Prosba: volte. Volte menší zlo.

11. 10. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

Četl jsem po sobě předvolební články za několik minulých let. Posílily ve mně pocit, že "silný" vliv médií, tak přeceňovaný slabými politiky všech stran, kteří svou vlastní mentální impotenci skrývají za nepřízeň televizních komentátorů, je fakticky mizivý. Média nezmůžou nic - jsou jen pokřiveným zrcadlem pokřivené reality. Voliči nemají paměť a volí (každé dva roky) sny. Dávají iluzím přednost před představivostí důsledků své volby nebo před reálnými důsledky své volby předchozí. Volí modrou šanci před pohledem do vlastní peněženky. Nerekapitulují ony sny a nekonfrontují je s realitou. A média? Média (liberálně pravicová, většinou) vždy dva roky píší, jak je nová (liberálně pravicová) vláda skvělá ("vláda rozpočtové odpovědnosti"), a další dva roky kypří půdu pro její výměnu (to když vláda neliberálně zvedne DPH i novinám).

Jinak se přes hysterickou mediální masáž všech politiků i vás voličů nestane vůbec nic. Vy voliči totiž nezmoudříte snad nikdy....

Neumíráme hlady, ale daleko k tomu nemáme

11. 10. 2012

čas čtení 6 minut

Pozn. red. Níže uvedený příspěvek publikujeme jako příklad, při vědomí toho, že Kalouskovou vládou uměle vyvolaná deflační hospodářská krize zřejmě přivedla na hranici hladovění větší počet občanů. Neděláme si iluze, že čtenáři Britských listů mohou všem těmto lidem v těžké situaci pomoci. Nicméně bychom měli o těchto případech alespoň vědět a společně uvažovat o tom, jak se navzájem podpořit a pomoci si. V důsledku stupidního ekonomického vedení státu se situace lidí bude zřejmě dál zhoršovat - je záhodno uvažovat o vytvoření svépomocných sítí. Píšu to při vědomí toho, že v minulosti čtenáři Britských listů ve dvou námi zveřejněných případech radikálně a účinně zasáhli velkou finanční pomocí a zachránili oběti současného režimu v ČR před katastrofou. Čtenář ovšem nežádá o finanční pomoc, ale o práci... Opravdu hloupá by byla reakce, že si za svou situaci může sám, anebo že ve stejné situaci jsou dnes v Česku statistíce lidí...

Dostal jsem se okolnostmi do značně obtížné situace. Bydleli jsme v Praze, kde jsem pracoval jako copywriter. Protože jsem tuto práci mohl dělat z domova a protože vynášela dost na to, abychom přežili, přestěhovali jsme se s celou rodinou na vesnici do Šluknovského výběžku.

Shodou okolností, jakmile jsme se odstěhovali z Prahy, zakázky copywritingu začaly mizet. Dvě společnosti, u kterých jsem se v copywritingu usadil, pomalu přestaly nabízet nové zakázky. Dočkám se od nich pouze několika málo za měsíc. Čímž vydělám jen naprosté minimum. Pro představu -- za září jsem vydělal pouhé dva tisíce, za srpen totéž.

Pokoušel jsem se, a stále se pokouším, nalézt práci v okolí, ale není. Odevšad jsem hnán, všude je mi oznamováno, že nepřibírají, pouze vyhazují. V rámci šetření, samozřejmě, píše Štěpán Cháb.

Šéfka MMF požaduje zastavení škrtů

11. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová naléhá na vlády, aby přestaly provádět rozpočtové škrty. Mezinárodní měnový fond se začíná silně obávat, že vládní rozpočtové škrty ochromují hospodářský růst.

Lagardová varuje, aby vlády nepokračovaly s ostrými škrty a se zvyšováním daní. "Někdy je lepší mít trochu víc času," řekla na výroční schůzi Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve čtvrtek.

Policie: Únik informací z vyšetřovacího spisu do tisku si zjistěte sám

11. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Dne 14.9.2012 jsem zaslal BL trestní oznámení na MF DNES, píše Richard Bébr.Upozornil jsem na systematický únik informací z vyšetřovacího spisu Davida Ratha do tohoto deníku.

Dne 11.10.2012 jsem dostal od Policie ČR tuto odpověď:

V návaznosti na Vaše podání k údajnému úniku informací z vyšetřování obviněného MUDr. Davida Ratha Vám sděluji, že únik informací ze strany policejního orgánu nebyl zjištěn.

Do trestního spisu mají právo nahlížet i jiné osoby v souladu s § 65 trestního řádu.

Doporučuji Vám se obrátit na autory článků, o kterých píšete, aby Vám sdělili svůj zdroj informací.

S pozdravem

plk. Mgr. Zdeněk Novák v.r.
vedoucí odboru

Policie mi tedy doporučila, abych si věc vyšetřil sám. Český Absurdistán se opět projevil.

Proto jsem poslal vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze žádost tohoto znění:

Pozor, zlý důchodce!

11. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta



Richardu Frištenskému, který na tramvajové zastávce Anděl mírnil podle něj příliš ostrý zásah Městské policie proti bezdomovcům, popíjejícím na veřejnosti víno, hrozí čtyři roky vězení. Lobistovi Marku Dalíkovi, zapletenému do zpronevěry 500 milionů korun, hrozí deset let. Z toho plynou - čistě aritmeticky vzato - dva závěry: Za prvé, česká justice je toho názoru, že společenská nebezpečnost pěti polovin "zlého" důchodce překážejícího městským strážníkům vyváží ztrátu erární půlmiliardy; za druhé, jedna (údajná, nenatočená a nedosvědčená) rána pěstí do strážníka stojí u nás bratru 200 milionů v českých.

