Středoafrickou republiku během ústavního referenda zasáhly těžké boje

14. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Nejméně dva lidé zemřeli a dvacet dalších bylo zraněno, když v muslimské enklávě hlavního města Středoafrické republiky Bangui propukly těžké boje. Občané přitom v neděli hlasovali v klíčovém ústavním referendu.


Organizace Lékaři bez hranic oznámila, že ošetřila dvanáct postřelených osob.

Palba automatických zbraní a exploze projektilů reaktivních granátometů byly slyšet ze čtvrti PK5, sdělili svědci.

Obyvatelé izolované enklávy, kterou v listopadu navštívil papež František, pochodovali k velitelství mírových sil OSN MINUSCA, kde si stěžovali, že nemohou hlasovat.

Mise reagovala vysláním vojáků na ochranu hlasujících a personálu hlasovacích místností v PK5.

Nová ústava má mít klíčový význam pro obnovení stability a měla by nahradit přechodnou chartu, kterou se nyní bývalá francouzská kolonie řídí.

Od března 2013, kdy muslimský kmen Seleků svrhl křesťanského prezidenta Francoise Bozizeho, byla zhruba čtvrtina z 4,7 milionu obyvatel republiky vnitřně přemístěna. Boje mezi křesťanskými jednotkami a muslimskými povstalci od té doby trvají, navzdory přítomnosti 11 000 vojáků mírové mise.

Hlasování se v mnoha čtvrtích rozsáhlého hlavního města ležícího na březích řeky opozdilo, ale vznikly fronty u hlasovacích místností.

Pokud by nová ústava byla schválena, členové přechodné vlády by nesměli kandidovat v parlamentních a prezidentských volbách 27. prosince. Výkon funkce prezidenta by byl omezen na dvě volební období a vzniknout by měl senát.

Vnitrozemský stát nyní řídí dočasná prezidentka Catherine Samba-Panza, která je křesťankou, a muslimský premiér Mahamat Kamoun.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5483

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2015