Marine Le Pen nezvítězila ve francouzských volbách v žádném regionu

13. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Z provizorních průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplývá, že opoziční konzervativci bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho vyhráli v pěti ze třinácti regionů na území Francie a vládnoucí socialisté získali nejméně tři. Národní fronta nezískala celkovou kontrolu nad žádným regionem.

Účast byla v 19 hodin asi 60 procent voličů, což je o deset procent více než minulý týden.

Porážka Národní fronty byla důsledkem obrovské míry taktického hlasování, vzrůstu volební účasti a varování levice, že to, co označovala za "antisemitskou a rasistickou" stranu, přivede Francii na kolena. Znamenalo to, že FN nezískala celkovou kontrolu nad žádným regionem.

Avšak socialistický premiér Manuel Valls se záměrně vyhnul triumfalismu a netvrdil, že by systematický růst popularity ultrapravicové FN byl s konečnou platností zastaven.

"Dnes večer nepociťujeme žádnou úlevu, žádný triumfalismus, žádné vítězství," řekl. "Nebezpečí extremní pravice nebylo odstraněno - zdaleka ne - a nezapomenu výsledky prvního kola a dřívějších voleb." Zdůraznil, že je nyní povinností vlády "víc naslouchat francouzskému lidu" a jednat "silnějším, rychlejším způsobem", zejména co se týče nezaměstnanosti, která je ve Francii rekordně vysoká.

Přiznal, že taktické hlasování nestačí k porážce pravice: "Musíme lidem vrátit touhu hlasovat pro někoho, ne jen aby hlasovali proti někomu."

Protievropská, nacionalistická a protiuprchlická Národní fronta získala v těchto volbách stovky nových regionálních radních po celé Francii. Ztrojnásobila svou přítomnost v regionální správě a rozšířila svůj celostátní vliv. Posílila svou základnu mezi obyčejnými občany a připravila se tak na další celostátní vítězství.

Marine Le Penová zdůraznila, že její strana se stala obětí "pomluv" od establishmentových stran a dala najevo, že ona i její voliči se stali obětí elitářského systému, který je pronásleduje. Vyjádřil přesvědčení, že se voliči pomstí tím, že pro Marine Le Penovou budou hlasovat ještě ve větších počtech v prezidentských volbách.

K tomu dodává Josef Brož: Žádná sláva. Nicméně výsledek regionálních voleb je jasný: Národní fronta (FN) propadla. Výsledky v obou klíčových regionech na severu a na jihu potvrdily tendenci. Ani Marine Le Penová v Pas-de-Calais-Picardie, ani její neteř Marion Maréchalová-Le Penová v Provence-Alpes-Cote d'Azur neuspěly.

Na čelo se naopak dostali kandidáti Republikánů (LR) Xavier Bertrand a Christian Estrozi. Oba překonali 50%. Jako první tuto informaci přinesla belgická média.

Na severu dosáhl Bertrand 57,7% proti Le Penové, jež dosáhla 42,3%. Tento večer není vítězstvîm politických stran, ani vítězstvím mne samého, vyhlásil Bertrand, je to vítězství lidu Severu.

Na jihu zvítězil Estrozi, starosta Nice, a to 55,8% proti Maréchalové-Le Penové se ziskem 44,2%.

Předseda Republikánů Nicolas Sarkozy v prvnîm vyjádření oznámil, že Francouzi od nás očekávají silné odpovědi na otázky, které v nich vyvolávají úzkost.

Levice, jež má šanci udržet tři regiony, je hlavnîm poraženým, premiér Manuel Valls si ale dal záležet, aby zdůraznil sîlu odporu pro FN. "Zdravím voliče, kteří vyslyšeli jasný apel a utvořili přehradu vůči extremní pravici."

Více než 50 000 lidí protestovalo v ulicích polských měst. Co je zdrojem jejich hněvu?

13. 12. 2015 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut



Poláci hlasovali pro stranu Právo a spravedlnost, protože uvěřili jejím slibům, že vytvoří "vyšší kvalitu demokracie". Avšak za poslední měsíc Kaczyński a jeho strana dělali přesný opak. Nedávné pokusy převzít státní instituce Poláky opravdu rozhněvaly. Podle různých zdrojů vyšlo do ulic ve Varšavě 50 000 - 70 000 lidí a demonstrace se také konaly v dalších městech, jako je Štětín, Lublin, Poznaň, Vratislav, Bielsko Biała a mnoho dalších. Takže co přesně lidi přimělo, že pozvedli svůj hlas?

1. Přímým impulsem, který vedl k vzniku organizátora této manifestace, Komitetu Obrony Demokracji, Výboru na obranu demokracie, byly pokusy strany Právo a spravedlnost zmcnit se Ústavního soudu. Ale, jak na to správně poukazují Kaczyńského stoupenci, všechno to začalo v předchozím parlamentě, v němž měla většinu Občanská platforma a Polská lidová strana.

Když se ukázalo, že volby prohrají, zavedli drobnou změnu v novém zákoně týkajícím se Ústavního soudu, na níž pracovali během předchozích dvou let. Tato změna umožnila, aby se soudci, kteří mají nahradit současné soudce, až jim skončí funkční období, volili předem. Účelem bylo zabránit straně Právo a spravedlnost, aby si do Ústavního soudu mohla zvolit vlastní soudce.

Rozhovor Britských listů 35:

Chudoba je v ČR daleko hlubší, než se běžně usuzuje

11. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



O překvapivě velké míře chudoby v české společnosti hovoří Bohumil Kartous se sociologem a univerzitním učitelem Danielem Prokopem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu,od pátku 11. prosince 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Ruská válečná loď spustila "varovnou palbu" na turecké plavidlo v Egejském moři

13. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Ruský torpédoborec byl donucen vypálit  varovné výstřely na tureckou rybářskou loď v Egejském moři, aby nedošlo ke srážce, informovaly ruské úřady. Ruské válečné lodi se předtím s tureckou lodí nepodařilo navázat radiové spojení a ignorovala veškeré varování. Ve vzdálenosti 600 metrů, kdy hrozila srážka, vypálil ruský torpédoborec varovné výstřely a turecká loď pak ve vzdálenosti 540 metrů ostře změnila směr. Podle ministerstva obrany byl kvůli incidentu předvolán turecký vojenský atašé.  

Rusko-turecké vztahy jsou na bodu mrazu po nedávném tureckém sestřelení ruské stihačky nedaleko turecko-syrských hranic.