Hnutí za přímou demokracii:

Volební lístky netrhat, je-li koho volit

11. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Nemá cenu opakovat známé věci - výzva Hnutí za Přímou Demokracii už rozčeřila hladinu dost. HzPD není nihilistické a neradí jen trhat. Radí především k odpovědnému a pečlivému výběru těch, kterým se rozhodnete dát svůj hlas, píše Jaroslav Plucar.

Politickou scénou a politickou kulturou v zemi je otráveno až příliš mnoho lidí. Řada lidí se díky politice vládní garnitury ocitla v existenční nouzi. Dělení společnosti na "líné socky" a "zodpovědné úspěšné" kormidluje společnost spíše k sociální konfrontaci než k sociálnímu smíru.

Jak se žije poté, co jste byli v cele smrti

11. 10. 2012 / Amy Mackinnon

čas čtení 7 minut

Když poprvé zatelefonuju Randy Steidlovi, je v autě, jede domů, "zavolám vám za půl hodiny". Za půl hodiny. Na těch pár slovech není nic zvláštního, až na to, že téměř po dvacet let svého života mohl Randy o takovéto normální svobodě jen snít.

Čte se to jako kriminální thriller s kafkovským zabarvením. Randy byl prostě normální, pracující člověk, vychovával své děti v malém zemědělském městečku Paris v americkém státě Illinois. Ale během pouhých 97 dní se Randy octl v cele smrti. Byl zatčen, souzen a shledán vinným za brutální vraždu novomanželů Karen a Dyne Rhodesových. Potíž byla, že by nevinen.

Šlendrián KSČM

11. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dne 9. 10. 2012 jste uveřejnili příspěvek s názvem "KSČM je pro mě nejsvobodnější stranou v ČR, za niž se nikdo nemusí stydět," píše Boris Pavelec.

Autor tohoto článku uvádí, že ve Volební kalkulačce před krajskými volbami nenalezl svou zřejmě oblíbenou stranu KSČM a naznačuje, že jde o jakési protikomunistické spiknutí.

Rád bych upozornil na to, že pokud v tom či onom kraji KSČM (nebo jakákoliv další strana) není, je to prostě proto, že tato strana nereagovala na žádost tvůrců stránky a nedodala své odpovědi.

Stále je ale před volbami. Autor článku, pokud chce vidět odpovědi své preferované strany ve Volební kalkulačce, může stranu kontaktovat a požádat jí, aby odpovědi dodala. Čím více dotazů stranám přijde, tím hůře se jim projekt bude ignorovat.

ANALÝZA KOHO VOLIT:

Anketa mezi poslanci a senátory: Funkce budou hromadit i po volbách

11. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 11. 10. 2012 -- Poslanci a senátoři budou hromadit funkce i po krajských volbách. Pouze Alexandr Černý (KSČM) a Patricie Kotalíková (TOP 09) výslovně vyloučili, že by byli zároveň poslanci a krajskými zastupiteli. Vyplývá to z ankety mezi všemi členy Parlamentu kandidujícími v krajských volbách. Provedlo ji sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje parlamentní dění.

ČLÁNEK, KTERÝ LITOMĚŘICKÝ DENÍK ODMÍTL PUBLIKOVAT:

Směšnost, nebo trapnost?

11. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Je tomu právě šest let od chvíle, kdy jsem v tisku komentoval senátní kandidaturu Alexandra Vondry na Litoměřicku. Článek jsem pojmenoval "Chataři a chalupáři", čímž jsem narážel na fakt, že tento politik (stejně jako někteří jiní) neměl vztah k místu kandidatury. Snad s výjimkou toho, že si v regionu pořídil víkendové sídlo. Jeho volební leták navíc působil tak nešikovně, až z něj přímo vyplývala minimální znalost místních problémů. Šlo zkrátka o nouzové řešení situace, neboť předtím neuspěl v konkurzu na mezinárodního správce postkonfliktní Bosny a Hercegoviny.

Čtenost Britských listů stoupá

11. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vyplývá to z níže uvedeného screenshotu z Google Analytics, které srovnávají čtenost BL za poslední měsíc a za tentýž měsíc před rokem. Za poslední měsíc si BL otevřelo 296 288 individuálních čtenářů (individuálních IP adres). Dodejme, že od 10. října 2011 do 10. října 2012 si Britské listy podle Google Analytics otevřelo 2 741 574 individuálních čtenářů (individuálních IP adres). Mírně poklesla délka setrvání na stránkách Britských listů, má to něco společného s klesající schopností české veřejnosti soustředit se na závažnější téma?

Žádnou mordu na billboardu. Ani jinde

11. 10. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Do poštovních schránek doputovaly poslední tuny předvolebních novin a letáků, ve veřejném prostoru se kření stovky těch, kteří vystavili "své mordy na billboardy", jak zpívá Tomáš Klus. Namnoze jsou opatřeni tykadly, která se stala osvědčeným způsobem občanského protestu. Všechny ty materiály, jejich tisk, distribuce, pronájem ploch, stojí částky, které jsou pro mnohé občany, již se na ně ze svých daní skládají, astronomické. Právo na takové užití prostředků z veřejných rozpočtů si dali páni poslanci, jejichž společenské renomé je nižší než renomé uklízeček, sami.

