Přijetí uprchlíků je nejlepší strategií proti Islámskému státu

Jako kdyby Židé začali opouštět Izrael po jeho založení

10. 12. 2015

čas čtení 7 minut

Francouzský novinář a autor Nicolas Hénin strávil deset měsíců v zajetí ISIS. Přesto nevaruje před hrozbou Dáiš, nýbrž před hrozbou evropských populistických politiků. Amy Goodmanová s ním hovořila o rostoucí tendenci západních zemí uzavírat své hranice před uprchlíky. Část rozhovoru, který vyšel na serveru Democracy Now!, přeložil pro Britské listy Lukáš Pokorný.

Amy Goodman: Právě jsme se vrátili z Calais, které leží zhruba dvě hodiny severně od Paříže. Jsou tam tisíce a tisíce uprchlíků. Povězte nám o této největší uprchlické krizi od 2. světové války a o tom, jak se s ní Západ vypořádává.

Nicholas Hénin: Obrovský tok uprchlíků je velkým argumentem populistických politických stran v Evropě. To je ale další past, protože uprchlická krize způsobila velkou újmu Islámskému státu a jeho propagandě. Protože na co propaganda Islámského státu spoléhá? Předně tvrdí, že západní společnost není uzpůsobená na to, aby v ní žili muslimové. Ti by měli emigrovat do muslimského světa, ideálně do chalífátu, protože ten je vysněnou zemí pro všechny muslimy. A další aspekt, další klíčový bod propagandy ISIS, vychází z faktu, že obyvatelé Západu muslimy marginalizují, že je zde rasismus a nenávist.

A čeho jsme v podstatě byli během léta svědky? Jednak stovky tisíc muslimů opouštějí tuto vysněnou zemi v Sýrii. To máte stejné, jakoby spousty Židů začaly opouštět Izrael jen pár let po jeho založení. Je to v kontradikci se vším, na čem je stát založen a od čeho se odvozuje. A navíc, oni opustí tuto falešnou zemi, tuto vysněnou zemi ISIS, aby imigrovali do zemí nevěřících, a k tomu všemu jsou vítání s otevřenou náručí západních zemí, z nichž mnozí Evropané říkají: „Jste našimi bratry a my vás ochráníme.“

A to pro ně byla těžká rána. Myslím si, že jedním z důvodů pařížských útoků bylo narušení a zastavení tohoto procesu. Šlo o to, abychom zavřeli dveře uprchlíkům. Přijímání uprchlíků pro nás není skutečnou teroristickou hrozbou, spíš jde o lék proti terorismu, protože čím víc interakcí mezi společnostmi a komunitami probíhá, tím méně je zde vzájemného napětí. Pochopte, Islámský stát věří v globální konflikt. Oni chtějí vyvolat v našich zemích občanskou válku nebo alespoň obrovské nepokoje a na středním východě válku ve velkém měřítku. O to jim jde, proto bojují. Proto musíme zničit tento jejich narativ a uprchlíky vítat. Zboření jejich narativu je mnohem efektnější než svržení bomb a zabití několika jejich bojovníků.

Amy Goodman: Marine Le Penová a její krajně pravicová Národní fronta uspěla ve včerejších volbách. Jde o regionální volby, její základna je Calais. Co to znamená?

Nicolas Hénin: Ona velice profituje z nedávných událostí. Jedním z důvodů jejího vzestupu je samozřejmě vysoká nezaměstnanost ve Francii a pokračující ekonomická krize, ale hodně těží také z uprchlické krize. Hraje na islamofobní a xenofobní strunu. Pak tu máme pařížské útoky a strach lidí, který jí hraje do karet.

Amy Goodman: Můžete něco říci o vzestupu Národní fronty a vzestupu ISIS?

