Financial Times jmenoval Angelu Merkelovou osobností roku 2015

14. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

List ji chválí za to, že se v létě 2015 rozhodla otevřít dveře Německa uprchlíkům. Opatrná kancléřka, dosud jednající jen prostřednictvím drobných kroků, se proměnila v politika zastávajícího odvážné postoje. Bylo to velké riziko a stále ještě není jasné, zda se to Merkelové vyplatí, míní britský hospodářský list.

Na její profil v listě Financial Times, publikovaný v souvislosti s tímto oceněním upozornila na Twitteru skotská premiérka Nicola Sturgeon, také velmi bystrá a strategicky schopná politička, která zřejmě vidí Merkelovou jako určitý vzor:

Financial Times chválí Merkelovou takto:

Ať se stane cokoliv, svým odvážným postojem si už Merkelová zajistila postavení jednoho z historicky nejvýznamnějších, velkých kancléřů Německa. Tím, že otevřel dveře více než milionu většinou muslimských uprchlíků, zanechá za sebou Merkelová dědictví tak trvalé jako její učitel, bývalý kancléř Helmut Kohl, který zorganizoval sjednocení Německa a vznik eura. Právě z tohoto důvodu jmenuje list Financial Times Angelu Merkelovou osobností roku 2015.

Charakteristikou Merkelové je, že je tvrdošíjně trpělivá, píše dále list v jejím rozsáhlém profilu. Trpělivě a systematicky se zabývá největší nedávnou hrozbou evropské bezpečnosti - agresivním postojem Ruska. S prezidentem Vladimírem Putinem hovořila dlouhé hodiny rusky, i v době, kdy ho kvůli anexi Kremlu ostatní západní politikové bojkotovali. Podařilo se jí zmrazit ukrajinský konflikt a udržet jednotu EU ohledně ekonomických sankcí vůči Rusku.

V krizi eurozóny je Merkelová kritizována za svůj tvrdý přístup k Řecku, ale severní země EU ji podpořily. Během ukrajinského konfliktu Merkelová podrobně studovala vojenské mapy, v případě Řecka nastudovala tamější prohnilý důchodový systém a probírala ho řádek po řádku s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem.

Merkelová, dcera východoněmeckého pastora, se naučila v NDR myslet si svoje, ale nedávat najevo, co si myslí. Málokdy veřejně hovoří o náboženství, i když v kancléřství má na zdi kříž. Výjimku udělala, když ji v září v Bernu vyčetl jeden student, že její politika "islamizuje Evropu". Naléhala na křesťany, aby přestali muslimy obviňovat a prokázali sílu vlastních postojů. "Mějme odvahu říkat, že jsme křesťané. Mějme odvahu vstupovat s muslimy do dialogu," zdůraznila.

Merkelová se kdysi kriticky vyjádřila ohledně multikulturalismu. Dnes chválí přistěhovalce, nejen pro jejich ekonomický přínos, ale i pro jejich roli při "obohacování německého kulturního života". Merkelová ví, že dvacet procent Němců pochází z rodin imigrantů, a tak Němce nutí, aby byli otevřenější a inkluzivnější. Thomas Schmid, politický šéfredaktor deníku Die Welt, říká, že Merkelová usiluje o "novou, jinou, barevnější, méně homogenní a neotesanější republiku.

Merkelovou silně povzbudil pohled na německé dobrovolníky, pomáhající uprchlíkům. Využívá zjevně rostoucího národního sebevědomí Německa, které je důsledkem rostoucí časové vzdálenosti od roku 1945, důsledkem hospodářské prosperity a kulturních úspěchů.

Avšak dalším motivem Merkelové je ochrana evropské jednoty. Má pocit, že musí zařídit, aby Evropská unie fungovala. Pokud přestane fungovat, je to konec Evropy.

Pro Merkelovou nebylo uzavření německých hranic před uprchlíky nikdy praktické. Pohraniční stráže nemohly proti uprchlíkům použít síly, tak jak by je mohly zastavit? Její koaliční partneři z CDU ji ovšem za její řešení uprchlického problému ostře kritizují.

To ale podceňuje dopad jejích politických rozhodnutí. Reakce Merkelové na uprchlickou krizi Evropu dramaticky změnila. Německo už nikdy nebude takové, jako bývalo předtím. Kdysi opatrná Merkelová nyní odvážně transformuje Evropu. I jestli se jí to nepodaří, už teď ji pozměnila neodstranitelně.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6074

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2015