Volební systém v ČR

11. 10. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Jenom technická poznámka. Výpočty volebních výsledků jsou jistě o matematice. Ale matematika je o splnění jistých předpokladů a vstupních parametrů. Tam si s prostou aritmetikou jistě nevystačíte. Vliv D'Hondtovy metody na výsledek voleb pravděpodobně studuje jen málo i matematicky gramotných voličů. Co umí udělat v praxi si nejlépe vyzkoušeli zelení. Co naopak umí udělat počáteční podmínky, bylo názorně vidět při minulých volbách v Praze. Tam účelové rozdělení do volebních obvodů udělalo s matematikou divy.

Pak se stávají i věci, že stran s téměř 10% hlasů se dostanou možná do dějin, ale ne do parlamentu nebo zastupitelstva. Pokud znáte výsledek, není problém určit vstupní podmínky a metodu, která Vás k němu dovede. Než začneme láteřit na matematickou negramotností v naší kotlince měli bychom si tu volební aritmetiku pořádně přečíst, nastudovat a pochopit!

Pro Ty které to opravdu zajímá jen stručné výtahy: ZDE ZDE

Politická neupřímnost?

11. 10. 2012 / Milan Valach

čas čtení < 1 minuta

Druhý bod naší výzvy říká: volte ty, kteří prosazují přímou demokracii, píše Milan Valach.

Voliči ČSSD a nejvíce křičící voliči KSČM by tedy měli naši výzvu vítat. Ale místo toho bojují proti nám ze všech sil. To mluví za vše. Obě strany se k přímé demokracii oficiálně hlásí. Ale když přijde na plnění slibů, tváří se, že nic takového neprosazují. A totéž Piráti, to je pro mne velké zklamání. Myslí to nakonec všichni ti uchazeči o moc "upřímně" ?!

Americké ministerstvo zahraničí přiznalo, že velvyslanec v Libyi nebyl zabit kvůli protimuslimskému filmu

11. 10. 2012

čas čtení 1 minuta



Americké ministerstvo zahraničí ve středu přiznalo, že před americkým konzulátem v Bengází v Libyi se nekonaly žádné muslimské protesdty, když tam byl minulý měsíc usmrcen americký velvyslanec Chris Stevens a tři další zaměstnanci konzulátu. Americká vláda nyní zcela změnila informace o tomto incidentu. Vůbec nešlo o protest proti antimuslimskému filmu Nevinnost muslimů. Kongresový výbor nyní vyšetřuje, proč došlo ke změně těchto informací a zda americká vláda porušila základní bezpečnostní opatření. Na americký konzulát zaútočili extremisté z al Kajdy a do velvyslanectví pak vnikli plenitelé.

Žádná demonstrace na protest proti antiislámskému filmu se tam nekonala. Útok extremistů byl pečlivě naplánován. Konzulát se už předtím, v červnu, stal terčem bombového útoku extremistů a velvyslanec Stevens opakovaně žádal americké ústředí o posílení obrany konzulátu, avšak americké ministerstvo zahraničí naopak bezpečnostní opatření v Libyi rušilo. Speciální ochranný tým amerického konzulátu byl odvolán navzdory protestům zaměstnanců konzulátu a navzdory tomu, že konzulát obdržel třináct hrozeb útokem a docházelo opakovaně k střelbě proti konzulátu. Republikáni v americkém Kongresu nyní obviňují Obamu, že bezpečnostní opatření amerického konzulátu v Libyi zanedbal.

Americký neurochirurg:

Posmrtný život existuje

11. 10. 2012

čas čtení 6 minut

Americký neurochirurg Dr. Eben Alexander, který pracuje 25 let na Harvard Medical School, onemocněl r. 2008 na zánět mozkových blan a dostal se na týden do komatu. Zažil při tom cestu do posmrtného, nadpřirozeného světa. Svědčí o tom tento týden v týdeníku Newsweek, kde píše o své nové knize na toto téma:

Jako neurochirurg jsem nevěřil na fenomén předsmrtných zážitků, píše autor. Jako neurochirurg rozumím tomu, co se děje v mozku u lidí, kteří se blíží smrti, a vždycky jsem byl přesvědčen, že existuje dobré vědecké vysvětlení pro nadpřirozené cesty na nebesa, které zažívají lidé, kteří o vlásek unikli smrti.

Na podzim r. 2008, po sedmi dnech v komatu, kdy lidská část mého mozku, neokortex, byla neaktivní, jsem zažil něco tak hlubokého, že mi to dalo vědecký důvod věřit v existenci vědomí po smrti.

PÁKISTÁN:

Postřelení čtrnáctileté mírové aktivistky vyvolalo velké demonstrace proti Talibanu

11. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta



Postřelení a vážné zranění čtrnáctileté mírové aktivistky, která v Pákistánu bojovala za právo dívek a žen chodit do školy a získávat vzdělání a psala na stránkách společnosti BBC svůj blog, vyvolalo po celém Pákistánu ostré protesty a demonstrace proti islámským extremistům v Talibanu. Taliban však oznámil, že dívku, které je v nemocnici ve vážném zdravotním stavu, hodlá usmrtit a zabít i jejího otce a bratra. Ve středu lidé v Pákistánu demonstrovali proti Talibanu, zejména ve velkých městech, jako je Islamabád a Lahore. Pákistánští politikové dosud nebyli ochotni odsoudit veřejně Taliban, ale ve středu jej ostře odsoudila celá řada čelných pákistánských politiků. Šéf pákistánské armády vydal prohlášení, že "teroristé tímto činem dokázali, jako hluboko dokážou klesnout ve svém úsilí vnutit zemi svou patologickou ideologii."

