Kam doopravdy směřuje ropa "islámského státu"

16. 12. 2015

čas čtení 4 minuty


Moskva tvrdí, že Ankara dělá obchody s "islámským státem", a prezident Erdogan je prý osobně angažován v těchto transakcích prostřednictvím svého syna, který prodává na černém trhu. Naproti tomu Washington tvrdí, že syrský režim je technicky vzato závislý na ropě těžené islamisty.


Americké ministerstvo financí trvá na tom, že islamističtí militanti prodávají měsíčně ropu v ceně až 40 milionů dolarů v instalacích, odkud je pak přepravována cisternami po bojištích syrské občanské války - a někdy i do zahraničí.

Studie publikované počátkem roku ukazují, že déle než šest měsíců poté, co IS převzal kontrolu nad Mosulem, džihádisté kontrolují také téměř všechna syrská ropná pole a vydělávají prodejem surové ropy v Iráku, Turecku a Sýrii.

Je obtížné získat přesná čísla a procenta z bojiště jako Sýrie, tvrdí analytici, ale většina výzkumníků se shodne na tom, že většina zisků IS pochází z daní a ropy prodávané ve městě Dejr ez-Zor. Více než polovina příjmů IS pochází z daní uvalených na ekonomickou aktivitu a základní služby v oblasti, kterou IS kontroluje, informuje zpravodajská společnost IHS.

Dokument také tvrdí, že měsíční výnosy IS činí 80 milionů dolarů. Obchodní model je z velké části zaměřen na zprostředkovatele. Militanti sami přímo nic neprodávají, dávají přednost tomu srazit si podíl ze zisku prodejce nebo pašeráka. Obvykle sazba činí 20 % ze všech služeb na území, které IS kontroluje. Zahrnuje dodávky elektřiny, mobilní sítě, přístup k internetu, prodej, průmysl a zemědělství. Zhruba 43 % příjmů IS pochází z obchodu s ropou.

IS kontroluje většinu syrských ropných polí, které provozovaly společnosti Shell a Total. Před povstáním režim produkoval 200 000 barelů ropy denně, většinou pro vlastní spotřebu. IS dokáže těžit 40 - 50 000 barelů denně. Není pravda, jak tvrdí Rusové, že by sami militanti prodávali nebo převáželi ropu.

Většina ropných polí, která dnes kontrolují islamisté, patřívala do portfolia společnosti Al-Furat Petroleum Company, pobočky Royal Dutch Shell. Ropa z těchto polí má nízký obsah síry a může být snadno zpracována v improvizovaných rafinériích na území kontrolovaném IS. Část této ropy je také používána k zajištění podpory místních kmenů.

Nejméně devět hlavních kmenů má prospěch z takových opatření. Obyčejně velká cisterna s 30 000 litry ropy může vydělat 4 000 dolarů během pouhých několika dní. Výsledkem této politiky je rostoucí podpora "chalífátu".

Podle expertů IS prodává ropu přímo na ropném poli prostředníkům, kteří ji předisponují na různé trhy v Sýrii, a to jak v oblastech kontrolovaných různými povstaleckými skupinami, tak na území kontrolovaném Asadovým režimem, a prodávají ji také do Iráku nebo do Turecka. Sami islamisté zřejmě nemají žádnou konkrétní dohodu ani se syrským režimem, ani s Tureckem. Podstatní jsou obchodníci, kteří ji převážejí na různá místa. Většina ropy ze zdrojů kontrolovaných IS je zobchodována v Sýrii. Jen velmi malá část jí skončí v Iráku nebo Turecku.

Svým způsobem syrské úřady sami připouštějí, že nakupují zemní plyn od IS. Ministr ropného průmyslu nedávno prohlásil, že výpadky dodávek proudu v Damašku jsou způsobeny nedostatečnou výrobou plynu v továrně Coneco, kterou kontroluje IS.

Objem produkce ropy ze syrských polí je ovšem často přeháněn, ačkoliv reálně v roce 2010, kdy dosáhl vrcholu těžby, představoval pouhých 0,5 % globální produkce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10066

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2015