PŘEČETLI JSME:

Uprchlíci jsou neexistující problém, výhodně zneužívaný českými politiky k zakrývání skutečných problémů

13. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Politici a politické síly vezoucí se na protiuprchlické vlně soustavně lžou lidem do očí a podvádějí veřejnost. Téma uprchlíků je zástupné téma, je to nástroj, nikoliv reálný existující problém, kterému naše země a její obyvatelé čelí.

O co protiuprchlickým silám v naší zemi ve skutečnosti jde?

Je toho více. Části těchto politiků nejde o nic jiného než o osobní prospěch. V emocionálně vypjaté debatě na úplně irelevantní téma výhodně zapadnou skutečná témata jako boj za zvýšení minimální mzdy či kampaň odborů proti levné práci.

Kompletní komentář Pavla Šandy ZDE

Stamiliony uprchlíků budou utíkat z Pákistánu a z Číny

12. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Zachrání svět před globálním oteplováním Čína?

James Hansen, bývalý vědecký pracovník NASA, který jako první varoval v roce 1988 svět před katastrofálními dopady globálního oteplování, zastává názor, že v Paříži právě dosažená "dohoda" o akcích proti globálnímu oteplování je podvod. Neobsahuje totiž "žádné akce, jen sliby". Hanson upozorňuje, že fosilní paliva bude svět dále spalovat, pokud nebudou zdaněna. Navrhuje daň 15 dolarů za každou tunu uhlíku, vypuštěnou do ovzduší, nikdo to však nebere vážně. V osmdesátých letech mu v Americe dokonce bránili, aby varoval před globálním oteplováním.

Nyní varuje před vážnými škodami, které utrpí každý kdo žije blízko moře. S kolegy totiž Hansen zjistil, že obrovské vrstvy ledu, jako jsou na pevnině v Grónsku, tají rychleji, než se očekávalo, a to znamená, že i limit 2 stupňů Celsia, schválený v Paříži, je "vysoce nebezpečný". V druhé polovině jednadvacátého století prý bude mořská hladina o pět metrů výše než nyní, což by zaplavilo čelná světová města, včetně Londýna, New Yorku, Miami a Šanghaje.

"Ohrožena je více než polovina světových měst," říká Hansen. "Když mluvíte soukromě s glaciology, jsou neuvěřitelně znepokojeni, že vyvoláváme daleko vyšší zvýšení mořské hladiny, než nám naznačují počítačové modely."

"Ekonomické následky naší nynější nečinnosti jsou nevyčíslitelné. Bude velkou otázkou, jestli se úplně nerozloží světové vlády. Stamiliony uprchlíků budou utíkat ze zemí, jako je Pákistán a Čína. To nemůžeme dopustit. Civilizace vznikla a závisí na stabilních, konstantních pobřežích."

Američtí politikové to ovšem všechno ignorují, "Je to vlastně trapné," říká Hansen. "Časem si uvědomíte, že politikové nejednají racionálně. Mnoho konzervativců samozřejmě ví, že globální oteplování není hoax. Ale kandidáti na prezidenta jsou ochromeni vědomím, že nebudou v USA nominováni, pokud by poukázali na to, že globální oteplování je problém. Nedostali by peníze z průmyslu závisejícího na spalování fosilních paliv."

Hansen si nicméně myslí, že svět před globálním oteplováním snad zachrání Čína.

"Myslím, že dojde k řešení, protože Čína se chová racionálně," říká Hansen. "Její politikové mají většinou vzdělání jako inženýři, nepopírají globální oteplování a vědí, že mají velký problém, totiž znečištění životního prostředí. V čínských městech je to tak zlé, že oni musejí přejít k čisté energii. Uvědomují si, že to není hoax. Ale budou potřebovat, aby s nimi ostatní svět spolupracoval."

Podrobnosti v angličtině ZDE

70 000 muslimských duchovních vydalo fatwu proti Isis, Talibanu a al Kajdě

12. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Duchovní zdůrazňují, že teroristické skupiny jsou "neislámské organizace" a jsou hrozbou lidstvu

Téměř 70 000 muslimských duchovních v Indii podepsalo fatwu proti Isis a dalším teroristickým skupinám s tím, že to nejsou muslimské organizace. Petici proti teroristickým útokům podepsalo asi 1,5 milionu muslimů, kteří navštívili svatyni sufistického muslimského svatého nedaleko města Ajmer v severozápadním Radžastánu během náboženského festivalu Urs.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nesnesitelná lehkost amerického "boje proti Islámskému státu"

12. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Ve svém klasickém románu z druhé světové války The Caine Mutiny citoval autor Herman Wouk "staré známé rčení" o typické reakci byrokratů na krizi:

"Když v pochybnostech nebo v nebezpečí,
správný byrokrat běhá dokola a křičí."

To podle Stephena Walta, píšícího v časopise Foreign Policy, přesně shrnuje americkou reakci na terorismus.

Kdyby ale Spojené státy braly svůj postoj vůči terorismu vážně,

Kanadské děti přivítaly syrské uprchlíky starobylou arabskou písní

13. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



Kanadský premiér Justin Trudeau přivítal na letišti v Torontu osobně letadlo s prvními 163 syrskými uprchlíky a pomáhal jim rozdávat teplé zimní kabáty. Dětský sbor v Torontu jim pak k přivítání zazpíval starobylou arabskou píseň, kterou zpívali Pomocníci proroku Mohamedovi, když hledal útočiště v městě Medina.

 Podrobnosti v angličtině ZDE

Pár masakrů...

12. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Americký ozbrojenec: "Drtivá většina majitelů zbraní jsou občané, respektující zákony, kteří nesmějí být trestáni za pár masakrů."

Muslimská žena: "Drtivá většina muslimských Američanů jsou občané, respektující zákony, kteří..."

Americký ozbrojenec: "Vypadněte!"

Jak bojovat proti demagogům, jako jsou Miloš Zeman a Donald Trump

12. 12. 2015

čas čtení 5 minut

Jakmile začne určitý politik vyzývat, aby byly pro určitou náboženskou menšinu uzavřeny hranice, lidé ho začnou označovat za fašistu. Jenže takové obviňování nikam nevede. Tentýž problem se týká Le Penové a všech pravicových populistů, jakým je například i Miloš Zeman. Demagogové jako oni apelují na veřejnost přístupem, který je jednoduchý a oslovuje je vnitřně a poskytuje to jak mluvčímu, tak jeho posluchačům morální svatozář oběti: "náš způsob života je ohrožen a nikdo než já se nestará o tvé bezpečí". Demagogové vyprávějí neodolatelně přesvědčivý a jednoduchý příběh, v němž je pravda zjevná, nepřítel je jasně vidět a elity jsou příliš zbabělé či hloupé, než aby proti tomu něco dělaly. Hrozba přichází zvenčí: od cizinců, migrantů, uprchlíků a nyní i od muslimů, píše v deníku Guardian Jonathan Freedland.