Znásilňování žen jako válečná zbraň

11. 10. 2012

čas čtení 1 minuta



Znásilňování a ponižování žen se používá ve válkách jako zbraň proti protivníkovi už staletí. Britský ministr obrany William Hague upozornil v rozhovoru pro televizi Channel Four, že k němu v obrovském rozsahu dochází právě nyní v dnešní Sýrii. Tisíce žen tam byly znásilněny. Hague požaduje, aby svět pohnal viníky k odpovědnosti. Kampaň proti znásilňování žen ve válkách přirovnal k úsilí o zrušení otroctví před dvěma staletími. Hague se v této věci spojil s filmovou herečkou a velvyslankyní OSN Angelinou Jolie. Channel Four odvysílal rozhovor s ženou z Demokratické republiky Kongo, která byla znásilněna bojovníky druhé strany v roce 2002. Ti předtím usmrtili veškeré příslušníky její rodiny. O deset let později se žena stále obává, že se násilníci vrátí a zavraždí ji. Postřelili ji do nohy. když se proti znásilnění bránila.

Deset let před tím, v devadesátých letech, bylo při válce v Bosně znásilněno 50 000 bosenských žen. Ve válce v Sierra Leone v letech 1992-2002 bylo znásilněno 64 000 žen a v roce 1994 bylo 400 000 žen znásilněno ve Rwandě během tehdejší genocidy. V Bosně bylo odsouzeno za znásilňování žen jen 30 mužů. "Je děsivé, že jde o hrůzu tak obrovského rozsahu. Nedochází k tomu při nějakém středověkém obléhání města, dochází k tomu dnes. V jednadvacátém století je to stále používáno jako úmyslný válečný nástroj." Británie chce pomoci jednak zviditelněním problému, jednak finančně.

Nový český film nazvaný "7 dní hříchů"

11. 10. 2012 / Ivo Šebestík

čas čtení 9 minut

Začátkem listopadu přichází do českých a slovenských kin celovečerní film režiséra Jiřího Chlumského s názvem 7 dní hříchů. Námět a scénář filmu pochází od spisovatele a scenáristy Josefa Urbana, který je rovněž autorem románu, vycházejícího souběžně v těchto dnech. Pro Jiřího Chlumského, známého zejména jako režiséra mnoha televizních filmů, je 7 dní hříchů čtvrtým distribučním filmem.

Urbana znají čeští diváci i čtenáři z filmu a románu Habermannův mlýn (režie Juraj Herz), jehož látka v určitém smyslu toto jeho nové filmové a literární dílo předchází, neboť i ona se dotýká problematiky viny a trestu zobrazené na osudech sudetských Němců za druhé světové války a bezprostředně po ní.

Stejně jako v Habermannově mlýnu také v 7 dnech hříchů je schematický, černobílý obraz rozložení Dobra a Zla mezi dvě znepřátelené strany, Čechy a sudetské Němce, konfrontován s osudy konkrétních osob, které se v reálné situaci všedních životů složitě proplétají a kříží, takže schéma se komplikuje, drolí a rozpadá, stejně jako charaktery mnohých hrdinů filmu konfrontovaných s dilematy doby.

Ilusionismus v pražských ulicích

11. 10. 2012 / Petr Andreas

čas čtení 3 minuty

3. října přinesla iDnes zprávu o zásahu městských strážníků proti performerům v ulicích Starého Města, kteří "levitovali" -- pomocí důmyslně skryté ocelové konstrukce předstírali, že se vznášejí nad zemským povrchem. Strážníci je vykázali z centra, přestože pouliční umělecká a hudební produkce byla letos v únoru povolena.

Článek citoval zasahujícího strážníka Langa: "Když nemá ten člověk kytaru nebo jiný nástroj nebo třeba nedělá alespoň velké bubliny, ale jen sedí a předstírá, že levituje, tak to podle mě žádné umění není. Spíš žebrání o peníze." Novinář interpretuje Langovu reakci tak, že strážník pokládá levitaci "víceméně za podvod".

Turecko donutilo syrské dopravní letadlo přistát v Ankaře

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Turecko obdrželo výzvědné informace, že syrské dopravní letadlo, které letělo z Moskvy do Damašku, má na palubě "necivilní náklad", uvedl, turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu. Turecko stihačkami donutilo syrské dopravní letadlo přistát v Ankaře. Davutoglu uvedl v turecké televizi, že Turecko je podle mezinárodního práva oprávněno vyšetřovat civilní letadla, o nichž existuje podezření, že převážejí vojenský materiál.

Turecký úřad pro civilní letectví také zakázal tureckým civilním letadlům používat syrský vzdušný prostor, protože "není bezpečný", uvedla turecká televize.

Napětí mezi Tureckem a Sýrií je vysoké. Turecké jednotky posílily svou přítomnost podél cca 900 km dlouhé hranice se Sýrií a opětují za poslední týden palbu ze Sýrie, kde jednotky prezidenta al Assada bojují se vzbouřenci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Inkviziční procesy aneb jak církev k majetku přišla

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Loni v létě jsem navštívil obec na Šumpersku Velké Losiny, která je známá ruční papírnou a zámkem, kde probíhaly v 17. století inkviziční procesy. Losinský zámek byl místem výslechu a mučení několika desítek nevinných lidí, kteří byli obviněni z čarodějnictví, odsouzeni a popraveni. Inkviziční tribunál byl tvořen úředníky v čele s hejtmanem, přísedícím byl aktivní inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu (dnešní Zlaté Hory). V podstatě byl tribunál jeho poslušným nástrojem, neb ostatním připadl vždy podíl na kořisti a strach z Bobliga zde také sehrál svou roli, píše Jiří Bátěk.

