroje jsou.

Pracovat jsem přestal v 67 letech. Částečně proto, že mě práce přestala bavit, ale především kvůli tomu, že můj podnik by za ty peníze mohl najmout dva čerstvé absolventy z university, kteří jinak o práci těžko zavadí. Podnik ani po třech letech nikoho nepřijal, ale to jsem nemohl ovlivnit.

Na odchodnou jsem dostal nějaké peníze navíc, neboli tak zvaný retirement package. Ten se rychle rozplynul díky progresivní dani a částečně kvůli vylepšení obydlí. Po roce jsem se tedy dostal do situace, kdy se již důchodcův příjem nemění -- tedy kromě mírného zvyšování podle míry inflace.

ANALÝZA: Omyly západního uvažování o čínské vojenské strategii

9. 1. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 24 minut

reakce na článek "Síla čínské vojenské moci je nedoceněna" - analýzy vojenské sekce Nězavisimoj gazety

Co není dosaženo ve slovech, není třeba hledat v mysli. Tomu, co nespokojenost vyvolává v mysli, není třeba pomáhat úsilím vášní.

Meng-c' (372--286 př. n. l.): Čung Jung - Cesta středu, Neměnné prostředí - Čtyři knihy, Kniha II. 2.9.

Paranoii některých ruských „silovikov“, nahlodaných americkou propagandou a válečnou teorií Západu, se není možné divit. Od dob, kdy strategická rovnováha mezi Ruskem a Čínou byla narušena pohraničním incidentem – útokem čínských jednotek na ostrově Damanskij uprostřed řeky Ussuri, který byl ale Rusy potlačen tak asymetricky, tajemně a brutálně, že ani po padesáti letech není jasné, co se tam tehdy stalo, žila vždy část ruské generality ve strachu z jižního souseda. Ještě více vyděšení z Číny byly vždy západní vojenští teoretici. Dnes se dá už usuzovat, že incident na Ussuri v dubnu 1969 byl ojedinělou iniciativou lokálního velitele, který s doktrínou Ruska, ani Pekingu neměl co do činění. Rusko-čínská hranice ale byla od roku 1969 vždy klidná.

Nicméně čínské Bílé knihy obrany nikdy neimplikovaly expanzivní snahy. Pouze si vždy a vůči všem už od Čou En-laje Čína nenechala uplatňovat Brežněvovu doktrínu "omezené suverenity".

Co to (už zase, proboha) spěcháme zachraňovat?

9. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Nemalý díl bezpečnostních analytiků pozorujících aktuální dění v Perském zálivu se shoduje, že patrně sledujeme poslední dny mezinárodní krize, která brzy vyústí přinejmenším v omezenou vojenskou konfrontaci mezi západními mocnostmi a Íránem, přinejhorším pak v nějakou formu dominového efektu předem nejasného rozsahu. Propagandistická mašinérie pochopitelně pracuje na plné obrátky - a tak se denně dozvídáme, že a proč je to v Íránu údajně nemožné a nesnesitelné, proč je tato země údajně hrozbou všemu, co považujeme za důležité. Při bližším pohledu ovšem záhy zjistíme, že ani jeden z uváděných důvodů pro konfrontaci s Íránem není konzistentní a obhajitelný - takže je otázka, o co by v nadcházející válce vůbec mělo doopravdy jít...

Říkejme si Červíčci

9. 1. 2012 / Martin Škabraha

čas čtení 44 minut

V loňském roce se na Britských listech objevilo několik článků na téma selhávání multikulturalismu, především zásluhou Miloše Kalába a jeho referencí z kanadského tisku. Jde o problematiku, u níž se často sahá k jednoznačných soudům, aniž by se reflektovalo, jaké pojetí multikulturalismu máme vůbec na mysli. Klíčová otázka nezní, zda multikulturalismus ano, či ne, ale co vůbec multikulturalismem myslíme.

Ulovit miliardáře: Odcizená groteska o tom, že všechno v ČR je založeno na podvádění

9. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Tak jako se Tomáš Vorel zobrazil groteskním stylem divadla Sklep poslední léta komunismu v Československu filmem Kouř (1990), pokusil se r. 2009 o obdobný groteskní portrét pokročilého postkomunismu v "komedii" Ulovit miliardáře. Potíž je, že film nefunguje. Má nepřehledně napsaný příběh a nepřináší skoro vůbec nic nového: jen znovu a znovu jako mnoho předchozích filmů opakuje tytéž informace o zkorumpovanosti každého a prodejnosti a manipulovatelnosti všech. Hrdinou filmu je miliardář Grossman (Tomáš Matonoha), který se uchází o koupi "Komerciální banky". Najatý na to, aby mu v tom zabránil, je zákulisní manipulátor Ivan Lehký (Jiří Mádl), a ten to učiní tak, že zinscenuje falešnou televizní reportáž, podle níž Grossman na ulici údajně zkopal malého romského chlapce. Zmanipulovaný tisk se toho chytí a udělá z toho celostátní hlavní zprávu.