Automatickou reakcí je odsudek, označení demagoga za rasistu, bigotního jedince, nebo i za fašistu. Problémem je, že tento odsudek se netýká pouze mluvčího, ale odsuzuje i jeho posluchače. A vlastně to potvrzuje demagogovu širší argumentaci: "Tak vidíte, establishment se snaží uzavřít své řady a umlčet debatu, s kterou si nedokáže poradit".

Druhou, racionálnější reakcí je nabídnout chladná, metodická fakta. V Británii to znamená poukazovat na data, která dokazují, že imigranti přinášejí zemi hospodářský prospěch. Centristická levice toto dělá často, jako by se o přesvědčení lidí dalo bojovat racionálně a nikoliv emocionálně.

A Czech paramilitary activist: "We will shoot in the Czech government and in the Czech Parliament first"

12. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

"We will shoot in the Czech government and in the Czech Parliament first," said Martin Holkup, formerly a professional soldier and a Czech veteran from the war in Bosnia and a member of an extremist right wing, pro-Russian and anti-refugee paramilitary organisation called "Czechoslovak reservist soldiers". The organisation regards Czech President Miloš Zeman as the only politician who "defends Czech interests". According to Holkup, Czech politicians should be massacred on the day they would decide that the Czech Republic should join a war led by NATO. Holkup's statement, filmed by Czech Television, has however led to the resignation of the commander of this paramilitary organisation. On the web, Holkup says that Václav Havel was the "biggest traitor of the Czechoslovak people" and calls on the citizens "to take their country back". President Zeman is the only person whose commands

The group "Czechoslovak reservist soldiers" says it has about 6000 members who network using Facebook and its Russian version "Vkontakte". The group was founded around the Czech lietenant colonel Marek Obrtel. Last year, Obrtel returned his decoration which he was awarded during his work as a soldier within the NATO missions. Amongst other things, Obrtel served in Afghanistan. He said that NATO was a "criminal organisation". By returning his decoration, he wanted to express his "absolute disagreement with the policy of the United States towards Russia, the EU countries and all the free and sovereign countries of the world."

"Czechoslovak reservist soldiers" have highly professional web pages. They have regular meetings and training session during which they use both airsoft and real weapons. They want to guard the Czech border and shoot any refugees who would cross it.

However, Obrtel said this week that he has now given up his position as the chief commander of "Czechoslovak reservist soldiers" because Holkup's statement about "starting to shoot in the government and in Parliament first" was too extreme. In his view, the organisation has disintegrated after his resignation.

An adviser to the chief of the general staff of the Czech army has warned that the "Czechoslovak reservist soldiers" may be a security problem in the future especially if they apply for jobs in the Czech army or the Czech police because they may be recruited by foreign intelligence services.

Source in Czech HERE HERE

A thousand supporters of President Zeman demonstrated in Prague

12. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

A thousand Czech citizens took part in a rally in support of Czech President Miloš Zeman on Saturday. The gathering sang the Czech national anthem. Speakers praised the Czech President saying that he was one of the few Czech politicians who offers a solution to the refugee crisis (i.e. to close the borders and to deport all refugees). Demonstrators carried Czech flags and banners saying "We protect our country", "No to Brussels!" and "Stop the EU!" Miroslav Sládek, the head of the former extreme right wing Republican Party, which failed electorally in the 1990s, was one of the speakers at the rally. He said he was pleased that his ideas of twenty years ago are now finally being taken up by Czech society.

The demonstrators chanted slogans "Bohemia for the Czechs!" "Nothing but the nation!" "We do not want multiculturalism!". They demanded that mosques should be burned down and insulted the German Chancellor Angela Merkel. The demonstration was organized by the movements "For our culture and for the security of our country" and "National democracy".

Source in Czech HERE

Ideologičtí doktrináři vytvářejí lživou konstrukci minulosti

12. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Komentář v deníku New York Times upozorňuje na "vynikající knihu" Williama McCantse The Isis Apocalypse. Její autor poukazuje na to, že ideologové Islámského státu a ideologové podobných dnešních nesnášenlivých doktrín konstruují obraz nesnášenlivé historické minulosti, která má být údajně vzorem pro dnešek, jenže je to lež.

Džihádisté v Sýrii a v Iráku, říká McCants, obdivují Haruna al-Rašída, velkého abbasidského chalífa, jehož dvůr údajně inspiroval Pohádky z tisíce a jedné noci. Považují ho za vrchol úspěchu a jeho chalífát za zlatý věk. Jenže ignorují ty vlastnosti jeho doby, které neodpovídají jejich ideologii. Tento chalíf z osmého století vládl totiž daleko liberálněji než dnešní Islámský stát. Na jeho území žili svobodně i šiité i příslušníci náboženských menšin. Na chalífově dvoře se vedly svobodné debaty o otázkách víry. Hrálo se tam na hudební nástroje. Harun al Rašín s radostí pil víno, miloval muže.

Slavný britský umělec namaloval na zeď v táboře v Calais Steva Jobse

11. 12. 2015

čas čtení 1 minuta



Banksy, slavný britský autor graffiti, namaloval na zeď v táboře Džungle v Calaise Steva Jobse, aby zdůraznil hrůzy uprchlické krize. Malba zobrazuje Steva Jobse, zakladatele počítačové firmy Apple, s černým pytlem na odpadky přes rameno a s původní verzi počítače Apple. Dílo otevřeně odkazuje na Jobsův původ jako syna syrského imigranta, který přišel do USA po druhé světové válce.

Banksy se k tomu vyjádřil: "Často se nám říká, že imigrace ochromuje zdroje dané země, ale Steve Jobs byl synem syrského přistěhovalce. Firma Apple je nejvýdělečnější podnik na světě, každoročně platí 7 miliard dolarů na daních - a existuje jen proto, že Spojené státy do země vpustily jednoho mladého muže ze syrského města Homs."