Volím Život

11. 10. 2012 / Filip Mahďák

čas čtení 11 minut

Svatá prostota mnoha diskutujících k tématu voleb během posledních několika dnů na stránkách Britských listů, po reálné dvacetileté zkušenosti s budováním kocourkovské demokracie u vykradeného krámu a po předchozí reálné zkušenosti s budováním křivárny totalitního socialismu, je až zarážející.

Jak připomíná Karel Dolejší ve svých analýzách k procesu struktury voleb ve společnostech, jenž své demokratické instituce nedokázaly ubránit systémové infiltraci korporátního kapitalismu. Změnit něco na pálivých problémech politické volby a řízení věcí veřejných v současných systémech zastupitelských demokracií ovládaných povětšinou korporátními zájmovými skupinami, prostřednictvím svých lobbistických nástrojů a poskoků, zarostlých hluboce do systémových struktur politických stran, prostě nelze. A to je taky matematika, ovšem matematika dolaru.

Novinky.cz: Vhodit přetrhnutý lístek do urny zavedeným stranám nijak neuškodí, spíš naopak

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Hnutí za přímou demokracii nabádá nespokojené voliče, aby přišli k volbám a odevzdali přetržený hlasovací lístek té strany, která podle nich "nejvíc škodí demokracii". Počet neplatných hlasů se pak zveřejní. Politolog Michal Pehr z Masarykova ústavu AV ČR tuto formu protestu považuje za nešťastnou. "Tyto hlasy propadnou, je to obdobná situace, jako když člověk nejde k volbám," řekl Novinkám.

Navíc může [tento návrh] pomoci velkým stranám, proti kterým iniciativy protestují. "Kdyby se to rozšířilo ve větší míře, nahraje to zavedeným stranám. Jejich voliči jsou totiž disciplinovaní a takto se jejich podíl zvýší," argumentuje Pehr. Pehr odmítl argument, podle kterého voliči odevzdáním přetrženého lístku ovlivní finanční odměny kandidujících subjektů. "V případě krajských voleb dostávají strany příspěvek jenom za mandáty, nikoli za hlasy," dodal politolog.

Zdroj: ZDE

KSČM není nedemokratickou stranou

10. 10. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Pravicové parlamentní strany ve volební kampani do nadcházejících krajských voleb nepřinesly žádná převratná hesla ani vize. Nezmobilizovaly se ani k mobilizaci vůči reálnému převzetí moci levicí ve většině krajů. Rezignovali i bojovníci z řad umělců jako Martha Issová, či Jiří Mádl, kteří se "bábě" nejspíš nejsou schopni podívat do očí.

Současná vláda totiž prokázala, že je synonymem čehokoliv, krom boje s korupcí.

Poradci

10. 10. 2012 / Václav Jumr

čas čtení 4 minuty

S poradci vlivných potentátů je to těžké. Sami jejich šéfové vystupují suverénně, vědí sami téměř vše a vlastně se vnucuje otázka, nač ty poradce potřebují. (Vnucuje se rovněž závažná otázka, kdo je platí – zda potentát ze svého, o čemž lze důvodně pochybovat, nebo peníze tečou z naší kapsy.) Vlastně nikdo z veřejnosti neví, kolik jich ten který potentát má a jaký nuzný peníz pobírají. A s tím související otázka, kdo je vybírá, resp. schvaluje. Škodolibec by se v této souvislosti ptal na jejich potenciální příbuzenské, resp. kamarádské vztahy.

Gruzínci jsou líní, aneb Vítejte do klubu zklamaných voličů

10. 10. 2012 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 14 minut

Už je to týden, co gruzínský národ poprvé za dvaadvacet let své nezávislosti zvolil změnu vlády bez vojenského převratu a nepokojů. Jako občan Gruzie se dobře pamatuji, jak v roce 1992 tzv. gruzínská opozice (vyzbrojená ruskou armádou a tvořená také z kriminálů propuštěnými vězni) svrhla prvního zvoleného prezidenta Gruzie, nacionalistu Zviada Gamsachurdiu. V roce 1990 v Gruzii proběhly prezidentské i parlamentní volby. Tentkrát Gruzie byla součástí Sovětského svazu. V Gruzii byla stále rozmístěna početná ruská armáda podél turecké (NATO) hranice. Narodní hnutí bylo vedeno Zviadem Gamsachurdiou, Merabem Kostavou a dalšími disidenty, přesto dokázalo vyvolat svobodné volby a referendum. Proces urychlilo Rusko, které krvavě rozehnalo demonstrace odpůrců komunistického režimu 9. dubna v roce 1989. Dnes víme, že tento proces se odehrával za tiché podpory z  Moskvy. Centrální ulice hlavního Města Tbilisi lehly popelem, nebyla elektřina, plyn, potraviny. Moje rodina žila několik metrů od státní pekárny. Společně s bratrem jsme v noci museli přelézt zeď, abychom se vyhnuli dlouhé frontě lidí, a vzali co nejvíc chleba pro další příbuzné. Lidé vařili společné na chodbě svých paneláků.

