Grónské ledovce mizí rekordním tempem

11. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Grónské ledovce ustupují a jejich rychlé mizení je vyvoláno citlivostí vůči změně klimatu. Během posledního století prokázal tento fenomén variabilitu, jaká nebyla zaznamenána během minulých 10 000 let.


Ledovce jsou velmi citlivé na změny teploty a jejich velikost a tvar se podle toho mění. Některé změny teploty mohly trvat ne déle, než dekádu či dvě, ale dopad na morfologii ledovců byl neuvěřitelný. Vědci odebrali vzorky sedimentů zevnitř ledovců, aby prozkoumali variabilitu. V tomto konkrétním případě šlo o vzorky z jezerního ledovce v Grónsku, ale podobně byly zkoumány také vzorky z Islandu a Kanady.

Srovnáním bylo zjištěno, že dochází současně ke dvěma věcem. Ubývá slunečního záření, které dopadá v létě na povrch ledovců. Pokud by se dělo pouze toto, ledovce by se rozrůstaly.

Jenže to není tak jednoduché. Problémem jsou fosilní paliva, která lidé spalují. Přírůstek mnoha tun oxidu uhličitého v atmosféře vede k tání ledovců. To se děje zejména v letních měsících.

Jak se ledovce pohybují během svého vývoje, drtí horninu v podkladu. Vzniká naplavenina a voda vzniklá táním odtéká. Čím větší ledovec, tím více horniny je rozdrceno.

Vzorky sedimentů z pod ledovců ukázaly přítomnost velkého množství naplavenin a organických materiálů. Stáří materiálu bylo určeno radiokarbonovou metodou.

Když mizely ledovce před 7 - 8 tisíci lety, docházelo k tomu polovičním tempem, než během posledního sta let, vysvětluje spoluator studie William D'Andrea, paleoklimatolog z Columbia University.

Experimenty prokázaly, že ledovce se zmenšují a roste množství organických látek. Ledovce se rozšiřovaly a zmenšovaly, ale nakonec zhruba před sto lety s nástupem průmyslové revoluce přišla zřetelná tendence jejich mizení.

Studie byla publikována v časopise Climate of the Past.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7246

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2015