Banksy už vytvořil celou řadu jiných děl na podporu uprchlíků. Jedním z nich je parodie na obraz Theodora Gericaulta Prám Medúzy, na níž je luxusní jachta. V jiném díle namaloval čluny, plné mrtvol. Také vyzval letos v létě skupinu Pussy Riot, aby provedla v jeho "parku mystifikace" ve Weston Super Mare premiéru své písně kritizující globální selhávání při pomoci uprchlíkům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Globální válka proti nevládním organizacím

12. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Začátkem devadesátých let nadace, které podporoval miliardář George Soros, poskytovaly granty učitelů, vědcům a dalším lidem, kteří po rozpadu Sovětského svazu přišli o existenci. Soros podporoval takové projekty jako psaní poctivých učebnic historie, zajistil přežití ruských tlustých literárních časopisů a připojil univerzity na internet. Nyní, jako čin naprosté nevděčnosti, Rusko za vlády prezidenta Vladimíra Putina zakázalo Sorosovy nadace jako "nežádoucí" organizace a v podstatě jim zabránilo rozdávat v Rusku peníze, píše Washington Post.

Uganda právě schválila zákony, které dávají úřadům totální pravomoci nad prací nevládních organizací, včetně vágního zákona zakazujícího "veškerou činnost, která poškozuje důstojnost lidu Ugandy". Čína připravuje zákon, který zakáže financování ze zahraničí a zavede množství dalších omezení. Egypt zrušil stovky nevládních organizací, mnohé z nich spojené s Muslimským bratrstvem. Burundi zlikvidovala celou řadu nevládních organizací a obviňuje je z "povstání" proti vládě.

V Turecku se na nátlak EU uprchlíci dostávají do neřešitelné situace

11. 12. 2015

čas čtení 4 minuty



"Není tady v Turecku pro nás nic. Nemohu najít práci. Doma mi neustále vyhrožovali smrtí, že jsem pracoval pro Němce. Všechny naše peníze jsme spotřebovali cestou sem," říká pětatřicetiletý Afghánec Mohammed Nour, který pracoval déle než pět let jako tlumočník pro německá vojska na základně NATO v Kunduzu.

Podle Vysokého komisařství OSN se přišlo do Řecka z Turecka začátkem prosince 30 451 uprchliků, patnáctkrát více než loni v prosinci. Tento týden se při tom utopilo 31 osob, z toho 11 dětí.

Turecká policie zatkla v městě Ayvacık na severozápadě země začátkem prosince téměř 3000 žadatelů o azyl, především ze Sýrie a z Iráku. Zatkla také 35 pašeráků lidí a zkonfiskovala stovky gumových člunů.

Razie následovala po vysoce kontroverzní dohodě, uzavřené na summitu v Bruselu, kdy Evropská unie přislíbila 3 miliardy euro a politické ústupky Turecku za zvýšení pobřežních hlídek. Uprchlíci, kteří se snaží dostat z Turecka do Evropy, se tak ocitají ve stále beznadějnějším právním vakuu.

Rozhovor Britských listů 34:

Česko jako "vzdorný žáček" Západu?

4. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



O současných vzdorných postojích většinové české společnosti vůči západní kultuře a civilizaci hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Ondřejem Slačálkem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od 4. prosince 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vyhlídky udržení mezinárodního neřádu, čili Naše růžová budoucnost

11. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Rusko se spojenci tento týden torpédovalo snahu posílit v probíhajících ozbrojených konfliktech režim dodržování Ženevských úmluv ZDE. Protože profesor Edward W. Walker považuje za realistický cíl udržet v příštích pěti letech vztahy s Ruskem na úrovni "stabilní studené války" ZDE - předpovídá, že se studená válka udrží se 70 % pravděpodobností, ale v rámci toho existuje ještě v polovině případů pravděpodobnost vzniku velmi nebezpečných incidentů hraničících s "horkou" válkou, vedle toho pak asi 3 % pravděpodobnost otevřené války a nenulová pravděpodobnost jaderného konfliktu - dostal svět právě z Ženevy důležitý signál.

HRW:

Ruský parlament se snaží zabránit obětem porušování lidských práv obracet se na mezinárodní instituce

11. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský parlament se snaží zabránit obětem porušování lidských práv obracet se na mezinárodní instituce Ve čtvrtek schválil ruský parlament zákon, jehož cílem je zabránit obětem porušování lidských práv dosáhnout spravedlnosti u mezinárodních institucí, když se to nepodaří v rámci ruského soudnictví. Zákon poskytne pravomoci ruskému Ústavnímu soudu rozhodovat o verdiktech mezinárodních organizací a prohlásit je za "neproveditelné", pokud ruský Ústavní soud rozhodne, že porušují ruskou ústavu. Zákon vznikl v reakci na rozhodnutí ruského Ústavního soudu z července 2015, podle něhož jsou verdikty Evropského soudu pro lidská práva v Rusku neproveditelné, pokud jsou v rozporu s ústavou Ruska. Podle tohoto rozhodnutí má ruská ústava vyšší právní sílu než mezinárodní právo.

Celé to začalo, když nařídil Evropský soud pro lidská práva Rusku, aby vyplatilo 1,87 miliard euro odškodného akcionářům ropné společnosti Yukos, kterou dříve vlastnil Michail Chodorkovskij, ostrý kritik ruské vlády a někdejší nejbohatší člověk v Rusku.

Potenciální nový zákon by mohl mít obrovský dopad. Minulý týden například rozhodl Evropský soud pro lidská práva v případě Roman Zacharov versus Rusko, že v ruských předpisech pro sledování osob chybějí dostatečné záruky před jejich zneužíváním. Mnoho dalších případů, které byly předloženy Evropskému soudu pro lidská práva, například žaloba proti ruskému zákonu, prohlašující mezinárodní organizace za "cizí agenty" by tak byly ohroženy. Určitě by bylo ohroženo mnoho případu předložených Mezinárodnímu soudu pro lidská práva od ruské okupace Krymu, vzhledem k tomu, že ruská ústava nyní explicitně označuje Krym za ruské území.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Efekt Miloše Zemana/Donalda Trumpa a jak se šíří do společnosti

11. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Kreslený komentář z deníku Times: "Extremistické názory, podivné vlasy, posedlý zbraněmi, chtivý moci, středověký názor na ženy, a to jsem ještě ani nezačal o muslimech!" - Hledejte rozdíl mezi Trumpem a Zemanem. Snad jen ty vlasy...