Česká spořitelna: "Dodržujeme zákon o ochraně informací a bankovní tajemství"

10. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Klára Pačesová z České spořitelny poslala oficiální reakci své organizace na článek Jana Hutaře, zveřejněný v BL s názvem "Poslanci, jak můžete vyjadřovat důvěru TAKTO zkorumpované a nekompetentní vládě?", konkrétně na tuto jeho pasáž:

Zavedení tzv. s-Karty jako způsobu výplaty dávek znamená hrubý zásah do práva na ochranu osobnosti chráněného čl. 10 Listiny základních práv a svobod. Nejde jen o to, že z výše rodičovského příspěvku, částky podpory v nezaměstnanosti a podpory při rekvalifikaci dokáže i průměrný žák 4. třídy základní školy spočítat výdělek člověka a tyto údaje lze zneužít při stanovení podmínek pro nabídku jednotlivých bankovních služeb, ale i o to, že zavedením této karty nutí stát občana k uzavření smlouvy s Českou spořitelnou, jejíž součástí je výslovné vzdání se práva na ochranu bankovního tajemství, souhlas s evidencí každé bankovní operace, jakož i souhlas s tím aby o těchto operacích bylo informováno MPSV. To vše pod hrozbou, že bez souhlasu s těmito opatřeními se lidé k penězům nedostanou.

Česká spořitelna na to reaguje těmito slovy:

Česká spořitelna pracuje pouze s údaji, které jsou nezbytné pro otevření technického účtu a vyrobení sKarty, a to pochopitelně v souladu s obecně závaznými právními předpisy. ČS je při tomto zpracovávání povinna důsledně dodržovat veškeré povinnosti zpracovatele stanovené zákonem o ochraně osobních údajů. Je zcela běžné, že soukromoprávní subjekty plní za stát určité povinnosti a v rámci toho zpracovávají osobní údaje fyzických osob (např. exekutoři, notáři, stanice technické kontroly, soukromé subjekty oprávněné provozovat Czech Pointy atp.). Navíc je ČS bankou a veškerá uvedená data podléhají také bankovnímu tajemství upravenému zákonem č.21/1992 Sb., o bankách. ČS nedostává informace o životní situaci klientů, ty zůstávají na úřadech práce.

DEBATNÍ KLUB:

Boris Cvek - Jan Paul o umění

7. 10. 2012

čas čtení 1 minuta



Renesančními schopnostmi obdařený vědec, pedagog, neúnavný politický glosátor, milovník literatury a výtvarného umění Boris Cvek debatuje o výtvarném umění s členem Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, literárním autorem a publicistou, akademickým malířem Janem Paulem na témata: Co je dnes veřejnosti prezentované jako výtvarné umění a co to vlastně je? Čím se může výtvarník uživit respektive mělo by být výtvarné umění dotované z veřejných prostředků? A jaká je identita českého výtvarného umění?

Předchozí debaty:

Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

Poučení z historie státní zadluženosti

Financial Times: Politika škrtů nedopadne dobře

10. 10. 2012

čas čtení 5 minut

Co se stane, když velká ekonomika s vysokými přijmy, zatížená vysokou mírou zadluženosti a nadhodnoceným, fixovaným kurzem své měny se pokusí snížit svou zadluženost a stát se znovu konkurenceschopnou? Je to situace, v níž jsou dnes Itálie a Španělsko. Relevantní poučení je to, co udělala Británie v období mezi dvěma světovými válkami, píše známý ekonomický komentátor Martin Wolf v deníku Financial Times.

Británie měla těsně po první světové válce zadluženost ve výši 140 procent svého HDP a ceny, které se ve srovnání s předválečnou úrovní zdvojnásobily. Britská vláda se rozhodla vrátit obojí, dluh i ceny, k zlatému standardu předválečné parity, a učinila to r. 1925.

Finanční krizi lze vyřešit jedině tištěním peněz

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Konzervativní komentátor Simon Jenkins podporuje Adaira Turnera jako kandidáta na funkci nového šéfa Anglické banky. Upozorňuje, že tržní síly nejsou schopny řádně ocenit riziko, jak jsme toho právě dramatickým způsobem svědky, a vedou ekonomiku do nestability. Úkolem regulace, argumentuje Turner, je omezit přehnaný růst a minimalizovat hospodářská pokles tak, jak to doporučoval Keynes. Regulace měla varovat politiky, že hrozí vznik dluhových bublin.

Turner usiluje v tomto smyslu o "rekonstrukci ekonomiky". V současnosti souhlasí Turner s MMF, že Británie škodlivě vytvořila ve své ekonomice deflaci. V červenci řekl v měnovém výboru Anglické banky, že Británie čelí pasti absence likvidity a že kvantitativní uvolňování "nemá žádný dopad na chování ani na poptávku". Pokusy ministerstva financí použít bank k stimulaci ekonomiky jsou "neefektivní". Potvrdil tak, že nynější recesi v Británii vyvolala vláda.

Turnerův osobnější názor je, že by Británie měla uvažovat o tom, zda by její dluh měl nyní být "monetizován" - financován otevřeným tištěním penběz a ne pouhou koupí bankovních obligací v liché naději, že to bude stimulovat poptávku. Turner svým způsobem podporuje rozhazování natištěných peněz z vrtulníků, což doporučovali J.M. Keynes a Milton Friedman. Turner poukazuje na to že skutečné tištění peněz - ne jen předstírání, že je tiskneme - by nevedlo k zvýšení vládní zadluženosti. Je to čistá inflace a muselo by se to dělat opatrně, ale v dnešní situaci je to jako lití oleje to motoru, který se zadřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

MMF: Škrty v hodnotě 1 libry vedou k poklesu hospodářské aktivity v hodnotě 1,30 libry

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Upozorňuje na to konzervativní komentátor Simon Jenkins v dnešním deníku Guardian:

MMF právě předpověděl, že se Británie vrátila do recese a měla by přestat realizovat rozpočtové škrty. Škrty v hodnotě jedné libry prý nevedou k poklesu hospodářské aktivity o 50 pencí, jak se MMF domníval dosud, ale k poklesu hospodářské aktivity nejméně o 1,30 libry. Násobící důsledky rozpočtových škrtů tak vedou k deflační spirále. To není ideologie, ale matematika katastrofy.

