CDU se znovu semkla kolem Merkelové

15. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Merkelová na stranickém sjezdu byla odměněna devítiminutovým potleskem

Německé kancléřce Angele Merkelové se v pondělí podařilo přesvědčit na stranickém sjezdu CDU v Karlsruhe své kritiky o své politice a vyjednat kompromis. Merkelová chce snížit počet uprchlíků přicházejících do Německa, ale v žádném případě neuzavře hranice Německa. Její kompromisní návrh byl přijat velkou většinou, s dvěma hlasy proti a několik přítomných delegátů se zdrželo hlasování. Komentátoři prohlašují její projev na sjezdu za nejlepší projev její kariéry.

Merkelová se distancovala od protiuprchlického postoje bavorského premiéra a šéfa CSU Horsta Seehofera. Odmítla zrušit svou vstřícnou politiku vůči uprchlíkům. Zdůraznila v projevu, že nikdo neopouští svůj domov lehce. Uzavření hranic není v jednadvacátém století řešením. Zdůraznila, že chce omezit počet příchozích uprchlíků do Německa spoluprací s členskými zeměmi EU, intenzivní prací na integraci uprchlíků a spoluprací se zeměmi na Blízkém východě.

Přiznala, že integrace tak velkého počtu uprchlíků je pro Německo velký problém, ale dodala, že Němci to dokáží. "Je součástí totožnosti naší země, že vždycky usilujeme o to největší," řekla Merkelová. Její projev byl přerušován potleskem.

Podrobnosti v němčině ZDE

0
Vytisknout
7719

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2015