Kdyby mluvil Miloš Zeman anglicky a Česká republika byla Spojenými státy, vyvolávaly by jeho výroky mezinárodně ještě větší zuřivost a hněv než výroky amerického republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Zajímavé totiž je, že Zeman i Trump používají přesně stejných metod, jenže Zemanovy výroky jsou ještě daleko trapnější než výroky Trumpovy. Oba, Zeman i Trump, pronášejí rasistické, nelidské a nespravedlivé nesmysly, jimiž záměrně vyvolávají iracionální strach u omezenějších členů své společnosti, ve snaze posílit svou volební popularitu. Jak Zeman, tak Trump jsou populární, protože se odváží říci a dělat jakoukoliv nepravdivou, bigotní či iracionální blbost. Oni méně informovaní občané ve společnosti to mají tendenci interpretovat jako odvahu. Zeman i Trump šokují, protože jsou prý "odvážní a nezávislí", protože "mají odvahu" důrazně tvrdit, že 2 + 2 = 5, a když jejich hlouposti někdo vyvrátí, oba opakují "I don't care" - "Mně je to jedno" a říkají drze tytéž nesmysly znovu a znovu. Human Rights Watch v Bruselu opakovaně žádala Miloše Zemana, aby uvedl zdroj svého tvrzení, že 90 procent uprchlíků jsou podle něho "ekonomičtí migranti". Po jediné odpovědi od mluvčího Ovčáčka, že "to říkal Chovanec", a po reakci z Human Rights Watch v Bruselu, že to přece není seriozní zdroj, se prezidentská kancelář odmlčela - jenže Zeman tytéž blbosti opakovaně tvrdí dál. Stejně jako Donalda Trumpa, někteří lidé ho za to milují, že šíří nesmysly, a některá média to ještě podporují.

Je to zajímavý a velmi nebezpečný fenomén. Věnoval mu redakční komentář deník New York Times. Všechno, co napsal, platí doslova i pro Českou republiku. Jméno Trump si v něm nahraďte slovem Zeman (JČ):

Ne Trump, ale Le Penová je opravdu nebezpečná

11. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Donald Trump je hanebný; Marine Le Penová je nebezpečná. Kandidát v čele republikánských prezidentských nominací má instinkt objevit to, co uráží. Strana Abrahama Lincolna může být sežrána svým vlastním výtvorem. Americká demokracie přetrvá. Lídryně francouzské Národní fronty může zvrátit politiku na celém kontinentě, napsal Philip Stephens.

Jel jsem pomoci uprchlíkům v Calais - a co jsem tam viděl, mě teď trvale děsí

11. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Nechápu, jak je možné, že nikdo nepřijímá odpovědnost

Jednou z nejnaléhavějších potřeb v táboře Džungle v Calais je jídlo. Většina z tamějších 6000 uprchlíků trpí hladem. Rozhodl jsem se, že tam pojedu vařit a napsal jsem na Facebooku, kdo by se chtěl přidat, píše David Kraft. Přidali se dva lidé.

Podmínky jsou v Calais děsivé. To, co jsme tam viděli, mě teď trvale pronásleduje. Žádná hygienická infrastruktura, žádné zdravotnictví, žádná bezpečnost, nedovážejí se odpadky, nejsou tam silnice - jen cesty plné smradlavého bláta a odpadků po lidech. Vznikají požáry, protože lidé jsou nuceni zapalovat vlhké hromady dřeva ve stanech, na nichž vaří a ohřívají se. Ale nejsou žádní hasiči. O víkendu před naším příjezdem ostrý vítr požár rozšířil a shořelo 250 stanů.

EU plánuje vytvořit pohraniční policii pro své externí hranice

11. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Brusel zamýšlí navrhnout vytvoření trvalé celoevropské pohraniční policie, která by kontrolovala externí hranice EU, i navzdory případným námitkám jednotlivých vlád. Je to poslední pokus zachránit schengenskou bezhraniční zónu, píše Financial Times. Měla by také pravomoci pracovat v Srbsku a v Makedonii, v tranzitních zemích pro uprchlíky, pokud by o to byla požádána. Nová police by měla právo deportovat lidi, kterým bude v Evropě odmítnuto povolení k pobytu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Analýza

Balkánská uprchlická cesta

10. 12. 2015

čas čtení 78 minut

Zpráva o balkánské uprchlické cestě s analýzou dalšího vývoje situace a návrhy dalšího postupu humanitárního zajištění migrace


Vypracovali Magda a Petr Pospíchalovi

29354

Společnost nedůvěry, ztráty sebevědomí a strachu nemůže být demokratická

Dnes demokraticky jasno, zítra nedemokraticky zataženo

10. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Českou politickou scénu provází spor o registrační pokladny. Podle návrhu současného ministerstva financí by zavedení takového opatření pomohlo zvýšit výběr daní. Podle opozice to k vyššímu výběru daní nepovede, pouze se zvýší míra restrikce a možnost zneužití sebraných informací. Ve školství se mluví o inkluzi, začleňování žáků se specifickými potřebami do běžných škol. Podle proponentů jde o naplnění práva na vzdělání s dlouhodobě pozitivním vlivem na sociální kohezi, podle oponentů ohrožení vzdělávání a destrukce fungujícího mechanismu. Příkladů opatření, která mají změnit společenský aparát, aby se změnila společnost samotná, jsou desítky, Spor o ně se ale vždy nese v duchu diskuse do značné míry irelevantní vůči samotnému problému. Problém je v samotných podmínkách, v nichž se celá politika odehrává. Jako když na mokré dřevo dáte pár třísek a spoléháte se, že zažehnete oheň. Pokaždé to zaručeně "chcípne". Kdo chce zapalovat, musí hořet. Jenže česká společnost, a podle toho i česká politika, připomíná světelnou imitaci krbu: žádný oheň, jen to tak věrně vypadá.

Britští konzervativci jako vynikající příklad řešení problémů, které neexistují

10. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Myslet si, že politika se dá provádět jen na racionální úrovni, znamená prohrát

V poslední době se v Evropě i v Americe rozšířily lidové představy, kdy se občané cítí ohroženi problémy, které neexistují, a vyžadují - ke své vlastní škodě - jejich řešení. V České republice se vládnoucí politikové těmto nesmyslům z volebních důvodů naprosto přízpůsobili. Miloš Zeman sbírá body od většiny adorujícího, zděšeného českého obvyvatelstva tím, že straší občany neexistující hrozbou od muslimů, k tomu se radostně přidává Andrej Babiš, který, když vidí, jak je to populární, požaduje, aby se Česká republika a Evropská unie hermeticky izolovala od vnějšího světa.