K Jenkinsově analýze se vrátíme. Zdroj: ZDE

Čeho si škrti nevšimli

10. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│ Spory o smysl rozpočtových škrtů jsou do značné míry spory o fiskální multiplikátor. Ten vyjadřuje poměr změny ve vládních výdajích oproti změně ve výkonu ekonomiky. Zastánci škrtů vytahují staré statistiky a tvrdí, že se v případě vládních rozpočtových škrtů zmíněný ukazatel pohybuje někde na úrovni 0,5 - tj. snížení vládních výdajů o jeden procentní bod vede ke snížení výkonu ekonomiky o polovinu bodu. Podle jejich teorií tedy je možno za jinak stejných podmínek (konstantní výše daní například) snižovat výdaje rychleji než příjmy, protože výkon ekonomiky klesá výrazně pomaleji než vládní výdaje.

Vtip je ovšem v tom, že tyto "přesné" statistiky se zpravidla týkají zemí, které a) mohly vyvážet na mezinárodní trh nepostižený celosvětovou krizí, nebo v případě předválečné Británie na chráněný trh v koloniích, b) mohly devalvovat národní měny a tím zvýšit konkurenceschopnost. Ani jedno z toho se dnešních ekonomik v eurozóně netýká. Ty které jsou na tom relativně dobře proto vykazují hodnotu multiplikátoru kolem 1 ("nula od nuly pojde"), zatímco ty, jež jsou na tom opravdu špatně, dosahují hodnot až kolem 2. To znamená, že každé procento škrtů způsobí například ve Španělsku pokles HDP o více jak dvě procenta - viz tabulka výše. Jinak řečeno, tímto způsobem se ekonomiky za krize nikdy nedokážou dostat z problémů způsobených zadlužením, ale budou se do nich propadat stále hlouběji.

Kalousek čestným členem Iniciativy za demisi vlády

10. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva

Iniciativa za demisi vlády se rozhodla přijmout jako čestného člena do svých řad ministra financí pana ing. Miroslava Kalouska. K tomuto rozhodnutí jsem došli po kritickém zhodnocení jeho dosavadní činnosti, kdy jsme dospěli k závěru, že má největší podíl na diskreditaci vlády České republiky a tím maximálně napomáhá našemu úsilí o demisi této špatné vlády. Certifikát, který je v příloze jsme mu chtěli předat osobně 22.9.2012 na Festivalu za demisi vlády II v Praze na Karlově náměstí, ale pan ministr se omluvil a z důvodu pracovní zaneprázdněnosti se nedostavil. Na náš zdvořilý dotaz, kdy by bylo možné provést předání v budově Ministerstva financí, jsme se již, bohužel, odpovědi nedočkali. Proto jsme se rozhodli tuto skutečnost sdělit veřejnosti Vaším prostřednictvím.

Pavel Sántay - mluvčí Iniciativy za demisi vlády

28266

Martina Pilová: Rodiče nás učili, že bez vzdělání nejde nic

10. 10. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 6 minut

Martině Pilové je třiadvacet. Má ročního syna Samuela, který, jak říká, je pro ni vším. S přítelem a Samuelem bydlí v Podbořanech. Rodiče Martiny se sice oba narodili na Slovensku, ale už dětství prožili v Čechách. "Táta vlastní soukromou stavební firmu a máma pracuje jako šička v jedné německé firmě," upřesňuje Martina.

Volební Plašmuškové, volte!

10. 10. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Kluci a děvčata odření životem vyrazí vstříc k voličským urnám, urnový háj to na pohled, krása nesmírná! Opotřebované mládí má zase po půstu naději učinit chatrč na volební dareby a štramandy! Rozdávat se budou fendanové bonbony, sliby a naděje v kornoutech z jedlého papíru. Netlačit, na všechny se dostane.

Když už takové expresívní výrazivo...

10. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Když už Miroslav Prokeš sahá k tak opravdu expresívnímu výrazivu, budiž připomenuto, že ti kdo vyzývají k nevolbě - pakliže v daném obvodě podle nich neexistuje kandidát reprezentující skutečnou změnu - tak činí proto, že podle nich patří ke sviním všichni, kdo se snaží dostat na volená místa. Tedy mají za to, že svině opoziční jsou zhruba stejnými sviněmi jako svině koaliční.

A protože je často skutečností, že se opozice k erárnímu majetku ani k voličům nechová o nic lépe než vládnoucí strany, mají určitě nárok zastávat i takový názor a nebýt za něj neustále rádoby morální argumentací diskvalifikováni.

Turecko vs. Sýrie

Aneb když zloděj křičí "chyťte zloděje"

10. 10. 2012 / Petr Schnur

čas čtení 7 minut

Turecko stupňuje nátlak na Sýrii a haraší na společné hranici zbraněmi. Údajně se jedná o odvetná opatření za odstřel tureckého území dělostřeleckými granáty, který si vyžádalo několik mrtvých. Podivné na celé záležitosti je hned několik věcí, podobně jako na celé syrské kauze.

Především je podivné, že země, která je v tísnivé situaci, provokuje a riskuje otevření další fronty, tentokráte vnější. Samozřejmě může ze strany syrské armády dojít k omylu, protože ozbrojení povstalci operují zpoza tureckých hranic, boje se konají v jejich bezprostřední blízkosti. Právě Turecko, které již léta beztrestně vědomě narušuje operacemi proti PKK irácké území, nejlépe ví, o co jde. Za první případ se syrská vláda obratem omluvila, dokonce ještě předtím, než se okolnosti případu začaly vyšetřovat. Jde přinejmenším o důkaz, že Sýrie nemá zájem na přímé konfrontaci. Na tureckou odvetu syrská strana nereagovala.

