Vláda, nebo peníze? samozřejmě OBOJÍ !

10. 1. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 4 minuty

Tak se konečně, po několika týdnech zdánlivého klidu uvnitř české vládní koalice dozvídáme, že tato stojí před krachem. Důvodem tentokrát je údajně nedohoda o již dohodnutém, konkrétně o restitucích České republiky církvím. Hlavním tvůrcem problému je, jako obvykle, politická pseudostrana Věcí veřejných (VV), jež nejdřív souhlasila s řešením koalice, jíž je členem, nyní, těsně před konečným schvalováním vládou, ale přichází s novými podmínkami.

Autor je bývalý místopředseda české vlády

Ač nejsem přívržencem současné české vlády, rád bych veřejně podpořil rozumné kroky její politiky. Moc příležitostí mi ale nedává. Po schůzce představitelů koaličních stran bych ovšem musel zatleskat údajnému ultimátu předsedy vlády Nečase, podle něhož buď VV ve vládě i ve sněmovně schválí, co již schválili, nebo, také údajně, (podle různých médií) a) odvolá jejich ministry či b) podá demisi - tak, či onak tím skončí vláda. Obávám se ale, že předseda české vlády jako obvykle spíš hrozí, než koná, alespoň pokud nejde o ty údajné reformy, o nichž prý v jeho koalici není rozpor.

VV zatím na svých podmínkách trvají - zřejmě se domnívají, že se tak pozitivním způsobem zviditelňují v myslích občanů. Přece brání vyhazování státních (to je našich) peněz, aniž by občan věděl, z čeho se bohulibá dohoda o tzv. restitucích církvím zaplatí. Nabízím ale bednu francouzského šampaňského proti láhvi Mattoni, že nám tato vláda i po hlasování o restitucích bohužel zůstane na krku, což (nejen) naše peněženky nepochybně pocítí. Jde totiž těmto nepolitikům v mocenských křeslech o jejich udržení za jakoukoliv cenu. V očích občanů již dávno ztratili šance, že by se v politice - vládní, či opoziční - po příštích volbách udrželi a dosud neukázali nic, co by občany přesvědčilo, aby jim před volbami znovu uvěřili.

Na zaplacení mnohaletých splátek hotovosti církvím navrhují VV zrušení a sloučení některých ministerstev a státních úřadů, což by údajně mělo potřebné peníze ušetřit. Předpokládám, že k věci patří i zrušení příslušných ministrů. To je určitě dobrý nápad a vláda by ho měla bez meškání přijmout. Rád ji některá taková řešení navrhnu:

Zrušte ministerstvo školství, současného ministra pošlete na pracák a potřebné odbory a sekce zařaďte do ministerstva kultury. Kompletně zrušte úřad vicepremiérky pro nic, jež přece má korýtko v poslanecké sněmovně. V té by se měl obnovit nedávno zrušený výbor pro obranu a bezpečnost a současně zrušit korýtko zřízené pro předsedu VV Johna, jménem Výbor pro bezpečnost. Další koryta pro koaliční stranu "Do počtu" zvanou VV už nezřizovat. Pokud by uvedené změny nestačily, lze například zrušit ministerstvo pro místní rozvoj a jeho agendu vřadit do úřadu vlády, případně jiných minsterstev. Kdyby to bylo možné, rád bych viděl, jakou podporu tyto mé návrhy u občanů mají, případně se dozvěděl o jejich dalších návrzích.

Když už jsem se rozepsal o Věcech ( i věcech) veřejných a tzv. církevních restitucích, dovolím si dvě poznámky:

Jde o restituce církví a náboženských společností, církve (slovo pochází od latinského názvu pro kostel) jsou jenom křesťanské. Nejsem expert na fungování detektoru lži, ale skutečnost, že informace o "lžích" Kristiny Kočí pronikla do médií společně s údajnou (a údajně zmanipulovanou) nahrávkou rozhovoru Jaroslava Škárky, obojí týkající se kroků Víta Bárty v okamžiku, kdy tento má být obžalován policií je mírně řečeno podezřelá. Už i proto, že Vít Bárta donedávna vlastnil fízlovské impérium ABL, jež se podobnými manipulacemi zabývalo. Po svém vstupu do politiky Vít Bárta údajně prodal podnik svému bratru, což, pokud vím nikdo nikdy nezpochybnil a žádné médium se tím nezabývalo.

Těšme se na hlasování o restitucích ve vládě a sněmovně ČR a na nové volby!

0
Vytisknout
10805

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2012