Podobné problémy vládnou dnes i ve Velké Británii, kde velká většina Angličanů (nikoliv Skotů!) usoudila, v přímém rozporu s fakty, že imigrace Čechů, Slováků, Rumunů a Poláků do jejich země společnosti škodí. Angličané si to ve velkých počtech myslí, přestože existují věcné statistiky, podle nichž přispívají imigranti ze středovýchodní Evropy britské ekonomice miliardami liber na daních a kdyby této imigrace nebylo, Británie by hospodářsky stagnovala a nebyla by schopna zvládnout svůj státní dluh.

Regionální volby ve Francii 2015

Nicolas Sarkozy posiluje svůj mediální a politický tlak

11. 12. 2015 / Josef Brož

čas čtení 4 minuty


Před druhým kolem regionálních voleb tuto neděli 13. prosince posiluje Nicolas Sarkozy, předseda Republikánů (LR): jen tři dny před volbou poskytl exkluzivní rozhovor konzervativnímu listu Le Figaro. Staví se v něm jako jediná hodnověrná alternativa vůči socialistům - i vůči Národní frontě. Rozložení sil zatím mluví silně v jeho prospěch.

> Regionální volby ve Francii 2015

Výzkum TNS Sofres: Karta se obrací, Národní fronta nemusí získat vůbec nic

9. 12. 2015 / Josef Brož

čas čtení 2 minuty


Navzdory hrozivým předpovědím, a předčasném triumfalismu předsedkyně Národní fronty (FN) Mariny Le Penové, jež dosáhla rekordního výsledku v prvním kole regionálních vleb minulou neděli 6. prosince, první odhady před druhým kolem tuto neděli 13.prosince, nepotvrzují, že by se politické vítězství z první kola potvrdilo.

Dokonce přesně naopak. Oba základní referenční listy: tedy konzervativní Le Figaro i liberlně-levicový večerník Le Monde, zveřejnily ve středu vpodvečer výzkum TNS Sofres, který si zadala redakce Figara a televize LCI.

Kotva naděje

11. 12. 2015 / Tomáš Fiala

čas čtení < 1 minuta


V posledních měsících se řada politiků i ostatních občanů vyjadřuje k rostoucímu počtu uprchlíků přicházejících do Evropy. Ze všech názorů mne nejvíce oslovil postoj jedné paní, která prohlásila:

„...jestli nás má tohle novodobé stěhování národů spláchnout, ráda bych se potápěla aspoň jako slušný člověk“ ZDE.

Její postoj považuji za velmi klidný, humánní, silný a odvážný. A věřím, že právě solidarita, humanita, síla a odvaha nám mnohým může posloužit jako kotva či záchytný bod, aby nás tak snadno nespláchly vlny. A to ani ne tak uprchlická vlna zvenčí, ale spíše vlny strachu, odporu či dokonce nenávisti vůči lidem prchajícím před válkou, které se bohužel vynořují u nás i v jiných zemích Evropy.

Uprchlíci "Někdo tu invazi řídí!" Opravdu? O skutečných příčinách dnešní uprchlické krize

9. 12. 2015

čas čtení 8 minut

Evropští politikové podcenili zoufalství lidí.

Důsledkem je dokonalá bouře: uprchlíci nemají důvod zůstávat na Blízkém východě, země na Blízkém východě nemají důvod jim bránit v odchodu a Evropa nemá možnost jak jim zabránit v příchodu na své území.

Zaprvé: uprchlická krize není nový jev. Je jen nová pro Evropu a pro Západ. Do konce roku 2014 žilo jen 14 procent lidí vyhnaných ze svých domovů v rozvinutém západním světě. Méně než 6 procent syrských uprchlíků zažádalo do té doby o azyl v Evropě (222 156 z celkového počtu 4 miliony). Když se ptáme na příčiny uprchlické krize, která je tak vážná už tak dlouho, vlastně se ptáme, proč se Evropa teprve teď probudila a uvědomila si, že zuří uprchlická krize.

Loni přijelo na vratkých člunech do Evropy 220 000 uprchlíků. Letos jich přes Řecko a v menší míře přes Itálii přišlo více než 900 000. Proč?

Prvním důvodem je neřešitelnost syrské občanské války. Většina uprchlíků podle statistik OSN a řecké a italské vlády pochází ze Sýrie. Vzdali se totiž naděje, že by mohli žít ve vlastní zemi, protože tam válka nekončí. Lidi tam přežili čtyři roky brutální války a pátý rok je už na ně moc.

Evropský liberalismus končí

9. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Jednotící dynamikou po celé Evropě je interakce finanční nejistoty a kulturní izolace vládnoucích elit od ovládaných.

Marine Le Pen prochází francouzskou politikou a vydává ostrý zápach profesionálně vyžehleného fašismu, píše Raphael Behr. Opustila brutální styl svého otce, zbavila se otevřeného rasismu a kolonizovala onen politický prostor, kde přechází jeho extremismus do mainstreamové serioznosti. Po triumfálním vítězství v prvním kole francouzských regionálních voleb si Nacionální fronta nyní nárokuje ve Francii místo hlavní opoziční strany.

Ale Francie není výjimkou. Dlouhodobá choroba evropské liberální demokracie se začíná projevovat jako její úpadek. Neliberální demokracie už kvene na východě kontinentu. Je to explicitní politický program maďarského premiéra Viktora Orbána, který se pokusil zakázat médiím, aby kritizovala vládu, jménem ochrany "veřejné morálky" a který považuje nekřesťanská náboženství a nevládní organizace za pátou kolonu, která ohrožuje "národní existenci". Tento postoj Orbán zaujímal už před imigrační krizí, v níž zaujal pozici "obránce Evropy" před infiltrující "armádou" muslimů.

V říjnu drtivě vyhrála volby ultrakonzervativní strana Právo a spravedlnost v Polsku a vyvolala tak obavy, že i Polsko se přidá k orbánovskému křesťanskému nacionalismu. Teoretikové nás ujišťují, že se kyvadlo v Polsku zase vrátí na druhou stranu.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jednání o posílení mezinárodního práva ve slepé uličce

11. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Americký nálet na afghánskou nemocnici obnovil obavy ohledně odpovědnosti v konfliktu. Nicméně návrh posílit dodržování mezinárodního práva čelí na konferenci k Ženevským úmluvám vážnému odporu. Rusko dalo dohromady své spojence, arabské státy a členy Organizace pro islámskou spolupráci. Tato koalice blokuje společný návrh Švýcarska a Mezinárodního červeného kříže.