Legitimita a smysl (ne)volby

10. 10. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Osobně k volbám zásadně chodím. S výjimkou druhého kola senátních voleb, kdy někdy opravdu nemám volbu. Ale to akceptuji jako cenu za volební systém, který považuji za rozhodně lepší, než povinně stranický.

Pohled starého dědka

10. 10. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Z dětství si matně pamatuji bratra mého dědečka. Podle všech pamětníků to byl děsně fajn chlap, který držel pohromadě širší rodinu. Zemřel v roce 1972 v šedesáti letech na srdeční vadu. O deset let později by ho patrně zachránili. Na zanedbanou rakovinu se ovšem většinou umíralo i tenkrát. O dvacet let později, kdy tento stav diagnostikovali mojí mámě, to už bylo zase jinak. Zachránili ji.

KSČM je pro mě nejsvobodnější stranou v ČR, za niž se nikdo nemusí stydět

9. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Nejen na blistech zřejmě stále platí, že Evropou obchází strašidlo komunismu, píše Josef Babor.

Je před krajskými volbami a znovu platí ono pravidlo, všichni proti KSČM.

Proti straně, která právě na krajské úrovni má nejméně skandálů s kupčením s veřejnými zakázkami. Ano, mnozí namítnou, že ve vedení středočeského kraje komunisté nezabránili kupčení dr. Rathovi. Organizovaná mafie v podobě vládních stran od roku 89 čerpá sílu z podnikatelského prostředí. Na úrovni krajů těžko hledáte firmy, v jejichž vedení nesedí lidé, jejichž odbornost není zatemněna politickým přesvědčením. V takovém prostředí pak uskutečnit férové výběrové řízení se pak stává takřka nemožné.

Bojkot voleb je vědomým uvolněním prostoru sviním

9. 10. 2012 / Miroslav Prokeš

čas čtení 1 minuta

Ano, tutéž otázku jsme v debatách řešili (a vyřešili) ve studentském hnutí Pražského jara 1968. Je-li politika svinstvo, zachováme si čisté ruce, když se od ní odvrátíme? Odpověď je v nadpisu, píše Miroslav Prokeš

Dosáhneme třeba snového pětiprocentního podílu neplatných hlasů, média ho zaznamenají a tím to také skončí. Jsou senátoři, které do funkce zvolilo cca 10 procent oprávněných voličů daného okrsku. Podal snad kvůli tomu některý demisi?

Co (ne)vypovídá o lenosti

9. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Debaty na Britských listech o (ne)možnosti (ne)volit a o aktivitě a pasivitě občanů ve vztahu k volbám a k politickému dění v zemi nabraly dva různé základní směry. Jeden z nich odkazuje na potřebu volit v rámci existujícího systému a pravidel, protože nevolit znamená rezignovat. Kromě volby připouští tento směr ještě založení vlastního politického subjektu, který se bude snažit prosadit své vize. Nejhorší jsou potom ti, kteří ani nezakládají nové strany, ani nejsou ochotni zvolit si z nabízeného menu možných zástupců.

Nemají už víno..

9. 10. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 4 minuty

Aktuální diskuse na BL jejíž ústřední otázka zní "Bojkotovat volby?", je odrazem dlouholeté společenské frustrace z vládnoucích politiků, nezávisle na jejich stranických příslušnostech.

Meritem voleb by nemělo být pouhé "potrestání" garnitury, která je právě u moci, jakkoli to je žádoucí, ale hlavně nosná vize, která by znamenala naději pro většinu voličů. A vývoj posledních 23 let se zdá stále víc nasvědčovat tomu, že vidina "lepších zítřků" je pouhou fatou morgánou.

Britové brutálně mučili Afričany v padesátých letech

9. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Minulý týden získali tři staří Keňané právo žalovat britskou vládu za mučení, které utrpěli - kastraci, bití a znásilňování - v britských koncentračních táborech provozovaných britskou koloniální správou v Africe v padesátých letech.

V těchto táborech Britové umučili k smrti mnoho desítek tisíc lidí. Velký počet mužů byl vykastrován kleštěmi. Jiní vězni byli znásilňováni, někdy noži, rozbitými lahvemi, hlavněmi pušek a škorpiony. Ženám byly obdobné předměty vsunovány do vaginy. Britští věznitelé vězňům usekávali prsty a uši, vypichovali jim oči, ničili prsa žen kleštěmi, polévali osoby petrolejem a zapalovali je. Zemřelo mnoho tisíc lidí, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Volit-nevolit? Něco dělat: s příkladem návrhů pro jedno z dalších setkání koncem tohoto týdne v ČR

9. 10. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 3 minuty

Přátelé,

zde je můj návrh bodů k diskuzi (= příprava našeho setkání [koncem tohoto týdne])

(1) sítě dobrých lidí, iniciativ, osobnostní (přičemž každý je osobnost, pokud chce a umí, nebo se tomu naučí, či už učí:)

-- (p.m.) jako sítě "horizontální" (pojem Langerův ZDE, pak i Mrázkův ZDE, a pak i Kužvartův ZDE:), ale v tom smyslu že všechny dnešní dimenze jsou/mají být rovnocenné, ne že je vynecháme => asi by byl dobrý jiný pojem, lidem srozumitelný

  • jejich (postupné) sblížení, propojení ("spojení")
  • PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za září 2012

    4. 10. 2012

    čas čtení 2 minuty

    V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    35258