Síla čínské vojenské moci je nedoceněna

9. 1. 2012

čas čtení 16 minut

JU│ Alexandr Chramčichin, zástupce ředitele Institutu politických a vojenských analýz se dlouhodobě zabývá strategickými otázkami budování vojenských sil a také analýzou vzniku možných vojenských konfliktů. Kromě jiného velmi přesně předpověděl, že Gruzie napadne Jižní Osetii a také výsledek tohoto střetu. Dlouhodobě se také zabývá analýzou výstavby čínských ozbrojených sil a dopadů tohoto vývoje na vojensko strategickou situaci na Dálném Východě. Tak v posledním čísle vojenské sekce Nezavisimoj gazety hovoří o tom, že současné tempo rozvoje čínské ekonomiky nevyhnutelně povede k její vnější expanzi a přitom nejzajímavějším směrem takové expanze jsou Rusko a Kazachstán.

Zatýkání v Grand Central

9. 1. 2012 / Petr Frish

čas čtení 7 minut

Grand Central Terminal v New Yorku vypadá trochu jako Wilsonovo nádraží v Praze. Obě byly postaveny v secesním stylu v roce 1871 a přestavěny o 30 let později. Obě stanice jsou ve středu města, ale zde ta náhodná shoda končí. Nádraží v New Yorku je vertikálnější. Na nejnižší podlaží v podzemí přijíždějí tunely předměstské vlaky. Nad tím je metro a pak přízemí, kde jsou pokladny schodiště a východy do města. Nejvyšší patro je jen ochoz nepřístupný veřejnosti, ale populární mezi režiséry filmů.

Ohrožení demokracie v Maďarsku nevystoupilo z létajícího talíře

9. 1. 2012 / Jan Čihák

čas čtení 7 minut

K článku o "Ohrožení maďarské demokracie" podle Financial Times bych měl tři zásadní výhrady:

1. Novináři z anglickojazyčných médií zpravidla neovládají ani základy jazyka země, kterou se (i dlouhodoběji) zabývají. Čerpají pak nejspíš informace z agenturních zpravodajství, různých anglickojazyčných blogů a webů, které většinou provozují různé tzv. nezávislé organizace a spolky. Tyto informace bývají často zcela mimo realitu, o čemž jsem se přesvědčil mnohokrát např. při čtení zpráv o České republice nebo o Balkánu v západních médiích. Takže je nutno je vskutku brát s rezervou.

V americké Republikánské straně nesouhlasí nikdo s nikým

9. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 9 minut

V této době je riskantní psát o tom, jaká je situace v americké Republikánské straně, protože ta se může změnit dříve než článek o ní vyjde. Co se o ní píše v kanadském tisku? Následující článek jsem četl 6. ledna 2012 v týdeníku Maclean's, který vyšel s datem vydání 16. ledna. Kdy byl ten článek napsán? Jistě ne několik minut před vydáním. Oč tedy jde? O novinky, které budou 16. ledna zastaralé. Budou stejně zajímavé jako dnes? 

Hackeři zveřejnili emaily západních vojenských činitelů

9. 1. 2012

čas čtení < 1 minuta

Skupina Anonymous hackersky pronikla během Vánoc na servery texaské poradenské firmy Stratfor, která se specializuje na zahraniční záležitosti a bezpečnostní otázky. Databáze Stratforu obsahovala přístupová hesla a emailové adresy pro asi 850 000 osob, kteří se k službám Stratforu přihlásili. Byla prozrazena i čísla úvěrových karet a domácí adresy 75 000 platících zákazníků.

Důchodový systém, který zavádí vláda v ČR, bude katastrofou

10. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

Neměl jsem sice v úmyslu rozšiřovat zprávy o dalších katastrofách ženoucích se na českého občana, nicméně nedá mi to, abych neupozornil na jeden pořad v německé ARD, který byl vysílán 9.1. ve 22:45. Pořad se zabývá 10. výročím zavedení druhého německého důchodového pilíře, tzv. Riester Rente. Jsou probrány dosavadní zkušenosti s tímto systémem, které lze shrnout následovně, píše Petr Škoda:

  • Penzijní připojištění v privátních fondech nepřináší pro nízko a středně příjmové vrstvy žádné výhody, spíše ztráty.
  • Systém je podstatně dražší než státní systém průběžný.
  • Výnosy systému jsou v podstatě uměle zvyšovány státním příspěvkem. Odvádějí tedy peníze jak ze státního rozpočtu, tak z průběžného pilíře.

Námitky jsou natolik závažné, že stojí opravdu za to se nad nimi zamyslet, protože důsledky jsou skutečně katastrofální. Relativní klid, který v této oblasti v SRN zatím panuje, je zřejmě způsoben tím, že dosud se do systému platí, a penze se zatím nevyplácejí. Jak začne první vyplácení, pak zmíněné skutečnosti zasáhnou prakticky celou generaci nových důchodců. Na změny bude ale již pozdě.

Ne, že by k podobným závěrům nedošla určitá část odborníků v ČR (prof. Potůček, prof. Vostatek, Ing. Pikora). Zmíněný televizní pořad ale doplňuje tyto podklady velmi názorně o řadu čísel, diagramů a praktických zkušeností.

Není bez zajímavosti také názorná analýza toho, kam se peníze na důchody ztrácejí, i popis, v jakých zájmech jednotliví aktéři pracují.

Pořad, bohužel jen v němčině, je ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

37542