Až půl milionu britských občanů podpsalo petici, požadující, aby byl Donaldu Trumpovi zakázán vstup do Británie

11. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



Znamená to, že se petice bude muset projednávat v britské Dolní sněmovně. Petice je ZDE

Petice vznikla na serveru britského parlamentu v úterý poté, co Trump navrhl, aby bylo muslimům zakázáno cestovat do USA.

Donaldu Trumpovi odebrala čestný doktorát univerzita Roberta Gordona v Aberdeenu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová mu odebrala titul podnikatelského velvyslance pro Skotsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přijetí uprchlíků je nejlepší strategií proti Islámskému státu

Jako kdyby Židé začali opouštět Izrael po jeho založení

10. 12. 2015

čas čtení 7 minut

Francouzský novinář a autor Nicolas Hénin strávil deset měsíců v zajetí ISIS. Přesto nevaruje před hrozbou Dáiš, nýbrž před hrozbou evropských populistických politiků. Amy Goodmanová s ním hovořila o rostoucí tendenci západních zemí uzavírat své hranice před uprchlíky. Část rozhovoru, který vyšel na serveru Democracy Now!, přeložil pro Britské listy Lukáš Pokorný.

Brazilští výzkumníci objevili, jak byliny zlepšují funkci mozku

11. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Brazilský výzkum institutu IDOR a Federální univerzity v Riu ukázal, že flavonoid apigenin obsažený v petrželi, tymiánu, heřmánku a paprice zlepšuje formaci neutronů a posiluje spojení mezi mozkovými buňkami. Mohl by tady být použit při léčbě depresí, schizofrenie, Alzeimerovy a Parkinsonovy choroby.

Grónské ledovce mizí rekordním tempem

11. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Grónské ledovce ustupují a jejich rychlé mizení je vyvoláno citlivostí vůči změně klimatu. Během posledního století prokázal tento fenomén variabilitu, jaká nebyla zaznamenána během minulých 10 000 let.

Jak se Barack Obama fatálně mýlí

10. 12. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Sledoval jsem projev amerického prezidenta Baracka Obamy, který 5. prosince pronesl k národu poté, co Spojenými státy otřásl teroristický útok v San Bernardinu ZDE. Obamovou odpovědí na tuto a další tragické události je, metaforicky řečeno, silnější úder kladiva, což řada vyděšených Američanů ostatně očekávala. Obama ve své řeči neopomněl připomenout, že činnost americké armády zajišťuje obyčejným Američanům bezpečnost na domácí půdě. Mám za to, že nic nemůže být vzdálenější pravdě než toto tvrzení, jež se ale od amerických prezidentů běžně očekává.

Zeman v galerii evropských ultrapravičáků

9. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta



Bild: Pravicový virus infikuje

Vlivný německý bulvární deník Bild varovně umístil Miloše Zemana mezi ultrapravičáky, jejichž vliv nyní v Evropě sílí. Postavil ho do galerie ultrapravicových politiků, jako je Belgičan Felip Dewinter, Holanďan Geert Wilders , Dán Kristian Dahl či polská premiéra za ultrapravicovou stranu Právo a spravedlnost Beata Szydlo. O Zemanovi list píše, že je to "vlastně sociální demokrat, ale vnitřně je to ultrapravičák, je proti homosexuálům a nechce žádné uprchlíky".

PŘÍPAD TRUMP

Kdyby Miloš Zeman šířil své islamofobní nesmysly v USA jako prezidentský kandidát, vyvolal by tím globální odsouzení

9. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

 

Trumpův návrh zakázat muslimům cestovat do USA vyvolal v Republikánské straně chaos

Vedení Republikánské strany a soupeřící kandidáti odsoudili Trumpa jako "neamerického" a "fašistu". Někteří si myslí, že se blíží konec jeho kampaně.

V úterý se  vedení americké Republikánské strany od prezidentského kandidáta Donalda Trumpa distancovalo. Čelilo požadavkům, aby byl Trump zbaven kandidatury na amerického prezidenta poté, co svět reagoval se zuřivostí na jeho plán zakázat muslimům cestovat do USA.

Trumpovy výroky v tomto smyslu vyvolaly v prezidentské kandidatuře v Republikánské straně chaos. Čelní představitelé strany od předsedy Republikánského celonárodního výboru až po bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho odsoudili návrh zakázat muslimům cesty do USA jako "neamerický".

Londýnská policie ostře odsoudila Donalda Trumpa za jeho nesmysly o "strachu britské policie před muslimy"

9. 12. 2015

čas čtení 5 minut



Americký republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se stal terčem ostré kritiky za své tvrzení, že "ulice v Londýně jsou tak zradikalizovány, že se londýnská policie bojí o život".

Ve zdrcujícím prohlášení konstatovala londýnská Metropolitní policie: "Normálně bychom nepoctili takové výroky reakcí, avšak při této příležitosti si myslíme, že je důležité zdůraznit Londýňanům, že se pan Trump kolosálně mýlí. Velmi rádi poskytneme každému kandidátu v prezidentských volbách ve Spojených státech amerických podrobné informace o skutečnostech týkající se policejní práce v Londýně."

Ve snaze ospravedlnit své kontroverzní výroky, že by mělo být zakázáno muslimům cestovat do USA, Trump se vyjádřil, že části Londýna a Paříže jsou tak "zradikalizovány" - tedy že tam údajně vládne islamistický extremismus - že se tam policisté bojí.

Otevřený dopis ministryni školství, mládeže a tělovýchovy

10. 12. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Vážená ministryně školství, mládeže a tělovýchovy,

vím, že máte velmi krátký čas na to, něco ve svěřeném rezortu důsledně zbabrat. Vystřídala jste určitý směr vývoje, nahradila ho vlastním a za pár chvil budete sama nahrazena, aby mohly být i vaše, jistě revoluční, metody opět seškrtány a nahrazeny spolu s vámi. Přesto byste měla vyšetřit čas alespoň na pochopení vlastního rezortu. Pokusím se vám jej ozřejmit.