Nicolas Hénin: Je překvapivé vidět určité paralely a jistý sdílený zájem mezi ISIS a Národní frontou. Možná je to trochu provokativní, ale mezi pařížskými útoky a vzestupem Národní fronty je souvislost, stejně jako je to s uprchlickou krizí. Protože Marine Le Penová využívá, stejně jako všichni populističtí politici v Evropě, strach lidí z uprchlické krize. Předstírají, že příchod uprchlíků ohrožuje naši identitu a bezpečnost. Ale to je naprostá pitomost. Tento rok ve Francii přijmeme 20 až 26 tisíc uprchlíků, ale v této zemi žije téměř 70 milionů obyvatel. Minulý týden jsem byl ve Švédsku, tam žije 9 milionů lidí, a jen v tomto roce přijmou 190 tisíc uprchlíků. Oni se o svou identitu ani o bezpečnost nebojí. Zabývají se praktickými a logistickými problémy, jako je ubytování a podobně. My bychom mohli přijmout ještě víc uprchlíků než oni. Právě vítání uprchlíků je krásný způsob, jak bojovat s Islámským státem.

Amy Goodman: Jak to?

Nicolas Hénin: Protože to boří jejich narativ. Celé jejich vyprávění je založené na tom, že zakládají svatou zemi pro muslimy v jejich chalífátu, samozvaném chalífátu. A také na islamofobii. Během svého zajetí jsem zaslechl rozhovor mezi francouzsky mluvícími džihádisty a bavili se o islamofobii v Evropě. Právě islamofobie byla jedním z hlavních důvodů, proč se vůbec k Islámskému státu připojili. Mnoho lidí se k nim připojilo, aby částečně obnovili muslimskou hrdost.

Amy Goodman: Myslíte si, že džihádisté jsou hluboce ponořeni do islámu?

Nicolas Hénin: Naopak, velmi málo. Mimochodem, většina džihádistů, které jsem poznal v zajetí nebo na sociálních médiích, jsou „noví“ muslimové. Myslím tím, že buď konvertovali, nebo jsou to jakoby znovuzrození muslimové. Takže se dá říct, že dobrý muslim se džihádistou nestane. Nepotkal jsem žádného džihádistu, který by jako dítě vyrůstal s náboženstvím. A náboženství je vždycky určitou vakcínou, tak tomu říkáte?

Amy Goodman: Ano, vakcínou.

Nicolas Hénin: Náboženství se zdá být téměř vakcínou proti terorismu. Dobří věřící lidé se nikdy nestanou teroristy.

Amy Goodman: Co byste vzkázal republikánským kandidátům na prezidenta, Donaldu Trumpovi a ostatním, kteří tvrdí, že uprchlický tok musí být přerušen?

Nicolas Hénin: No, oni jdou na ruku ISIS. Takže...

Amy Goodman: Proč?

Nicolas Hénin: Protože přijímání uprchlíků je také vakcínou proti terorismu.

Amy Goodman: Proč je tolik džihádistů z Francie?

Nicolas Hénin: Na to je těžká odpověď. Možná je to blízkostí Sýrie. Není tak obtížné cestovat z Francie do Sýrie, ze západní Evropy do Sýrie. A jde také o sociologický problém, o to, že jde o důsledek sociálních problémů, které máme ve Francii. Také jde do určité míry o špatnou politiku vedoucí k marginalizaci muslimů. Rovněž je třeba brát v potaz selhání bezpečnostních sil.

Amy Goodman: Co byste řekl mladým Evropanům, kteří se chtějí stát džihádisty?

Nicolas Hénin: Toto je důležité. ISIS vás v podstatě naverbuje s tím, že džihád je cool. Jasně, že je cool, když nemáte život, přítelkyni, práci, peníze. Když nevidíte perspektivu ve své domovině, ISIS vám slíbí dobrodružství, boj, dívku, auto, zbraň, moc, peníze, cokoliv. Na tohle hrají. A má odpověď zní: ISIS je podvod, protože oni nebojují s Assadem, nechrání muslimy v Sýrii, naopak je ve velkých počtech zabíjejí. ISIS je katastrofa pro obyvatele Sýrie. Takže pro ty, kdo se chtějí přidat k ISIS: „Chápu váš hněv. Chápu, že jste nešťastní ze života na Západě nebo z toho, že v Sýrii dochází k hromadnému vraždění obyvatelstva. Jenže ISIS vaši krizi jenom zhorší.“

Kompletní rozhovor v angličtině http://www.democracynow.org/2015/12/7/former_isis_hostage_nicolas_henin_welcoming" target="_blank" class="btn">ZDE

0
Vytisknout
9472

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015