Čím více se střílí, tím větší je zájem o zbraně

Prodeje a ceny akcií zbrojovky Smith & Wesson výrazně vzrostly

10. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

Několik případů masového vraždění v USA, které se udály v posledních měsících, a reakce Obamovy administrativy v tlkau na omezení dostupnosti zbraní v této zemi výrazně zvyšují prodeje zbrojovky Smith & Wesson. Nárůst prodejů za poslední tři měsíce činí 15,2 %. Společnost oznámila, že v meziročním srovnání prodejů za období 3 měsíců (k poslednímu říjnu), byl zaznamenán nárůst dokonce 32,1 %. Za poslední rok vzrostla cena akcií firmy o 125 %. Skokový nárůst zaznamenaly po reakci Baracka Obamy na nedávnou střelbu v San Bernardinu, při které zahynulo 14 lidí, při které opět vyzval k přísnější regulaci v dostupnosti střelných zbraní.

Více v angličtině na Alternet.org ZDE

Tání ledových vrstev v půdě způsobuje další vzrůstání teplot

Do konce století může roztát až čtvrtina aljašského permafrostu

10. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Až čtvrtina současné podpovrchové vrstvy ledu na Aljašce roztaje do roku 2100, předpovídá studie US Geological Survey, instituce provádějící ekologický výzkum. Takové tání by do ovzduší uvolnilo významné množství doposud zadržovaných plynů s příměsí uhlíku, což by velmi pravděpodobně posílilo současný trend klimatických změn obecně pojmenovaný jako "globální oteplování". Permafrost, stabilně zmrzlá podpovrchová vrstva, zabírá zhruba 38 % plochy Aljašky. Stále vzrůstající teploty vedou k postupnému tání permafrostu, což v konečném důsledku povede k uvolňování dalšího plynného uhlíku, který je vázán v této vrstvě, do ovzduší. Jde o efekt nazvaný zpětnovazebná smyčka: zvyšováním teplot se uvolňuje do ovzduší po tisíce let zadržovaný uhlík a metan, což posiluje další vzrůst teplot.

Odhaduje se, že arktický permafrost zadržuje 1,4 až 1,85 miliard tun organického uhlíku, což je zhruba polovina množství zadržovaného půdou na Zemi. Teploty v arktických oblastech vzrůstají dvakrát rychleji než v ostatních oblastech Země. Za poslední tři desetiletí vzrostla teplota v těchto oblastech v průměr o 0,6 stupně Celsia. Ve vrstvě perfafrostu vzrostla teplota v průměru o 5,5 stupně Celsia (od roku 1980).

Více informací v angličtině na webu Guardianu ZDE

Bodláky Václava Duška

Stíny stínů

10. 12. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Když se dva potkají, ruce si podají - a už hra nevinná začíná. Významný politik v Česku, v zahraničí figura zahalena mhou, vyřknul promyšlená slova  ku kolegovi drsoňovi, že žije skromně, filuta. Nu, žít skromně za vykecané peníze a vysezené gluteální krajiny do kulata, toť snem všech prostých občanů této bohaté země pravdy a lásky, kde slovo znamená nic a nic růžovou budoucnost s kaňkami po inkoustu.Představivost vlastního stínu nehrozí. Jinak se přece nevyskytne na politické obloze válečnický zloprcek s nedostudovanou elitní vojenskou školou Jana Žižky z Trocnova, zvané žižkárna. Věští - válka na obzoru. Doma zabalenou plnou polní a šupity hupity do boje za demokratická práva. Pošleš bojovníka do první linie, skončí v týmu pozorovatelů. Významný mozek přece neobětuješ kulce. Zloprcka hýčkáme, loutka k popukání.

Týdeník Time jmenoval Angelu Merkelovou "Osobností roku 2015"

9. 12. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Za pevný morální postoj ve světě, kde se ho nedostává"



Časopis citoval roli Merkelové v uprchlické krizi a při jednání o řecké dluhové krizi. Merkelová poskytla "pevné morální vedení ve světě, kde se ho nedostává," konstatovala šéfredaktora Nancy Gibbs. Pokračovala: "Za to, že Angela Merkelová žádala od své země víc, než co by se většina politiků odvážila, za její pevný postoj proti tyranii i proti oportunismu i za poskytnutí pevného morálního vedení ve světě, kde se ho nedostává, jmenujeme Angelu Merkelovou Osobností roku časopisu Time".

Podrobnosti v angličtině ZDE

VĚNOVÁNO MILOŠI ZEMANOVI

"Kreténi, probuďte se!"

9. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta




"Kreténi, probuďte se!" volá v tomto kresleném komentáři slavného karikaturisty listu Guardian americký republikánský kandidát Donald Trump. Komentátoři varovně poukazují na to, že Trump svými neuvěřitelnými, bigotními a hloupými výroky dělá totéž, co Miloš Zeman - jemuž ovšem v tom vydatně asistují české sdělovací prostředky, zejména Parlamentní listy - totiž že normalizuje idiocii a hate speech ve společnosti.

Normální společnosti však na rozdíl, jak se zdá, od společnosti české, mají ještě dostatečné množství odolnosti, aby se proti těmto pokusům normalizovat idiotství razantně postavili - jak svědčí celosvětová zuřivá reakce proti Trumpovým nejnovějším nesmyslům. Kéž by tatáž reakce globálně postihla i Miloše Zemana - no, ono se to do určité míry děje. Proto mu, Parlamentním listům a podobně primitivním médiím, destabilizujícím ruku v ruce s politiky jako Zeman českou společnost nesmysly, věnujeme tento kreslený komentář, který platí pro ně neztenčenou měrou jako pro Trumpa.

Ruská ruleta o Sýrii, Irák a Kypr. Zatím

9. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Poté co Moskva rozmístěním systému S-400 v Sýrii získala trvalou schopnost kdykoliv uzavřít celý kyperský (a také libanonský) vzdušný prostor, jak ostatně arogantně předvedla během nedávných námořních manévrů u syrských břehů, chystá se smlouva o využití kyperských základen ruskými letouny ZDE. Rusko již může využívat kyperské námořní základny ZDE. (Ale to ve Středomoří není zdaleka vše, neboť v roce 2013 se Kreml zajímal o pronájem černohorských přístavů Bar a Kotor a jedná se také o možné základně v Egyptě ZDE.)

12 000 uprchlíků v zemi nikoho

9. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Uprchlická agentura OSN vyzývá Jordánsko, aby vpustilo 12 000 syrských uprchlíků uvízlých na hranici. Tito lidé prchají před bombardováním a individuálním násilím.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2015

5. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

V listopadu 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 66 931,16  Kč. Příjem z reklamy byl 10 865 Kč.

Zůstatek byl koncem listopadu  2015 149 529,28 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
52896